X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אפשר היה לפסוק הפוך

בג"ץ כרמטכ"ל-על

פסק הדין בנוגע לטיפול בקרוביהם של אנשי חמאס ניתן בצורה המנותקת מן המציאות, והוא עתיד להביא לגל של עתירות שינסו לנגוס בסגר על הרצועה - מעבר לפגיעה באפשרות להשבת השבויים והנעדרים
▪  ▪  ▪
קדושת החיים - של מי [צילום: אבי דישי, פלאש 90]
בג"ץ פסל מניעת טיפול רפואי מקרובי פעילים בחמאס לצורך החזרת הנעדרים
איתמר לוין
פוגלמן: אין מקום למנוע טיפול מציל חיים בישראל או ביו"ש מקרוביהם של אנשי חמאס; ההכרה בקדושת ערך חיי האדם מחייבת בחינה פרטנית של הבקשות * עמית: ממילא קיים ספק אם אמצעי הלחץ הזה יפעל * גרוסקופף: המדיניות אינה תואמת את ערכיה של מדינת ישראל
לרשימה המלאה

1. אין לי ספק שעוזי פוגלמן, יצחק עמית ועופר גרוסקופף רוצים לראות את הדר גולדין ואורון שאול מובאים לקבר ישראל, ואת הנעדרים שבים בשלום למשפחותיהם. אין לי ספק שהם רואים בחמאס אויב אכזר נגדו יש להילחם עד חורמה. ולמרות זאת, תקלה יצאה מתחת ידיהם כאשר קבעו (יום א', 26.8.18), כי אין למנוע טיפול רפואי מציל חיים מקרוביהם של אנשי חמאס, כחלק מהלחץ על הארגון בנושא השבויים והנעדרים.
2. בפסק דינו של פוגלמן - שכתב את חוות הדעת המובילה - בולטת העובדה שכמעט ואין בו ציטוט של פסיקה קודמת התומכת בעמדתו. זה בסדר גמור; זכותו וחובתו של בית המשפט העליון לסלול דרכים חדשות, ובמידת הצורך גם לבחון מחדש את הקיימות. אלא שבמקרה זה, מיעוט האסמכתאות מלמד שמדובר בעיקרו של דבר בפרשנותו של פוגלמן, ובאיזון שלו בין חייהן של אותן חמש חולות לבין האינטרס של החזרת השבויים והנעדרים.
הבעיה היא, שניתן היה להגיע למסקנה הפוכה לגמרי. עובדה שזה מה שחשב היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שלא מצא פגם במדיניותו בנושא זה של שר הביטחון, אביגדור ליברמן. יש לזכור, כי מנדלבליט לא מהסס להתעמת עם הממשלה - ראו חוק ההסדרה - ומה שיותר חשוב לענייננו: הוא היה הפרקליט הצבאי הראשי, הוא מכיר היטב את הזירה ואת החוקים הרלוונטיים, ודומה שבנושא זה הידע שלו ונסיונו עולים על אלו של שופטי בג"ץ.
בהינתן עובדה זו, מותר לתהות מדוע הגיעו פוגלמן, עמית וגרוסקופף למסקנה הפוכה. בהחלט ייתכן שמנדלבליט טעה; אך מדובר ביועץ המשפטי, שמקבל מבג"ץ (לאורך כל השנים) גיבוי של 95% אם לא של 99%. אז דווקא כאן צריך לחשוב שהוא טעה?
3. התחושה המתקבלת מקריאת פסק הדין היא, שהשופטים נתנו אותו בצורה שאינה מחוברת די הצורך למציאות. הבה ונזכיר כמה עובדות יסוד. חמאס הוא ארגון ששם לו למטרה להשמיד את ישראל. הסגר על רצועת עזה הוא צעד הגנתי שנוצר בשל פעילותו הטרוריסטית של חמאס. העדר טיפול רפואי נאות ברצועה נובע מכך שחמאס משתמש לצורכי טרור בכספים ובמשאבים שנועדו לשפר את חיי התושבים.
המסקנה היא, שהאשם היחיד בכך שאותן חמש נשים אינן יכולות לקבל טיפול ברצועה, הוא חמאס. האשם היחיד בכך שאותן חמש נשים צריכות לבקש היתר להיכנס לישראל, הוא חמאס. זה כמובן לא צריך להכתיב את ההחלטה בעניינן, אבל זה היה חייב לעמוד ברקע בעת מתן פסק הדין.
