X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
דוח הבדיקה של ריבלין בפרשת המסרונים

איפה אנחנו חיים, בקוריאה הצפונית?

המפגשים החשאיים בין שופטים לחוקרים בבית המשפט הגדול ביותר בישראל הם הדבר המטריד ביותר שמתגלה בדוח - במיוחד כאשר מתברר שבכיריו היו מודעים לבעיה חובה לבדוק האם היו קשרים דומים בין שופטים אחרים לחוקרים אחרים - וכנראה שאין מנוס משימוש במכונת אמת
▪  ▪  ▪
דורון. לא אכף את ההמלצות
ריבלין: להעמיד לדין משמעתי את השופטת רונית פוזננסקי-כץ
איתמר לוין
נציב התלונות על שופטים קובע שפוזננסקי-כץ עברה על כללי האתיקה בכך שיצרה קשר ישיר עם שחם-שביט * "קרבת היתר בין השניים הניבה ביזוי, והמסרונים לא היו באים לעולם אלמלא אפשרה פוזננסקי-כץ קירבה זו ואפשרה לשחם-שביט לפנות במישרין אליה"
לרשימה המלאה

שופטים וחוקרים נפגשים בחשאי בלשכות
איתמר לוין
שופטי שלום בתל אביב מקיימים את הפגישות מבלי לדווח עליהן לסניגורים * פוזננסקי-כץ הייתה שותפה לכתיבת דוח לפיו יש להפסיק פגישות אלו - והמשיכה אותן
לרשימה המלאה

