X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
קיימת בעיה קשה מאוד בקבילות הראיות, בכלל לא בטוח שיש כאן שוחד ואפילו הפרת אמונים, וההגנה תטען שגם שופטים בעליון מינו את מקורביהם לשופטים
▪  ▪  ▪
נוה. המכשיר נגנב [צילום: קוקו, פלאש 90]
כישורים בלבד? 36% מהשופטים עבדו והתמחו במערכת לפני המינוי
איתמר לוין
284 מבין 800 השופטים התמחו, שימשו כעוזרים משפטיים או מילאו תפקידים אחרים בבתי המשפט * מדובר בתופעה רוחבית הנמשכת מזה עשרות שנים בכל הערכאות * 10% מן השופטים התמחו או עבדו בבית המשפט העליון - המהווה רק 2% משופטי המערכת * מסלול קידום מהיר ומובטח לרשמי בית המשפט העליון: ארבעה מבין שבעת האחרונים כבר שופטים מחוזיים
לרשימה המלאה

ברק, ביניש, גרוניס ונאור מינו שבעה מעוזריהם לשופטים ורשמים
איתמר לוין
מינוי רשמים נעשה בידי שר המשפטים בהמלצת נשיא ביהמ"ש העליון, השולט למעשה על כל התהליך * ארבעת הנשיאים הקודמים מינו שלושה מעוזריהם לשופטים וארבעה אחרים לרשמים * חשש לניגודי עניינים במינוייהם לשיפוט של עוד שלושה מיוצאי הנהלת בתי המשפט
לרשימה המלאה

