X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שדה בתה בגליל התחתון [צילום: אלי אלון]
שטחי הבתה וחשיבות שימורם
באולם "בית יגאל אלון" בכפר תבור, נערך (21.3.18) כינוס בנושא שימור הבָּתָה והשטחים העשבוניים ברחבי הארץ בכינוס השתתפו מתכננים, מנהלי שטח, אנשי חינוך ואחרים, ומטרתו להעלות המודעות הציבורית לחשיבותם של שטחים אלה ההולכים ונעלמים
פרות רועות בשדה בתה בגליל התחתון [צילום: אלי אלון]

בכינוס שאורגן בשיתוף החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, המועצה המקומית כפר תבור וגופים נוספים, הרצו חוקרים ואנשי טבע על הבתה לסוגיה, מאפייניה וחשיבות שימורה, והעלו הצעות כיצד להגן עליה. המסר הברור שעולה מהכינוס, שהבתה, למרות היותה תצורת נוף חיונית לשמירת המגוון הביולוגי בישראל, לא מוגנת בארץ כראוי ולא מקבלת הכבוד המגיע לה ויש לפעול כדי לשמר את שטחי הבתה ההולכים ונעלמים מארצנו. בסיום יום הדיונים בכינוס, יצאו המשתתפים לסיור בשטחי בתה בגליל התחתון. מובאת בזה סקירה מקיפה על שטחי הבתה בארץ ומצבם המתבססת על סמך דיוני הכינוס, מחקרים, וחומרי הסברה להפצה שחולקו מטעם החברה להגנת הטבע.
מהם שטחי הבתה?
הבָּתָה והשטחים העשבוניים היא תצורת נוף שעיקר הצומח בה הם שיחים נמוכים ו/או בני שיח, עשבים וגאופיטים. שגובהם מגיע לרוב עד כ-50 ס"מ. תצורת נוף צומח זו שכיחה מאוד באזורים ים-תיכוניים. שטחי הבתות והאזורים העשבוניים ("בתה עשבונית") פזורים בצפון הארץ, במרכזה ובספר המדבר. מבחינים בעיקר בשני סוגי בתות.
בתה ים תיכונית - מצויה בחבל הים תיכוני.
בתה ספר - מצויה בספר המדבר אזור גאוגרפי המפריד בין מדבר הנגב ומדבר יהודה לבין החבל הים תיכוני.
קיימים בישראל גם שטחים בשליטת צומח עשבוני המכונים לעיתים גם "בתה עשבונית".
חשיבות שימור שטחי הבתה
לשטחי הבתה והשטחים העשבוניים חשיבות רבה בשמירת המגוון הביולוגי בישראל הם מספקים שירותי מערכת אקולוגית חיוניים לאדם: השטחים העשבוניים הם השטח הטבעי המועדף ביותר למרעה עיזים ובקר כמו גם למרעה דבורים לצורך יצור דבש, ממחקרים עולה כי יכולת יצור הדבש על-ידי דבורים בשטחים העשבוניים הוא הגבוה ביותר בהשוואה לבתי גידול אחרים שנבדקו. מעריכים כי הסיבה לכך הוא העושר והמיגון הרב של עשבוניים הגדלים בשטחי הבתה והשטחים העשבוניים. שטחי בתה מונעים או לפחות מצמצמים סחף של קרקעות, הם מקטינים תדירות ועוצמת השיטפונות ובכך מצמצמים נזקי שיטפונות. חשיבות נוספת לשטחי הבתה היא בתחום האבקה: שטחי הבתה והשטחים העשבוניים מספקים שירותי האבקה לשטחים חקלאיים סמוכים. ממחקרים שנערכו עולה כי שמירה על שטחים טבעיים בסמוך לשטחים חקלאיים מסייעת להגדלת התוצרת החקלאית. מעריכים כי אחת הסיבות לכך היא עושר גדול של מיני חרקים (פרפרים דבורים ועוד) התורמים להאבקה של גידולים בשטחים חקלאים סמוכים.
