X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
גל הרצל בכנרת 2017 [צילום: אלי אלון]
נא להכיר: "גל הרצל"
בשוליו הצפוניים מערביים של תל בית ירח, בחלק הדרומי של בית הקברות כנרת, בסמוך לשפת ים כנרת, ניצב גל אבנים בגובה של כ-6 מטרים לערך. נא להכיר: "גל הרצל" גל אבנים שהוקם בידי פועלי ואיכרי הגליל לזכרו של בנימין זאב הרצל

על אחת הגבעות של הכנרת-תל בית ירח הנושקת לשפת ים כנרת (כיום צמוד לבית הקברות כנרת) התאספו בכ' בתמוז שנת 1909 פועלי חוות כנרת, ואיכרים של מושבות בגליל ואף תושבים מטבריה הגיעו והקימו גל אבנים בלתי מסותתות לזכרו של חוזה הציונות תיאודור בנימין זאב הרצל. היה זה במלאת חמש שנים לפטירתו של המנהיג הציוני הדגול. האבנים נאספו מעבודות סיקול ביישובי האזור. וזה סיפורו של "גל הרצל": בכ' בתמוז שנת תרס"ט 1909 במלאת חמש שנים לפטירת בנימין זאב הרצל, הוקם בתל בית ירח שבעמק הירדן (כיום צמוד לבית הקברות כנרת) לזכרו של הרצל גל אבן מהאבנים שנאספו מעבודות הסיקול של גבעת הכרך. מיום הקמתו ועד לשנת 1914 צוין במקום יום הרצל בהתכנסות איכרי הגליל ותושבי טבריה, שעזבו את עבודתם והגיעו בהמוניהם.
במקום התקיימה תערוכה חקלאית בה הוצגו תוצרת איכרי הגליל לסוגיה, וציוד ומכונות חקלאיות והתקיימו בה גם מרוץ סוסים ותחרויות ספורט. באירועים ובמיוחד במרוצי הסוסים נטלו חלק גם פלחים בדואים מהסביבה. בין המצטיינים בתחרות מרוץ הסוסים, כך דווח, הייתה בת חדרה, הרוכבת דבורה לבית מדורסקי. בסיום ההתכנסות הניחו המשתתפים אבנים שהביאו מיישוביהם, כמנהג היהודים לזיכרון עולם. מדי שנה נוסף נדבך לגל האבנים כך נמשכה הנחת האבנים מדי יום כ' בתמוז גם בשנים הבאות, עד פרוץ מלחמת העולם הראשונה בשלהי 1914. אחד מוותיקי עמק הירדן, הרצל פיין, בן דגניה, בנו של יוסף פיין איש ההגנה וההתיישבות האגדי, מספר לי: "כאשר היינו ילדים לפני 80 שנה בכ" תמוז היינו הולכים לגבעת בית ירח וכול ילד היה מוסיף אבן לגל הרצל. אני נולדתי בכ"א תמוז ולכן נתנו לי הוריי את השם הרצל. הרצל פיין אגב, הוא אחיו של מוטי הוד, מפקדו של חיל-האוויר בתקופת מלחמת ששת הימים.
עם השנים הוזנח גל האבנים ונהרס אט אט, אבניו התפזרו לכל עבר והיה חשש כי הסיפור ההיסטורי מאחוריו ישכח לגמרי. כמה חברים מדגניה ומכנרת ובניהם חיותה בוסל, מרדכי חדש ונוספים בשיתוף מועצת עמק הירדן החלו לפעול לשיקום ועיצוב גל האבנים.
אי שם בשנות ה-50 נקרא אדריכל לעצב את גל האבנים "הוא אסף בנאמנות את אבני הגל הפזורים, ערך אותם בטוב טעם ובנה מהן גל טבעי בצורת קונוס, הנשען על בסיס עגול ורחב. במרכזו נקבע לוח אבן ובו חקוק: "גל הרצל הוקם בידי פועלי חוות כנרת ויישובי הגליל בכ' בתמוז תרס"ט."