1. הדבר המטריד ביותר בדוח של אליעזר ריבלין בפרשת המסרונים הוא השורות העוסקות במפגשים החשאיים המתקיימים בין שופטי מעצרים בתל אביב לבין חוקרים. הביטוי "לא יעלה על הדעת" כבר שחוק עד דק ועד אבק, אבל אני לא מוצא ביטוי מתאים יותר. בהליך פלילי מועבר מידע ומוחלפות דעות במעמד צד אחד בלבד? והצד השני אפילו לא יודע שזה מתקיים? ומדובר בצד החזק, השולט במידע - התביעה. איפה אנחנו חיים, בקוריאה הצפונית?
סניגורים מרבים להתלונן על העדר תיעוד של פגישות רענון בין תובעים לעדים. כמה שעות לפני פרסום הדוח של ריבלין, המליץ נציב אחר - דוד רוזן - לתעד בווידאו את המפגשים הללו כדי שהכל יהיה שקוף בפני ההגנה. ועכשיו מתברר שיש מפגשים חשאיים בין תובעים לשופטים! ולא מדובר על משהו נקודתי ואקראי בבית משפט נידח, אלא על נוהג קבוע בבית המשפט הגדול ביותר בישראל, שהיום (27.2.18) התקיימו בו 42 דיוני מעצרים ונפתחו בו 31 תיקי מעצרים.
המחדל החמור הזה מונח לפתחם של נשיא בית משפט השלום בתל אביב, אביחי דורון, וסגנו לעניינים פליליים, צחי עוזיאל. שניהם שופטים טובים ומוערכים, אך בנושא הניהולי הזה - הנוגע לזכויות יסוד הכי בסיסיות בשיטת משפט מתוקנת - הם כשלו קשות. ריבלין מגלה, כי עוזיאל הקים - באישורו של דורון - ועדה פנימית שדנה בדיוק בזה והמליצה להפסיק את ההתנהלות הזאת. אלא שלאחר מכן לא נעשה דבר, או לפחות לא נעשה מספיק - וזה נמשך. והכי מגוחך/אבסורדי/מקומם: בוועדה הייתה חברה רונית פוזננסקי-כץ, שהודתה בפה מלא שהפרה את המלצותיה-שלה.
הכשל של דורון ועוזיאל הוא כפול. ראשית, בכך שלא דאגו ליישם את ההמלצות או שלא עקבו אחרי יישומן. שנית, שהם יצרו אווירה של הפקרות בה יכולה הייתה פוזננסקי-כץ להמשיך להתנהל בדרך שהיא עצמה כתבה שאין להתנהל בה. כאשר יש הפקרות כזאת, האחריות היא של המנהלים.
2. עוד מילה על עוזיאל. שורש הפורענות של פרשת המסרונים, קובע ריבלין, היה בהיענותו לבקשתה של פוזננסקי-כץ לדון בתיקי פרשה 4000. לא ייתכן שבעל דין או שופט יקבעו שיבוצים, אומר ריבלין את המובן מאליו - אבל לעוזיאל זה לא היה מספיק מובן.
חוץ מזה, כאשר עובד נמצא בחופשה - אז שיהיה בחופשה. זה הדבר הכי נכון מכל הבחינות. שופט שנמצא בשבתון צריך לנוח, ללמוד או לכתוב פסקי דין. המערכת צריכה שהשופטים ינוחו, ילמדו או יכתבו פסקי דין. היא גם צריכה שיתנתקו מבעלי הדין הקבועים, שיהיה מבט רענן על התיקים ושלא יהיו קשרים אישיים הדוקים מדי. מוסדות פיננסיים למדו במחיר גבוה מאוד את השיעור הזה (ע"ע אתי אלון, עם כל ההבדלים הברורים); אולי עכשיו גם הנהלת בתי המשפט תלמד אותו.
3. חוץ מזה, מדוע פוזננסקי-כץ התנדבה אם ידעה שלא יהיו לה עוזר משפטי ומתמחה, ושכל המטלות המינהליות יפלו עליה? התשובה ברורה מתוך הדוח: זה מה שהיא עשתה ממילא מול עו"ד ערן שחם-שביט. ריבלין מראה שההתכתבויות והתיאומים ביניהם נמשכו חודשים ארוכים, עוד בזמן פרשת בזק הראשונה. בהקשר הזה, התירוץ שלה לקיומן של ההתכתבויות בזמן פרשה 4000 (לא הייתה לי ברירה) הוא פתטי ואפילו שקרי.
אני מנחש - למרות שריבלין לא כותב זאת - ששחם-שביט רמז ואולי אפילו אמר לפוזננסקי-כץ מה עומד להתרחש בפרשה זו. הדברים גם לא היו סוד גדול; היו על כך פרסומים די מפורשים בתקשורת. פוזננסקי-כץ אומרת שפנייתו של שחם-שביט החמיאה לה; סביר להניח שהיא רצתה לקבל את התיקים המתוקשרים הללו. עוזיאל היה צריך לבלום אותה - ולא עשה זאת.
4. אחרי שאמרנו מה הכי בולט במה שריבלין כתב, נגיד מה הכי בולט בחסרונו: תשובה לשאלה האם הקשר בין פוזננסקי-כץ לבין שחם-שביט היה יחיד במינו, או שיש מקרים דומים בין שופטים אחרים לחוקרים אחרים. זה איננו, כי ריבלין לא התבקש וגם לא יכול לבדוק זאת, ודאי שלא תוך 48 שעות. אבל זו השאלה המערכתית החשובה ביותר שחייבת להיבדק בכל המהירות האפשרית.
הבעיה היא, שקשה לראות מי יכול לבצע בדיקה כזאת. יש צורך באמצעים של חקירה פלילית, אבל אין שום חשוד בשום עבירה. אולי אין מנוס מהפעלת כלי בעייתי ולא נעים: מכונת אמת. אולי אין מנוס מלזמן לבדיקה את כל השופטים שעסקו ועוסקים בשנתיים האחרונות בתיקי מעצרים, ולשאול שאלה פשוטה ביותר: האם היה לך קשר ישיר ובלתי מדווח עם נציג של רשויות החקירה. מי שיענה בחיוב או ישקר - עניינו יועבר לבדיקתו של ריבלין. השופטים גם צריכים להתחייב מראש למסור לבדיקה, במידת הצורך, את הטלפונים והמחשבים שלהם. שוב: זה מאוד לא נעים, אבל חייבים להסיר את הענן הכבד המרחף כעת מעל המערכת כולה.
5. לכאורה, מעשיהם של פוזננסקי-כץ ושחם-שביט היו גם פליליים - אך ריבלין אומר שמסקנתו היא שמדובר על "תקלה במישור המשמעתי אך לא על חשש למעשה פלילי". זאת, משום שלא הייתה קנוניה בין השניים ובוודאי שלא הייתה הטיית משפט.
המסקנה הזאת של ריבלין עולה בקנה אחד עם החלטותיהם של השופטים עלאא מסארווה ויוסי טופף בנוגע לשאול אלוביץ וניר חפץ. שניהם קבעו, כי הייתה הצדקה למעצרים המקוריים ובוודאי שיש הצדקה למעצרים כעת. מסארווה אף הגדיל לעשות וקרא את כל החומר שהיה בפני פוזננסקי-כץ, והגיע לאותן מסקנות שהיא הגיעה אליהן. לכן, נראה שריבלין צודק גם בנקודה זאת. אפשר להפוך לפלילי כמעט כל דבר שאנחנו עושים, אבל אין זה ראוי - ודאי כאשר יש מסלולים מתאימים יותר, כמו המסלול המשמעתי. הקריירה השיפוטית של פוזננסקי-כץ הגיעה ככל הנראה לסיומה בגיל 48; לא צריך גם להשליך אותה לכלא.

