X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
האגודה ממליצה לציבור להעדיף אפייה על-פני טיגון במהלך החנוכה ושימוש בטמפרטורה בינונית על-פני גבוהה
▪  ▪  ▪
אל תשחימו את הסופגנייה [צילום: לירון אלמוג / פלאש 90]

האגודה למלחמה בסרטן מפרסמת המלצות לציבור ונייר עמדה לקראת חג החנוכה בנושא הקשר בין טיגון לסרטן. האגודה ממליצה לציבור להעדיף אפייה על-פני טיגון במהלך החנוכה ושימוש בטמפרטורה בינונית על-פני גבוהה. נייר העמדה עוסק בחומר כימי הנקרא אקרילאמיד ונכתב על-ידי הוועדה המייעצת למסרטנים סביבתיים של האגודה למלחמה בסרטן בראשות ד"ר אלי שטרן. נייר העמדה כולל עובדות והמלצות על הקשר בין בישול, טיגון או אפייה של מוצרי מזון מסוימים בטמפרטורה גבוהה לבין סרטן.
המלצות האגודה למלחמה בסרטן
  • להימנע ככל האפשר מהכנת סופגניות ולביבות באמצעות טיגון ולהעדיף לאפות אותן, בחום של 170 מעלות;
  • אם בכל זאת מחליטים לטגן סופגניות ולביבות בשמן, רצוי מאוד להקטין את גודלן על-מנת להפחית את הכמות בכל יחידה ולוודא שחום השמן בינוני;
  • בכל מקרה בטיגון או אפייה, חשוב מאוד לא להשחים את הלביבות והסופגניות, מכיוון שאז נוצר החומר הכימי הנקרא אקרילאמיד אשר חשוד כמגביר את הסיכון לסרטן;
  • במהלך כל השנה, מומלץ לאמץ אורח חיים בריא, הכולל תזונה מאוזנת, הימנעות מהשמנה, פעילות גופנית והימנעות מעישון;
  • לאוהבי הצ'יפס מומלץ להעדיף צ'יפס בהיר על-פני מושחם.

