X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בית המשפט חייב חוקר פרטי לפצות את נשוא החקירה בשל דוח רשלני ואף כוזב, בפסק דין המהווה אזהרה לכל בעלי המקצועות החופשיים
▪  ▪  ▪
יש לתעד את הממצאים [צילום: AP]

כל בעל מקצוע מכיר את המושג "אחריות מקצועית", אשר חייב להיות כמצפן המנחה אותו בעבודתו (הן כלפי לקוחותיו והן אל מול צדדים שלישיים). הפרת אחריות מקצועית, כאשר היא נעשית בחוסר תום לב וכאשר היא גורמת לנזקים, עלולה לגרור הליכים משפטיים ופיצויים בסכומים ניכרים.
כך אירע במקרה אשר הוכרע לאחרונה בבית משפט השלום בחיפה, ובמרכזו דוח שהוגש על-ידי חוקר פרטי שהוזמן על-ידי בנק הפועלים בנוגע לחברה ובעליה. הדוח החיל פרטים לא בדוקים, לא מאומתים ובחלקם הגדול גם לא נכונים בעליל. בעלי החברה, אשר הבנק פתח נגדו בהליכים על בסיס הדוח הרשלני, הגיש תביעה נגד החוקר הפרטי. בית המשפט חייב את החוקר בפיצוי של 20,000 שקל, בפסיקה שיש בה משום תמרור אזהרה בנוגע למשמעות הפרתה של אחריות מקצועית בחוסר תום לב.
השימוש בחוקרים פרטיים נפוץ במגוון תחומים. החל מסכסוכי גירושין, דרך תביעות ביטוח וכלה במחלוקות עסקיות. מדובר בעבודה המקפלת בחובה גם לא מעט סוגיות המהלכות על חבליהם הדקים של חוקים שונים. זאת, כאשר שאלה אחת עומדת ותלויה ממעל: מתי חוצה החוקר הפרטי את הגבול בין המותר לאסור?
חוקר פרטי, שלא כמו בלש העובד מטעם המדינה (אשר סמכויותיו ומטרותיו שונות בתכלית), תמיד מייצג אינטרס מסוים. הוא מחויב לאחד הצדדים ומחויבותו עלולה לגרום לו לחצות - במודע או שלא במודע - גבולות אסורים. זוהי חציה שסופה יכול להגיע בדמות תביעה נגד החוקר ושולחו. ואכן, תביעות נגד חוקרים פרטיים אינן נדירות במחוזותינו, ובמקרים רבים הן מוגשות מכוח חוק איסור לשון הרע או חוק הגנת הפרטיות.
במקרה שלפנינו, התובע היה בעליה של חברה אשר בנק הפועלים, המלווה אותה, ביקש מחוקר פרטי (הנתבע) לברר מידע על-אודותיה ואודותיו. החוקר הגיש לבנק דוח שנוסח במילים קשות. בין היתר נכללו בו טענות בדבר העדר נוכחות של עובדים במשרדיה החברה ובמחסניה, הוצגה תמונה לפיה הבעלים כלל לא נמצא בעסק אלא עונה ללקוחות מביתו (בשירות של "עקוב אחרי"), וסופרו סיפורים על-אודות תביעות שהוגשו נגד בעלי החברה (אשר היו למעשה תביעות שבעלי החברה הגיש נגד אחרים).
אי נכונות הדברים, או לכל הפחות העדר ביסוס למסקנותיו, בלטו ביתר שאת כאשר התברר שהחוקר לא הציג עבודת תיעוד או מסמכים תומכים. בית המשפט קבע, כי לאור העובדה שהחוקר ככל הנראה הגיש דוח בלתי מבוסס, וייתכן שאף ללא חקירה אמיתית, עליו לפצות את התובע על לשון הרע ופגיעה בשמו הטוב.
החוקר טען, כי לפי תקנות החוקרים הפרטיים חלה עליו חובה למסור ללקוח את מלוא המידע שבידיו, הוא פעל בתום לב ועומדת לו ההגנה לפי סעיף 15 לחוק איסור לשון הרע. בית המשפט דחה טענות אלו. החוקר לא הוכיח שהוא התנהל בתום לב במסירת דוח החקירה לבנק (ונטל ההוכחה, לפי חוק איסור לשון הרע, רובץ לפתחו). הוא לא הוכיח שביצע את הבדיקות הראויות לאישוש הטענות הקשות שבדוח, שהעמיק את החקירות או שערך ביקורים רבים (כלשונו) במשרדי החברה. למעשה, כלל לא ברור מהן העובדות או הפעולות אשר ביצעו החוקר או מי מטעמו. בקיצור, קבע בית המשפט, כך לא מתנהל חוקר תם לב.
