אילו ויטמינים מומלץ לתת לילדים צמחוניים/טבעוניים?
|
|
- B12: הוויטמין הראשון שתמיד ייחסר יותר אצל טבעונים, אך גם בקרב צמחונים. הוא הכרחי לתפקוד התקין של מערכת העצבים ומצוי באופן טבעי רק בבעלי-חיים. מסיבה זו ניתן למצוא אותו בעיקר במוצרי בשר, אך ילדים צמחונים יכולים לקבל אותו בכמות מסוימת על-ידי אכילת ביצים, גבינות ומוצרי חלב הנצרך באופן תדיר. במזון צמחי מותסס כמו פולי סויה מותססים (טמפה) או פטריות שיטאקי, ניתן לקבל ויטמין 12B, אך לא בכמות יומית מספקת. עקב כך, מומלץ לבצע בדיקות דם תקופתיות, על-מנת לוודא שאין חוסר;
- ברזל: רכיב חיוני לגדילה וכן המינרל השכיח ביותר בחסרונו בקרב צמחוניים וטבעוניים. זמינותו הביולוגית בצמחים נמוכה יותר משמעותית לגוף מאשר זמינותו בבשר. לפיכך, חשוב ליידע את רופא הילדים, על-מנת שיוכל לעקוב ולוודא שאין מחסור ברכיב זה. ברזל מצוי במזונות מן הצומח כמו שיבולת שועל וחיטה, שעועית, עדשים ואפונה. קפה, תה ומזון עשיר בסידן, עשויים לגרום לספיגה פחות טובה של ברזל במעי, ולכן רצוי להימנע מהם לפני או מייד אחרי הארוחה. לעומת זאת, מזון המכיל ויטמין C, המעלה את רמת החומציות בקיבה, עשוי לסייע בספיגתו של הברזל בגוף;
- ויטמין D: נוצר בגוף בעקבות החשיפה לשמש וכן, מצוי במזון בעיקר בבקר, דגים, ביצים, גבינות ואף מצוי בפטריות. ויטמין D קשור לתפקוד המערכת החיסונית בגוף ולחיזוק העצמות. כלומר, מחסור בוויטמין D עלול לגרום להיווצרות עצמות רכות ושבירות. מומלץ לבצע בדיקות שגרתיות לבדיקת ויטמין D בדם ובמידת הצורך ליטול תוסף;
- סידן: תפקידו העיקרי הוא בסיוע לבנייה והתפתחות של עצמות (בין היתר גם שיניים) ובעל חשיבות גדולה לתפקוד השרירים ומערכת העצבים. בתפריט הצמחוני הוא עשוי להימצא ברמה טובה במוצרי חלב, בברוקולי, דגנים ושומשום;
- אבץ: המקור העיקרי שלו הוא בבשר אדום ועוף. לאבץ תפקיד חשוב במערכת החיסון, בבניית חלבון ו-דנ"א. בתפריט הצמחוני המקור לאבץ הוא מקטניות, דגנים מלאים ואגוזים או מוצרי חלב. חשוב לעקוב אחר רמות האבץ בבדיקות הדם;
- ריבופלאבין או ויטמין B2: אחד הוויטמינים מקבוצת B, להם חשיבות רבה בהסבת המזון לאנרגיה זמינה. המקורות העיקריים הם אכילת כבד ודגים. צמחוניים ייהנו גם מהעושר שלו בגבינות וביצים. טבעוניים יוכלו לקבל את הוויטמין בעיקר מדגנים מלאים, פטריות, סויה, שקדים ואורז פרא. ויטמין B2 מסייע לשמור על עור ושיער בריאים וחשוב מאוד לתפקוד העיניים והכבד. מחסור שלו עלול לגרום לבעיות במערכת העיכול, עיכוב בגדילה, עייפות ועוד. השרייה והתחלת הנבטה של קטניות למשך 48-24 שעות, מעלה את הזמינות הביולוגית של הרכיבים בקטניות לגוף ומפחיתה את הגזים בבטן הנוצרים בעקבות אכילתם;
- חלבון: החלבון הוא הבסיס ומרכיב החשוב ביותר בבניית השריר, המערכת החיסונית, התאים ועוד. ילדים צמחונים נוטים בקלות להעדיף אכילת פסטות עם עגבניות או שניצל ירקות וממעיטים במאכלי חלבון איכותי. חלבון איכותי הוא כזה שמשלב בין חומצות אמינו מסוגים שונים, שהן אבני הבסיס לחלבון. אפשר למצוא חלבון איכותי בביצים, חלב ובשר אך גם בטופו ובקטניות. על-מנת לצרוך חלבון איכותי, צמחוניים וטבעוניים צריכים לשלב בין קבוצות שונות של מקורות החלבון - למשל, שילוב של דגנים וקטניות (דוגמאות לשילובים העשירים בחלבון: מג'דרה, פלאפל בפיתה, אורז עם טופו ועוד). חשוב לשים לב כי באופן יחסי יש בירקות כמות חלבון קטנה, ותזונה המבוססת רק עליהם, עלולה בטווח הארוך לגרום למחסור בחלבון.
לסיכום: לתזונה יש חשיבות רבה על התפתחות הילד. ההחלטה להוריד את מוצרי הבשר מהצלחת, צריכה להיות מלווה במציאת תחליפים מתאימים. חשוב מאוד ללוות את התהליך בשיתוף עם תזונאי שמתמחה בילדים ובליווי רופא הילדים. במקרים רבים יומלץ על נטילת מולטי-ויטמין לשם השלמת החוסרים התזונתיים.
|