X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בעקבות ההתפתחויות בחקירת תיק 4000

לחצים ושלמונים, עיתונים ואתרים

מה ההבדל בין לחצים לגיטימיים של פוליטיקאים על אמצעי תקשורת לבין עבירה פלילית האם נתניהו יוכל לטעון שלא ידע מה עושים מקורביו מהן ההוכחות שיידרשו בהתחשב בכך שמדובר בשאלות מקצועיות סבוכות מדוע בעצם נתניהו כל כך רוצה תקשורת חיובית מה הקשר בין פרשה 4000 לבין פרשה 2000
▪  ▪  ▪
להשפיע על שני האתרים החשובים ביותר

1. איש לא אוהב לקרוא או לשמוע את שמו בהקשרים שליליים. הכל אוהבים לקרוא ולשמוע את שמותיהם בהקשרים חיוביים. הכלל האנושי הזה מועצם פי כמה כאשר מדובר בפוליטיקאים, שגם יש להם אגו גדול וגם חייבים לקבל תמיכה ציבורית כדי לשרוד. לכן, לחצים של פוליטיקאים ומקורביהם על עיתונאים, עורכים ומו"לים הם חלק בלתי נפרד מהעבודה בתקשורת. במובן מסוים, אם לא לוחצים עליך - סימן שלא מחשיבים אותך.
אם כל מה שעשו אנשיו של בנימין נתניהו היה לפנות לאנשי וואלה ניוז ואפילו לבעלי האתר - זה עדיין חלק מהמשחק הלגיטימי. ברור שלפנייה של לשכת ראש הממשלה יש הרבה יותר משקל מאשר לפנייה שלכם ושלי, אך צריך לדעת לעמוד גם מול פניות שכאלו. השאלה הגדולה בפרשה 4000 היא, האם הלחצים הללו חרגו מגדר המותר והאם הובטחה או ניתנה תמורה בעד היענות לפניות שכאלו. אם זה מה שקרה - אנחנו מצויים במחוזות השוחד.
2. זוכרים את העובדות הזרות של אהוד ברק ויהודה וינשטיין? הם טענו שלא ידעו כלום ויצאו פטורים. זה היה מגוחך. האם נתניהו יוכל לטעון שלא ידע מה עושה ניר חפץ ומה עושים מקורבים אחרים שלו? אנחנו לא מדברים על פרשת כלי השיט, בה באמת ייתכן שדוד שמרון ויצחק מולכו רק ניצלו את קרבתם לנתניהו כדי למכור את מרכולתם. כאן אנחנו מדברים על משהו שנוגע אישית לבני הזוג נתניהו, שחשוב מאוד לבני הזוג נתניהו, שמעורב בו לכאורה הדובר האישי של בני הזוג נתניהו.
נניח שחפץ ואחרים פעלו על דעת עצמם, ואז אנחנו חוזרים לסעיף הראשון. כל עוד מקורבי נתניהו ואפילו שליחיו ביקשו, לחצו, דרשו - זה בסדר. אבל האם מתישהו מישהו אמר משהו כמו "כדאי לכם"? משהו כמו "גם לכם יש אינטרסים"? משהו כמו "תזכרו שביבי הוא גם שר התקשורת"? אמירות כאלו לבדן הופכות את העסק לפלילי. ומובן שאם נתניהו אכן פעל ואכן התערב - הוא שקוע עמוק בבוץ.
3. מצד אחד, הוכחת היסוד הפלילי בפרשה 4000 עשויה להיות קלה יחסית. אם יש עדים מבפנים - הדברים די ברורים. אם יש דוא"ל, מסרונים, הקלטות - הראיות מתחזקות. מצד שני, יש פה נושאים מקצועיים סבוכים ועתירי שחקנים. זה לא כמו שיחות ביבי-נוני, בהן ברור מה כל צד רוצה ומה כל צד יכול לתת. אם מדובר למשל על שימוש של מתחרים בתשתית של בזק, יש כאן גם את הוט ופטריק דרהי רב-העוצמה, יש שאלות של אסדרה, יש שאלות טכניות וטכנולוגיות, יש זכיונות ורשיונות, ומן הסתם יש גם דעות מקצועיות ומשפטיות שונות. אין כאן פתרון בית ספר ואפשר להצדיק כל החלטה בכל כיוון.
לצד זאת יש לזכור, כי העבירות העיקריות בהן מדובר - שוחד ומרמה והפרת אמונים - אינן תוצאתיות אלא התנהגותיות. די בהעברת הכסף כדי ליצור חזקה של שוחד אותה יש להפריך. די בעיסוק של נתניהו בענייניו של שאול אלוביץ כדי ליצור מרמה והפרת אמונים. אבל אם ניתן להוכיח מתת ותמורה, אם ניתן להראות שהיו פעולות של ממש - זהו חיזוק רציני מאוד לראיות. החוקרים והפרקליטות יצטרכו לבחון היטב מי עשה מה ומתי, כדי לענות על השאלה "למה".
4. אלו ראיות יש לחוקרים? אנחנו לא יודעים ויש המון הדלפות והשערות, חלקן מגמתיות. בנקודה זו (20.2.18 בשעה 09:30 בבוקר) אני מעריך שאין עד מדינה, משום שכאשר יש כזה - ממהרת המשטרה לבקש ולקבל צו איסור פרסום, וטרם קיבלנו צו שכזה. אבל לא אתפלא אם בשלב מסוים כן יהיה עד מדינה. דומה שייחוס עבירות שוחד לכל המעורבים, כולל מי שנראים כזוטרים יותר, נועד לשמש ככלי מיקוח במו"מ אפשרי על הפיכת מי מהם לעד מדינה. וכבר למדנו, שגם אנשים נאמנים ביותר חושבים בסופו של יום על עצמם כאשר הם מריחים את ריח הליזול (ע"ע שולה זקן וארי הרו).
5. הזכרנו את השיחות בין נתניהו לבין נוני מוזס. כפי שכבר כתבתי, על פניו - מצבו של מו"ל ידיעות אחרונות חמור בהרבה מזה של ראש הממשלה. נתניהו הקליט את השיחות והיה יכול להשמיד את ההקלטות, אך לא עשה זאת - ויש כאן ראיה משמעותית לטענתו לפיה העמיד פנים. פרשת בזק אינה משנה את המארג הראייתי הזה, אך יכולה להוות סוג של תימוכין: עדות שיטה. אם נתניהו היה מוכן - לכאורה - לתת הקלות והטבות תמורת סיקור חיובי בוואלה, אולי היה מוכן לתת תמורה גם לידיעות אחרונות.
6. יש עוד דבר משותף לוואלה ולידיעות אחרונות: הם מפעילים את אתרי החדשות החשובים ביותר בארץ. נכון, לנתניהו יש את ישראל היום, אבל למרות תפוצתו הגבוהה - הוא אינו עיתון משפיע, ואתר האינטרנט שלו אינו מורגש. לעומת זאת, וואלה ו-ynet הם האתרים הנצפים ביותר וגם כאלו שאין להם הטיה פוליטית ואידיאולוגית ברורה. זה מסביר מדוע נתניהו - או לפחות אנשיו - השקיעו מאמצים כה רבים מול וואלה.
7. אבל למה בכלל צריך נתניהו להשפיע על התקשורת? הרי הוא נבחר שוב ושוב למרות תקשורת עוינת, שחלקים ניכרים ממנה ירדפו אותו (ואת משפחתו) בלי שום קשר למעשיו. יש לזה תשובה כפולה. האחת: מי יודע מה היה כוחו האלקטורלי של נתניהו אם התקשורת ככלל הייתה רק אוביקטיבית כלפיו. השנייה: התקשורת משפיעה באווירה היום-יומית, שותפיו ויריביו של נתניהו רואים את הלך הרוח שהיא משדרת, וגם נתניהו הוא בן אדם שמעדיף שייאמרו עליו דברים טובים.
יש מי שיציג כדוגמה את דונלד טראמפ, שנבחר למרות העוינות המופגנת כלפיו מצד כמעט כל התקשורת האמריקנית. הדוגמה הזאת אינה נכונה, משתי סיבות. ראשית, בפרשת בזק מדובר על כמה שנים אחורה, לפני שטראמפ יצר את המודל של ציוצי טוויטר תוקפניים וגסים מעל ראשה של התקשורת הממוסדת. שנית, פה זה לא ארה"ב. יש כאן תרבות פוליטית ותקשורתית שונה לחלוטין, מדובר על 8.5 מיליון במדינונת קטנטנה ולא על 320 מיליון בין שני אוקיינוסים.