4. פוגלמן מדבר בפסק דינו על קדושת החיים, שאותה מכבדת ישראל גם כאשר מדובר באויביה. נכון לגמרי וגאוותנו על כך. הבעיה היא, שבג"ץ מכבד - ודורש מאיתנו לכבד - את קדושת החיים של מי שחמאס עצמו אינו מכבד. ואנחנו לא מדברים על קדושת החיים של תושבי ישראל; היא אינה קיימת בעיני חמאס. אנחנו מדברים על קדושת החיים של תושבי הרצועה, שאינם אלא כלי משחק ציני וחסר משמעות בידי הרוצחים השולטים בהם. אנשי חמאס שולחים נשים וילדים לגבול, ממקמים מפקדות ומשגרי טילים בבתי ספר ובבתי חולים, מעצימים את הסבל ככלי לקבלת אהדה בינלאומית - ואנחנו צריכים לכבד את קדושת החיים של בני משפחותיהם? קצת מוזר, כבודכם. גם עובדה זו הייתה צריכה להילקח בחשבון.
מול חיות האדם הללו, ניצבות חמש משפחות שמבקשות קבר להשתטח עליו ומידע על גורל יקיריהן. את הסבל של המשפחות הללו סוחטים אנשי חמאס בצורה אכזרית ומחושבת. הם מנצלים נגדנו את הערך העליון של קדושת החיים. הם מנצלים נגדנו את התפיסה שלא מפקירים חיילים בשטח. ואז אנחנו צריכים לכבד את קדושת החיים שלהם? שוב, כבודכם, משהו כאן משובש.
מאחר שכאמור מדובר בסופו של דבר בשיקול דעתם של השופטים, הרי שהיה עליהם להכניס למשוואה גם את הנתונים הללו: מי ניצב בצד השני, מי יצר את המצב שהגיע לפתחם, מה המטרה שישראל מנסה להשיג. ואחרי זה, היה על השופטים להימנע מסטייה מהמדיניות העקבית (או ליתר דיוק: הכמעט-עקבית): בית המשפט העליון אינו מתערב בשיקולים מדיניים וביטחוניים טקטיים, ובוודאי שאינו מתערב בקביעת המדיניות והאסטרטגיה. זה אינו תפקידו.
5. כל בתי המשפט, כולל העליון, יודעים לומר שוב ושוב ושוב: אנחנו לא מתכנני-על ולא נתערב בשיקול הדעת המקצועי של ועדות התכנון והבנייה. אנחנו לא ועדת-על למכרזים ולא נתערב בהחלטות המקצועיות בתחום הרכש. במקרה הנוכחי, מדובר היה בשיקול דעת מקצועי של הדרג הביטחוני: כחלק מארגז הכלים מול חמאס, גם מניעת הטיפול הרפואי יכולה לסייע. מה שטוב למתן רשיון בנייה ומה שמתאים כאשר מדובר בקניית כסאות, חייב לחול כאשר מדובר בביטחון המדינה ובחייהם של חייליה ואזרחיה.
אין זה אומר שלא ייתכנו מקרים בהם יהיה על בית המשפט להתערב - אך הם חייבים להיות קיצוניים, למעשה בלתי חוקיים. ושוב: בדיוק כמו בדיני התכנון ובדיני המכרזים. אם ההליך תקין - בית המשפט לא מתערב. ובמקרה שלנו: שר הביטחון קיבל החלטה במסגרת תפקידו, היועץ המשפטי לממשלה קבע שאין בה פסול. נקודה, סוף פסוק.
6. בהקשר הזה מוזרה במיוחד הערתו של עמית, ולפיה ספק רב אם הצעד הזה יועיל. כבודו, זה לא תפקידך. זה לא לשיקול דעתך. זה לא אמור להשפיע על פסק דינך. אין לך הידע והכלים לקבוע. בדיוק בשביל זה קיימים צה"ל, משרד הביטחון ושר הביטחון.
7. התקלה הקשה ביותר שבפסק הדין הזה, היא מה שיקרה מעתה. צפו לעתירות שינסו לנגוס עוד ועוד בהיבטי הסגר על הרצועה. עתירה שתטען שצריך להכניס בטון, כי חייבים לשקם בית חולים. עתירה שתטען שחייבים לאפשר גם לאנשי חמאס עצמם לצאת לטיפול רפואי דחוף. עתירה שתטען שצריך לאפשר לדייגים לצאת לים משום שילדיהם רעבים ללחם. על-פי ההיגיון שבפסק הדין מאתמול, עתירות אלו יידונו במלוא כובד הראש וחלקן אף יתקבלו. למה? כי בג"ץ איננו מתכנן-על ואיננו ועדת-על - אבל הוא רמטכ"ל-על.

