X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מיוחד ל-News1: כך נאבק ה-FBI בשחיתות הבינלאומית

להיאבק בשחיתות כמו בטרור

הבולשת הפדרלית משקיעה יותר ויותר משאבים הן במאבק ישיר בשוחד ובהלבנות הון הנעשים בארה"ב או נגדה, והן ביצירת קשרים בינלאומיים המסייעים לנהל את החקירות במהירות וביעילות. במטה הבולשת בוושינגטון מדברים על רוח חדשה ברחבי העולם, כאשר עוד ועוד מדינות מבינות את חשיבותו של המאבק המשותף בשחיתות חוצת הגבולות
▪  ▪  ▪
סיוע, שחיתות והלבנה [צילום: סדיק אסירף, AP]
הקורבנות אינם מאמינים
סוכני FBI מנוסים יודעים לספר, שאפילו כאשר הם מוכיחים לקורבנות של מעשי הונאה שרימו אותם, עובר זמן רב עד שהם משתכנעים בכך. אנשים שומעים מה שהם רוצים לשמוע – הסיקו הסוכנים. אבל כיצד ניתן להסביר שאנשים משכילים נופלים קורבן להונאות פירמידה? מדוע אין הם מבינים שפשוט לא ייתכן לקבל ריבית מובטחת, לרוב דו-ספרתית, ללא כל סיכון וללא תלות בשוק ההון? הם הופכים למכורים, מסבירים בבולשת. הנוכלים עומדים תחילה בהבטחותיהם, קונים את אמון הקורבנות וכך ממשיכים הלאה. גדול הנוכלים, ברני מיידוף, ניצל גם את יהדותו כדי להפיל בפח יהודים אחרים.

יחידה של 60 איש הנאבקת בשחיתות בינלאומית - זה לא נשמע הרבה. וכאשר מדובר על 60 מתוך 35,000 עובדים, זה בכלל נשמע מעט מאוד (0.17%). זהו מספר סוכני ה-FBI העוסקים בתחום, אבל יש להם הישגים לגמרי לא רעים. הסוד? שיתוף פעולה בינלאומי נרחב.
המאבק בשחיתות תמיד תפס את המקום הראשון בסדר העדיפויות של הבולשת הפדראלית, משום שהשחיתות גורמת לחוסר אמון בממשלה - על כל התוצאות החברתיות הקשות הנובעות מכך. אבל התפיסה שיש לנהל בנפרד את המאבק בשחיתות הבינלאומית הפכה לנחלת ה-FBI רק ב-2008, וזה התחיל ממשהו שהיה קשור במקור לארה"ב עצמה: חוזי השיקום העצומים בעירק ובאפגניסטן. עד מהרה התגלו שם מקרים של שחיתות, בהם טיפלה הבולשת יחד עם המשטרה הצבאית המוצבת במדינות אלו. המסקנה הייתה שצריך מחלקה שתתמחה בנושא.
במקביל, חלחלה במדינות מפותחות רבות התובנה שמדובר בבעיה חוצת גבולות המצריכה טיפול שונה מזה הניתן לשחיתות מקומית. גם מדינות אלו החלו לחוקק ולאכוף חוקים נגד מתן שוחד בידי אזרחיהן מחוץ לגבולותיהן לעובדי ציבור זרים.
משימה נוספת שהוטלה על ה-FBI הייתה להתמודד עם הלבנות הון של אזרחים זרים המבוצעות בארה"ב. למשל: מלזיה. המדינה האסיאתית קיבלה סיוע חוץ ב-7 מיליארד דולר, והחוקרים האמריקניים טוענים שחלק ניכר ממנו שימש למטרות מושחתות ולאחר מכן הולבנו הכספים בארה"ב. התוצאה: ה-FBI תפס 1.6 מיליארד דולר שהוחזקו בבנקים, בנדל"ן ובחברות קש.
בכלל, אומרים בבולשת, קיימת מגמה של הלבנות הון סובבות עולם, משום שכך קשה יותר לתפוס את הכסף. המלבינים מניחים - ובצדק, למרבה הצער - ששיתוף הפעולה הבינלאומי במאבק בשחיתות הוא מועט יחסית, ולכן גם הסיכוי שייתפסו הוא נמוך יותר אם הכסף יעבור דרך יותר ממדינה אחת.
תפקיד שלישי של היחידה: פעילות נגד קרטלים בינלאומיים. כאן תחום השיפוט שלה שונה: הסוכנים יטפלו במי שפוגע בלקוח האמריקני, ולא במי שפועל בארה"ב אך פוגע בלקוחות בחו"ל. זירת הפעילות העיקרית היא תיאומים אסורים של הצעות במכרזים, שמשמעותן כמובן קבלת יותר כספים מקופת המיסים האמריקנית והוצאת יותר כיסו מלקוחו של האזרח האמריקני.

