X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בית הדין לעבודה קבע שחשיפה ממושכת לשמש בשעות העבודה, היא שגרמה לסרטן עור בו חלה התובע. חוות דעתו של הרופא מטעם בית הדין מילאה תפקיד מרכזי בפסיקה
▪  ▪  ▪
[צילום: גרשון אלינסון, פלאש 90]

מלנומה ממאירה היא מסוגי הקטלניים ביותר. כסרטן עור, גורמי הסיכון המרכזיים להתפתחותה של המחלה טמונים בחשיפה לקרינה על-סגולית, ובעיקר קרינת השמש. על-פי נתוני משרד הבריאות, מדי שנה מאובחנים בישראל למעלה מ-1,600 מקרים של מלנומה ממאירה, 4.3 אבחונים ליום.
מכיוון שמדובר כאמור במחלה הקשורה בחשיפה לקרינת השמש, במקרים רבים ייתכן שקיים קשר בין הגידול הממאיר לתנאי העבודה. כלומר: עובדים שעבודתם כרוכה בחשיפה רבה לשמש הקופחת, ואינם מקפידים על אמצעי בטיחות כמו ביגוד ארוך וקרם הגנה, עלולים להימצא בקבוצת סיכון.
כך הודגש פעם נוספת בפסק דין שניתן לאחרונה על-ידי שופט בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, תומר סילורה, במסגרת תביעתו של מדביר לשעבר ואיש תחזוקה בהווה, נגד הביטוח הלאומי להכרה בו כנפגע עבודה. העובד טען, כי הוא סובל ממלנומה ממאירה שהתפתחה כתוצאה מחשיפתו לקרני השמש במסגרת עבודותיו לאורך למעלה מ-20 שנה. לצערו, הביטוח הלאומי דחה את הדברים, והצדדים נפגשו בבית הדין לעבודה.
בית הדין קיבל את התביעה לאחר שמינה מומחה רפואי מטעמו, אשר יחווה דעתו אודות קיומו (או העדרו) של קשר סיבתי בין הסרטן לתנאי העבודה. המומחה הרפואי, בצעד חריג יחסית, לא הסתפק במסמכים שהוגשו לו וביקש לבדוק את העובד בעצמו. לאחר בדיקה זו, המומחה הגיש חוות דעת המכירה בקשר הסיבתי שבין המחלה לעבודה.
הביטוח הלאומי ניסה להקשות ולשמוט את הקרקע תחת חוות הדעת, אך הדבר לא עלה בידיו. באשר לטענה (הצפויה), לפיה הגידול התפתח גם או בעיקר בשל חשיפה לשמש בשעות הפנאי, המומחה השיב, כי לא נמצאו על גופו של התובע נזקי שמש אשר היה בהם כדי להעיד על חשיפה מוגברת מחוץ לשעות העבודה. זאת משום שחשיפה בשעות הפנאי, לדבריו, באה לידי ביטוי באזורים אחרים בגוף כמו כתפיים, גב עליון ובית החזה (ולא ביד, היכן שהתגלה הגידול). "נכון שהשמש לא מבחינה בין שעות הפנאי לבין שעות העבודה", ענה המומחה לשאלת ההבהרה של הביטוח הלאומי, "אך בשעות הפנאי נגרמים נזקי שמש גם לאזורים שבשעות העבודה לא חשופים לקרינה".
המומחה התייחס בחוות דעתו ובתשובותיו גם לנושאים נוספים שהעלה הביטוח הלאומי, כמו אורך השרוול בחולצה הקצרה שהתובע היה נוהג ללבוש בעבודתו, וכן הפנה לספרות מקצועית המכירה ב"סיכון מוגבר לחלות במלנומה בקרב חשופים לשמש".
בית הדין לעבודה קבע, כי תשובותיו של המומחה, כמו גם חוות דעתו המקצועית, סיפקו את התשתית להכרה בתובע כנפגע עבודה. בפסק הדין הודגש משקלה הרב של חוות דעת מקצועית המוגשת על-ידי מומחה אוביקטיבי שמונה על-ידי בית הדין, להבדיל מחוות דעת מומחה שהוגשה על-ידי מי מהצדדים.
