X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
עו"ד מרדכי מרקוביץ' העוקב מקרוב אחרי מצב שוק הדירות ואף שותף כיזם חושף אירועים המסבירים מדוע קשה לבנות דירות בנק גרמני סירב לממן מיזם משקיעים מחו"ל דורשים לרכוש את המגרשים, ולא לחוכרם הפועלים מסין לא מגיעים, והטורקים מצילים את המצב
▪  ▪  ▪
עו”ד מרדכי ח' מרקוביץ’ [צילום: לימור גור/האתר הרשמי]

"מקור בכיר, ממשלתי עד לאחרונה, גילה לי את הנתון האמיתי לגבי המחסור בדירות: 80 אלף". כך אומר עו"ד מרדכי מרקוביץ'. בראיון ל-News1 הוא מנתח ומדגים, מתוך ניסיונו האישי כעורך דין וכיזם, מדוע חסרות רבבות דירות, ומה אפשר לעשות כדי להקל על המצב.
בשבוע הבא מכנס מרקוביץ' שורת בכירים, לדיון פומבי בנושא, בעיקר כדי להציע פתרונות. רשימת המשתתפים באירוע כוללת בין היתר את מנכ"ל עמידר ראובן קפלן, השמאי הממשלתי לשעבר טל אלדרוטי ובכירים מכלל אשראי ומחברת דלק קידוחים. הם ינתחו ויסבירו מדוע חסרות עשרות אלפי דירות ומה אפשר לעשות בעניין זה.
מרדכי מרקוביץ', בעל ניסיון של 9 שנים בעסקי נדל"ן, מדבר מתוך הכרת המציאות הכלכלית מכמה כיוונים. הוא יועץ לכמה גופי נדל"ן. בעבר היה יועץ לגופים רשמיים שתכננו, לדוגמה, את בניית בית שמש ג', שכונה בת אלפי דירות. "מכרנו ליזמים מגרשים של רשות מקרקעי ישראל ב-500 מיליון שקל, ותוך כדי כך למדתי הרבה על מה שקורה באמת בשוק ועל הקשיים" - הוא אומר.

היה מעורב בבניית דירות ב-200 מיליון

בנוסף, מרקוביץ' הוא גם יזם, אומנם לא גדול. בעבר, הוא מספר, קנה דירה בבית שמש ב-1.5 מיליון שקל, ומכר אותה ברווח. עתה הוא בונה עם רעייתו נעמה את "בית החלומות שלנו" בעמק חפר, בהשקעה של 6 מיליון שקל, ותוך כדי כך לומר על הבעיות בפועל. לפני כשנתיים היה יועץ ומעורב עם יזם פרטי בבניית בניין בן 50 דירות בצפון תל אביב. "בעיר כמו תל אביב אין הרבה בנייני מגורים כאלו, מיזם של 200 מיליון שקל, כולל התנהלות מול הבנקים" - הוא אומר.
בנוסף, אומר מרקוביץ, הוא מושקע בנכסים שונים בהיקף של עד 20 מיליון שקל, אך אינו מוסר פרטים. כל אלו מסייעים לו, לדבריו, לנתח את מצב שוק הדירות ולהציע פתרונות.
מדוע באמת חסרות 80 אלף דירות?
מרקוביץ': "הבעיה העיקרית היא בתכנון. שר האוצר משה כחלון הבטיח שעד סוף 2018 יאשרו תכנון לבניית 350 אלף דירות. בפועל אישרו רק 100 אלף דירות. בלי תכנון מאושר אי-אפשר לבנות".
מדוע אישרו רק 100 אלף?
מרקוביץ': "כי האוצר והממשלה החליטו להעביר את עיקר התכנון לוותמ"לים, שהן ועדות לקידום מתחמים מועדפים, שידונו בהליך מהיר במיזמים גדולים. הכוונה הייתה כנראה טובה. אבל בתוך זמן קצר התברר, שאישור תוכניות גדולות יוצר סתירה בין תוכניות אלו לבין תוכניות המתאר המקומית. הסתירה הזו הביאה להקפאת תוכניות ולקצב אישור איטי. לא הצליחו לאשר מה שהבטיחו".
"משקיעים מחו"ל דורשים לקנות מגרשים, לא לחוכרם"
האם רשות מקרקעי ישראל עובדת בקצב ראוי?
מרקוביץ': "לצערי, לא. הסחבת והאיטיות של רשות מקרקעי ישראל היא בעיה מרכזית. יש שם כמה אנשים טובים שעובדים בקצב סביר, אבל רוב העובדים איטיים, ואישור מגרשים למכירה נמשך זמן רב"
מה לגבי השיטה להחכרת מגרשים?
מרקוביץ': "זו בעיה נוספת. למרות כל ההבטחות, עד היום הרשות רק מחכירה מגרשים וקרקעות, במקרה הטוב ל-98 שנים. לא מוכרים את הקרקע וזה יוצר סיבוכים. משקיעים מחוץ לארץ פנו אלי וביקשו לרכוש מגרשים לבניה. כשהתברר להם שמדובר רק בחכירה לזמן ארוך, נסוגו. בארצות הברית למשל חוזי החכירה הם ל-999 שנים".
הערת News1: אין כנראה הרבה מה לעשות בעניין זה. חוק יסוד: מקרקעי ישראל קובע, שאדמת המדינה לא תימכר, אלא רק תוחכר. הוראה נוספת קיימת במסמכי היסוד של הקרן הקיימת. החוקים מתירים למכור קרקע רק במקרים נדירים.

