X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
התקשורת האמריקנית (ד')

נאצי מכוון רובה

העיתון היהודי הוותיק "פורוורד" הפך לאתר אינטרנט בלבד. העורכת הראשית, ג'יין אייזנר, מתארת את עמדותיו ואת העלייה באנטישמיות ומסבירה מתי תמתח ביקורת על ישראל
▪  ▪  ▪
מערכת פורוורד. מה שנותר מהנדל"ן

ימים אחדים לאחר שביקרתי במערכת העיתון היהודי "פורוורד", לא הרחק מוול סטריט והבורסה של ניו-יורק, נפל דבר: אחרי 122 שנים הוא מפסיק לצאת בדפוס והופך לביטאון דיגיטלי בלבד. מה שהיה יומון הפך לשבועון ולאחר מכן לירחון, אבל גם הוא לא יכול היה למהפכה העוברת על התקשורת המודפסת בעולם כולו ובמיוחד בארה"ב.
"פורוורד" החל להתפרסם ב-1897 כעיתון באידיש עבור המוני המהגרים היהודים שהגיעו לארה"ב ממזרח אירופה. עד לאחר מלחמת העולם השנייה הוא היה העיתון הלא-אנגלי הגדול ביותר בארה"ב, הודפס ברחבי המדינה והרוויח סכומים גדולים, מספרת העורכת הראשית, ג'יין אייזנר. ההכנסות הללו אפשרו למו"ל העיתון - שהוא מלכ"ר - לרכוש בניינים ב-Lower East Side של ניו-יורק, האזור בו שוכנת עד היום המערכת, והוא אפילו הפעיל תחנת רדיו.
הנכסים הללו הם שאפשרו ל"פורוורד" לשרוד בשנים האחרונות, כאשר הם הלכו ונמכרו עד שבשנת 2009 הוא מכר את הנכס האחרון - הבניין בו נמצאים משרדיו - ושכר בו קומה אחת לצרכיו. במקביל, כאמור, הלכה התדירות וירדה, ובעשר שנותיה של אייזנר הופנו מירב המאמצים אל האינטרנט. לדברי אייזנר, לאתר של "פורוורד" יש 1.5 מיליון קוראים בחודש - בארה"ב, קנדה, בריטניה וגם ישראל.
ערב סגירתו של הירחון היו לו 20,000 קוראים בחודש בארה"ב, והעלויות כללו את משלוחו בכמויות קטנות מאוד לקהילות מרוחקות. ההפסדים היו כבדים והסגירה הפכה לבלתי-נמנעת. בשיחתנו לא נתנה אייזנר כל רמז לצעד הדרמטי הצפוי. להפך - היא הסבירה מדוע יש חשיבות בקיומו של מגזין מודפס: "אנשים רוצים להרגיש גם משהו ביד, יש מי שקוראים אותו בשבת ויש סיפורים יותר ארוכים שנוח לקרוא בדפוס. המגזין נותן אפשרות לעשות דברים שלא קשורים לחדשות". אבל כאמור, כעת זוהי נוסטלגיה.

"מבחינה דתית אנחנו הכל"
"אידיאולוגית אנחנו במרכז-שמאל"

"אנחנו כותבים על ארגונים יהודיים ואנשים בעלי עוצמה שעושים דברים בלתי חוקיים או מעוררי תמיהה. בשבוע שעבר כתבנו שבמועצת הקרן הקיימת [בארה"ב] יש אדם שהורשע באי-סדרים כספיים, ויש שאלה האם עליו להיות במועצה כה חשובה; תוך כמה שעות הוא היה בחוץ"

