X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
חוות תחנת הניסיונות ליד מושב חמד [צילום: אלי אלון]
חוות הניסיונות הלא ידועה ליד מושב חמ"ד
בחווה לפחות 15 מבנים נטושים והרוסים וכיום שוררת במקום עזובה והזנחה רבה, ערימות אזבסט וגרוטאות פזורות בכל מקום. מצב זה קיים כבר תקופה ארוכה
שדרת הכניסה לחוות תחנת הניסיונות ליד מושב חמד [צילום: אלי אלון]

מבנים נטושים בחוות הניסיונות מרכז בית דגן [צילום: אלי אלון]

מבנה נטוש בתחנת הניסיונות בית דגן [צילום: אלי אלון]

מול הכניסה הראשית למושב חמ"ד, לצד כביש אור יהודה-בית דגן (כביש מס' 412) משתרעת על שטח רחב ידיים, בן כמה מאות דונמים, חוות "תחנת ניסיונות מרכז- בית דגן", המשתייכת למינהל המחקר החקלאי שליד משרד החקלאות ופיתוח הכפר. רבים אינם מכירים את החווה ואינם יודעים כלל על קיומה, על-אף שהיא קיימת כבר מזה עשרות שנים. כתבה זו באה לעשות הכרות עם חווה לא נודעת זו.
"תחנת ניסיונות מרכז- בית דגן", זהו שמה הרשמי של חווה לניסויים חקלאיים המשתרעת על פני כמה מאות דונמים, בין המושבים חמ"ד וצפריה. זו חווה אלמונית למדי, מעט ידוע ופורסם בתקשורת אודותיה. חוות "תחנת ניסיונות מרכז-בית דגן, היא תחנת מחקר בעיקר לגידולי ירק לסוגיהם. היא הוקמה אי-שם בשנות ה-60 לערך ומהווה מבחינה אירגונית שלוחה של מכון וולקני - מרכז וולקני בבית דגן השוכן כ-5 ק"מ לערך דרומית לחווה.
אין בידי נתון מדויק ובדוק מהו שטחה של החווה, אך בהערכה גסה ניתן לומר כי מדובר בשטח ענק של כמה מאות דונמים. בצידה המערבי גובלת החווה בכביש אור יהודה-חמד (412), בצידה הצפוני גובלת החווה עם כביש חמד-צפריה המוביל גם לכפר חב"ד לנתב"ג, בצידה המזרחי עם שדות מושב צפריה, ואילו בצידה הדרומי נושקת סמוך לנחל שפירים. החווה מגודרת בגדר מכל עבריה. לאורך כביש אור יהודה-בית דגן (כביש מס' 412) החווה מוסתרת בעצים ושיחים סבוכים כך שהעוברים בכביש עמוס זה לא יכולים לראותה. לעומת זאת העוברים בכביש המוליך מכביש אור יהודה למושב צפריה רואים לצד הכביש שדות מוריקים רחבי ידיים ומרחוק רואים בקושי את מבני החווה, וסביר להניח כי לא תמיד יודעים כי מדובר בחוות ניסיונות של משרד החקלאות וחושבים מן הסתם כי מדובר בעוד שדות וגידולים השייכים למושבים באיזור.
מבנים נטושים וסביבם עזובה רבה
שער הכניסה הראשי לחווה ממוקם בצידה הצפוני של החווה כ-150 מטרים מזרחית לכביש ולידו מתנוסס שלט עליו כתוב: "משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מנהל המחקר החקלאי, תחנת ניסיונות מרכז בית דגן. משער הכניסה משתרע כביש אספלט ישן ומשובש המוביל עד למתחם המבנים לצדי כביש האספלט הישן נטועים עצי דקל גבוהים. בחווה מצויים כ-15 מבנים כגון סככות, מחסנים, משרדים מוסך לטרקטורים ועוד, חלקם מבנים גדולים יחסית. מזה מספר שנים עומדים כל מבני החווה נטושים, שוממים עזובים ומוזנחים, חלקם מתפוררים - מטים ליפול. סביב חלק מהמבנים גדלה עשביה גבוהה ופזורים חלקי ושברי גגות אסבסט. המחסנים והמבנים פרוצים ובתוכם ניתן לראות גרוטאות ולכלוך. העזובה במתחם המבנים בחווה שולטת בכל וניכר כי במשך תקופה ארוכה לא נוקה המקום. בשטחים ממול המבנים, עולם אחר: נמשכת בהם פעילות גידולי הירק והשדות רחבי הידיים מוריקים כמו פעם. למקום מגיעים מידי פעם לעבודות הכנת ושתילת הגידולים ועבודות מעקב ומחקר, צוות עובדים מצומצם יחסית, מי ברכב מי בטרקטורים. בעבר שקק המקום חיים ופעילות ענפה, פעלו בו משרדים, מוסך לטרקטורים, מחסנים, חדר אוכל ועוד. מספר העובדים בחווה היה בעבר גדול בהרבה מאשר מספרם כיום וכלל פועלים לצד עובדי מחקר.
ביקרתי בשבועות האחרונים בחווה. בשעה שביקרתי במקום עבד במקום טרקטוריסט והוא אפשר לי לצלם. צילמתי כל מבנה ומבנה. המחזה שנגלה לי כאמור לא מלבב, הרבה עזובה והזנחה, במתחם מבני החווה וניתן לראות זאת בצילומים הרבים שצילמתי.
תגובת הדוברת למינהל המחקר החקלאי
פניתי לדוברת משרד החקלאות ופיתוח הכפר בבקשה לקבל מידע על החווה על מצבה כיום ומה מתוכנן לקום בה במקום המבנים הנטושים והחצי הרוסים. דוברת המשרד הפנתה אותי לדוברת מינהל המחקר החקלאי - מרכז וולקני, נעמה רוזנברג וזו שאלת המידע שהפניתי לדוברת המינהל למחקר חקלאי, לגבי חוות "תחנת הניסיונות מרכז בית דגן".
1 . מהי ההיסטוריה של החווה ומתי הוקמה? מה שטחה ומה מגדלים בה בעיקר. אם ידוע לך על דמויות וחוקרים שעבדו בה אשמח אם תשתפי אותי במידע זה שנמצא מן הסתם בארכיוני מכון וולקני.
2. בחווה לפחות 15 מבנים נטושים והרוסים וכיום שוררת במקום עזובה והזנחה רבה, ערימות אזבסט וגרוטאות פזורות בכל מקום. מצב זה קיים כבר תקופה ארוכה. מדוע זה המצב? האם מודע משרד החקלאות או מכון וולקני להזנחה זו? מה מתוכנן להיבנות בשטח בו נמצאים המבנים ההרוסים? האם קיימת תוכנית להקים נדל"ן במקום?
וזו תגובת דוברת המינהל למחקר חקלאי. נעמה רוזנברג אני מביא תגובתה במלואה וכלשונה:
"בדקתי את הפניה שלך ולהלן תשובתנו: בנובמבר 2017 האחריות על השטח המדובר בפנייתך הועברה ממנהל הדיור הממשלתי אל משטרת ישראל.
לגבי ההיסטוריה של המקום, אפשר לפנות לגב' עמליה ברזילי, אחראית תחום מורשת של מינהל המחקר החקלאי".
עד כאן תגובת דוברת המינהל למחקר חקלאי. רק ראוי להזכיר לדוברת הנכבדה כי ההזנחה והעזובה במקום קיימת מזה מספר שנים לא קטן עוד שהמקום היה באחריות המינהל למחקר חקלאי. אגב בכניסה לחווה מתנוסס עדין שלט וזה לשונו: "משרד החקלאות ופיתוח הכפר, מנהל המחקר החקלאי, תחנת ניסיונות מרכז בית דגן. להבנתי עדין מדובר בחווה של המינהל למחקר חקלאי של משרד החקלאות ופיתוח הכפר, אבל ייתכן שאני טועה.
פניתי לגב' עמליה ברזילי, אחראית תחום מורשת של מינהל המחקר החקלאי" אליה הופנתי על-ידי דוברת המינהל. עמליה ברזילי, השיבה כי יקח לה זמן עד שתאתר חומרים על החווה "אל תדאג אני אעלה חומרים על החווה באתר המינהל למחקר חקלאי" היא מבטיחה. במקביל נברתי בעצמי בארכיונים גם שם המידע על החווה מועט עד אפסי.
עברה ההיסטורי של חוות הניסיונות סיקרן ועניין אותי מאד, גם בשל היותי חובב היסטוריה, אבל בעיקר כי הוא למעשה אחד מנופי ילדותי, שכן נולדתי וגדלתי במושב השוכן לא הרחק מהחווה. כמה מבני המושב ובהם יוסף שפירא וירמיהו גוטליב עבדו שנים רבות בחווה.