האם אחרי כל הרעש והצלצולים, תגיע פרשת אפי נוה ומינוי השופטים לבירור משפטי פלילי? לכל הפחות קיים ספק בכך, אם ההחלטות בתיק יתקבלו בצורה עניינית ובמנותק מהתקשורת ומשיקולים זרים. זו המסקנה העולה מניתוח News1.
חשוב להקדים ולהדגיש שתי נקודות. האחת: הניתוח מבוסס על החומר הגלוי בפרשה, בה יש עדיין מידע רב הנתון תחת חיסיון וצווי איסור פרסום. השנייה: אנחנו עוסקים כאן רק בהיבט הפלילי של הפרשה, לא בהיבט המשמעתי שלה ולא בהיבט הציבורי והמוסרי שלה. הללו חשובים מאוד בפני עצמם, והפרשה חייבת להיבחן גם בהיבטים אלו - אך כאמור, לא בשורות הבאות.
המסקנה לפיה קיים ספק אם התיק יגיע לבית המשפט, קל וחומר בהיקף בו הוצג עד כה, מבוססת על שורה של עובדות ואפשרויות, והרי הן לפניכם.
1. קיימת בעיה קשה מאוד בחומר הראיות. החקירה כולה מבוססת על תוצרי הטלפון הנייד של נוה, שהגיע לידיה של הדס שטייף. היא ובכירי גלי צה"ל פרצו לטלפון, הפיקו ממנו כמויות ענק של חומר ומסרו לפרקליטות את עיקרי הדברים.
היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה רשאים להכשיר בדיעבד האזנת סתר, אך כאן יש עבירה שקדמה להאזנה: גניבת הטלפון. גם אם שטייף קיבלה אותו מ-חני נוה, פרודתו של ראש הלשכה לשעבר, עדיין מדובר ברכושו של אפי נוה. גם אם נוה הותיר אותו (אולי בטעות) בדירת הזוג, די ברור שהוא לא התכוון לוותר עליו. לכן, מדובר לכאורה ברכוש גנוב - ואיש אינו יכול להכשיר בדיעבד את העבירה הזאת.
התוצאה היא, שאולי אפשר לתת לשטייף חסינות מפני העמדה לדין - אבל לכאורה מדובר בחומר ראיות שהושג בעקבות ביצוע עבירה, שממנה לא ניתן להתעלם. במילים אחרות: העץ המורעל, ממנו נבע הפרי של הראיות נגד נוה, איננו ההאזנה אלא עצם לקיחת המכשיר. וזה חמור עוד יותר כאשר מדובר באזרח שעבר על החוק ועשה דין לעצמו, ללא שום בקרה משפטית או חוקית. על פניו, לא ניתן לקבל את הראיות הללו.
2. עוד נקודה לגבי האזנות הסתר: אביחי מנדלבליט פסל את עצמו מלעסוק בענייניו של נוה בשל חברותו איתו. לכן, היחיד שיכול היה להכשיר את תוצרי הפריצה למכשיר היה שי ניצן. ניתן בהחלט לטעון, כי גם הוא פסול - בשל יריבותו עם נוה, שזמן קצר מאוד לפני כן האשים אותו בפומבי ברדיפה אישית. ניצן מצוי כאן בניגוד עניינים לא פחות מאשר מנדלבליט, ולא בטוח שכל שופט יאשר את ההכשר שנתן לשטייף.
3. בלשכת עורכי הדין מסתובבת שמועה, לפיה פרקליטה בכירה סייעה לשטייף לנבור בחומר מהטלפון של נוה - לא במסגרת תפקידה, אלא בצורה פרטית וממניעים אישיים. אם זה נכון, הנה עוד סיבה טובה לפרקליטות לקבור את התיק. רק זה חסר: שיתברר שפרקליטה בכירה סייעה לעבריינית ועברה בעצמה על החוק בתיק כל כך רגיש.
4. החשד העיקרי נגד נוה, כפי שהציגה אותו המשטרה בבית המשפט, הוא קבלת שוחד מיני משופטת תמורת מינויה. נוה אינו מכחיש שהיה לו קשר אינטימי עם השופטת, אך טוען שמינויה היה מנותק לחלוטין ממנו. הוא מזכיר שלא היה חבר בוועדה לבחירת שופטים כאשר אותה שופטת מונתה ושהמינוי עבר ברוב של שמונה מבין תשעת חברי הוועדה (כולל הנשיאה מרים נאור והשופט סלים ג'ובראן). תשובת המשטרה: רוחו של נוה ריחפה מעל הוועדה.
קשה מאוד לראות פה את עבירת השוחד. רכיב מרכזי בעבירה זו הוא "בעד פעולה הקשורה במילוי תפקידו". אם מבחינה עובדתית הקשר בין נוה לשופטת התחיל זמן משמעותי לפני המינוי, ובוודאי אם הוא נמשך אחריו - יהיה לכל הפחות ספק סביר האם מדובר ביחסי מין שניתנו תמורת המינוי.
במצב כזה, יש כאן לכל היותר עבירה של הפרת אמונים - בכך שנוה לא חשף את הקשר - וגם זה בדוחק. הטיעון של התביעה יצטרך להיות כזה: נוה היה צריך לומר לנציגי הלשכה בוועדה לבחירת שופטים, שיש לו קשר אינטימי עם שופטת שהוא מעוניין לקדם; נציגי הלשכה הצביעו בעד אותה שופטת משום שזה מה שנוה רצה; והם שכנעו שישה חברי ועדה נוספים - שני שרים, שני חברי כנסת ושני שופטי עליון - לתמוך במינוי משום שזה מה שנוה רצה. זהו מגדל קלפים.
5. יתרה מזאת: ספק אם יש כאן אפילו הפרת אמונים. במקרה של ניסו שחם טענה וטוענת המדינה, כי הפרת האמונים שלו נבעה מדפוס פעולה: הוא קיים יחסי מין עם שורה של שוטרות ובמקביל טיפל בענייניהן. במקרה של אלון חסן טענה וטוענת המדינה, כי הפרת האמונים שלו נבעה מריבוי המקרים בהם היה ניגוד עניינים בין עסקיו הפרטיים לבין תפקידו בנמל אשדוד. בשני המקרים הסכימה ומסכימה המדינה, כי מקרה בודד ואולי אפילו שניים-שלושה מקרים לא היו יוצרים עבירה של הפרת אמונים.
לגבי נוה, מדובר באישה אחת ובפעולה אחת - המינוי לשופטת. כלומר: לפי הקו של המדינה עצמה בתיקים התלויים ועומדים כיום בבית המשפט המחוזי ובבית המשפט העליון, הפרת אמונים היא במידה רבה שאלה של כמות - או ריבוי מקרים או (כמו אצל אהוד אולמרט ומשה טלנסקי) טובות הנאה משמעותיות במיוחד. לכאורה, אצל נוה - לא זה ולא זה; אז איפה הפרת האמונים?
6. נניח שהכל נכון. נניח שנוה קידם את אותה שופטת בשל יחסיו איתה. האם זוהי הפעם הראשונה שבה חברים בוועדה לבחירת שופטים מצביעים בעד מקורבים אליהם? ממש לא. בדיקת News1 הראתה, כי עשרות עובדים במערכת בתי המשפט - ובמיוחד עוזרים משפטיים, כולל של נשיאי בית המשפט העליון ושופטיו - מונו לשופטים (ראו קישורים משמאל). ולמי ששכח - בוועדה חברים שלושה שופטים של בית המשפט העליון: הנשיא/ה, המשנה לנשיא/ה והשופט הוותיק ביותר אחריהם.
איכשהו, לא סביר שהפרקליטות תרצה שכל המינויים הללו יעלו על שולחנו של בית המשפט. ואני מדגיש בצורה הברורה ביותר: אינני אומר ואינני רומז ואינני חושב שהם היו פסולים או מושחתים. ממש לא. וחייבים גם לשים לב להבדל המשמעותי בין מינויים של מי שההיכרות איתם היא על בסיס מקצועי והכל יודעים עליה, לבין מינוי שעל-פי החשד הושפע ממערכת יחסים אישית-אינטימית שהוסתרה מחברי הוועדה. אני רק אומר, שבמדינה כה קטנה עם קהילה משפטית בה כמעט כולם מכירים את כולם, מינוי של מקורבים/מכרים הוא בלתי נמנע, והוא בהחלט לא מלמד על שחיתות.
אם נוה יועמד לדין, הוא יוכל לזמן לעדות את שרי המשפטים ונשיאי בית המשפט העליון בשנים האחרונות. סניגורו ישאל: כמה עוזרים משפטיים מיניתם לשופטים? ובכמה מן המקרים היו מעסיקיהם-לשעבר חברים בוועדה? וכמה פעמים מונו שופטים שלא קיבלו ציון עובר בקורס ההערכה? הוא אולי אפילו יתהה, כיצד מונתה אלישבע ברק למשנה לנשיא בית הדין הארצי לעבודה בוועדה בה היה חבר אהרן ברק. וכיצד מונתה מיכאלה שידלובסקי-אור לשופטת מחוזית כאשר תאודור אור היה שופט בבית המשפט העליון. ושוב: אינני אומר ואינני חושב שמדובר במינויים מושחתים, אלא בקו הגנה שיכול לגרום לכל הפחות מבוכה.
יש תיקים שהמדינה לא רוצה לנהל, כי ניהולם יגרום מבוכה ואף נזק העולים על התועלת שבניהולם. די בשאלות האפשריות הללו, כדי שמישהו בעל שכל ישר בפרקליטות יקום ויאמר: חבר'ה, תעזבו. וכאשר מצרפים לכך את הבעיה המאוד-קשה של קבילות הראיות ואת הספק המאוד-גדול בדבר קיומה של עבירה פלילית - המסקנה היא זאת שבה פתחנו: ספק אם התיק הזה יגיע לבירור פלילי.

