X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
לקראת חג ט"ו בשבט שיחול ביום רביעי הקרוב, הכתבה הבאה מציגה מספר תובנות חדשות על פירות יבשים וטריים ומה ביניהם
▪  ▪  ▪
חפשו את הפירות ללא תוספת סוכר [צילום: קובי גדעון/פלאש 90]

מעבר לכך שהוא חג וראש השנה לאילנות, גם עבורנו ט"ו בשבט מהווה זמן חגיגה כשבכל המרכולים והשווקים פרוסים לפנינו שלל אגוזים ופירות יבשים במיני צבעים ולמרות מזג-האוויר החורפי, נוכל למצוא על המדפים פירות קיציים כמו: צימוקים, אפרסק, מנגו ועוד.
הסיבה המסורתית בגללה חל שימוש דווקא בפירות יבשים בט"ו בשבט, התחיל ממסורת שהנחילו יהודי הגולה, אשר לא היה באפשרותם לשים ידם על פירות טריים מארץ הקודש ועקב העדר יכולת, הקירור של פירות טריים, אכלו אותם בצורתם היבשה.
כלומר, פירות יבשים הם בעלי חיי מדף ארוכים בהשוואה לפירות טריים, מה שסייע בעבר לאותם יהודים ליהנות מטעמם של פירות ארץ הקודש ומאפשר לנו היום לאכול מהם בכל עונות השנה, בלי קשר לתקופת הגידול, וליהנות מטעמו של פרי מתוק ומרוכז מאוד.

יותר קלוריות - פחות ויטמין C

בתהליך ייבוש הפירות, מוציאים את הנוזלים מהפרי, והוא מאבד כ-85% ממשקלו, עובדה המקנה לו את המראה המצומק ובהתאם לכך את הטעם העז והמתוק יותר בהשוואה לפרי הטרי, זאת מכיוון שהריכוז של הסוכרים בו גבוה יותר.
בדומה לריכוז הסוכרים, כך גם ריכוזם של מרכיבים אחרים - ריכוז האשלגן, זרחן, סידן ומגנזיום, יהיה גבוה יותר וכך גם כמות הסיבים התזונתיים. לעומת זאת, ויטמין C נכחד כמעט לחלוטין בתהליך הייבוש של הפרי, מכיוון שהוא ויטמין מסיס במים. יש לזכור, כי הפרי היבש אינו חף מקלוריות, כאשר נשווה בין 100 גרם פרי טרי ל-100 גרם פרי מיובש, נמצא הבדל של פי 5 קלוריות בפרי המיובש וזאת שוב עקב העובדה שהוא חף ממים ולחות.

הסכנה בפירות מיובשים - והפתרון לכך

כאשר מדובר בפרי הטבעי שרק יובש תכונותיו יטיבו עם בריאותינו, אולם, הנראות של הפירות היבשים פחות מושכת בעיקר כאשר מדובר בצבעו של הפרי, מה שגורם לתעשיה לערוך תיקון לצבע ולהוסיף חומרים כמו גופרית דו זרחתית (E220) בתהליך הייבוש (עשוי לגרום לתגובה אסמטית לאנשים עם מחלות נשימה כרוניות), טרטזין (נאסר לשימוש בארה"ב) ויילו סנסט אשר מבליטים אותו ובכך הופכים את הפרי למושך יותר על המדף אך בריא פחות עבורנו הצרכנים.
לכן, כאשר אתם נתקלים בפירות יבשים כהים יותר, דעו כי דווקא להם לא הוספו חומרים מתקני צבע, ולכן הם עדיפים לנו. דרך נוספת לשיפור הטעם, היא הוספת סוכר אשר מצויה כמעט בכל הפירות היבשים, אך בעיקר בפאפיה, אננס, קיווי וגם בצימוקים אשר בהם מוסף חומר זיגוג החשוד כגורם מסרטן. גם כאן, חפשו את הפירות ללא תוספת סוכר, גם כך הפרי עצמו מתוק. דרך להוריד את כמות החומרים המשמרים והסוכרים המוספים היא לשטוף את הפירות או להשרות אותם במים רותחים.

