X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
קיימים סימנים מוקדמים לשחיקה שכדאי להכיר ולהיות ערניים להם הסימנים הללו עשויים להעיד על שחיקה אך במקביל גם עלולים להגביר שחיקה
▪  ▪  ▪
מותשות כללית [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]

שחיקה מוגדרת כקריסה פיזית או נפשית, שנגרמת כתוצאה מסטרס או מעבודה מאומצת מדי. שחיקה ממושכת עלולה לגרום לתחושות קשות כמו דיכאון או חרדה, אולם זיהוי הסימנים המקדימים ומספר פעולות פשוטות עשויים להקל מאוד על המצב ולשחרר אתכם מהקושי.
קיימים סימנים מוקדמים לשחיקה שכדאי להכיר ולהיות ערניים להם. הסימנים הללו עשויים להעיד על שחיקה אך במקביל גם עלולים להגביר שחיקה:
1. רמות גבוהות של לחץ או חרדה - תחושה שנמצאים על הקצה, עצבנות, תחושה שאדרנלין ממלא את הגוף - נחווה כדפיקות לב חזקות, לחץ בחזה, שרירים תפוסים, נשימות מואצות, הזעה, גלי חום או קור.
2. ירידה במוטיבציה ובמעורבות בעבודה - תחושה של העדר מוטיבציה, קושי להתמקד במשימות שדורשות תשומת לב ממוקדת.
3. ציניות מתגברת - תחושה של ריחוק, חוסר חיבור לאנשים, תחושה שלילית וצינית כלפי הסביבה או כלפי אנשים בסביבה.
4. אכילה מוסחת - מצב בו לא מקדישים זמן לאכילה או לפעולות בסיסיות ועושים אותן "על הדרך", למשל לאכול מול מחשב או תוך כדי עבודה, פעולה המשקפת בדרך כלל הצפה וקושי להפנות תשומת לב לדברים אחרים.
5. קשיי שינה - לאדם ממוצע נחוצות כ-7 שעות שינה בלילה מינימום. פחות מזה עלול לגרום לשחיקה ובמקביל להעיד על שחיקה.
6. אנרגיה נמוכה ותחושה כללית של מותשות - הכוונה לא רק לעייפות מחוסר שינה אלא לחוסר בכוחות נפשיים, מעין התשה רגשית. יכול להתבטא למשל בעייפות מוגברת בסוף יום, צורך לשבת או לשכב ולא לעשות כלום.
7. תחושה שאין מספיק זמן - כשאתם מרגישים שאתם כל הזמן במרוצה, כל הזמן בחוסר זמן ובתחושה שאינכם מספיקים כלום.
8. דאגנות מוגברת וביקורת עצמית מוגברת - מחשבות חוזרות ונשנות שמבטאות דאגה שאינך מצליח לעצור, כשהקול בראש שלכם אומר לכם שוב ושוב שלא עשיתם מספיק, שאפשר יותר.
9. חולי גופני - שחיקה ועומס מתמשכים מחלישים את הגוף ואת המערכת החיסונית ולכן נטייה לחלות שוב ושוב עלולה להעיד על חולשה ועל שחיקה. סימנים כמו כאבי ראש חוזרים, בטן רגישה ועוד הם סימנים ללחץ.
10. כהות חושים וכהות רגשית - יחד עם נטייה להתנהגויות וחומרי ממכרים, למשל צורך גובר בקפה או בסוכר כדי להישאר ער.
11. חוסר יעילות - כאשר אתם שמים לב שאתם פחות יעילים ומשיגים פחות ממה שהשגתם בעבר באותו פרק זמן.
12. קושי לעצור - אם אתם לא זוכרים מתי פעם אחרונה לקחתם חופשה, מתקשים לעצור לאורך היום להפסקות ויש לכם נטייה להכריח את עצמכם לעשות יותר ויותר, ואתם לא לוקחים הפסקות לשתיית מים או הליכה לשירותים.