העיתון - אמור מעתה: האתר - מסקר בעיקר את היהדות האמריקנית וגם את ישראל. "אידיאולוגית אנחנו במרכז-שמאל וזה עולה בקנה אחד עם הציבור היהודי בארה"ב. בבחירות האמצע הצביעו 80% מהיהודים לדמוקרטים", אומרת אייזנר. "מבחינה דתית אנחנו הכל: יש כאן שתי עובדות חובשות פאה, יש עובדים לא-יהודים ויש כל מה שבאמצע".
את היחס לישראל היא מכנה במילה "ליברלית" - מה שאנחנו היינו מכנים מרכז-שמאל: האתר משתמש במילה "כיבוש" אבל גם אומר "יהודה ושומרון", ו"הרשות הפלשתינית" ולא "פלשתין". ומהו "טרור"? אייזנר משיבה: "התפישה המקובלת - טילים שעפים לשדרות, יהודים שנרצחים בבית כנסת בפיטסבורג". האתר משתמש בידיעות של סוכנות רויטרס, של סוכנות הידיעות היהודית JTA ושל אתר הארץ באנגלית [שלדעת מבקריו הוא אנטי-ישראלי במיוחד - א.ל], "אבל הרוב חומר מקורי שלנו".
לדעת אייזנר, "גם בזה אנחנו מייצגים את רוב הציבור היהודי. אנחנו מפרסמים גם דעות הפוכות; יש לנו דתיים ואנשי ימין שכותבים באופן קבוע, ובמאמרי דעה אנחנו מכסים את כל המרחב. אנחנו מפרסמים גם דעות שאיננו מסכימים איתן, כולל של פלשתינים, אבל זה הערך הייחודי שלנו. אני בעצמי כותבת הרבה: אני מגדירה את עצמי כאשת מרכז, וחושבת למשל שה-BDS הוא בחלקו אנטישמי".
אל תחשבו ש"פורוורד" הוא כתב-עת אינטלקטואלי בלבד. אייזנר גאה בעבודת העיתונאות החוקרת המתנהלת תחת שרביטה. "אנחנו כותבים על ארגונים יהודיים ואנשים בעלי עוצמה שעושים דברים בלתי חוקיים או מעוררי תמיהה. בשבוע שעבר כתבנו שבמועצת הקרן הקיימת [בארה"ב] יש אדם שהורשע באי-סדרים כספיים, ויש שאלה האם עליו להיות במועצה כה חשובה; תוך כמה שעות הוא היה בחוץ.
"בשנה שעברה הייתה לנו סדרת כתבות על שלושה בתי ספר דתיים מודרניים שהעסיקו כמה שנים לפני כן חשוד בפדופיליה. מצאנו אותו בבית אבות בלונג איילנד והוא הודה שהטריד מינית מאות ילדים כאשר היה מנהיג קהילה. היה ניסיון לטייח את זה, אבל הוא ישב בכלא. אומנם עברו הרבה שנים, אבל הווידוי שלו היה חשוב מאוד. אולי אני מיושנת, אבל לדעתי זה בדיוק מה שעיתונות צריכה לעשות".

מסרים אנטישמיים בטוויטר
ההגנה של טראמפ [צילום: אנדרו הרניק, AP]

"טראמפ נושא באחריות רבה ליצירת אווירה בה שנאה כזאת הופכת ליותר ויותר מקובלת. טראמפ איננו אנטישמי; אני בטוחה שהוא אוהב את נכדיו היהודים כמו את נכדיו שאינם יהודים. אבל הוא יצר מהרגע הראשון אווירה של דמוניזציה כלפי קבוצות מסוימות, שמאפשרת מעשים כאלה; ומהרגע שיהודים תומכים באותן קבוצות - הם עצמם הופכים למטרה. הוא לא עשה דבר כדי להפסיק את האווירה הזאת, אלא מעצים אותה"

הנתונים שבידי "פורוורד" מלמדים, כי שליש מקוראיו באינטרנט הם בני פחות מ-35 וכי בני 45-25 הם קבוצת הגולשים הגדולה ביותר. "הם באים כי אנחנו מכסים את תרבות הפופ וכותבים גם על הנושאים שמעסיקים אותם: זהות, אנשים שונים, אכפתיות לגבי ישראל לצד נכונות למתוח עליה ביקורת, אכפתיות לצדק חברתי. אנחנו כותבים גם על ידוענים; ליהודים יש תפקיד עצום בתרבות האמריקנית".
יש עלייה באנטישמיות בארה"ב?
"בהחלט. אני עיתונאית זמן רב ומעולם לא חוויתי אנטישמיות כזאת, מאז הקמפיין של דונלד טראמפ. אני לא אומרת שהוא אחראי לכך, אבל הוא נתן היתר להביע בפומבי שנאה שכזאת. התקופה האינטנסיבית ביותר מבחינת האנטישמיות הייתה סוף 2016 ושנת 2017. רבים מאיתנו קיבלו מסרים אנטישמיים בטוויטר ובדוא"ל, והיו גם מי שקיבלו עלונים הביתה.
"כבר הייתה שנאה כלפי יהודים, אך כאשר שמים את התמונה שלך על תמונה של קורבן שואה שחייל נאצי מכוון אליו את נשקו - זה מדאיג מאוד, גם אם לא חשבתי שמישהו יפרוץ למחרת את הדלת. האנטישמיות הזאת עשתה שימוש נרחב בדימויי שואה. גל השנאה הזה לא היה נגד מה שאתה כותב, כמו שיש לעיתים מכיוון השמאל, אלא נגד מי שאתה.
"טראמפ נושא באחריות רבה ליצירת אווירה בה שנאה כזאת הופכת ליותר ויותר מקובלת. אין דרך אחרת לתאר את מה שאמר אחרי אירועי שרלוטסוויל [שיש אנשים רעים בשני הצדדים - א.ל]. טראמפ איננו אנטישמי; אני בטוחה שהוא אוהב את נכדיו היהודים כמו את נכדיו שאינם יהודים. אבל הוא יצר מהרגע הראשון אווירה של דמוניזציה כלפי קבוצות מסוימות, שמאפשרת מעשים כאלה; ומהרגע שיהודים תומכים באותן קבוצות - הם עצמם הופכים למטרה. הוא לא עשה דבר כדי להפסיק את האווירה הזאת, אלא מעצים אותה".
כאשר מדברים על טראמפ והיהודים, עולים כמובן מותיהם של איוונקה טראמפ וג'ארד קושניר. אייזנר לא מתלהבת מהם, בלשון המעטה: "לרוב האנשים לא משנה שהם יהודים. הם מהווים סיבה משמעותית מבחינתם של היהודים שתומכים בטראמפ, מתוך הנחה שיש להם אוזן קשבת אצלו. ג'ארד ואיוונקה פתוחים לשמוע מנהיגים שמסכימים איתם, גם אם אינם מייצגים את רוב יהודי ארה"ב. למשל: אנשי אגודת ישראל היו בין הראשונים שנפגשו איתם ועם שרת החינוך, לסלי דה-בוס. ג'ארד ואיוונקה הם ההגנה של טראמפ מפני טענות לאנטישמיות".

