X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
החווה הלימודית בית שאן צילום מבפנים [צילום: אלי אלון]
החווה החקלאית ההיסטורית בית שאן
ברחוב שד' הארבעה בבית שאן שוכנת חווה חקלאית היסטורית, לא ידועה לרבים אף רבים מתושבי העיר והסביבה לא מכירים המקום ובטח לא את עברו ההיסטורי, ובכן נא להכיר: חווה חקלאית, "חוות שמש" - חווה שהוקמה בשנת 1925 על-ידי הבריטים וכיום משמשת חווה לימודית
מבנה בחוות בית שאן מתקופת המנדט [צילום: אלי אלון]

שער הכניסה לחוות שמש, החווה החקלאית בבית שאן יוני 2018 [צילום: אלי אלון]

החווה החקלאית בתקופת המנדט
בשנת 1925, לפני כ-93 שנים, הקימו הבריטים בבית שאן שהיה אז ישוב קטן, חווה חקלאית. הם הקיפו את החווה בחומת אבן, עשויה אבני בזלת שחורה מאבני המקום ובנו בשטחה מספר מבנים ומחסנים ובניהם מכלאה לסוסים ולבעלי חיים אחרים. בכניסה לחווה נבנה שער מרשים וגבוה עשוי אף הוא אבני בזלת. מעל בית השער הייתה עמדת שמירה ממנה ניתן היה לצפות על הסביבה ולירות בשעת צורך. בתחילתה שימשה החווה כבית ספר חקלאי בו למדו ילדי העיר בית שאן הערבית (בדואים ברובם) לימודי חקלאות. בשלב מאוחר יותר, כך נכתב בשלט הסבר על החווה, שימשה החווה כקארנטינה (תחנת הסגר לבעלי חיים). בעלי החיים שהובאו מעבר הירדן המזרחי, כמו כבשים, פרות ועזים, הושמו בחווה בהסגר ונבדקו על-ידי וטרינרים במטרה לבדוק אם הם כשירים מבחינה בריאותית לאכילה ולרבייה ואלו שנשאו מחלות הושמדו. הבדיקה נמשכה כ-40 יום ומכאן השם קרנטינה (קראנט - פירושו 40 יום). אולם, יש חוקרים הסבורים כי הסבירות כי החווה שימשה כקרנטינה לא גבוהה, ומכל מקום אין בנמצא כל תיעוד וסימוכין לכך. לטענתם, החווה הייתה חלק מהמבנים של המשק החי בבית-הספר החקלאי, הסככה שימשה כרפת, והפרות נרכשו במשקי האזור. שימוש נוסף שיתכן שהיה לחווה הוא בית ספר לרכיבה על סוסים.
חוקרים סבורים כי בתקופת מלחמת העולם השנייה ובשנות ה-40 של המאה ה-20 התרחבה החווה וגדל כושר היצור החקלאי שלה, בעידוד ובמימון השלטונות הבריטיים וזאת כחלק ממדיניות השלטון הבריטי באותן שנים לפתח את מדינות המזרח התיכון על-מנת שיוכלו להסתדר, מבחינה כלכלית, באופן עצמאי ככל שניתן, ללא תלות במדינות אירופה, שהיו נתונות במלחמה.
החווה לאחר קום המדינה
עם כיבוש בית שאן ב-13-12 במאי 1948, בריחת תושביה הערבים ועזיבת הבריטים את הארץ, פסקה הפעילות בחווה, מבניה נעזבו וננטשו, והחווה נשארה נטושה לגמרי. העזובה שלטה במקום. ותיקי בית שאן מספרים, כי המקום הפך למקום מחבוא של ילדי בית שאן שהיו בורחים מבית הספר כדי לעשן, להבעיר מדורות וכדומה. בשנת 1973 הוחלט לגאול את החווה החקלאית הנטושה והמוזנחת משמומנה ועזובתה ולהקים במקום כיתות לימוד לתלמידי בתי ספר בעיר.
בשנת 1974 נחנכה החווה במעמד שר החינוך דאז אהרון ידלין. מורה בבית שאן שמכירה את החווה עוד משנותיה הראשונות, מספרת לי, כי היה צורך להתחיל הכל מהיסוד. המקום היה נטוש עזוב ומוזנח מאד, סימני השריפות שהבעירו הילדים ניכרו היטב במבנים שחלק מקירותיהן כוסו בפיח. הוחל לשפץ וליפות את החווה, ריצפת הבטון שהייתה בכמה מבנים שנותרו בחווה מתקופת המנדט רוצפה באריחים וכן הוקמו חממה ומשתלה ונשתל פרדס קטן. ייתכן שבמהלך עבודות השיפוצים בחווה, שנעשו בשנות ה-70, נהרסו בתום לב מתקנים היסטוריים מבלי להבין את חשיבותם ההיסטורית. מספרים לי כי בחווה היו מתקנים לקשירת בעלי חיים, כתובות מתקופת המנדט ועוד.
ביקרתי בימים אלה בחווה ההיסטורית. חלק מהמבנים או לפחות יסודותיהם מתקופת המנדט והמתקנים מאז, כולל שער הכניסה המרשים לחווה וגדר האבן עשויה מאבני הבזלת המקיפה אותה, נותרו עד היום. על אחד המבנים במזרחה של החווה נותר עדין שלט מקורי באנגלית מהתקופה המנדטורית (כתוב עליו באנגלית Hill & Smith Ltd ועוד כמה מילים באנגלית שלא הצלחתי לפענח) צילמתי את השלט. בצדה השמאלי של החווה נמצא שער המוביל אל השטחים החקלאיים של החווה.
החווה החקלאית כיום
המקום משמש מאז 1974 כחווה לימודית ללימודי חקלאות הסביבה ולהכרת הטבע לתלמידי בית שאן. החווה נקראת כיום "חוות שמש" על שמו ולזכרו של יצחק שמש (1930-1969) שהיה איש חינוך, מורה ומנהל בית ספר "גלבוע" בעיר. וכיהן כראש מועצת בית שאן בין השנים 1963-1965. בחווה ישנם ענפים שונים בהם מועסקים התלמידים: ענף התבלינים, צמחי בית, גן ירק ופרדס לימונים. התלמידים לומדים נושאים רבים ומגוונים בהלימה לנושא המרכזי שקובע מדי שנה משרד החינוך.
בשנים האחרונות מנסים כרישי וקבלני נדל"ן ל"נגוס" בחוה הלימודית בבית שאן ובמיוחד בשטחיה החקלאים וזוממים להקים במקום שכונת מגורים. על גופי הטבע ושמירת הסביבה ובהם גם משרד החינוך, לעמוד על המשמר לבל יקבעו עובדות בשטח. בכוחם של השיעורים וביקורי התלמידים בחווה החקלאית הלימודית, לקרב את הילדים והנוער לערכי טבע וסביבה לחי, צומח ואדמה. את אנשי וכרישי הנדל"ן זה כידוע לא כל כך מעניין, אבל זה צריך לעניין את אנשי החינוך והגופים ה"ירוקים" ויש לקוות שלא יתנו לפגוע בחווה, שהיא פנינת טבע ירוקה בעיר בית שאן שאינה משופעת כידוע ב"ריאות ירוקות " מסוג זה.