כמה פעולות יכולות למנוע את תחושת השחיקה:
  • התחילו מלבחון את הרשימה שלעיל - שאלו את עצמכם מה אתם צריכים, מה מאפיין אתכם ומה מתוך הרשימה הזו אתם עושים או לא עושים. ערכו רשימה של הדברים שאתם עושים ומרגישים צורך לשנות. אם למשל זיהיתם שאתם באמת לא לוקחים הפסקות אוכל מסודרות, קבעו לעצמכם את הזמן שתפנו לארוחה ואפילו שימו שעון מעורר אם צריך, שיזכיר לכם לקחת הפסקה.
  • אחרי שקבעתם מה אתם צריכים, מומלץ שתכתבו לעצמכם מה אתם הולכים לעשות עם זה צעד אחרי צעד ומתי - כדאי מאוד לקבוע זמן קונקרטי ואפילו לכתוב ביומן. למשל, אם לא לקחתם חופשה ואתם מבינים שזה מה שאתם צריכים, קבעו מועד בו אתם מתפנים לחפש חופשה ומועד ספציפי בו תבחרו את החופשה הרצויה ותזמינו אותה.
  • אפשר להיעזר באדם קרוב שאתם סומכים עליו שיעזור לכם לעמוד במטרות שהצבתם לעצמכם במטרה למנוע שחיקה. שתפו אותו במה שגיליתם על עצמכם ומה אתם מתכוונים לעשות ובקשו ממנו לעקוב אחר השגת המטרות שהצבתם.
  • השגת תמיכה וקביעת מטרות קונקרטיות הן הבסיס להתמודדות עם תחושת שחיקה. אם, למרות כל מה שצויין כאן, אתם מרגישים שעברתם כבר את הקצה ואתם כמעט קורסים, או אם יישמתם את הצעדים הללו ואתם לא חשים הטבה משמעותית, כדאי לפנות לייעוץ עם איש מקצוע שיעזור לכם להבין בצורה מעמיקה יותר את ההתנהגות שלכם, את רגשותיכם ומחשבותיכם בנוגע לעבודה ולשחיקה שלכם מהעבודה, ויסייע להבין טוב יותר את המניעים להתנגדויות אלה ואת החסמים או המכשולים בדרככם להשתחרר מתחושה זו.
הכותב הוא עובד סוציאלי קליני, מומחה ומדריך בטיפול קוגנטיבי התנהגותי CBT בילדים, נוער ומבוגרים, מנהל: "רימון - מרכז מומחים לטיפול פסיכולוגי".
תאריך:  07/01/2019   |   עודכן:  07/01/2019
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
 
תגיותמי ומי בפרשה
 אלעד כהן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אורלי סילבינגר
אסור להורים להתפשר על נהלי בטיחות, הן במבנה הגן והן בהתנהגותם של אנשי הצוות העובדים בו
חגי קמרט
דברים על השיר "נטהרת במדבר המים" מאת בלפור חקק    שיר טוב לא נכתב באופן סתמי אלא לפי מצבור חוויות או משהו שמציק למשורר שצריך לצאת איך שהוא החוצה
עליס בליטנטל
מחזהו של שמואל הספרי "שבעה", העולה כעת בתיאטרון בית לסין, מקבל משמעות נוספת מאז עלה ב-1996 לראשונה    בימויו של כפיר אזולאי מחזק וממצק את המסר העולה מהמחזה, מהיותו כה רלוונטי לכאן ועכשיו, כאילו נכתב היום    וזה מה שמעניק למחזה זה ובכלל את המשמעות של קלאסיקה
אלי אלון
"בית הקברות הישן" של קיבוץ יגור שוכן במערבו של הקיבוץ במרחק של כ-20 מטרים בלבד מבתי החברים והוקם לפני כ-89 שנים. בשנת 1945 לערך נפתח בפאתי קיבוץ יגור בית קברות חדש ומאז פסקה כמעט לגמרי הקבורה בבית הקברות הישן
תיאודורה קרצ'ובסקי
מהם הסיבות שכדאי לאכול אבוקדו מדי יום    כיצד הוא משפיע על מצב-הרוח ותורם לבריאות ואפילו מסייע לירידה במשקל? על כך במאמר שלפניכם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il