X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ברחוב חיסין בתל אביב ישנה גינה ציבורית חמודה הכל קוראים לה "גינת חיסין" רק מעטים ביותר יודעים כי שמה הרשמי של הגינה הוא: "גינת נחום צמח", על שמו של נחום צמח מייסד תיאטרון "הבימה", ששוכן אגב במרחק כמה מאות מטרים מזרחית לגינה - סיפורה של הגינה
▪  ▪  ▪
גינת נחום צמח [צילום: אלי אלון]

בלב ליבה של תל אביב, ברחוב חיסין לא הרחק מדיזנגוף סנטר, כמה מאות מטרים מערבית ל"בית הבימה", שוכנת גינה ציבורית קטנה הקרויה באופן רשמי "גינת נחום צמח" ע"ש מייסד תיאטרון הבימה, אך הכל קוראים לה "גינת חיסין" על שם הרחוב בו היא מצויה... טקס קריאת הגינה על שמו של נחום צמח נערך בשטח הגינה לפני כ-60 שנה, ביום שלישי 7 באוקטובר 1958 במסגרת "אירועי חגיגות הבימה, בהשתתפות ראש העיר תל אביב חיים לבנון, חברי תיאטרון "הבימה", נציגי מוסדות תרבות וקרוביו וידידיו של נחום צמח. בטקס העלה ראש העיר חיים לבנון, קווים לדמותו ופעלו של נחום צמח. השחקנית חנה רובינא הסירה הלוט מעל שלט הגינה. שחקנית אחרת של "הבימה", תמימה יודלביץ' התכבדה בגזירת הסרט. הובעה תקווה כי הגן ישמש את שחקני התאטרון לנוח בו.
"הגינה הייתה לב השכונה"
ילדי רחוב חיסין ורחובות סמוכים אליו, מספרים בערגה כי הגינה הייתה בשנות ה-50 וה-60 לב השכונה. לאחר גמר הלימודים ומתי שרק יכלו היו ילדי השכונה מתכנסים בגינה ובה העבירו שעות רבות של משחקים ושיחות על כל דבר שבעולם. עם רדת הערב, היו האימהות של הילדים יוצאות למרפסות וכל אמא הייתה מתחילה לקרוא לילדה. היו לא מעט מקרים ובמיוחד בחופשים שהותר לילדים להישאר בגינה גם בשעות החשיכה, והם ניצלו זאת גם למשחקי לילה כמו "מחבואי לילה" וכדומה.
תיאור הגינה
רחוב חיסין מתפצל סמוך לתחילתו. "גינת נחום צמח" למעשה מפצלת, את רחוב זה ומוקפת על ידו כמעט מכל עבריה.
אני עובר לא פעם על פני הגינה. זו גינה קטנה יחסית ומשתרעת על 3-2 דונם (הערכה) אבל בעלת נוכחות. היא מרוצפת בחלק גדול משטחה באבנים משתלבות קטנות. לאורך צידה הצפוני והדרומי נשתלו צמחים ועצים, כמה מהם "עצים מדבריים". יש בה מספר ספסלים ופנסי תאורה. בצידה המזרחי פינת משחקים לילדים מכוסה ברשת הצללה. בצידה המערבי נטוע עץ זית ותיק. בכניסה הצדדית הדרומית של הגן קיים מזה שנים רבות שלט קטן מחליד הניצב מעל עמוד עקום ועליו כתוב "גינת נחום צמח ע"ש מייסד 'הבימה'" (ראו צילום). אם כבר עיריית תל אביב החליטה לקרא את הגן על שם נחום צמח ולהנציחו, והאיש ראוי גם ראוי, ראוי ולהחליף את השלט המחליד הקטנטן מלפני כמה עשרות שנים בלוח הנצחה דקורטיבי שיוצב במקום בולט ובכניסה הראשית לגן.
נחום צמח-סיפור חייו
ואם בגינת נחום צמח עסקינן, כמה מילים על האיש נחום צמח. הוא נולד בשנת 1887 בעיר ברוגוז'ניצי ברוסיה הלבנה, בנם של אליעזר וחיה זיסל צמח. היה מורה לעברית, שחקן ובמאי תיאטרון יהודי-רוסי.
עוד בשנת 1909 הגה רעיון הקמת תיאטרון עברי בהקימו בשנה זו להקת תיאטרון בשפה העברית "הבימה ביאליסטוק". בשנת 1917 היה ממקימי תיאטרון הבימה במוסקבה ונמנה עם שחקניו הראשונים של תיאטרון זה. על הרישיון להקמת התיאטרון חתום השר לענייני לאומים בברית המועצות דאז, יוסיף סטלין.