"על משקלה המכריע של חוות הדעת של המומחה היועץ הרפואי, המתמנה על-ידי בית הדין, חזר ושנה בית הדין הארצי בפסיקתו ועל כך אין עוד חולק", כתב השופט סילורה, ואף הביא דברים שאמר ברוח זו בית המשפט העליון. "בית הדין נוהג לייחס משקל רב לחוות דעתו של המומחה מטעמו, שכן האוביקטיביות של המומחה מטעם בית הדין גדולה יותר ומבוטחת במידה מירבית מעצם העובדה, כי אין הוא מעיד לבקשת צד ואין הוא מקבל את שכרו מידי בעלי הדין".
פסק הדין מלמד אותנו מספר דגשים חשובים שכל עובד בישראל צריך להכיר. ראשית, תנאי עבודה יכולים בהחלט לגרום להתפתחותן של מחלות, לרבות מחלות קשות ומסוכנות. כאשר ניתן להוכיח מבחינה רפואית ומשפטית את הקשר שבין תנאי העבודה למחלה, העובד יכול (וצריך) למצות את זכויותיו מול המוסד לביטוח לאומי (או כל גורם רלוונטי אחר).
שנית, גם אם הביטוח הלאומי איננו מקבל את הדברים בניסיון הראשון, כפי שאירע במקרה שלנו, אין זה בהכרח סוף פסוק. העובד רשאי להשיג על קביעתו ולפעול באפיקים נוספים, כמו הגשת תביעה להכרה בו כנפגע עבודה.
שלישית, ככל שהמחלוקת מונחת לפתחו של בית הדין לעבודה, וככל שבית הדין ממנה מומחה רפואי מטעמו, יהיה משקל רב לחוות דעתו של איש המקצוע. בין אם היא תבסס את הקשר הסיבתי ותצדיק את טענות העובד (כפי שאירע כאן), ובין אם היא תעמוד לימין עמדתו של הביטוח הלאומי (מה שקורה, לא אחת).

ב"ל 11207-06-18, רזיאל פרחי נ' המוסד לביטוח לאומי / פס"ד
הכרה בסרטן עור כפגיעה בעבודה בשל חשיפה ממושכת לשמש
הכותב הוא המשנה לראש לשכת עורכי הדין.
תאריך:  28/06/2018   |   עודכן:  28/06/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
הסיקור בתקשורת האמריקנית של פרישת השופט אנתוני קנדי מספק דוגמה מצוינת להקצנה בכל מה שנוגע לטראמפ. החד-צדדיות הזאת מסכנת את התקשורת - ואת הדמוקרטיה האמריקנית
איתמר לוין
העונש שנגזר על דוד גודובסקי מלמד, שאם סגנית שר הפנים לשעבר תורשע - היא תישלח לעשר ואולי לתריסר שנים בכלא. גישור פלילי יכול להביא כעת לסיום התיק; השאלה היא האם לצדדים יש כעת נכונות להתפשר
איתמר לוין
כמה מקביעותיו של נשיא בית המשפט העליון של ארה"ב בנושא הגבלת הכניסה למדינה, יישמעו רלוונטיות מאוד גם לאוזניים ישראליות. כדאי ששופטי העליון שלנו יקחו אותן לתשומת ליבם
אלי אלון
ברוך שיין אהב חזנות והיא הייתה חלק משמעותי מאוד בחייו    הוא בעצמו ניחן בקול ערב ושימש בעל קורא ובעל תפילה בבית הכנסת בו התפלל
איתמר לוין
האחראים לאסון הר הרצל ספגו עונשים מגוחכים בעקבות הנמקות מגוחכות עוד יותר של השופט אוהד גורדון. החמור ביותר: שוב מתברר, שיש שופטים שאצלם חיי אדם פחות חשובים מאשר כסף
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il