קשרים דרך הקורסים בקווינטקו

המאבק הבינלאומי בשחיתות רחוק מלהיות משימה קלה, גם כאשר מאחוריך ניצבים כל עוצמתו ויוקרתו של ה-FBI, סוכנות אכיפת החוק הידועה ביותר בעולם. הבולשת מפעילה 63 נציגויות בחו"ל (כולל בתל אביב) ומשרדי שדה ב-200 מדינות, ועליה לעמול כל העת על זכייה בשיתוף פעולה של המשטרות המקומיות. כולם מסכימים שצריך למנוע טרור ולכן יש שיתוף פעולה בינלאומי במלחמה נגדו; חקירות של מעשי שחיתות הרבה יותר רגישות, משום שלעיתים הן נוגעות לבכירים בממשלות המקומיות. לכן הקדיש ה-FBI זמן רב ליצירת שיתוף פעולה עם OECD – הארגון של 27 הכלכלות המתקדמות – והוא שלח נציגים לחו"ל כדי לפתח קשרים עם הרשויות המקומיות.
הניסיון לימד את הבולשת, שאת הקשרים צריך לבסס מראש ולאורך זמן, ולא להסתמך על כך שניתן יהיה ליצור אותם בן-לילה בשעת הצורך. נכון שתמיד אפשר להגיש בקשה לשיתוף פעולה משפטי בינלאומי, אבל בקשות כאלו (המכונות לעיתים "חיקור דין") אורכות זמן רב. הרבה יותר מהיר ויעיל להשתמש בקשרים הלא-רשמיים בין סוכנויות אכיפת החוק, בעיקר לצורכי מודיעין. בשעת הצורך, אומרים ב-FBI, ניתן להכשיר בדיעבד את אותו מידע כראיה משפטית: או לבקש אותו מחדש בהליך הרשמי, או להביא נציג מאותה מדינה שיעיד בבית המשפט האמריקני.
דרך ייחודית ליצירת קשרים אישיים עוברת באקדמיה הנודעת של ה-FBI בקווינטקו שבמדינת וירג'יניה. הבולשת מקיימת בה קורסים מתקדמים של מספר חודשים, אליו מוזמנים מספר מצומצם של שוטרים מצטיינים ממדינות אחרות – מה שנחשב לכבוד גדול במיוחד. הקורסים הללו ממוקדים בנושאים כגון קרטלי סמים וסייבר, ובאופן טבעי נוצרים בהם קשרים בין המשתתפים שבהם ניתן להשתמש מאוחר יותר.

ישראל "שותפה טובה מאוד"
הודחה בשל עבירות שחיתות [צילום: מרי אלטפר, AP]

ה-FBI צופה שיגדל שיתוף הפעולה בין המדינות המתועשות במאבק בשחיתות הבינלאומית, ולא רק משום ששם נמצא הכסף הגדול. פעולות התרמית ובמיוחד הלבנות הכספים מצריכות שירותים של עורכי דין, רואי חשבון ובנקאים – גם אם אלו מנוצלים לרעה בלא ידיעתם – והללו מצויים במיוחד במדינות המפותחות. לכן, הבולשת מתמקדת בסייענים – וכך מגיעה אל המושחתים

