X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שיפוט מהיר / ראיד עומרי

בערך בית משפט

אולמו של ראיד עומרי מציף את הבעיות בבתי המשפט לתעבורה: עומס עצום של תיקים שוליים, שוק טורקי של הסדרי טיעון וזלזול כללי. המערכת הזאת חייבת ניעור יסודי
▪  ▪  ▪
עומרי. שיחה בערבית
איך אפשר לנהל עשרות דיונים?

"אל תתחילו איתי"
איתמר לוין
בוקר באולמו של שופט התעבורה הוותיק ישראל ויטלסון מציף שורה של בעיות רוחביות, המחייבות חשיבה מחודשת בכל הנוגע לבתי משפט אלו. ויטלסון עצמו עושה שרירים לנאשם שמבקש דחייה חמישית, אך לא מעיר לעורך דין שלא טרח להתייצב
לרשימה המלאה

תאונת שרשרת
איתמר לוין
השופטת רבקה שורץ מתחילה את היום באיחור של כמעט שעה, משום שהתביעה מקיימת שיחות על הסדרי טיעון רק בשעה שנועדה לדיון עצמו * התוצאה היא פגיעה בהוגנות כלפי הנאשם וביזוי של ההליך כולו
לרשימה המלאה

השופט: ראיד עומרי, בית המשפט לתעבורה בצפת
המועד: יום שלישי, 22.05.18, שעה 10:00
הנושא: תיקי תעבורה
"ריבוי התיקים והנוהג לקיים פגישות לצורך הסדרי טיעון דקות ספורות לפני תחילת יום הדיונים, פוגמים בהליך המשפטי. כפי שכבר הערנו בעבר, יש צורך דחוף לקבוע שיטות עבודה מכבדות יותר ויעילות יותר בבתי המשפט לתעבורה". דבריו של נציב תלונות הציבור על שופטים, אליעזר ריבלין, בדוח השנתי שפורסם ב-22.5.18.
שעות אחדות לפני הפרסום ביקר המדור באולמו של שופט בית המשפט לתעבורה בצפת, ראיד עומרי. התמונה שהצטיירה שם הייתה חמורה עוד יותר מזו שתיאר ריבלין, והרושם הכללי הוא שמדובר ב"בערך בית משפט". ויודגש: חלק מן התקלות הן מערכתיות, חלקן נובעות מאופן ניהול ההליכים בידי עומרי, אך דומה שכולן נובעות מאותה התייחסות חסרת רצינות לבתי המשפט לתעבורה - המחייבת התייחסות רוחבית מקפת ובחינה של כל דרכי פעילותו.
בתי המשפט לתעבורה דנים מדי שנה ב-130,000 תיקים - למעלה מ-15% מכלל התיקים במערכת בתי המשפט. בכל יום רשומים לכל שופט כמה עשרות דיונים - עומס בלתי אפשרי, המבוסס על כך שחלק ניכר מהם לא מתקיימים: או שיש הסדרי טיעון, או שסניגורים מבקשים דחייה כדי להידבר עם התביעה, או שהנאשמים לא מגיעים. הרוב המכריע של התיקים עוסקים בעבירות קלות יחסית ומסתיימים בקנס ואולי בשלילה קצרה של הרישיון. עובדות אלו לבדן מחייבות חשיבה ברמה העקרונית: אלו תיקים צריכים להגיע לבית המשפט ואלו חייבים להסתיים בהליכים מחוצה לה.
אין זה פוטר את הנהלת בתי המשפט ומשרד המשפטים מחשיבה מעמיקה על נוהלי הדיון, ומן החובה להטמיע בקרב כל הנוגעים בדבר את העובדה שמדובר בבית משפט לכל דבר. וזה אומר: ההליכים צריכים להיות מכובדים ומכבדים, ולא להיראות כמו שוק טורקי מבחינת חריצת הדין וכמו תחנת רכבת מבחינת המהומה באולם ומחוצה לו. כבר עמדנו על כך בעבר (ראו קישורים משמאל), אך אם אפילו הערותיו של ריבלין נופלות על אוזניים ערלות - מה לנו כי נלין.
על-מנת להציף שוב את הבעייתיות הנרחבת במערכת בתי המשפט לתעבורה, נתמקד הפעם בהתרחשויות באולמו של עומרי המייצגות את הבעיות הללו. לכן, אין המדובר בביקורת שיפוט רגילה כנהוג כאן, וממילא לא ניתנים ציונים לעומרי. ייתכן שבעתיד נחזור לאולמו למטרה נקודתית זו.
האולם הופקע בידי התובעת
בשעה היעודה לתחילת יום הדיונים - 9:00 בבוקר - אולמו של עומרי איננו אולם משפטים אלא שלוחה של יחידת התביעות. הכניסה אליו מותרת רק לנאשמים ובאי-כוחם, שם הם מנהלים מו"מ עם התובעת. כזכור, זו בדיוק התופעה עליה התריע ריבלין יותר מפעם אחת. זה גם מאוד לא מכובד, וזה גם ובעיקר פוגע קשות בזכויות הנאשמים הנלחצים להסכים להסדר רגע לפני הדיון המשפטי. אין סיבה בעולם לא לקיים את הדיונים יום-יומיים קודם במשרדי המשטרה; הזמן שיידרש שם ייחסך כאן. אבל דומה שמטרת המשטרה היא לסגור כמה שיותר תיקים כמה שיותר מהר, והלחץ על הנאשמים משרת אותה היטב - גם אם לא משרת את עשיית הצדק.
