X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
היו לו 32 כוכבי מישלן עד מותו הוא החזיק בבעלות על 17 מסעדות ברחבי העולם, בצרפת באנגליה, בסין בצרפת ובארצות הברית הוא נחשב השף המעוטר בעולם, והוכרז על-ידי מדריך "ג'ו מיו", כאחד השפים של המאה, לצד פול בוקיז ופרדי ז׳ירארה ה"שף של המאה" שהלך לעולמו יזכר גם בזכות פירה תפוחי האדמה שהפך להיט בינלאומי
▪  ▪  ▪
רובושון. אלוף הפירה [צילום: טיבולט קאמוס/AP]

היו לו 31 כוכבי מישלן. עד מותו הוא החזיק בבעלות על 17 מסעדות ברחבי העולם, בצרפת באנגליה, בסין צרפת וארצות הברית. הוא נחשב השף המעוטר בעולם, והוכרז על-ידי מדריך "ג'ו מיו", כאחד השפים של המאה, לצד פול בוקיז ופרדי ז׳ירארה. ה"שף של המאה" שהלך לעולמו יזכר גם בזכות פירה תפוחי האדמה שהפך להיט בינלאומי.
השף הצרפתי הידוע ז׳ואל רובושון, שמת בגיל 73 ממחלת הסרטן, זכה לא רק שהמסעדות שבבעלותו הנמצאות בשלוש יבשות יעוטרו בכוכבי מישלן, אלא גם בתהילת עולם, הכל גם בזכות פירה תפוחי האדמה שהוגש בתפריט של מסעדת ג׳אמן שבבעלותו, שעשוי ממחית תפוחי אדמה מסוג Ratte.
בנם של פועל בניין ועקרת בית שחלם להיות אדריכל, התגלגל ללימודים בסמינר לכמורה, שם בישל בחברת נזירות, אלא שבשל מצוקה כלכלית הוא נאלץ לעזוב את המנזר והחל לעבוד במסעדת מלון בפריס בקירצוף סירים ומחבתות ובשטיפת רצפות. המסעדה הראשונה שבה עבד העניקה לו השכלה בסיסית בלבד בתחום המזון. שלוש שנים אחרי שעזב אותה הוא חבר לשפים צרפתיים מוכרים, והשתתף בתחרויות קולינריות שבהן זכה גם במדליות זהב.
רובושון, יצר מהפכה בתחום הבישול כשהכריז שמנה ראויה אינה צריכה שיהיו בה יותר משלושה מרכיבים טובים. במסעדת "לאטלייה" שבבעלותו הנהיג בכניסה למסעדה חידוש יוצא דופן, רק בדלת הפנימית של המסעדה נקבעה ידית, כך שיכלו להכנס אליה רק מי שרובושון וצוותו בחרו שיכנס למסעדה.
רובושון, האמין באוכל בסיסי, זו כנראה הסיבה שהמסעדות בבעלותו התאפיינו במשך שנים רבות בכך שהיו ללא מפות וללא כלי זכוכית מנקרי עיניים.
הפירה המפורסם שיצר רובושון הוא זכרון ילדות שלו. מדובר בפירה עמוס בחמאה, שלדברי מי שטעם אותו הוא טעים, אבל פירה נותר פירה, גם כשהוא זוכה למגע ידו של שף ברמתו של רובושון.
כדי להבין את להיטותם של הצרפתיים לתפוחי אדמה צריך לחזור כמה מאות שנים לאחור להיסטוריה של צרפת. בחודש אוגוסט 1753, רוקח בשם פרמנטייה שהיה גם ביולוג של צבא צרפת, ושימש גם התזונאי של מלך צרפת התבקש ע"י מלך צרפת להכניס את תפוח האדמה לתפריט הצרפתי.
מי שכונה "מלך השמש", האמין בתזונה טבעונית, וחשב שנכון יהיה להאכיל את העם הצרפתי בבולבוסים שהם תפוחי אדמה. הוא החליט כך לאחר שנוכח לדעת כי תנובת החלב של הפרות עולה בשיעור גבוה כאשר מאכילים אותן בתפוחי אדמה. אלא שהצרפתים לא התלהבו בלשון המעטה מהרעיון, ומה שהתאים לפרות לא היה בדיוק אהוב עליהם.