תאריך:  27/02/2018   |   עודכן:  27/02/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
איפה אנחנו חיים, בקוריאה הצפונית?
תגובות  [ 13 ] מוצגות  [ 13 ]  כתוב תגובה 
1
לאשפז את מערכת המשפט
מוטי הקרייתי  |  27/02/18 19:35
 
- השופטים הם גיבורי העם
מעריץ שופטים  |  28/02/18 10:02
2
יש המון שופטים שקרנים!!!!!!!!! ל"ת
עורך דין  |  27/02/18 19:47
3
חיים בלה לה לנד, לא בקוריאה
השופט פוצננסקי  |  27/02/18 19:50
 
- אפילו בצפון קוריאה
א.ל. רמת-גן   |  27/02/18 20:53
4
לאסור על נשים לשאת יותר משם
מכניקת הקוונטים  |  27/02/18 20:10
5
להקים מיד ועדת חקירה ממלכתית !
לבקוביץ  |  27/02/18 20:49
6
טביעת אצבע
באום  |  27/02/18 20:55
 
- מעורר דאגה עצומה בלב הציבור,
ממש קוריאה הצפונ'  |  28/02/18 05:10
7
היכן השופטים שם הרשע בישראל
מאז ומתמיד  |  28/02/18 05:52
8
שחיתות פוליטית לא הייתה מתאפשר
קורןנאוה טבריה  |  28/02/18 05:55
9
וכדי להבין מה קורה היום פחות א
קורןנאוה טבריה  |  28/02/18 06:10
10
הטיוח גדול מהמסרונים
אוליבר וונדל   |  28/02/18 06:29
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
דורש בין היתר לשלול מהיועץ המשפטי סמכויות המאפשרות למנוע ביקורת, לאפשר לנציבות לפתוח בבדיקה מיוזמתה ולקבוע שהמלצותיה יהיו מחייבות
איתמר לוין
רוזן הגיש את הדוח לפני תשעה חודשים    מצא ליקויים בטיפולה של מח"ש בתלונות על אלימות שוטרים    מתריע מפני התערבות פוליטית בעבודת התביעה העירונית    דחה תלונות לגבי הטיפול בדובר "שוברים שתיקה"
איתמר לוין
פוזננסקי-כץ טוענת שהגיעה מחופשת אבל משפחתית לטפל בתיקי בזק - בעוד שמבחינת המערכת נרשם שהיא בשבתון    לשופטים עדיף לצאת לשבתונים ולא לממש ימי חופשה, שאותם ניתן לצבור ולפדות בכסף בעת פרישתם
איתמר לוין
שרונה צור-גינור מנסה להביא את הצדדים לפשרה בדיונים המקדמיים שבפניה. גם כאשר אין היא מצליחה, היא מוציאה את המיטב מן הדיון, תוך הקפדה נאה על הזמנים והפרטים
איתמר לוין
ההתחככות המרובה בין שופטי המעצרים לבין החוקרים היא שיצרה את הקרקע לפרשת המסרונים. כדי למנוע מקרים דומים בעתיד, יש לחלק את התחום בין כמה שופטים שיתחלפו ביניהם בצורה קבועה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il