X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
חזית הכניסה הראשית לבית פיליפ מוריי באילת [צילום: אלי אלון]
סיפורו של מקום: "בית פיליפ מוריי" באילת
"בית פיליפ מוריי" באילת השוכן בפינת הרחובות שד' התמרים וחטיבת הנגב סמוך לספרייה העירונית, היה בית התרבות הראשון שהוקם באילת והיווה מרכז חיי התרבות בשנותיה הראשונות של העיר - סיפורו של המקום

העיר אילת, כידוע, הוקמה בראשית שנות ה-50 של המאה הקודמת. אירועי התרבות המרכזיים בה ובהם עצרות ממלכתיות וכדומה נערכו באמפיתיאטרון מאולתר שלא היה מקורה, מושביו היו לא נוחים והיה ממוקם מרוחק מה מבתי התושבים. אילת הייתה בשנים אלה ישוב קטן ושכוח אל בן פחות מאלף תושבים, שנמצא ב"סוף העולם" מנותק ומבודד כמעט לגמרי מישובים אחרים בארץ, והייתה חשיבות שלתושבים יהיה בית הולם שבו יתכנסו לאירועי תרבות ולאירועים חברתיים.
אי שם בשנות ה-50 הראשונות החליטו בהסתדרות הכללית של העובדים, שהייתה אז בשיתוף מפא"י-מפלגת פועלי ארץ ישראל, השלטת במדינה, להקים באילת "בית תרבות" של ההסתדרות הכללית של העובדים ובבעלותה. מלאכת תכנון הבית הופקדה בידי משרד האדריכל אבא אלחנני (2008-1.19) שהיה מחשובי האדריכלים שפעלו בארץ באותן שנים, ולימים תכנן את משכן נשיאי ישראל, כיכר המדינה (בשיתוף אחרים) ועוד מבנים ואתרים רבים ברחבי הארץ.
את הבית בנתה חברת "סולל ובונה". בנייתו נמשכה פחות משנה. קונגרס האיגודים המקצועיים בארצות הברית, שהיה בקשרים עם ההסתדרות העובדים הכללית בישראל, תרם מאה אלף דולר להקמת הבית והוחלט לקרוא את שם "בית התרבות של ההסתדרות באילת" ע"ש פיליפ מוריי שהיה מראשי האיגודים המקצועיים בארצות הברית ופעיל זכויות עובדים ונפטר בשנת 1952.

בית פיליפ מוריי - ת.ז
באולם המבואה נבנתה בריכת דגים נאה
▪  ▪  ▪

הבית היה בן שתי קומות, בנוי בחלקו מאבן שחם, ייחודי מאוד בחזותו וצורתו החיצונית וכלל אולם מרכזי ובו 350 מקומות ישיבה, ספריה, חדרי קריאה ומשחקים, וריהוט מודרני. אל הקומה השנייה הוליכו מדרגות מעוצבות. באולם המבואה נבנתה בריכת דגים נאה. ולצידה מדרגות שהוליכו לקומה השנייה של הבניין.

חנוכת בית פיליפ מוריי
חזית בית פליפ מוריי באילת [צילום: אלי אלון]

דברי ברכה
וכך מדווח עיתון דבר: "משהגיעה השיירה לאילת נתקבלה בכיבוד קל בבית החייל המרווח. ראש המועצה המקומית, חנוך ננר, אמר דברי ברכה קצרים לאורחים והודה על הבית המפואר, שהוענק לתושבי אילת בעזרת פועלי אמריקה"

