X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מגיפת איסורי הפרסום

מגרש הרוסים

המשטרה ביקשה וקיבלה מבית המשפט מספר שעות של בלעדיות על מסירת המידע בנוגע לפיגוע בעיר העתיקה. זה מזכיר את הדרך בה שולט הקרמלין בהעברת מידע לאזרחי רוסיה
▪  ▪  ▪
לא במקרה הם שם

התבוננו נא בתמונה המוצגת בשוליו של מאמר זה. כך נראה צו איסור פרסום בישראל של שנת 2018, מדינה דמוקרטית בה קיימים חופש ביטוי ועיתונות חופשית.
"אוסר פרסום כל פרט מפרטי החקירה עד ליום 19.4.18", כתב שופט בית משפט השלום בירושלים, איתן כהן, במה שנראה יותר כמו שרבוט בזמן הרצאה מאשר כצו שיפוטי. הצו הוצא כשעה לאחר הפיגוע ברחוב הגיא בעיר העתיקה (יום א', 18.3.18). המשטרה עוד לא ממש ידעה מי נגד מי ומה וכמה ולמה, אבל אצה-רצה לבית המשפט וביקשה וקיבלה בבהילות צו איסור פרסום למשך חודש. כן, חודש.
הצו הזה אפשר למשטרה להיות בעלת מונופול על מידע בנוגע לפיגוע. מה שניתן היה באותן שעות לפרסם הוא את הודעת המשטרה, הכוללת - כרגיל - דברי שבח עצמיים: "סמוך לשעה 16:47 הוזעקו כוחות משטרה רבים לפיגוע דקירה ברחוב הגיא בעיר העתיקה. מפגע שהחזיק בידו סכין, הלך אחרי גבר, החל לדקור אותו ופצע אותו באורח קשה. שוטרי משטרת ישראל שהיו בקרבת מקום והגיבו בנחישות למתרחש, צמצמו טווח לעבר המפגע (תושב שטחים) וניטרלו אותו. הפצוע פונה לבית החולים במצב קשה. הסכין ששימשה את המפגע נתפסה בזירה".
זה היה צו איסור הפרסום השלישי שביקשה וקיבלה המשטרה אתמול. קודם לכן אסר בית משפט השלום בראשון לציון לפרסם במשך שבוע פרטים על חקירת רצח שאירע בשבת בכפר קאסם; ובית משפט השלום בתל אביב אסר לפרסם את פרטיו של החשוד בצילום נשים בחנות בגדי ים. וזה היה יום שגרתי לגמרי; אין יום בלי לפחות שני צווי איסור פרסום, והדברים נאמרים ללא כל גוזמה.
בשעה 21:03 הגיע עדכון: "מרגע התרחשות הפיגוע נפתחה במשטרה חקירה מעמיקה, מקצועית ויסודית של כלל כוחות המשטרה שפעלו במקום, ואספו ראיות וממצאים נוספים. לפיכך הוסר צו איסור הפרסום". כל הכבוד למשטרה, שערכה "חקירה מעמיקה, מקצועית ויסודית" והצליחה לגלות מי המחבל שנהרג במקום, וזאת תוך ארבע שעות בלבד.
עכשיו אני מבקש להבין. אם נפתחה מידע "חקירה מעמיקה, מקצועית ויסודית" - למה לבקש איסור פרסום לחודש? ולמה כהן מהווה חותמת גומי ונותן למשטרה מיד כל מה שהיא מבקשת? וכרגיל - שלוש הקושיות המרכזיות: מישהו באמת חושב שיש משמעות לצווים הללו בשנת 2018? מדוע חופש העיתונות וחופש העיסוק שלה מוגבלים במעמד צד אחד? והכי מציק: מדוע צריך לסתום את הפה לתקשורת, אם המשטרה לא מסוגלת לסתום את הפיות של אנשיה-שלה ולמנוע מהם להדליף?
השופטים אשמים לא פחות מהשוטרים ואולי יותר מהם, כי הם אלו שמחליטים והם אלו שצריכים לעמוד על עקרונות היסוד של מדינה דמוקרטית. תראו מה עשה באותן שעות השופט עמית מיכלס בבית משפט השלום בראשון לציון. הוא האריך את מעצרו של סוחר נשק החשוד במתן שוחד באפריקה, דחה את בקשת הסניגור לאסור את פרסום שמו - ואז העניק לחשוד עוד 72 שעות של אנונימיות, למרות שהסניגור ביקש רק 48 שעות ואפילו לא אמר שהוא מתכוון לערער.
יש היגיון בהארכת איסור הפרסום לצורך הגשת ערעור, שהרי בלעדיו - אין טעם בערעור. אבל צריך לקבוע, שערעורים אלו יוגשו ויידונו לכל היותר תוך 12 שעות, ובלי ערעור - לא יהיה עיכוב ביצוע. לנימוקים של חופש הביטוי, חופש העיתונות וחופש העיסוק מצטרף כאן עקרון היסוד של פומביות הדיון. מיכלס שכח את כל אלו ואסר פרסום לשלוש יממות, ואיש אינו מבטיח שזה יהיה הסוף של האיפול - בפרשת שוחד בתחום הייצוא הבטחוני, בה ודאי יש עניין ציבורי.
נחזור לאיסור הפרסום על הפיגוע. אתמול גם התקיימו ה"בחירות" לנשיאות רוסיה. אחד מיסודות כוחו של ולדימיר פוטין הוא השליטה הנרחבת של המדינה על אמצעי התקשורת. כך יכול הקרמלין להעביר לאזרחי רוסיה את המידע שהוא רוצה ולכוון אותם לעמדות הנוחות לו - למשל: שמוסקבה תמיד צודקת ושכל רצונו של המערב הוא לפגוע בה.
הבקשה של המשטרה והצו של כהן לא ממש רחוקים מהמצב ברוסיה. המדינה - ומה שחמור יותר: המשטרה - ביקשה וקיבלה בלעדיות על מסירת מידע בנוגע לאירוע בטחוני חמור. היא החליטה מה הציבור יידע ומה לא. ביטחון המדינה הוא עיקרון חשוב ביותר, אך כאשר המשטרה מקבלת מדי יום שניים-שלושה צווי איסור פרסום - תרשו לי להטיל ספק בכנות של השימוש בנימוק הזה. אולי אין זה מקרה, שגם תחנת המשטרה של ירושלים וגם בית משפט השלום מצויים במגרש הרוסים.