"הפועלים מסין לא הגיעו, והם יקרים"

יש עדיין מחסור בפועלי בניין?
מרקוביץ': "כן, ועוד איך. חסרים עשרות אלפי פועלים. הממשלה חשבה שהיא יכולה לפתור את הבעיה על-ידי הבאת פועלים מסין. בפועל התברר, וכך גם מעלות בדיקות שערכתי, שהגיעו מעט מאוד פועלים מסין. הסיבה העיקרית היא, שהתברר שהבאת פועלים אלו יקרה מאוד, בגלל השכר הגבוה שיש לשלם לסינים, כולל תנאים נלווים. הקבלנים גם חייבים לשלם למדינה סכומים גדולים. לכן, בדרך כלל אינם רוצים להעסיק פועלים סינים. האמת היא שעיקר הפועלים מחו"ל באים כיום מטורקיה, איתם יש הרבה פחות בעיות, והם פחות יקרים. ובמדיה מסוימת מצילים את המצב. הם בנו ובונים כמה מיזמים גדולים, כולל מגדל משרדים בתל אביב".
האם הבנקים נותנים די אשראי ליזמים?
מרקוביץ': "פנה אלי יזם וביקש שאסייע לו בהשגת אשראי בנקאי למיזם בן 160 מיליון שקל. עשיתי סיבוב בין הבנקים וקיבלתי תשובה זהה: הגענו לתקרת האשראי לנדל"ן שקצב לנו בנק ישראל. איננו יכולים לתת אשראי. תבוא בתחילת השנה הבאה ונראה מה אפשר לעשות".
מה עשית?
מרקוביץ': "פניתי לבנק גרמני גדול כדי שיבדוק אפשרות לממן את המיזם. התשובה שקיבלתי הייתה 'איננו ערוכים למיזמים כאלו'. הרושם שלי הוא שהסירוב להיכנס לעסקה נובע בעיקר מסיבות פוליטיות".