קהל של מאות נתכנס באולם הגדול לחגיגת חנוכת הבית על שם מוריי
▪  ▪  ▪

טקס חנוכת בית פיליפ מוריי נערך ביום ב' 5 בספטמבר 1955. עיתון "דבר" בגיליונו למחרת (6.9.1955) דיווח על הטקס בעמודו הראשון של העיתון למעלה בידיעת ענק (במושגים של אז) תחת הכותרת "נחנך בית התרבות ע"ש פ. מוריי". בידיעה נאמר: "בית התרבות של ההסתדרות בקצה גבולה הדרומי של ישראל באילת על שם פיליפ מוריי נחנך אתמול אחר-הצהריים והדבר היה לחוויה לכל משתתפיו - ראשי ההסתדרות בארץ, נציגי פועלי אמריקה, שגריר ארצות הברית, נציגי העיתונות בארץ, ועיתונות חוץ לארץ ומאות מתושבי אילת...."
לטקס חנוכת בית פיליפ מוריי הגיעה משלחת של ראשי ההסתדרות העובדים בישראל בראשות מזכיר ההסתדרות מרדכי נמיר, שגריר ארצות הברית בישראל אדוארד אולסון ומשלחת של נציגי האיגודים המקצועיים בארצות הברית שתרמו, כאמור, 100,000 דולר להקמת הבית.
וכך מדווח עיתון דבר: "משהגיעה השיירה לאילת נתקבלה בכיבוד קל בבית החייל המרווח. ראש המועצה המקומית, חנוך ננר, אמר דברי ברכה קצרים לאורחים והודה על הבית המפואר, שהוענק לתושבי אילת בעזרת פועלי אמריקה. משם עברו האורחים למחצבת "אבן וסיד", ל"בית החלוצות" וראו את הישוב החדש המתפתח באילת.
במזנון "תנובה" כובדו שוב במשקאות קרים ובפירות ובשעה 4 הגיעו אל בית התרבות על שם פיליפ מוריי. המזכיר הכללי של ההסתדרות מרדכי נמיר מסר את מפתח הבית לידי וולטר רותר, והוא פתח את הדלת הגדולה, הכבדה. הקהל הגדול של האורחים נדהמו והופתעו למראה הבניין הנהדר שנפתח לפניהם: אולם נרחב", חצר" מקורה בעלת מיבנה מקורי ונאה מאוד, אולם קריאה מהודר וספריה בקומה עליונה שעולים אליה בסולם מתוך "החצר".
קהל של מאות נתכנס באולם הגדול לחגיגת חנוכת הבית על שם מוריי. לאחר נגינה של "חמישיית קמינסקי", פתח י. חסקין "שטיפל בענייני הקמת הבניין והביע תודה לבבית לאדריכלים חנה ואבא אלחנני, ל"סולל ובונה" ולמפעלי המשנה שלו "חמת" ו"חירות", למהנדסים למנהלים". כן נשאו דברי ברכה בטקס: מזכיר הסתדרות מרדכי נמיר, שגריר ארצות הברית בישראל, אדוארד לאוסון, וולטר רוטר מראשי האיגודים המקצועיים בארצות הברית, מושל מרילנד בארצות הברית, מק טלדין, א.טפר מזכיר מועצת פועלי אילת וראובן ברקת מנהל המחלקה המדינית בהסתדרות העובדים.
בטקס הקריא מרדכי נמיר מזכיר ההסתדרות מכתב ברכה לאירוע של ראש הממשלה ושר החוץ דאז משה שרת, בו הוא "מביע צערו על כי נבצר ממנו בשל הצטברות עבודה דחופה עקב שעת החרום להשתתף בחנוכת בית ההסתדרות באילת".
הטקס הסתיים בנגינת ההמנונים של ארצות הברית ושל ישראל. "לתשואות הקהל הסיר וולטר רותר את הלוט מעל תבליט נחושת גדול של פיליפ מוריי" דגלי תכלת לבן ואדום ודגלי ארצות הברית התנופפו ברוח העזה של אילת בעת שיצאו האורחים מן הבית ופנו אל מטוס "אל-על" שהסיעם ללוד אל מעבר לערבה המצפה למחיי שממתה". בערב נערך במבנה נשף חגיגי לתושבי אילת ובו הופיעו אמנים שהגיעו מתל אביב.

אירועים ב"בית פיליפ מוריי"
מלבד סרטי קולנוע נערכו בו מופעי תרבות, כינוסים, חוגים והרצאות
▪  ▪  ▪

עברתי על ארכיוני עיתונים ישנים, כדי לראות אילו אירועים ואיזו סוגי פעילות נערכו בבית פיליפ מוריי לאורך שנותיו ובמיוחד בשנים עברו. במקום הוצגו באופן שוטף סרטים, ולמעשה אפשר לכנותו בית הקולנוע הראשון של אילת, ולפחות מהראשונים שבהם.
מלבד סרטי קולנוע נערכו בו מופעי תרבות, כינוסים, חוגים והרצאות. כך למשל באוקטובר 1959 נערך במקום כנס נשים מטעם מפא"י באילת בהשתתפות ברכה חבס ודוד הכהן ו"מיכאלה בן יקיר" מועמדת מפא"י למועצת העיר. בבניין וברחבתו נערכו עצרות עם ואספות הסתדרותיות וממלכתיות מטעם מנהל ההסברה (מרכז ההסברה).
בספטמבר 1956 ביום כיפור התקיימה בבית פליפ מוריי תפילת יום כיפור "בהשתתפות 300 מתפללים בהדרכת הרב אליהו קנדל". באוקטובר 1959 פנה סניף מפלגת "חירות" באילת למועצת פועלי אילת ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט העליון י.זוסמן במחאה על כי מועצת פועלי אילת מסרבת להשכיר לסניף מפלגת "חירות" את אולם פיליפ מוריי לשימוש הסניף. הפונים תבעו לאפשר להם לקיים פעילות בבית פיליפ מוריי. השופט זוסמן דחה בקשת מפלגת חרות ונימק החלטתו בכך, "שלא שוכנע שבעלי הבניין, מועצת פועלי אילת נוהגים להשכיר אותו".
ותיקי העיר יודעים לספר כי במקום הופיעו בשנות ה-60 ואף בשנים מאוחרות יותר אמנים יידועי שם, ובהם חווה אלברשטיין, שמוליק קראוס, אריס סאן, אריק לביא, התרנגולים, הדודאים, הפרברים, ועוד רבים וטובים.