הצו של איתן כהן. כמו שרבוט בהרצאה
תאריך:  19/03/2018   |   עודכן:  19/03/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מגרש הרוסים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
לבדוק את הוואטס אפשר שלהם? ל"ת
דני ההזוי  |  19/03/18 09:31
2
פרסום לא בכל מחיר
ד"ר משה פרץ  |  19/03/18 14:45
3
אין חדש תחת השמש
חניבעל  |  19/03/18 16:49
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
ההערכות הן ששקד - אשר הגישה את הקובלנה המשמעתית בפרשת המסרונים - תבקש להסתפק בהשעיה, ובשל כך בית הדין לא יוכל להטיל עונש חמור יותר
איתמר לוין
הממשלה והפרקליטות מפרות את פסק הדין בנוגע לתנאי המחיה של האסירים, כי הן יכולות. לכל היותר השופטים יכעסו וינזפו, אבל אין להם שום אמצעי אכיפה כאשר המדינה מבזה את ביהמ"ש העליון
איתמר לוין
בג"ץ קצב תשעה חודשים להעלאת שטח המחיה המינימלי לאסיר לשלושה מ"ר. אולם במועד הביצוע מודיעה הפרקליטות שהממשלה החליטה חד-צדדית שלא לבצע את ההוראה, בנימוק שהדרך היחידה לקיים אותה היא לשחרר אלפי אסירים
איתמר לוין
מזוז: משניות מנהל מזה 30 חודשים תיק פשוט יחסית ולא נתן הכרעת דין למרות שהסיכומים הוגשו לפני חמישה חודשים - מצב שמתאים למגה-תיקים של פשיעה מאורגנת
איתמר לוין
השופטת יעל וילנר ביטלה הוראה של השופט אלי אברבנאל להעביר לנאשמים דוחות חסויים שמסרה המשטרה לבית המשפט בעת מעצריהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il