"להביא פועלי בניין ממזרח אירופה"

אז איך בונים בכל זאת את 80 אלף הדירות החסרות? מרקוביץ' מציע את הפתרונות הבאים, שאותם יעלה בהרצאה בכינוס האמור בשבוע הבא:
  • תכנון - "ייתכן שעדיף לבטל את הוועדות לקידום מתחמים מועדפים, ולהחזיר את התכנון לוועדות המחוזיות. יש לנקוט צעדים שיבטיחו שלא תהיה סחבת, לקבוע לוח זמנים ולעמוד על קיומו. הצעד היעיל והפשוט ביותר הוא לדרוש מהוועדות לעמוד על לוח הזמנים כפי שנקבע בחוק התכנון והבניה. היום כמעט ולא שומרים על לוח זה".
  • רישוי זמין - "יש ליצור מערכת שתביא למתן התרי בנייה בקצב מהיר, עם לוח זמנים ברור. היום העיריות נותנות את ההיתרים לאט מאוד".
  • פועלים - אין הרבה תקוה מהפועלים מסין. יש להביא פועלי בניין ממדינות אחרות, למשל ממזרח אירופה. התאחדות בוני הארץ פועלת בכיוון זה וחתמה על הסכמים עם כמה מדינות. הממשלה חייבת לסייע להתאחדות ולהקטין ככל האפשר את הביורוקרטיה בהבאת פועלים אלו לארץ".
  • אשראי - "אין ברירה אלא ללחוץ על בנק ישראל שיעלה את תקרת האשראי לנדל"ן המאושרת לבנקים. אולם אינני נגיד בנק ישראל, אינני בקי בפרטים, ואני מניח שלבנק ישראל יש שיקולים משלו". במילים אחרות, ייתכן שאין פתרון של ממש לבעיה.

תאריך:  10/11/2018   |   עודכן:  10/11/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 משה כחלון / Moshe Kahlon
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"המחסור האמיתי בדירות - 80 אלף יחידות"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יואב יצחק
העיתונאי רביב דרוקר פרסם בערוץ 10 לפני כשנתיים שורה של בדותות נגד נתניהו וייחס לו בפרשת הצוללות עבירות שוחד ובגידה    כלי התקשורת הצטרפו לשקרים, וכך גם שורה של פוליטיקאים ובראשם אהוד ברק    כבר בתחילת הפרשה יצאנו ב-News1 נגד ההאשמות המופקרות    הבדותות אכן הופרכו ע"י היועמ"ש ופרקליט המדינה וגם בחקירת המשטרה    למרות זאת ממשיכים כלי תקשורת ואישי ציבור לגלגל עלילת דם נגד נתניהו; ודרוקר שהשמיץ והוליך שולל, זוכה לשבחים, במקום לדברי גנאי וסילוק מערוץ 10
איתמר לוין
ביום ראשון הקרוב ימלאו 100 שנה לסיומה של מלחמת העולם הראשונה. כדי להבין מדוע שביתת הנשק הזאת הייתה יריית הפתיחה למלחמת העולם השנייה, יש לחזור לאותם ימים
איתמר לוין
היועץ המשפטי מצהיר שיעקור מן השורש את מי שינסה לפגוע במשרתו. למי כוונתו? לשרים? חברי הכנסת? התקשורת? הציבור? דברים כאלו יכולים להישמע רק במדינה שהתדרדרה לכדי טירוף מערכות
איתמר לוין
המשטרה צריכה להבהיר האם היא חושדת שתשלומי השוחד הנטענים בפרשת כלי השיט גרמה לנזק ביטחוני או כלכלי    שורש הרע היה ונותר השימוש במתווכים    סביבתו של נתניהו לוקה בהתקרנפות ובחזירות
יוסי ריבלין
וזה מחזיר אותנו להרשל גרינשפאן    פרשת הירי של נער יהודי במדינאי גרמני בפריס נופלות לידיו של יוזף גבלס כפרי בשל    הוא מחכך ידיו בשמחה ומתכנן את פעולותיו בהתאם    גם להיפרע מן היהודים כמו שצריך וגם להחזיר מעמדו ליושנו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il