יתרונות הפירות המיובשים

במידה ואכן נעשתה בחירה מושכלת ונחליט לבחור את הפירות היבשים אשר לא עברו שינויים ותיסופים כימיים (על-ידי קריאה של תוויות המזון), נוכל ליהנות מיתרונותיהם הבריאותיים.
העובדה שפירות יבשים מכילים סוכר באופן מרוכז, יצרה חשיבה הגיונית כי אכילת פרי מיובש מעלה את כמות הסוכר בדם באופן דרסטי, אולם מחקרים מראים, כי דווקא הפיק בעליית הסוכר בדם היא נמוכה עד בינונית וזאת כנראה עקב העובדה שהוא מכיל כמות רבה של סיבים תזונתיים, תרכובות פנוליות, וטאנינים אשר פועלים גם כאנטי אוקסידנטים אשר מסייעים לנו לשמור על סטטוס בריאותי תקין.
בנוסף, צריכה של 40 גרם ביום (הנחשבים כשתי מנות פרי) של פירות יבשים מספקת כמות של מעל ל-9% מצריכת הסיבים היומית הנדרשת - כאשר הסיבים ידועים כמסייעים לפעילות מעיים תקינה, וכ-4% מצריכת האשלגן הנדרשת - כאשר אשלגן ידוע כמסייע בהורדת לחץ דם ובתפקוד לב תקין.
בנוסף לכך, למרות הכמות הקלורית הגבוהה יותר המצויה בפירות יבשים, מחקר אשר השווה בין אנשים הצורכים פירות יבשים בכמות של 1/2 כוס מדי יום לאנשים אשר לא צורכים אותם מצא, כי אנשים אשר צרכו פירות יבשים צרכו כמות פחותה של שומנים מוקשים, סוכרים מוספים ואלכוהול. בנוסף לכך, אפילו נמצא כי הן המשקל והן היקף המותן (אשר מהווה מדד להשמנה מורבידית) היו נמוכים יותר בקרב צורכי הפירות היבשים.

מסקנות: אז מה אפשר לעשות עם כל המידע הזה?

איכלו פירות יבשים, אך גם פירות טריים אשר הם בעלי הרכב שונה מעט מהפירות המיובשים. חפשו את הפירות היבשים האורגניים והטבעיים ותוכלו ליהנות מטעמם ומסגולותיהם הבריאותיים.
זיכרו, כי למרות מתיקותם הגבוהה, הם מלאים בסיבים ומינרלים המסייעים לנו לשמור על מצב בריאותי מאוזן ועל סטטוס משקלי תקין ולכן יש להעדיף אותם על-פני ממתקים - כי אין דבר טוב יותר מלאכול את הממתקים של הטבע.

מקורות

1. Sui Kiat Chang a, Cesarettin Alasalvar a, Fereidoon Shahidi b; Review of dried fruits: Phytochemicals, antioxidant efficacies, and health benefits; Journal of Functional Foods 21 (2016) 113-132
2. Keast DR1, O'Neil CE, Jones JM; Dried fruit consumption is associated with improved diet quality and reduced obesity in US adults: National Health and Nutrition Examination Survey, 1999-2004; Nutr Res. 2011 Jun;31(6):460-7. doi: 10.1016/j.nutres.2011.05.009

תאריך:  30/01/2018   |   עודכן:  30/01/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חגים ומועדים
ראובן לייב
ראש השנה לאילנות (החל מחר, יום רביעי) כלל לא נקבע במקורו כחג וגם לא כיום נטיעת האילן, והבירור על קביעת מועדו החל רק בתקופת בית הלל ובית שמאי
מירב ארד
נטיעות האפרסקים ירדו ב-43.6%, נטיעות האבוקדו ירדו ב-30.9% ונטיעות פרי ההדר ירדו ב-26.6%    תפוקת המטעים גדלה ב-5.6% לעומת שנה קודמת
אייל בסון
הפיצוחים מסוכנים לילדים גם כיוון שהם נוטים לספוח נוזלים ולהתנפח ובכך לגרום חסימה של דרכי האוויר    משרד הבריאות ממליץ להימנע ואף להרחיק פיצוחים מהישג ידם של ילדים מתחת לגיל חמש
חניאל פרבר
ייחודו של החג שכל כולו ארץ ישראלי, ועל כן קבעוהו חכמינו ז"ל כזמן המתאים לחישוב זמני ערלה, מעשרות, רבעי, שביעית וכו'
יפעת גדות
קק"ל מזמינה את הציבור הרחב להשתתף בעשרות אירועים לציון 70 שנה למדינה בסימן: "נוטעים למען האחדות - נוטעים תקווה ישראלית"    דניאל עטר, יו"ר קק"ל: "בכל רחבי מדינת ישראל, נוטעת קק"ל באדמה, ונטועה הקרן קימת בחברה הישראלית. ציונות הינה משימה שלא מסתיימת, אין לה תאריך תפוגה, והקרן הקימת מחויבת להמשך משימת הציונות"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il