יועצו של המלך נאלץ לצאת למסע שיווק תפוחי אדמה שהיה אולי גדול מסעות השיווק באותה תקופה. הוא דאג לשתול אלפי דונמים של תפוחי אדמה, גידר את השדות והציב עליהם שמירה של אנשי משמר המלך, שהזהירו את התושבים שכל מי שימצא גונב את תפוחי האדמה יוצא להורג.
תושבי פריז הבינו כי תפוחי האדמה שגדלים בשדות השמורים מיועדים לשולחן המלך, כתוצאה מכך האמירו מחירי תפוחי האדמה בשוק הסחורות. אז הורה המלך לפרמנטייה, להסיר את השמירה
משדות תפוחי האדמה והמוני תושבים פשטו על השדות כדי לאסוף את תפוחי האדמה. שהרי מה שטוב למלך טוב גם לנתינים.האגדה מספרת שזו הדרך שבאמצעותה הוכנס תפוח האדמה לתפריט הצרפתי, קשה לדעת האם מדובר בסיפור הלקוח מהמציאות או באגדה, מה שברור הוא שהצרפתים אוהבים תפוחי אדמה והרבה.
לכן, לא מפתיע שתפוח האדמה היה חלק מזכרון הילדות של רובושון, הוא סיפר על כך באין ספור ראיונות בתוכניות הבישול שבהן השתתף בטלוויזיה, והפך לשגריר הטוב ביותר של מגדלי תפוחי האדמה.
לפני מספר שנים כאשר לקה במחלה, הצטווה רובושון על-ידי רופאיו לרדת במשקל, אחרי דיאטה שכללה התנזרות מחמאה, שמן, סוכר וגלוטן השיל רובשון 27 קילוגרמים ממשקלו. אין ספק שעבור אדם כרובושון זאת לא הייתה דיאטה פשוטה...
עבור המוני הצרפתיים רובושון היה מושא להערצה. לרבים מהשפים הוא היה מורה, לסועדים במסעדות שהקים הוא היה גאון קולינרי, אחד בדורו שהצליח להפוך גם פירה פשוט למאכל תאווה.

תאריך:  07/08/2018   |   עודכן:  09/08/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 משה נסטלבאום
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"שף המאה" ז׳ואל רובשון ופירה תפוחי האדמה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר מרגלית מולנר גויטיין
"גלים וגבולות": תמר הירשל    למרות שחלף זמן רב מאז עברה את השואה ולמרות היותה אז רק בת 3, ואולי דווקא בגלל זה, חווית השואה נצרבה בנפשה ובעבודתה, והדים לכך נחשפים בתערוכתה "גלים וגבולות" בבית האמנים בת"א
רוני לוגסי
הרצון חזק, התשוקה בוערת, הגוף מוכן אבל הנשימה עוצרת. לפני שיוצאים לרקוד, חשוב לדעת לשמור על איזון נכון בגוף עם נשימות נכונות
אלי אלון
בצמוד למתחם רכבת חיפה מזרח, ברחוב חטיבת גולני, מול כיכר פייסל בחיפה, מצוי בית קברות מוסלמי משפחתי קטן ממדים, מוקף בחומה ושער    נא להכיר: חלקת הקבורה הפרטית של משפחת אל ח'ליל, אחת המשפחות החשובות בעיר חיפה בשלהי המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20
יוסף כהן-אלרן
ואינה יעל זאת אלא מי שמצויה בדמיונות של ירון שכותב עליה, ירון הסופר הצעיר התל אביבי שעושה כל שביכולתו לפגוש את הר-לבן, כדי לספוג חכמת כתיבה ולשמוע את דעתו על מה שהא כתב
צילה שיר-אל
הינה בעלת אינטליגנציה טבעית גבוהה לצד שכל חריף ושנון עם חשיבה מקורית ויצירתית מחוץ לקופסא, כך שאי-אפשר לגרום לכך שתתבלבל ומבחינתה ההצגה תמיד חייבת להימשך
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il