תאריך:  09/07/2018   |   עודכן:  09/07/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 יוסף חיים שפירא
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוות הניסיונות הלא ידועה ליד מושב חמ"ד
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד צבי שוב, עו"ד קורל דרליצ'מן
תיקון חוק התכנון והבנייה הוא הזדמנות טובה להפסיק את העוול האבסורדי שיוצרים כיום דיני ההפקעות בנוגע ליכולתו של הבעלים לממש את זכותו לקבל פיצוי
איילת נדיב
הקיץ הישראלי מביא עימו גם שני דברים שחיידקים מאוד אוהבים: חום ולחות    ועם החיידקים - כך עולה הסיכון ללקות בהרעלת מזון    הכתבה מציגה שורת טיפים לשמירה על המזון והבריאות
איתן קלינסקי
מצער, שהחברה הישראלית מתעלמת מהעובדה, שהכיבוש משחית והופך חייל, בוגר מערכת החינוך הישראלי, לבוגר המגבש כוחנות יהירה וגסת רוח (רשימה ראשונה)
פרופ' גדעון גרייף
העובדה שבתו של היינריך הימלר הועסקה בידי הביון הגרמני בלא שכלל התנערה מתמיכתה במשטר הנאצי, מלמדת שמעולם לא הייתה "גרמניה חדשה" ושאינטרסים גוברים על מוסר
מרגלית מולנר גויטיין
ידוע כאמן, גרפיקאי (נ' חיפה, 1944; חתן פרס ישראל, 2002) דוד טרטקובר איכפתי ולוחמני שגייס את קולמוסו להעברת תפיסת העולם שלו, שהיא בעיקרה אנטי מלחמתית, אנטי ממסדית, נגד שחיתויות ובעד אהבת הארץ. כך עלה מהתערוכה הרטרוספקטיבית המקיפה שהוצגה במוזאון ת"א בשנת 2017. והנה כאן פן אחר לגמרי של האמן המכונה "טרטה": תמונות נאיביות, ילדותיות של מפת א"י. חזרה לימי התום. מה פשר השינוי הזה?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il