"אצטרך לחשוב על הכל"

ביסודו של דבר, "פורוורד" הוא כלי תקשורת חילוני - למרות שכאמור אייזנר מתגאה בריבוי הדעות המתפרסמות בו - והדבר בא לידי ביטוי ביחסי ישראל והתפוצות. כאשר מדברים על נושא זה, תראו מה עולה מיד. "יש לנו זכות וחובה למתוח ביקורת על ישראל, אבל לא באותה מידה של מי שחי בה, משלם מיסים ומשרת בצבא. מה שאני מנסה לעשות, הוא למתוח ביקורת על פעולות של הממשלה הנוגעות ליהדות ארה"ב.
"תמכתי מאוד בפשרה במתווה הכותל ומתחתי ביקורת קשה על בנימין נתניהו כאשר נסוג ממנו, כי הוא נוגע בעיקר ליהדות התפוצות והפשרה הייתה עם מנהיגים מארה"ב. אם אתם חושבים שזה רק נושא ישראלי, אני אקרא לא לבקר בישראל ולחשוב מחדש על יחסינו. אומרים לנו שחובתנו כיהודים לתמוך בישראל בפוליטיקה, בכסף, בשליחת ילדינו אליה - אבל עכשיו אתם אומרים לי שאין לי מה לומר בנוגע לאתר החשוב ביותר ליהדות? אם זה המצב, אצטרך לחשוב על הכל".
חזרה לתקשורת ול"פורוורד" עצמו. היכן מצוי עתידו? "העתיד שלנו הוא להבין טוב יותר את קוראינו ולתת להם סיפורים מקוריים ודעות לא יוכלו להשיג במקום אחר, לעזור להם לפקוח עין על מנהיגי העם היהודי ולוודא שהם מתנהגים בצורה ראויה ושקופה", משיבה אייזנר.

תאריך:  20/02/2019   |   עודכן:  20/02/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נאצי מכוון רובה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הפטנט החדש - ״מרכז שמאל״
משה מיכאל  |  21/02/19 01:28
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עליס בליטנטל
כמה טוב בעוד מסביב יהום הסער, להתענג על הצגה כמו "נדנדה בשניים" בתיאטרון הקאמרי    קומדיה רומנטית שזוג השחקנים האהובים שבה הם בעצם זוג בחייהם    כל מה שקורה בניו-יורק לזוג המתאהב, רב, וכל העליות והמורדות הקיימות בחיי כל זוג - לוכדות את לב הצופים באמפטיה גמורה
משה ניסנבוים
לצד הטקסט הקדוש נמצאים ציורים של אדם וחווה כשהם עירומים    מופיעים בו ציורים צבעוניים בהתאם לטקסט והוא עם כריכת עור מקורית
חיים נוי
חוויה תיאטרלית ומענגת על-פי ספרו של דויד גרוסמן - בית צבי    העלילה מספרת על תמר שיוצאת לחפש את אחיה, שי, שנפל ברשתה של קבוצת אמני רחוב, מנוהלים בידי אמרגן-נוכל שדואג לספק להם סמים ומאכסן אותם במעון עלוב בירושלים
בלפור חקק
השיר מתאר יחסי אב ובת    נקודת הראות היא של הדובר השירי המתאר את בתו ואת יחסו לקשר המיוחד הנרקם ביניהם
משה ניסנבוים
מכירה פומבית של שלושה ספרים מאת הגאון רבי חיים קנייבסקי שליט"א, עם הגהות, תיקונים והוספות בכתב ידו על הגליון העותק הפרטי שלו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il