X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
במאי 1943 במהלך טיול של תלמידי הגימנסיה העברית רחביה באזור קיסריה, שיחקו תלמידים ב"גליל מתכת" (יתכן פגז, רימון או מוקש) ובו היה מטען חומר נפץ עקב התפוצצות חומר הנפץ נהרגו 4 תלמידים ונפצעו רבים בין הפצועים ככל הנראה, מתי סוקניק אחיו של פרופ' יגאל ידין הפרשה הושכחה והוצנעה במשך שנים ויש אומרים במכוון
▪  ▪  ▪
הגמנסיה העברית רחביה ירושלים [צילום: אלי אלון]

במחצית חודש מאי 1943 יצאו למעלה מ-80 תלמידי כיתות "חמישית" של בית הספר הגימנסיה העברית רחביה בירושלים, נערים בגילאי 15-14, מלווים במורים, לטיול שנתי באזור השרון, קיסריה וחדרה. מה שאמור היה להיות טיול חוויתי מהנה של בני נוער הפך לאסון בו קיפחו חייהם 4 נערים, ועוד כ-15 תלמידים נפצעו.

סיפור האסון
טלפון להזעיק עזרה לא היה בקרבת מקום האסון. ובסביבות השעה 6 בערב הגיע רכב בהול לחדרה והזעיק עזרה
▪  ▪  ▪

האסון התרחש, כך דווח בעיתונות דאז, ביום ג' 18 במאי 1943 בשעות אחר-הצהריים באזור החוף של קיסריה ליד חדרה. תלמידי כיתות חמישית (בגימנסיה רחביה), הלכו ברגל לקיסריה ובדרכם חזרה לבנימינה ומצאו מעין גליל מתכת ובו היה מטען חומר נפץ. ייתכן שמדובר במוקש שנסחף או אולי ברימון. מכל מקום כמה מהתלמידים שיחקו עם החפץ ולפתע הוא התפוצץ בידיו של אחד התלמידים. כתוצאה מהפיצוץ נהרג במקום אחד התלמידים - יהודה ישראלית, ונפצעו באורח אנוש שלושה תלמידים: מרדכי ינוקה, רפאל מן ומלכיאל חיות. עוד כ-15 תלמידים נפצעו מרסיסי ונתזי חומר הנפץ.
טלפון להזעיק עזרה לא היה בקרבת מקום האסון, ובסביבות השעה 6 בערב הגיע רכב בהול לחדרה והזעיק עזרה. למקום האסון באזור חוף קיסריה הגיעו אנשי משטרות הסביבה, אנשי קיבוץ שדות ים, רופאים ואנשי מגן דוד. הנפגעים הועברו לחדרה שם קיבלו טיפול עזרה ראשונה ומשם הועברו לבית החולים רוטשילד בחיפה. בבית החולים לא הצליחו להציל את חייהם של שלושת הפצועים קשה, מרדכי ינוקה, רפאל מן, ומלכיאל חיות והם מתו במהלך הלילה, או אולי אף קודם לכן מפצעיהם.
באסון נהרגו 4 תלמידים ונפצעו כ-16 תלמידים ואלה חלק משמות התלמידים שנפצעו באסון שמתפרסמים בעיתונות דאז: ראובן שטרן בן 14, שמואל קינג בן 14, יחיאל שליטין בן 14, גדולה שוויג בת 14 (לימים תהפוך לאמנית ידועה) ציונה מנזילובסקי בת 14, שמעון לוסטיג בן 14, שולמית קרינסקי בת 14, לאה מזרחי בת 15, אליהו סלמה בן 14, ומתתיהו סוקניק בן ה-15. בעיתונות דאז דווח כי "מצבם של הפצועים קינג, לוסטיק, סוקניק ושליטין קשה אך אין סכנה צפויה להם". שאר הפצועים הוגדר מצבם קל.

