X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שלושה פסקי דין של בג"ץ בתוך יום אחד מדגימים היטב את מי השופטים רוצים לשמוע ואת מי הם מעדיפים שלא יטריד אותם. איך אנחנו יודעים? פשוט מאוד: תראו מי חויב בהוצאות למרות שעתירתו כלל לא נדונה, ומי לא חויב למרות שעתירתו הייתה חסרת בסיס
▪  ▪  ▪
אפקט מצנן? אדרבא! [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

שלושה פסקי דין קצרים של בג"ץ שניתנו כולם אתמול (יום ד', 1.8.18), בנושאים שונים בתכלית: דיני עבודה, התנחלויות ופרשות נתניהו.
  • בג"ץ 1915/18: שחר בן-מאיר וחיים מנור ביקשו לבטל את הפיצויים למפוני נתיב האבות בגוש-עציון. פסק הדין במלואו: "לאחר עיון בטענות הצדדים ושמיעת טענות בא-כוח העותרים בעל פה, המלצנו לבא כוח העותרים כי יחזור בו מהעתירה, הואיל ולא מצאנו בסיס משפטי להתערב. לאחר הפסקה, בא-כוח העותרים הודיע כי קיבל את ההמלצה". השופטים: ניל הנדל, עוזי פוגלמן וג'ורג' קרא. המשיבים: המדינה, מועצות ואגודות ביו"ש, 79 מתיישבים. סכום ההוצאות בו חויבו העותרים: אפס שקלים.
  • בג"ץ 5731/18: שלום דראב, המייצג את עצמו, מבקש לבטל פסק דין של בית הדין הארצי לעבודה שדחה את תביעתו להכיר במחלת הסוכרת ממנה הוא סובל כתאונת עבודה. השופטים מני מזוז, ניל הנדל ודפנה ברק-ארז דוחים על הסף את העתירה, בלא להזדקק לתגובת המדינה, שכן אין עילה להתערבות נדירה בפסק דינו של הארצי. אורך פסק הדין: ארבעה עמודים. סכום ההוצאות בו חויב העותר: 3,000 שקל לטובת אוצר המדינה.
עכשיו נסכם. היו שתי עתירות של עותרים ציבוריים בנושאים שתפסו ותופסים כותרות, והייתה עתירה אחת של אדם המשוכנע שנגרם לו עוול אישי. בעתירה הציבורית הראשונה נדרשו תגובות של המדינה ולצידה שני אישים שיוצגו בידי ארבעה עורכי דין. בעתירה השנייה נדרשו תגובות של המדינה ושל רשויות מקומיות, ולצידם שתי אגודות ו-79 אזרחים שיוצגו בידי ארבעה עורכי דין. בעתירה השלישית לא היה צורך בקבלת כל תשובה שהיא.
בעתירה הראשונה לא נפסקו הוצאות למרות שהיו מי שנדרשו להוציא כסף מכיסם על הייצוג. כנ"ל בעתירה השנייה, לגביה אף נקבע שאין לה בסיס. בעתירה השלישית נפסקו הוצאות למרות שאיש לא נדרש להוציא כסף; הוצאות לטובת אוצר המדינה הן בשל בזבוז זמנו של בית המשפט.
שיהיה ברור: צריך לחייב בהוצאות, כולל לטובת אוצר המדינה, כאשר מדובר בהליך סרק. הזמן השיפוטי הוא משאב יקר המצוי במחסור, ואם המזכירות והשופטים והעוזרים והקלדניות צריכים להתעסק בהליכים שאין להם בסיס - זה בא על חשבון הליכים שצריכים להידון לגופם. אך לצד זאת, יש מקום לראות איזושהי אחידות, איזשהו קו מנחה, איזשהו היגיון גלוי לעין. ואת זה אנחנו לא מוצאים, לפחות בשלושת פסקי הדין אליהם התייחסנו כאן.