עיתון "החרות" מ-1912 מדווח על יום הרצל בכנרת

במאמר בעיתון "החרות ירושלים "בעריכת חיים בן עטר בגיליונו מיום 24 ביולי 1912 (לפני כ-106 שנה) מתפרסם מאמר מאת "שליחנו המיוחד" המתאר בצורה מעניינת את אירוע התערוכה החקלאית וטקס האזכרה מול "גל הרצל". וכך נכתב במאמר זה: "באהל גדול עשוי בד, גבוה וארוך למדי שהועמד בחצר הגדולה של החווה(חוות כנרת א.א) מצאו להם מקום כל חפצי התערוכה, לבד אלו החפצים הגדולים, כמו: מכונות, ובהמות. לצד האהל הגדול הזה הועמד שלט גדול ועליו כתוב באותיות של תכלת ולבן בית חרושת "עתיד" ובצל השלט הזה חסו מכונות גדולות וקטנות שעליהן היה כתוב מחירם. בפנים האהל הנך פוגש את מר י. ל יפשיץ עומד לפני שלחן קטן ועליו מסודרים יפה ספרים שונים מהוצאות, שונות. גם האדון הרמן בעל בית חרושת של סבון עומד לפני שלחן שעליו מסודרים מיני הסבון שלו בצעצועים יפים. גם האדון פרידמן בעל בית חרושת של משקאות בחיפה הביא את מבחר משקאותיו שתודות לטיבם עשו להם שם טוב בארץ ובחו"ל. גם יינות וקוניאק של כרמל פארו את התערוכה שלנו; הנה לפניך שלחן ארוך ועליו מסודרים הפירות והירקות ממבחר תוצאות המושבות, כל מושבה חלק שלה. פה יכלנו לראות מיני מרקחת של פירות ארץ ישראל, חצילים גדולים ויפים, דלעת צהובה במשקל של שמנה רוטל וחצי, קטניות גדולות, סלק לאדם ולבהמה, חטים מינים ממינים שונים שעלו יפה מאוד בא"י גם חיטי תירס לבן אדום וצהוב, ומיני קטניות אירופיות, כמו: חומצה, רוביה עגבניות קטנטנות לכביש (כבושים כנראה), כל מין ומין בשם בעליו, אופן עבודתם ומקום מוצאם.
עוד לעת הצהרים, אחרי שבא גם הד"ר שמריהו לוין, פתח הא' גולדה (כנראה מנהל החווה בכנרת א.א) את החגיגה בנאום קצר, ואחרי כן הלכו כל הנאספים למקום "גל הרצל", שמה נאם הד"ר שמריהו לוין, ותאר את חיי הרצל, השפעתו ודעתו,... אחרי הנאום הזה שארך כשעה חזר כל ההמון לחצר התערוכה".
על תחרויות הספורט שנערכו באירוע, נכתב בעתון "חירות ירושלים" כאמור ב-24 ביולי 1912: "להפרוגרמה (לתוכנית האירוע א.א) הכניסו התחרות של דהירה על סוסים, ריצה, התגוששות וירייה אל המטרה".

"חודשה העלייה לגל הרצל ליד כנרת"

עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה הופסקה מסורת העלייה לרגל לגל הרצל. אולם בשנות ה-50 נעשה ניסיון לחדשה. בידיעה המתפרסמת בעיתון דבר (21.7.1957)"מאת סופרנו בטבריה" תחת הכותרת: "חודשה העלייה לגל הרצל ליד כנרת" נאמר בזו הלשון: "לאחר הפסקה של כ־35 שנה חודשה ביום ו' (19.7.57) המסורת העתיקה של העלייה לגל הרצל שהוקם לפני 48 שנה בכ' תמוז תרס"ט על-ידי עמק הירדן והגליל בפרק ליד כנרת. בטקס ובאזכרה לד"ר הרצל נכחו אחדים ממקימי הגל ההיסטורי".
בטקס האזכרה אמר יו"ר המועצה האזורית מ.רול "הוחזרה עטרה ליושנה מכאן ואילך תישמר העלייה המסורתית" דברי הערכה למקימי הגל ולתקופה שאליה הוא שייך אמרו אשת החינוך והפעילה הציונית, חיותה בוסל, ש.צימרמן ותנחום. שהיו בין מקימי הגל לפני 48 שנה. "הם סיפרו והעלו זיכרונות מימי יסוד הקבוצות בעמק הירדן. כן קראו קטעים מכתבי הרצל ורשימות מתקופת ישוב העמק".
לא מכבר הוצב מול "גל הרצל", שלט מורשת ממלכתי חדש, המספר סיפורו של גל אבנים זה. ידוע לי כי מדי פעם מתכנסים מול "גל הרצל" בכנרת תלמידים בני נוער ותנועות נוער לטקסי התייחדות עם הרצל וחזונו אבל לא ידוע לי אם נערכים טקסים ממלכתיים או רשמיים לזכרו של הרצל מול "גל הרצל".

כנס חקלאי ופועלי הגליל כ' בתמוז [צילום: באדיבות אתר חצר כנרת]
תאריך:  31/01/2018   |   עודכן:  31/01/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שני ששון
על תקנות סימון המזון החדשות, תווי המזון הקיימים ואיזה מדדים ייחשבו כמסוכנים עבורך?
שרון קוצר
רגע לפני שאתם מצטיידים בחבילות של טישו ותה חם, כדאי שתכירו חמישה צמחי מרפא שיכולים לסייע לכם להעביר את החורף בבריאות
שני ששון
לקראת חג ט"ו בשבט שיחול ביום רביעי הקרוב, הכתבה הבאה מציגה מספר תובנות חדשות על פירות יבשים וטריים ומה ביניהם
איתמר לוין
מביך לראות מצב בו עורכי הדין אינם יודעים עובדות בסיסיות ביותר בתיקים שהם מנהלים. השופטת שרה מאירי שמה לב לאותם פרטים, גם אם לרוב אין לה מה לעשות אלא להעביר את התיקים להוכחות
איתמר לוין
מי שמשווה את ישראל לגרמניה הנאצית, מפגין בורות תהומית או זדוניות מרקיעת שחקים - כפי שמלמדות העובדות שאינן שנויות במחלוקת. לצד זאת, גם עלינו להפיק לקחים מעלייתו של היטלר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il