בין הפצועים כנראה, אחיו של יגאל ידין
5 שנים כמעט בדיוק לאחר אסון הטיול נפל מתי סוקניק במלחמת העצמאות
▪  ▪  ▪

כפי שניתן לראות, בין הפצועים באסון טיול תלמידי גימנסיה רחביה בקיסריה מופיע שמו של התלמיד מתתיהו סוקניק בן ה-15. אני מעריך בסבירות גבוה כמעט ודאית, על-פי כל הנתונים, גיל וכדומה כי מדובר במתי סוקניק בנו של הארכיאולוג הנודע פרופ' אליעזר ליפא סוקניק ואחיו של הרמטכ"ל השני של צה"ל פרופ' יגאל ידין.
5 שנים כמעט בדיוק לאחר אסון הטיול נפל מתי סוקניק במלחמת העצמאות, ביום שישי, 4 ביוני 1948. בסביבות השעה 5 בערב המריא מטוס חיל-האוויר הישראלי מדגם פירצ'ילד, נושא פצצות, לעבר שלוש ספינות של חיל-הים המצרי שהתקרבו לחוף תל אביב. במטוס היו הטיס אהרון-דוד שפרינצק, בנו של יו"ר הכנסת הראשון יוסף שפרינצק ומתי סוקניק ששימש מטיל הפצצות. בסביבות השעה 17:20 נצפה מטוס הפיירצ'ילד נפגע ומתרסק לים (כנראה בשלמותו) אך אנשי הצוות שפרינצק וסוקניק לא נמצאו עד היום.

הרוגי אסון הטיול והלוויתם
לאורך רחוב המלך ג'ורג' בו עבר מסע ההלוויה עמדו המונים רבים ו"רבים געו בבכי"
▪  ▪  ▪

גופותיהם של ארבעת הנערים תלמידי הגימנסיה העברית רחביה שנהרגו בטיול באזור קיסריה הובאו בשעות בוקר ביום רביעי 19 במאי 1943 לגימנסיה העברית רחביה. בשעות אחר-הצהריים יצא מסע ההלוויה מבניין הגימנסיה. המונים הלכו "מזועזעים ומדוכאים" אחר מיטותיהם של ארבעת הנערים. לאורך רחוב המלך ג'ורג' בו עבר מסע ההלוויה עמדו המונים רבים ו"רבים געו בבכי" במהלך ההלוויה דווח על מספר מקרי התעלפויות. מסע ההלוויה התעכב ליד בית הכנסת "ישורון", משם יצאו אוטובוסים לכיוון בית הקברות בהר הזיתים שם נטמנו ארבעת הנערים סמוך אחד ליד השני. לא נישאו הספדים נשמע רק קדיש ומזמורי תהילים. הלימודים בגימנסיה רחביה לא התקיימו ביום ההלוויה.
יהודה ישראלית היה בנו של הרופא ד"ר משה ישראלית ושולמית, על מצבתו בהר הזיתים נחקק פ"נ בננו היקר יהודה ישראלית בן ד"ר משה ושולמית נ"י נספה בתאונה י"ג אייר תש"ג תנצב"ה.
מלכיאל חיות נולד בא' אלול תרפ"ט נהרג בי"ג אייר תש"ג היה בנם של צביה וד"ר זאב חיות שהיה מורה ומרצה למתמטיקה בעל שם. הרצה באוניברסיטה העברית ובסמינרים למורים. במשך שנים רבות היה מנהל "תלמוד תורה" מזרחי בירושלים.
רפאל מן בנם יצחק ומעכה נולד בכ"ז חשוון תרפ"ט. דווח בעיתונות כי אביו ד"ר יצחק מן היה מעובדי קק"ל.
מרדכי ינוקא היה "תלמיד מעדות המזרח שאמו העובדת שאפה להקנות לבנה חינוך תיכוני תקין". על מצבתו בהר הזיתים נחקק בזו הלשון: "פ"נ בני היקר מרדכי ינוקה בן רוזה שנקטף בדמי ימיו י"ג אייר תש"א בגיל ט"ז לחייו תנצב"ה".
צילומי מצבות הנערים ונוסח הכיתוב עליהן מופיעים באתר בית העלמין הר הזיתים.

"ועדת חקירה"? האם הפרשה הושכחה והוצנעה במכוון
חצר גמנסיה רחביה 1950 [צילום: קקטופ סיימור/לע"מ]

להשכיח את הפרשה
לא מן הנמנע כי היו גורמים מקושרים לשלטונות הבריטים ולהנהגת הישוב באותה תקופה שניסו להצניע ולהשכיח את הפרשה. אבל איני יכול לקבוע זאת בוודאות.