כאשר נכנסתי מאוחר יותר לאולמו של עומרי, הוא היה שקוע בשיחה בערבית עם נאשם - שאת תוכנה לא טרם לתרגם לתובעת, והיא מצידה אפילו לא התעניינה במה שנאמר. בנושא זה פנינו להנהלת בתי המשפט, אשר מסרה שאין מניעה ששופט ישוחח בערבית עם נאשם. שאלנו האם אינו חייב למסור לתובע/ת לכל הפחות תמצית של מה שנאמר והפנינו לאותו יום אצל עומרי. התשובה - שמן הסתם מסר עומרים - הייתה, שהוא דאג לוודא בערבית שהם מבינים את כתבי הטענות ואת ההליך המשפטי, "ומיד לאחר מכן נרשמו חילופי הדברים בפרוטוקול הדיון בשפה העברית בנוכחות כל הצדדים, כך שהפרוטוקול משקף נאמנה את הנעשה באולם".
מאחר שבזמן בו ישבתי באולם לא הייתי עד לרישום כזה בפרוטוקול, הלכתי ובדקתי את הפרוטוקולים עצמם. עד השעה 11:00 - בה יצאתי מן האולם - התנהלו לגופם (לפי מערכת נט המשפט) חמישה דיונים עם נאשמים ערבים. באף אחד מן הפרוטוקולים אין זכר לחילופי דברים בערבית; וכאמור, לפחות במקרה אחד הייתי עד ראייה למתרחש. לכן, תגובתה של הנהלת בתי המשפט אינה עומדת במבחן העובדות. ומה שיותר משמעותי: קשה להאמין ששופט היה מתנהל בצורה כזאת בערכאה אחרת, ולכן דומה שאנחנו רואים עוד היבט של ההתייחסות חסרת הרצינות כלפי בתי המשפט לתעבורה - הן מצד התביעה והן מצד היושב לדין.
נהג מסוכן נשאר על הכביש
בדיון הבא מבקש הסניגור דחייה כדי לצלם את חומר החקירה ולפנות למשטרה, כי הוא קיבל את הייצוג רק בימים האחרונים. ישאל השואל: הרי תאריך הדיון ידוע חודשים מראש? וישיב המשיב: כבר אמרנו, שלבית המשפט לתעבורה מתייחסים בזלזול. לעומרי אין ברירה אלא להיענות לבקשה: העבירה בוצעה בינואר השנה והדיון יתקיים - אינשאללה - באוקטובר. ובינתיים נהג מסוכן נשאר על הכביש.
הלאה. הנאשמת בתיק הבא - שעברה צומת באור אדום - אינה מתייצבת ובמקומה מגיע בן-זוגה, המסביר שהיא חולה. "דחיתי לכם הרבה פעמים, אבל יש תיק שצריך לסיים אותו", אומר עומרי. הנאשמת עודנה נוהגת, ולדברי בן-זוגה - בעיקר לצורך טיפולים רפואיים. עומרי מקבל את הדברים בלא כל בדיקה וללא כל תיעוד, ואף מודיע מראש שבשל המצב הרפואי - יסתפק בניגוד להרגלו בפסילה על תנאי ובקנס. "אבל שתיזהר, בסדר? רמזור אדום יכול להסתיים לא רק בקנס, אלא במשהו קטלני".
למרות שעומרי אמר עוד לפני הטיעונים לעונש כיצד יפסוק, התובעת מבקשת פסילה בפועל. ושוב: אין זה מחזה שהיינו רואים בכל דיון פלילי אחר. עומרי מכתיב בקול חרישי מאוד את טיעוני בן-הזוג וגוזר שלושה חודשי פסילה על תנאי, עונש אותו הוא מנמק כאמור במצבה הרפואי של הנאשמת. במשך כל הזמן הזה, התובעת מדברת עם סניגור אחר ממש מתחת לאפו של עומרי - שאינו מגיב.
התובעת מדווחת כעת, כי יש תקלה ארצית במערכת המחשב של המשטרה ולכן אינה יכולה להוציא את ההרשעות הקודמות של הנאשמים. למה היא לא באה מוכנה עם המידע הבסיסי הזה? כי אנחנו בבית משפט לתעבורה, והכל נעשה בצורה חפיפניקית. בשל כך צריך עומרי לדחות לחודש יולי את אחד התיקים (ושוב הוא מסביר לנאשם בערבית בלי לתרגם), ואילו בתיק אחר עומדת התובעת בידיים כבולות-משהו בעת הטיעונים לעונש.
הסניגור מצידו טוען שמרשו הוא מפרנס יחיד, נהג המשתכר 5,000 שקל בחודש ומפרנס שלושה ילדים. ודאי לא תופתעו לשמוע, שעומרי אינו מבקש וממילא אינו מקבל אישורים כלשהם לטענות הללו - המשמעותיות מאוד משום שהוויכוח בין הצדדים הוא על גובה הקנס. ועוד משהו: העבירה הזאת היא מאוקטובר 2016, וכאמור מדובר באדם המתפרנס מנהיגה; תבינו לבד את המשמעות.
השורה התחתונה:
כבר אמרנו זאת בראשית הדברים. מערכת בתי המשפט לתעבורה חייבת ניעור יסודי, החל מקביעת התיקים שיידונו בה, דרך הטמעת נוהלי דיון ראויים וכלה בשינוי גישתם של השופטים בה לעבודתם. זה חיוני משום שמדובר בעבירות העלולות לסכן חיי אדם, משום שהמערכת הזאת מצריכה משאבים ניכרים ומשום שהיא משדרת חוסר אכפתיות וחוסר חשיבות כלפי הבאים בשעריה - ונזכיר שוב: אנו עוסקים בחיי אדם.