יתרון נוסף לשטחי הבתה הוא בתחום הפנאי והנופש - באזורי הבתה קיימת פריחת אביב מרשימה של עשבוניים גיאופיטים, ועשבוניים רב שנתיים. ובנוסף הם מזמנים למטייל חוויית נוף ופתוח למרחקים ומרחבים מוריקים. ממחקרים שנעשו עולה כי מטיילים רבים מעדיפים לטייל במקומות פתוחים עם נוף פתוח ללא עצים ולא שיחים גבוהים, על פני טיול בשטחי יער נטועים וחורש צפוף.
הבתה - בית גידול חשוב ויחודי למיני צמחים ובע"ח
שטחי הבתה מהווים בית גידול חשוב וייחודי למינים שונים של צמחים ובעלי חיים בהם מינים נדירים הנמצאים בסכנת הכחדה.
אנשי החברה להגנת הטבע כותבים בחוברת הסברה בנושא, שחולקה לבאי הכינוס: כי הבתה היא שטח הטרוגני באופיו ובו מצויים במרחק של מטרים ספורים אחד ליד השני זה לצד זה, אזורים סלעיים לצד אזורים שיחיים ואזורים של צמחיה עשבונית. שונות זו בטווח כל כך קרוב מביאה לגיוון ולעושר סוגי ומיני צמחים ובעלי חיים בבתות.
צומח - הבתה עשירה במגוון העשבוניים הגדלים בה. תשתית הצומח המגוונת מהווה בסיס למגוון עשיר של בעלי חיים המתבססים על צמח זה.
עופות -בבתה שוכנים עופות שצורת חיפוש מזון ודגירה ואורח חייהם מתאימים ומשתלבים עם צמחיה נמוכה, בין העופות ששטחי הבתה הם בית גידולם העיקרי: סבכי ערבות, שיחנית גדולה, פפיון הרים, סלעית קיץ, גבתון אדום מקור, פפיון צהוב, גבתון שחור ראש, שרקרק מצוי ועוד. אנשי החברה להגנת הטבע מביעים חשש כי כתוצאה מצמצום שטחי הבתות חלק מהעופות השוכנים בבתות מצויים בסכנה.
אנשי החברה להגנת הטבע מציינים כי הבתה הוא שטח חיוני ל"שיחור מזון" בעבור דורסים רבים וכי באזורי הבתה ניתן למצא דורסים רבים כמו בז אדום, עיט נצי, חיוויאי ועוד. הסיבה לכך: שטחי הבתה הפתוחים ונטולי העצים מאפשרים להם לזהות טרפם (מכרסמים וזוחלים) ולעוט עליהם מגובה רב. אנשי החברה להגנת הטבע מציינים כי "דורסים אלה מתקשים לצוד בשטחי יער או חורש ולכן תלויים בשטחי הבתה והעשב לצרכי הזנה".
זוחלים - בשטחי הבתה עושר ומגוון גבוה של זוחלים ובהם לטאות ונחשים בהשוואה ליער נטוע ולחורש טבעי. בין הזוחלים שהבתה הוא בית גידולם העיקרי: צב יבשה מצוי, לטאת עין נחש, חומט פסים וחומט נקוד.
יונקים - הבתה הוא בית גידול חשוב עבור מספר יונקים ובהם הצבי הארץ ישראלי אוכל העשב, שמבלה חלק ניכר מזמנו בכרי הצומח בעלי הנוף הפתוח ונטולי העצים שם הוא יכול להבין ממרחק באויביו ולהתחמק מהם בעת סכנה בריצה מהירה בשטח הפתוח. יונקים נוספים שניתן למצא בשטחי הבתה: חתול בר, קרקל, סמור, גירית הדבש, זאב, שועל, אוכלי עשב כחזיר בר, מכרסמים כדוגמת נברן שדות, גרביל סלעים, דרבן, ומינים רבים של עטלפי חרקים.
קריאה לשמר את שטחי הבתה
בתקופת הקמת המדינה השתרעו הבתות והשטחים העשבוניים על שטחים נרחבים בארץ. בעקבות פיתוח הארץ, נטיעת יערות, הקמת שדות חקלאיים ובינוי מואץ, הצטמצם בצורה משמעותית היקף שטחי הבתה והשטחים העשבוניים והם לא זוכים להגנה מספקת מפני הפיתוח המואץ. גם ועדות התכנון למיניהן נוטות ביתר קלות לאשר תוכניות פיתוח בשטחים אלו.