תאריך:  07/02/2019   |   עודכן:  10/02/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ספק אם פרשת נוה תגיע לביהמ"ש
תגובות  [ 12 ] מוצגות  [ 12 ]  כתוב תגובה 
1
הבעיה העיקרית
ארי כספי  |  7/02/19 08:22
2
שאלה קטנה ...
רולמופס  |  7/02/19 08:52
3
יש לי שאלה
אורי פ  |  7/02/19 09:29
4
משפט
בורקיטוס  |  7/02/19 09:38
 
- העתיד לא מעורפל
ע ב  |  7/02/19 11:17
 
- החרדים האשכנזים והמתנחלים
ימי פומפי  |  7/02/19 11:48
 
- מתנחלים????
בורקיטוס  |  8/02/19 08:11
 
- אתה צודק. גם את הנגב צריכים לח
צורי  |  12/02/19 08:44
5
ראיות
לא לפייסבוק  |  7/02/19 13:22
6
החונטה הצליחה לסלק מזרחי
ב,ל  |  7/02/19 15:39
 
- הפריע לה ?
ארי כספי  |  7/02/19 17:06
7
מבקש מינוי
אני1  |  8/02/19 13:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת שופטים
איתמר לוין
טוען שעצם החזקת הטלפון הנייד שלו בידי כתבת גל"צ מהווה גניבה, והשימוש בתכניו היווה פגיעה חמורה בפרטיותו ושורה של עבירות פליליות ועוולות אזרחיות
איתמר לוין
ההחלטה שלא לפרסם את שמות החשודים בפרשת אפי נוה מחייבת ערעור לעליון - גם משום שהיא חסרת היגיון, גם משום שהגיעה העת להלכה מחייבת בנוגע לאיסורי הפרסום וגם בשל מראית העין הקשה שהיא יוצרת
איתמר לוין
השופט ציון קאפח קובע: מאחר שהחשד המיוחס לשופטת ולעורכת הדין הוא חסר תקדים בחומרתו - ייגרם להן נזק חמור מפרסום שמותיהן ולכן יש לאוסרו
מאיר חוטקובסקי
אנו נמצאים באחד מרגעי השפל של אמון הציבור במערכת אכיפת החוק    עו"ד אלי שוורץ, פרקליט בכיר לשעבר מפמת"א (פרקליטות מחוז תל אביב) נותן את הסבריו לתחושה הקשה של הציבור במערכת המשפטית    הוא מספר על הצלחתו בתיק הירשזון, מסביר מדוע הוא כועס על המדינה והסיבות שגרמו לפרישתו, מביע השערות לתיקי ראש הממשלה ועוד נושאים בשיח הציבורי הקשורים למשפט וצדק
יוסף פנדריך
שי ניצן נתון בניגוד עניינים חריף    הוא רוצה להתמנות לשופט ביהמ"ש העליון ויש לו ענין לרצות את חברי הוועדה כדי שיתמכו בו    מצד שני הוא מפקח על החקירה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il