תאריך:  27/08/2018   |   עודכן:  27/08/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ כרמטכ"ל-על
תגובות  [ 21 ] מוצגות  [ 21 ]  כתוב תגובה 
1
הם לא חיות אדם-הם פראי אדם
ב.ניצן  |  27/08/18 08:46
2
ההבדל בין שוםט למנהיג
רואה נכוחה  |  27/08/18 10:40
 
- חייבים להכניס בינה לראשי השמאל
מקס פאואר  |  27/08/18 13:02
 
- גם לי יש רעיון
הירונימוס  |  27/08/18 13:20
3
חוק אי ציות לבג"ץ
עובד 1  |  27/08/18 10:44
 
- המאמר "פרקי אליקה" מסביר הכל
פרקי אליקה  |  27/08/18 18:39
4
הגיע הזמן למרי אזרחי נגד הבג״צ
אזרח מפוקח  |  27/08/18 11:24
5
זו תוצאת הדקטטורה של בג״צ
alice  |  27/08/18 12:05
6
לדעתי זהו פס"ד דווקאי
שוחר-שלום  |  27/08/18 12:49
7
להכריז על בג"ץ כבית משפט
לא לגיטימי  |  27/08/18 12:49
8
בימים אלה
באום  |  27/08/18 12:50
9
תודה לבית המשפט העליון אשר קבע
הירונימוס  |  27/08/18 13:12
 
- תחזקנה ידיך הירונימוס
פרשנדתא  |  27/08/18 14:40
10
זכות עמידה לאוייב היא הזויה
אוליבר וונדל   |  27/08/18 13:24
11
פסיקה מצויינת
פרשנדתא  |  27/08/18 13:33
12
משחות גולדיו ושאול
חופש הביטוי.  |  27/08/18 13:54
13
חק לפיטורי שופט החורג מסמכות.
משה ג.  |  27/08/18 14:20
14
פסק דין מרושע.
פסח  |  27/08/18 17:38
15
הבג"צ כתומך החמאס
עמעד  |  27/08/18 17:57
16
אנשים/נשים
שמ   |  27/08/18 20:22
17
האין בממשלה שום גוף שיאמר
עד מתי?  |  27/08/18 20:34
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
יוני בן-מנחם
הרש"פ לא הופתעה מהחלטת הממשל לקצץ 200 מיליון דולר מתקציב הסיוע לפלשתינים בגדה וברצועה    גורמים בכירים ברש"פ טוענים כי מדובר בניסיון סחיטה וכי יו"ר הרש"פ לא יכנע ללחצי הנשיא טראמפ להסכים לדון ב"עסקת המאה"
דביר מור
הפלשתינים לא יכירו בישראל כמדינת הלאום של העם היהודי ולא יקבלו שום תהליך או עסקת שלום ללא ירושלים על השולחן כולל יישום זכות השיבה על-פי החלטה 194.
עידן יוסף
על הכרזת ליברמן כי אינו שותף בהסדרה: "אזרחי ישראל לא אמורים להרגיש טוב"    "אמירת בנט בעד תקיפה קרקעית - רוח גבית לחמאס"
איציק וולף
דוח שיפורסם בתחילת חודש ספטמבר, בעוד כשבוע וחצי, צפוי לקבוע כי מספר הפליטים הפלשתינים עומד על כחצי מיליון בלבד
עומר כרמון
המשטרה עצרה שני חשודים בתקיפת שלושה ערבים ישראלים: בן 23 מקריית חיים ובן 29 מנשר    בין המתלוננים: רופא באיכילוב ואח בבית החולים תל השומר    חשד: ארבעה פעילי שמאל הוכו בידי מתנחלים    הקרן החדשה לישראל: "אלו ששנים מסבירים את הסיכון בהסתה הפלשתינית, מתקשים להבין מה הקשר בין חוק הלאום לצעיר יהודי שמפוצץ שלושה ערבים מכות"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il