הקשרים הללו, אומרים במטה הבולשת בוושינגטון, אפשרו למשל את פיצוח פרשת השחיתות במלזיה (בשיתוף פעולה עם ברזיל) ואת הטיפול בפרשת השוחד הענקית בחברת רולס-רויס (יחד עם משטרת בריטניה). החקירה בפרשת מלזיה נמשכה עשרה חודשים בלבד עד שהגיעה לשלב הגלוי – מהירות עצומה בחקירות מסוג זה, וגם אותה ניתן לייחס לקשרים הטובים בין ה-FBI לבין משטרות אחרות. בנוגע לרולס-רויס, מציינים בבולשת שעם בריטניה תמיד היה קשר מצוין – מערכות המשפט, ההיסטוריה, השימוש המקביל בדולר ובליש"ט לביצוע העבירות. וישראל? "שותפה טובה מאוד".
לצד זאת, יש מדינות שאינן רוצות לדבר בקול רם על שיתוף הפעולה עם הבולשת האמריקנית, משום שבהן – דווקא מי שנלחם בשחיתות עלול לשלם מחיר כבד. אבל, ככלל מרגישים בבניין אדגר הובר שיש שינוי בגישה העולמית כלפי השחיתות. למשל: דילמה רוסף הודחה מנשיאות ברזיל בשל עבירות שחיתות. מדינות שעד כה התמקדו במאבק בטרור, מתחילות כעת להילחם בשחיתות. וחשוב להדגיש: זו אינה נחלתן של מדינות מתפתחות בלבד; גם בארה"ב יש שחיתות, והיא קיימת בכל מקום בו נתונה סמכות כלכלית בידי גורמי שלטון – ללא הבדלים אידיאולוגיים.
רוב המושחתים מתחילים את הקריירה שלהם כאנשים ישרים ובעלי כוונות טובות, ולאורך הזמן – הכוח משחית אותם. לרובם אין עבר פלילי והם מצדיקים בפני עצמם את מעשיהם, למשל: עזרתי למדינה שלי ומגיעה לי תמורה. כאשר הם נעצרים, מתברר שהם סובלים ממה שהסוכנים מכנים "מחלת הצווארון הלבן": הם בטוחים שמעשיהם היו תקינים. בנוסף לכך, בחלק מן המדינות מקבלים עובדי הציבור ונבחריו משכורות נמוכות, וקיימת כמעט ציפייה לכך שיהפכו למושחתים – פשוט כדי לגמור את החודש. תופעה נוספת היא של פוליטיקאים שהפילו ממשלות כדי להילחם בשחיתות, ואז הופכים בעצמם למושחתים.
במבט לעתיד, ה-FBI צופה שיגדל שיתוף הפעולה בין המדינות המתועשות במאבק בשחיתות הבינלאומית, ולא רק משום ששם נמצא הכסף הגדול. פעולות התרמית ובמיוחד הלבנות הכספים מצריכות שירותים של עורכי דין, רואי חשבון ובנקאים – גם אם אלו מנוצלים לרעה בלא ידיעתם – והללו מצויים במיוחד במדינות המפותחות. לכן, הבולשת מתמקדת בסייענים – וכך מגיעה אל המושחתים עצמם. מאחר שמשאביה של הבולשת אינם בלתי מוגבלים, היא עוסקת בעיקר בעבירות המתבצעות בארה"ב, ועוזרת למדינות אחרות להגיש כתבי אישום ולתפוס כספים השייכים להן.

תאריך:  04/02/2018   |   עודכן:  04/02/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
להיאבק בשחיתות כמו בטרור
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
המטבק יהינ אפקטיבי רק אם
ראובן גרפיט  |  4/02/18 11:41
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות סדום ועמורה
יואב יצחק
נויפרט נודע כנוכל בינלאומי שגנב סכומי עתק מכספי נאמנויות, כולל בעסקת מקרקעין בהרצליה    חלק ממעשיו נחשפו ב-News1 בשורה של כתבות; כתבות נוספות פורסמו באתרי חו"ל    נויפרט הודה בהליך המתנהל נגדו כי מחלקות הציות בבנקים הורו לחסום חשבונות ונמנעות מלפתוח לו חשבונות חדשים    יעל פרי מסייעת לנויפרט בניסיונות לטשטש דבר מעילה שבוצעה בעסקת מכירת מקרקעין בהרצליה    רשות המיסים בישראל מקיימת חקירה בנושא
עומר כרמון
השר לביטחון פנים: "הדרישה והציפייה הסבירה צריכה להיות שהמשטרה לא תשמור חומר שנים ארוכות לגבי אנשים, ואם יש בו ממש, שתחקור אותו, ואם לא, שתגנוז אותו"    על דוברת המשטרה: "לא ראוי שעובד ציבור יפסול גוף ממלכתי באופן גורף וידבר בו סרה"    על מח"ש: "לצערי לא תמיד משתפת פעולה איתי כדי לאכוף את הנורמות שאנחנו רוצים לראות"
עומר כרמון
אייל בוקל ודולב זוארץ יואשמו מחר ברציחתו של מאור מלול    התביעה טוענת כי ברשותה הסכין ששימשה לרצח    שני שוטרים מישראל הגיעו לבנגקוק ומסייעים בחקירת הרצח
עומר כרמון
נשיאת בית הדין למשמעת במשטרה: "ראש אגף החקירות והמודיעין לשעבר, ניצב מני יצחקי, איים לבצע בי סיכול ממוקד"    משטרת ישראל: "הדברים המובאים בשמו של מני יצחקי אינם מאפיינים את סגנון הדיבור שלו, את יחסו לפקודיו ובוודאי שלא את פועלו רב השנים במלחמה בארגוני פשיעה"
עומר כרמון
שני החשודים: אייל בוקל ודולב זוארץ הוצגו לתקשורת כשלצדם הבגדים והסכינים שנמצאו בתיק שחור שהוחבא בג'ונגל    מאור מלול נרצח אמש באי קוסמוי    החשודים טוענים שאינם דוברי אנגלית ולא עונים לשאלות החוקרים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il