או שבעצם כן יש קו מנחה ויש היגיון, גם אם אין אחידות. בג"ץ מאותת בצורה מאוד ברורה את מי הוא רוצה לראות ולשמוע ואת מי לא. בג"ץ אומר לעותרים הציבוריים: דלתנו פתוחה לרווחה בפניכם. נקרא את טענותיכם, נחייב את המדינה לענות, נקיים דיון - ובמקרה הכי גרוע, כאשר נקבע שבכלל לא היה בסיס לעתירה, תפסידו ולא תחויבו בהוצאות. לעומת זאת, נודניקים עם סיפורים על מחלות ותאונות - אותם נחייב בהוצאות, כדי שיידעו לא להטריד אותנו שוב.
הטיעון העיקרי בעד הימנעות מחיוב עותרים ציבוריים בהוצאות הוא החשש מפני אפקט מצנן: הם לא יעתרו אם יחששו שיצטרכו לשלם. ואני אומר: אדרבה! שיצטננו, שיחשבו פעמיים ושלוש לפני שהם עותרים, שיקראו את הפסיקה, שיאזינו לשופטים, שיפסיקו להפוך את בית המשפט העליון לזירה פוליטית לניהול ויכוחים שמקומם הוא בכנסת, בתקשורת ובדעת הקהל. אבל בג"ץ לא רוצה לצנן אותם, כי הוא לא רוצה לצנן את עצמו. הוא רוצה את האפשרות להתערב, לכוון ולפעמים גם להכריע בכל אותם נושאים שמקומם איננו בבית המשפט. לכן הוא יעניק לעותרים הללו את כל הזמן והמשאבים הדרושים - שאותם לא יקבל חולה הסוכרת.

תאריך:  02/08/2018   |   עודכן:  02/08/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מי משלם ומי לא
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
אף אחד לא צריך לענות על הטענות ל"ת
ירושלמית  |  2/08/18 08:56
2
אין אמון במערכת ל"ת
אין צדק כאן  |  2/08/18 09:10
3
הצגת עובדות מעניינת
אוליבר וונדל   |  2/08/18 09:27
4
מי שומר על
רונאל פישר  |  2/08/18 09:50
5
בית משפט של אטומים פופוליסטים
גרגמל..  |  2/08/18 10:24
6
התיאור ככל הנראה אינו שלם
משה, עורך-דין  |  2/08/18 10:31
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אקטיביזם שיפוטי
איתמר לוין
טוען שפסקת ההתגברות תחזק את הדמוקרטיה ושניתן להגיע להסכמה עליה אם נתניהו יגלה נחישות מול כחלון    "את השינוי בחברה החרדית יש להשיג בהידברות ולא בכפייה"
איתמר לוין
טוען שהציבור הוא הלקוח של היועצים המשפטיים למשרדי הממשלה, החייבים לסייע לשרים לבצע את מדיניותם - אך גם לשמור על עצמאות ועל המחויבות לשלטון החוק
איתמר לוין
מזוז דחה עתירה של יואל רזבוזוב בנוגע לסיוע בשכר דירה ולדיור הציבורי: אין הצדקה משפטית להתערבות בסדרי העדיפויות; הזירה הרלוונטית לחבר כנסת היא הרשות המחוקקת
איתמר לוין
כמה מקביעותיו של נשיא בית המשפט העליון של ארה"ב בנושא הגבלת הכניסה למדינה, יישמעו רלוונטיות מאוד גם לאוזניים ישראליות. כדאי ששופטי העליון שלנו יקחו אותן לתשומת ליבם
איתמר לוין
התבטאויות של דינה זילבר ואסנת מנדל מוכיחות חד-משמעית: הפרקליטים מצפצפים על הדרג הנבחר. כדי לתקן את המצב, יש לשנות את אופן בחירת היועצים המשפטיים למשרדים ולצמצם את הסמכויות שבידיהם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il