תאריך:  20/02/2018   |   עודכן:  20/02/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לחצים ושלמונים, עיתונים ואתרים
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
שיקולים פוליטים של התקשורת
ישע.   |  20/02/18 10:14
2
מה הולך כאן ?
ארי כספי  |  20/02/18 11:22
 
- זה איתמר לוין
זה לא ניוז1   |  20/02/18 14:13
3
בנוגע לסעיף 6...
לוגיקן (לא משפטן)  |  20/02/18 11:27
4
כתבה מוטית ולא נטרלית
אי דיוקים בכתבה  |  20/02/18 12:39
5
סעיף 6 בכתבה מטעה ושקרי
סעיף 6 לא נכון   |  20/02/18 13:28
 
- ידיעות אחרונות ולוין חד המה
ציוץ אחרון  |  22/02/18 12:44
6
אסור שהפוטש יצליח.
7_7_7.  |  20/02/18 13:58
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת נתניהו-בזק
איתמר לוין
החשד העיקרי: סיקור אוהד לנתניהו באתר וואלה שבשליטתו של אלוביץ תמורת סיוע בקידום ענייניה של בזק    נעצרו גם מנכ"ל בזק, סטלה הנדלר; איריס ואור אלוביץ - אשתו ובנו של שאול אלוביץ; ועמיקם שורר, דירקטור בבזק    כל החשודים מכחישים את החשדות נגדם
עומר כרמון
תגובה ראשונה מטעמו של שאול אלוביץ' לאחר גל המעצרים בתיק 4000 ▪ "אנו סמוכים ובטוחים שכאשר הדברים יתבהרו, ניתן יהיה להיווכח שלא עבר כל עבירה"    בפרשה שבעה עצורים. ביניהם בכירים מאוד בחברת בזק ומקורבים לראש הממשלה, בנימין נתניהו
איתמר לוין
רשות ניירות ערך והמשטרה פתחו בחקירה בעקבות מידע מפליל שהתגלה בחקירת רשות ניירות ערך בפרשת בזק    נתניהו: "בועה מלאכותית שתתפוצץ"
רשימות נוספות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il