חוקר פרטי מחזיק בידיו כוח רב ומכריע. שולחו לא יודע באמת את העובדות שאותן הוא מנסה לברר, אך הוא תלוי בהן בכדי לכלכל צעדיו. מן העבר השני, הנחקר לא יודע שהוא נתון תחת חקירה, ושפרטים על-אודותיו יכולים להתגלות ולהסב לו נזקים. יש בתוצאותיה של החקירה הפרטית כדי לשנות בצורה משמעותית את חייהם של הנחקר או השולח, וברוב המקרים יהיה זה שינוי לרעה (לכל הפחות ביחס לאחד מהם).
"חוקר פרטי זהיר וסביר ידאג לתעד, ככל שניתן ובכל אמצעי סביר, כל פעולה שביצע, כל עובדה שגילה, כל ממצא שעלה בחכתו וכל מקור עליו התבסס", הסביר השופט אהרון שדה בפסק הדין. "נכון הוא שאין חובה שבדין להקליט כל שיחה, לצלם כל תנועה או לבצע תרשומות מיידיות ומפורטות, אך חוקר שיבחר שלא לעשות כך, עלול להסתכן ולפגוע ביכולתו להוכיח ולבסס את ממצאיו בין אם מול הלקוח ובין אם מול כל אדם אחר".
חשוב להדגיש, שהחוקר היה יכול "לחטוף" את התביעה גם מכיוון הבנק. "למזלו" הדוח היה רק חלק קטן מהתיק שהבנק ניהל נגד בעל החברה. תארו לעצמכם מצב הפוך, שבו הבנק מניח את מלוא כובד משקלו על בסיס דוח החקירה הפרטית, ומתברר שאין דברים בגו. תארו לכם שבשל כך הבנק מוצא את עצמו אל מול תביעה של הלקוח בגין הליכים שננקטו כלפיו. בסיטואציה זו, ייתכן בהחלט שהבנק יהיה זה שיגיש את התביעה נגד החוקר הפרטי. כלומר, הפרת אחריות מקצועית חושפת את בעל המקצוע לתביעות מצד צדדים שונים.
השורה התחתונה, אם כן, ברורה: כבדו את עבודתכם. נקטו זהירות המתבקשת במתן שירות, הקפידו על מקצועיות ושמרו על מוסר ואחריות. תעדו היטב את עבודתכם ואל תנקטו צעדים דרמטיים כלאחר יד. המחויבות שלכם ללקוח, כמו גם לצדדים שלישיים, איננה תחליף לשירות מקצועי, איכותי ואמין. חריגה מכללי המשחק, בין אם במודע ובין אם לאו, עלולה להיות בעוכריכם אם מאן דהוא ייפגע. והחשוב ביותר: לא מתחילים לעבוד ללא ביטוח אחריות מקצועית בתוקף.

הכותב הוא המשנה לראש לשכת עורכי הדין.
תאריך:  14/09/2018   |   עודכן:  14/09/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חובתו של חוקר
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
החוקרים מסוכנים
אליעזר לו  |  15/09/18 08:47
2
חייבים אתיקה לחוקרים ל"ת
דסי11  |  17/09/18 10:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אסתר חיות
גרמניה ואיטליה קידמו באמצעות מערכת המשפט את שנאת היהודים שהובילה להשמדתם. לקח מרכזי של שנים אפלות אלו הוא החובה לשמור על עצמאות בתי המשפט
איתמר לוין
מחשבות לקראת יום הכיפורים: השקר הפך לנורמה בחלקים ניכרים של העולם ושל החיים. חזרה למידת האמת איננה רק מעלה טובה, אלא גם חיונית למניעת פשיעה ולתקינות הממשל
איתמר לוין
נתוני המשטרה ומח"ש מגלים שרוני אלשיך לכל הפחות לא הצליח - ואפשר גם לומר שהוא נכשל    מי שטוען שאין להחליף מפכ"ל בזמן חקירות רגישות, מזמין ביצוע פוטש
עליס בליטנטל
מחזהו של השחקן גיא ברכה "מחזה חדש" בתיאטרון הספריה, מהווה חידוש    הוא מחייה במחזהו את טראומות ילדות הגיבור ויציאתו מהארון בהמשך, תוך דו שיח עם הדמויות במחזה זה, כשהתיאטרון והמציאות מתערבלים זה בזה    מסע לא קל לצופה, ליוצרים ולשחקנים
עזרא מורד
אודות ספרו של ברוך מאירי "החיים באוהל" - מהווי החיים במעברה    תיאור האירועים קולח, שוטף ולא פעם מעלה חיוך    אין ביטויים של זעם או כעס למרות הקשיים הרבים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il