בית תרבות או בית משרדים לפקידי ההסתדרות?
בית פיליפ מוריי, שהוקם בשעתו כבית תרבות של אילת, הפך למקום של משרדי מועצת הפועלים, ש"גירשה" ממנו את כל הפעולות התרבותיות
▪  ▪  ▪

עיתון למרחב, מיום 3 בדצמבר 1959, מדווח כי שבועון מרכזי באילת בשם "השבוע באילת" פרסם כנגד מועצת פועלי אילת על כי השתלטה על בית פוליפ מוריי והפכה אותו למשרדיה תוך דחיקת וצימצום הפעילות התרבותית במקום. וכך צוטט השבועון האילתי בעיתון למרחב ואני מביא הדברים כלשונם: "למי ולמה נועד בית פיליפ מוריי באילת?
בית פיליפ מוריי, שהוקם בשעתו כבית תרבות של אילת, הפך למקום של משרדי מועצת הפועלים, ש"גירשה" ממנו את כל הפעולות התרבותיות: הופסקו שיעורי הערב, המקהלה, החוגים לתיאטרון, ריקודי-עם, מוזיקה קלאסית וכן כל ההופעות האמנותיות. כל חדרי ההרצאות והחוגים נתפסו על-ידי מזכירי האגודות. במשך שנתיים אין לראות ב"בית פיליפ מוריי", אלא רק סרטים גרועים, ממכונות הקרנה גרועות. מועצת הפועלים הפרה את האימון שנתנו בה התורמים הנדבנים ותושבי העיר וגזלה מתושביה את הזכויות לחיי תרבות במקום".

בית פיליפ מוריי כיום
אולם פנים המבנה עבר לאורך השנים שינויים ושיפוצים למיניהם שפגעו במראהו
▪  ▪  ▪

בית פיליפ מוריי ממשיך לשמש כבית תרבות עד היום. בשלב מסוים לטשו גורמים נדל"ניים וכלכליים עיניהם במבנה ובשטח מתחמו הנמצא כאמור במקום מרכזי בעיר, והיה חשש כי ייהרס לטובת מגדל מגורים או פרויקט נדל"ני כזה או אחר.
ככל הידוע לי הוכרז המבנה על-ידי עירית אילת כמבנה לשימור. ביקרתי לא מכבר בבית פיליפ מוריי. חזיתות קירותיו נשארו פחות או יותר כפי שהיו בעת שנפתח ב-1956-57 אולם פנים המבנה עבר לאורך השנים שינויים ושיפוצים למיניהם שפגעו במראהו ובצביונו המקורי היפה.

תאריך:  20/02/2019   |   עודכן:  20/02/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סיפורו של מקום: "בית פיליפ מוריי" באילת
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
חנינא פורת
ספרון קטן המציג עולם מדברי-נוודי עשיר דימויים    22 שירים מתורגמים לעברית ובחלק האחרון, אותם השירים בערבית    בין השירים פוזרו רישומים עדינים מהווי החיים הבדואי
משה ניסנבוים
במכירה הנוכחית יש גם תגליות מעניינות של כתבי יד שונים עם הגהות, הערות וגם חתימות חשובות    כתב יד נדיר    כך למשל, מוצע למכירה "שער הפסוקים" מאת רבי חיים ויטאל בעריכתו המקורית של מהרח"ו, עם חתימת יד קדשו של החיד"א
איתמר לוין, ניו-יורק
העיתון היהודי הוותיק "פורוורד" הפך לאתר אינטרנט בלבד. העורכת הראשית, ג'יין אייזנר, מתארת את עמדותיו ואת העלייה באנטישמיות ומסבירה מתי תמתח ביקורת על ישראל
עליס בליטנטל
כמה טוב בעוד מסביב יהום הסער, להתענג על הצגה כמו "נדנדה בשניים" בתיאטרון הקאמרי    קומדיה רומנטית שזוג השחקנים האהובים שבה הם בעצם זוג בחייהם    כל מה שקורה בניו-יורק לזוג המתאהב, רב, וכל העליות והמורדות הקיימות בחיי כל זוג - לוכדות את לב הצופים באמפטיה גמורה
משה ניסנבוים
לצד הטקסט הקדוש נמצאים ציורים של אדם וחווה כשהם עירומים    מופיעים בו ציורים צבעוניים בהתאם לטקסט והוא עם כריכת עור מקורית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il