תאריך:  25/06/2018   |   עודכן:  25/06/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 תום לב
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
החווה החקלאית ההיסטורית בית שאן
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
תודה על העלאת אתרים נחבאים ל"ת
מורה דרך  |  25/06/18 11:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עזרא מורד
אודות ספרה של דייזי יצחקי "להג יהודי עירק"    מגלות בבל עד אמצע המאה העשרים    הספר מכיל 235 ניבים מיוחדים, בלהג הערבית היהודית העירקית
צילה שיר-אל
אלה מכם שנולדו במחצית של המזל אמורים ליהנות מימיו האחרונים של של הכוכב יופיטר בנסיגה וההתיישרות שלו בחודש הקרוב עשויה לגרום לכם לצאת מהתחושה שיש לכם מזל ביש כך שהמצב עשוי להשתפר עד מאוד
עליס בליטנטל
אהבת אם לבנה ובן לאמו היא הגדולה מכולם    יותר מאהבת רומיאו ויוליה    המחזאים גור קורן וגלעד קמחי שאף ביים, יצרו מחזה מטלטל ומרגש ברמות, "רומיאו ואמא", שנובע מבטנם של שניהם
שרון קוצר
העידן הנוכחי הוא העמוס בהיסטוריה מבחינת שפע האפשרויות    ילדינו טובעים בתוך אינספור גירויים ועומסים שהם נאלצים להתמודד איתם ביום יום המפרים את האיזון העדין בגופם    מדוע עידן השפע הנוכחי הוא כה דרמטי? מהי ההשפעה על תפקוד ילדינו? כיצד צמחי מרפא יכולים לעזור?
ארי בוסל
בעיתון המקומי הופיעה פרסומת עמוד שלם, בעלות של אלפי דולרים, המזמינה את הקהל הרחב לבוא לערב לכבוד הראבי    מספר המקומות מוגבל, צוין, יש לאשר הגעה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il