נייר עמדה של האגודה למלחמה בסרטן: אקרילאמיד במזון

  • אקרילאמיד הוא חומר כימי המצוי במזון העובר טיגון או אפייה בטמפרטורות גבוהות (דהיינו מעל 120 מעלות צלזיוס), בייחוד בפריטים המכילים עמילנים בריכוז גבוה, לרבות תפוחי-אדמה ומוצריהם כגון: צ'יפס, דגנים ומאפים, דגני בוקר (cereals), לחם, טוסט, קרקרים, וופלים ועוגיות ואף קפה;
  • אקרילאמיד גם מצוי בכמויות גבוהות בעשן סיגריות. הוא אינו חומר המתווסף למזון, אלא נוצר בריאקציה כימית המתרחשת בתוך פריטי המזון הללו, בין סוכרים לבין חומצה אמינית מסוימת בשם אספרגין, המצויים כאמור, בתפוחי-אדמה, דגנים, קפה ועוד;
  • ריכוזי האקרילאמיד במזון משתנים, בין היתר בהתאם לתהליכי הייצור, למשך ולשיטת ההכנה ולטמפרטורה בה הוכן המזון. הרתחה או אידוי בטמפרטורה של כ-100 מעלות צלסיוס אינם גורמים בדרך-כלל להיווצרות אקרילאמיד;
  • אקרילאמיד נמצא במחקרים רבים בבעלי-חיים כמסרטן והוגדר על-ידי הסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן ה-IARC, המסונפת לארגון הבריאות העולמי, כחומר החשוד כמסרטן בבני-אדם קבוצה (A2, probably carcinogenic). כמו כלל החומרים המסווגים כמסרטנים או כחשודים כמסרטנים על-ידי IARC, גם אקרילאמיד נכלל ברשימות החומרים המסרטנים של משרד הבריאות כאן בישראל;
  • נקיטת צעדי זהירות סבירים, לרבות הפחתת זמן ההכנה בטמפרטורה גבוהה, באופן שיימנעו או לפחות יצומצמו, תופעות של השחמת המזון או הגברת פריכותו (ובמסגרת זו - הקפדה ככל האפשר על טמפרטורת הכנה מרבית של 170 מעלות (בתנור אפייה), ובמקביל הגברת השימוש בבישול במקום טיגון, קלייה וצלייה. כל אלה עשויים להפחית את כמויות האקרילאמיד במזון.
יש לראות את האמור לעיל כהמלצת ביניים, שכן במהלך 2018 נכנסה לתוקף רגולציה נרחבת מטעם האיחוד האירופי, שעניינה הפחתת אקרילאמיד במזון הנצרך על-ידי בני-אדם. הרגולציה היא מקיפה ופרטנית ביותר ומתייחסת למכלול שרשרות הייצור וההכנה של מוצרי המזון הרלוונטיים, החל בחקלאים (הגבלות על תכשירי דישון), המשך ביצרני המזון, במובילים ובמשווקים וכלה בצרכנים עצמם.
רגולציה זו כוללת המלצות נוספות לצרכנים, הנוגעות באורח ספציפי לכל "משפחה" של מוצרי מזון. הרגולציה מחייבת, בין היתר, את היצרנים, לפרט את המלצות האחסון וההכנה העיקריות על אריזות המוצרים השונים המשווקים לציבור הרחב. לא מן הנמנע שיישום ואכיפה בפועל של רגולציה בהיקף כזה עלול להיתקל בקשיים לא מועטים. אשר על כן, מלבד התעדכנות מתמדת בנעשה באירופה, וועדת המסרטנים של האגודה למלחמה בסרטן תהיה בקשר מתמיד עם הרשויות המוסמכות, בכל הקשור למעקב, הן אחר יישום הרגולציה המורכבת באירופה (לרבות אופני אכיפתה) והן אחר קבלת ההחלטות באשר למידת הרלוונטיות שלה ולאפשרויות יישומה בישראל.
בנוסף לאמור לעיל, האגודה למלחמה בסרטן חוזרת ומדגישה, כי תזונה נכונה ושמירת משקל תקין כחלק מניהול אורח חיים בריא, מפחיתים את הסיכון לחלות בסרטן.

תאריך:  02/12/2018   |   עודכן:  02/12/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טיגון והשחמה מגבירים את הסיכון לסרטן
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
שביתת הנשים מחרתיים היא מחאה פסולה על נושא ראוי. בקצב הזה, כל שבוע תהיה שביתה נגד משהו - על חשבונו של הציבור, ותוך הפרת החוק האוסר על שביתות פוליטיות
עליס בליטנטל
ליא קניג כ"המלך ליר" בתיאטרון הלאומי הבימה, מציבה באופן נוקב מראה בפני הקהל על כל דווי החברה מאז ומעולם    כשהמסקנה הראשונה במעלה: אל תחלק בעודך בחיים את רכושך בין ילדיך    המסקנה השנייה: תאוות הבצע והשלטון היא המקור לכל מעשי הרצח, המלחמות ושפיכות הדמים    ואת אלה הקהל מקבל כאן משייקספיר במנות נדיבות
אלעזר לוין
היזם שלמה איזנברג מספר על העסקה הגדולה ועל מה שמאחוריה    העמלה של המתווך    "החברה יוצאת מבניית דירות, ותתרכז בניהול נכסים מניבים בישראל ובנייתם"
איתמר לוין
הם לא קוראים? הם לא מבינים? הם מסלפים במכוון? הנה דוגמאות למקרים בהם קריאה פשוטה של טקסטים ברורים, מחייבת להוביל למסקנות שונות מאלו שאותן מנסים למכור לנו, ובסיומן - שאלות רטוריות
איתמר לוין
זאת השאלה היחידה שהתשובה עליה צריכה להכריע את מינויו של צ'יקו אדרי למפכ"ל המשטרה. אלא שלוועדת גולדברג אין כלים לקבוע זאת, ולכן צריך להעביר את הנושא לבדיקת מח"ש
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il