בדיוני יום העיון, התריעו כמה מהמשתתפים כי אם לא ינקטו צעדי הגנה ופעולות לשימור שדות ואזורי הבתה והשטחים העשבוניים בארץ, קיים חשש שתצורת נוף חשובה זו תיעלם ובעקבות כך יפגע המגוון הביולוגי הייחודי שהבתה והשטחים העשבוניים הם ביתם העיקרי.
בחברה להגנת הטבע מבקשים לשמר נוף זה על המגוון הביולוגי הייחודי בו ולהכיר בו כבית גידול מרכזי וחשוב בנוף הים תיכוני ובספר המדבר ולהפוך אותו ליעד לשימור בתכנון הלאומי. בין השאר מציעים אנשי החברה להגנת הטבע לתת הגנה סטטורית על שטחי בתה גדולים ורצופים במסגרת של שמורות טבע וגנים לאומיים להימנע מפיתוח או יעור שלהן ובמקרים מסוימים ממליצים אף לאמץ שיטות ממשק כגון רעיה מבוקרת וכריתה של צומח מעוצה שתאפשרנה שימור כתמי בתה פתוחים בתוך נוף הצומח המעוצה הצפוף של החורש".
דרך נוספת להגן ולשמר על שטחי הבתה והשטחים העשבוניים היא באמצעות חינוך והסברה לציבור על חשיבותם של שטחי ואזורי הבתה. שטחי בתות נתפשים בעיני חלק מהציבור כשטח לא אטרקטיבי ופחות ערך, בוודאי פחות ערך מאשר יערות למשל. בתרבות הישראלית כריתת עץ נחשבת לפגיעה חמורה בטבע. כריתת עצים ויערות תעורר קרוב לוודאי מחאה ציבורית ואילו לגבי הרס שדות בתה ושטחים עשבוניים יש סיכוי די טוב שהעניין יעבור לסדר היום.
ביום העיון אמר אחד הדוברים כי השם בתה אינו מוצלח במיוחד ואני מניח שרבים יסכימו עם דבריו אלה ואולי כדאי להפנות מכאן קריאה לאנשי האקדמיה ללשון. מצאו שם אחר ויפה למילה בתה.

תאריך:  27/03/2018   |   עודכן:  27/03/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איציק ספיר
חשוב לבחון את אמצעי ההרתעה הנמצאים בבתים ולפעול לחינוך הילדים להתמודדות במקרי שריפה
אולגה רז
אין ספק שניתן לנהל סעודת חג מתונה יותר, בריאה יותר וידידותית יותר: לצמצם מספר מנות, להוסיף פחות שומן לתבשילים, להכין יותר תבשילים מירקות, להרבות בשתיית מים או שתייה דיאטטית ולהוריד סוכר מתבשילים
חגי קמרט
בעקבות החלומות בשיר "מה יהיו החלומות" מאת בלפור חקק    בשונה לאותם משוררים הרי בלפור חקק בשירו לא משבץ ממש את הנוסח המקראי אלא מרמז עליו בהזכרה במילים שלו בשיר
צבי גבאי
בימים אלה הופיע ספרו האוטוביוגראפי של מרדכי בן פורת "מארץ הולדת לארץ מולדת" (בהוצאת טפר) בו מביא לראשונה עדות של מטילי הרימונים על בית הכנסת ועל בית קפה שבו נהגו צעירים יהודים להתגודד
איתמר לוין
בית המשפט העליון זיכה מחמת הספק את אהוד אולמרט מאשמת קבלת שוחד בדמות 500,000 שקל שנתן שמואל דכנר לאחיו, יוסי אולמרט, וקיצר את עונשו ב-4.5 שנים. אלא שבאותה עת כבר העידה שולה זקן, כי אולמרט ידע היטב על המתת, ביקש אותו ואף הודה עליו. אבל מאחר שאולמרט הצליח למנוע את עדותה של זקן, היא לא נשמעה בזמן. הפרקליטות התרשלה בבקשתה לזמן את זקן לעדות נוספת, ובית המשפט העליון שכח את קיומה של הבקשה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il