להקת תיאטרון "הבימה" פעלה במוסקבה והופיעה גם בכמה מארצות אירופה. ה"רוח החיה" בניהול התיאטרון, מי שגייס כספים וניהל אותה מבחינה אירגונית ואמנותית היה נחום צמח ולידו עזר יד ימינו מנחם גנסין. בינואר 1922 העלתה הבימה במוסקבה את הצגת "הדיבוק" בכיכובה של חנה רובינא. בינואר 1926 עם גבור האנטישמיות בברית המועצות יצאה להקת הבימה את רוסיה והופיעה מחוץ לרוסיה במשך כשנה. תחילה באירופה: לטביה, ליטא, פולין, אוסטריה, צרפת וגרמניה ובדצמבר של אותה השנה הגיעו לארצות הברית והופיעו בחופה המזרחי. במהלך הופעותיה של הבימה בארצות הברית לא מעט על-רקע דרישתו של נחום צמח להיות מנהל יחיד בהבימה וסיבות נוספות, חל פילוג בלהקה וביוני 1927 היא התפצלה, רוב השחקנים שבו לאירופה ומשם עלו לארץ ישראל ב-1928 דרך נמל יפו. צמח נותר עם קבוצה קטנה בארצות הברית. צמח היה נשוי למרים גולדינה. בשנת 1930 נולד ברצות הברית בנו אריאל.
בשנת 1935 עלה נחום צמח לארץ ישראל. חלק מאנשי "הבימה" סירבו לקבלו, בחזרה להבימה אותה ייסד, הוא נשאר בארץ כשנתיים שבמהלכן הגיש מועמדות למשרת מנהל "השעה העברית" שנפתחה ברדיו המנדטורי קול ירושלים, אך לא התקבל למשרה זו. תקופה מסוימת עבד כפקיד בחברת הביטוח "הסנה". ביוני 1937 חזר לניו-יורק, מצבו הכללי והבריאותי הדרדר עד מאוד וכעבור שנתיים, בספטמבר 1939, נפטר חולה וחסר כל. בן 52 היה במותו.

גינת נחום צמח צילום ממערב לגינה [צילום: אלי אלון]
שלט גינת נחום צמח [צילום: אלי אלון]
גן נחום צמח [צילום: אלי אלון]
פינת משחקים לילדים גינת נחום צמח [צילום: אלי אלון]
תאריך:  03/04/2019   |   עודכן:  03/04/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נא להכיר: גינת נחום צמח בת"א
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
גדלתי שם
נדב  |  4/04/19 20:20
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שרון מגנזי
הפרופסור דפנה ויס מהפקולטה להנדסה ביו-רפואית בטכניון פיתחה טכנולוגיה חדשנית לזיהוי מוקדם של תאי סרטן ולאומדן הפוטנציאל הגרורתי שלהם. במעבדת המחקר שלה חוקרים בהובלתה את הקשר בין כוחות מכניים לתאים ביולוגיים תוך התמקדות בתאים סרטניים. לאחרונה נבחרה כנשיאת האיגוד הישראלי להנדסה רפואית וביולוגית ISMBE
עידן יוסף
ההחלטה לאפשר נסיעה חופשית חינם ביום הבחירות לכנסת גם למי שאינו בעל זכות בחירה תפגע בנוסעים ובנהגים, וההחלטה על סיווג הקווים תגרום אנדרלמוסיה
איתמר לוין
שוטרים ופרקליטים שיבשו הליכים, בידו ראיות, קיבלו דבר במרמה וניצלו לרעה את כוח המשרה - כדי למנוע מסניגור להעניק ייעוץ לחשודים ברצח. הגופים המופקדים על אכיפת החוק התנהגו כמו ארגוני פשיעה
אלי אלון
בימים אלה מלאו 55 שנה ליסוד סיעת "תכלת לבן" -סיעת תנועת "חירות" בהסתדרות הכללית של העובדים בארץ ישראל    לאחר הקמת הליכוד שונה שמה של הסיעה ל"סיעת הליכוד בהסתדרות"
ד"ר מרגלית מולנר גויטיין
הוא נהג לצייר באופן אינטואיטיבי לקול מוזיקה    בעיקר אהב לשמוע את מוסיקת הבי-בופ שתאמה לסגנון הציור שלו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il