ראוי ליד או בסמוך לקיר הנצחה זה, לציין גם את שמות וזכרם של ארבעת הנערים תלמידי בית הספר שנהרגו
▪  ▪  ▪

יומיים לאחר האסון דווח כי מונתה "ועדה חקירה" לבדיקת האסון. הוועדה גבתה כמה עדויות מהמעורבים בפרשה. הוועדה הורכבה מיוסף עזריהו המפקח על בית הספר, י.עבאדי מטעם ועד ההורים והעו"ד ח.גרינוולד. לא ראיתי בעיתונות דיווח על מסקנות הוועדה ואם כן ראוי לחשוף אותן. לא ברור אם ננקטו צעדים כלשהם כנגד מורים שליוו את הטיול או האחראים לטיול וגם לא ברור אם נחקרו כלל.
גם בחלוף 76 שנה מאז האסון דומה כי לא הכל סופר וידוע על ההשתלשלות המדויקת של האירועים. לא ברור באיזה חומר נפץ מדובר ממנו נהרגו הילדים. האם היה זה פגז, רימון, אולי מוקש שנסחף? וכיצד בדיוק הגיע חומר הנפץ אל התלמידים ואיפה היו המורים בסיפור. העיתונות מיעטה לעסוק בעניין והפרשה נשכחה כמעט לגמרי כבר בימיה הראשונים.
לא מן הנמנע כי היו גורמים מקושרים לשלטונות הבריטים ולהנהגת הישוב באותה תקופה שניסו להצניע ולהשכיח את הפרשה. אבל איני יכול לקבוע זאת בוודאות. בעיתונות לא דווח כי המשטרה הבריטית פתחה בחקירה לברור נסיבות האסון, ואם כן מה היו מסקנות החקירה. רב הנסתר על הגלוי בפרשה זו. והדברים זועקים. מי היה אחראי לאסון?
בבית הספר גימנסיה העברית יש קיר הנצחה, כך מספר לי בוגר בית הספר, ועליו שמות בוגרי הגימנסיה שנפלו במערכות ישראל. ראוי ליד או בסמוך לקיר הנצחה זה, לציין גם את שמות וזכרם של ארבעת הנערים תלמידי בית הספר שנהרגו במסגרת טיול הגימנסיה שהייתה אחראית לשלומם ולבטיחותם, וכן לקיים להם אזכרה מכובדת. מדובר בבני נוער בגילאי 14 שכמעט ועוד לא החלו חייהם. אין להשכיח את זכרם ואת סיפור המקרה גם בשל "שמו הטוב של בית הספר". יש לפרסם את מה שידוע כי לא הכל כנראה פורסם ודווח.
תלמדים, מכרים, בני משפחה שמכירים וזוכרים את הפרשה שהוצנעה ונשכחה, ויש אומרים במכוון, מוזמנים להגיב במדור התגובות שליד הכתבה.

תאריך:  08/04/2019   |   עודכן:  08/04/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אסון תלמידי גימנסיה רחביה שהוצנע [1943]
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מתתיהו ( מתי ) סוקניק ז"ל
נצר גבריאל  |  4/05/19 14:57
 
- יהודה ישראלית
יונת  |  4/11/20 22:14
2
הכל 'כשר' נגד רחביה והגמנסיה ?
מורה מירושלים  |  4/05/19 15:24
 
- אסון תלמידי הגמנסיה
אברהם הכהן  |  24/04/21 19:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יגאל יששכרוב
אילן תומא-שכטר הינו ה"מוהיקני האחרון" ממשפחת הכוהנים של פקיעין העתיקה    יש לו חילוקי דעות עם מרגלית זינאתי וההסתדרות הציונית שרוצה לגרשו מפקיעין
עליס בליטנטל
מחזהו של יהושוע סובול "כפר" העולה בבית צבי, פורש תמונת עולם נאיבית כפי שרואה אותו נער שלא התבגר, המתרחשת בכפר בא"י המנדטורית, העומדת להיכבש בידי הגרמנים, בהמשך - זוכה בעצמאותה, אך נתקפת על-ידי מדינות ערב
צילה שיר-אל
אבי גבאי סולל את הדרך שלו לצמרת בבטחה תוך כדי שהוא מפעיל את מקסימום היכולות האישיות שלו
ד"ר יונתן ספייר
שורה של ארגוני אופוזיציה פועלים באירן, חלקם באמצעים צבאיים וחלקם בזירות התרבות והפוליטיקה. רוב הארגונים מייצגים מיעוטים דתיים ואתניים, וכמעט את כולם מנסה המשטר לדכא בכוח
חיים נוי
הצגה קצבית, מרגשת ומצחיקה על מערכת יחסים של בני זוג - תיאטרון הספרייה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il