תאריך:  19/06/2018   |   עודכן:  19/06/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בערך בית משפט
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
אבקש לפרסם
עו״ד  |  20/06/18 17:28
2
ערבית שפה קשה ... לאוזן שלך  ל"ת
איתמר האומלל  |  20/06/18 22:11
3
דוגמא מצויינת לחפיפיות
נהג ותיק  |  21/06/18 00:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
המשרד טען שאין למסור את שמותיהם של שוטרים שהועמדו לדין בשל פגיעה בפרטיותם    בית המשפט דחה עמדה זו בשל עקרון פומביות הדיון ומשום שהיא נוגדת את פסיקת ביהמ"ש העליון
איתמר לוין
השופט גלעד הס פסל את עצמו מלדון בתביעת לשכת עורכי הדין נגד העיתונאית שרון שפורר - אך חיות קבעה שהסיבה שנתן להחלטתו היא "עניין של מה בכך" הרחוק מאוד מלהצדיק פסילה
איתמר לוין
האם אפשר להיות יותר מדי יעילים? כן, כפי שניתן ללמוד באולמה של השופטת ענת חולתא, המאמצת הסדר טיעון למרות שראתה במו עיניה את חוסר התקינות שלו
איתמר לוין
שופט השלום יריב נבון דיבר עם התובעת, ללא נוכחות הנאשם, על טענתו של הלה כאילו לא נכח בדיון בעניינו    חיות החליטה "לא בלי התלבטות" שלא לפסול את נבון, למרות קביעתה שלא היה מקום לחילופי הדברים
איתמר לוין
קבעה שהשופטת סמדר קולנדר-אברמוביץ' אינה יכולה להמשיך לדון בתביעה לתשלום דמי שימוש על נכס מקרקעין, לאחר שהביעה את דעתה במסגרת חלקו הראשון של ההליך והתעקשה שלא לשמוע בו ראיות
רשימות נוספות
השופט התעקש והנכה טורטרה  /  איתמר לוין
ביהמ"ש מנע השלמת חקירה נגד שמעוני  /  איתמר לוין
רשימת הפסילות של שופטי העליון  /  איתמר לוין
"אל תנסה אותי"  /  איתמר לוין
משפט פישר כמשל  /  איתמר לוין
בין אילת לירושלים  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il