X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שתי החלטות בתוך שבוע

והיא שעמדה

ארבעה שופטים בבית המשפט העליון, הנחשבים לשמרנים, התייחסו בשבוע האחרון לשאלת זכות העמידה של עותרים ציבוריים. ניתן להניח ששישה מבין שופטי העליון מסתייגים מהרחבתה של זכות זו - אבל גם שלא נראה בקרוב פסק דין עקרוני בנושא
▪  ▪  ▪
אולי בהרכב מקרי [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
ריקוד הדגלים יתקיים ביום ירושלים כמתוכנן
איתמר לוין
בג"ץ קובע שהעירכות המשטרה מספקת גם לנוכח העובדה שיום ירושלים חל גם בחודש רמדאן * מעלה ספקות על זכות העמידה ומחייב בהוצאות
לרשימה המלאה

שטיין רומז: לדון מחדש בעותרים הציבוריים
איתמר לוין
השופט שהתמנה לעליון כמועמד של שקד, מביע לראשונה נכונות לדון בזכות העמידה של עותרים ציבוריים - אחת מנקודות הביקורת המרכזיות של מתנגדי האקטיביזם השיפוטי
לרשימה המלאה

המהפכה החוקתית מבית מדרשו של אהרן ברק לא יכלה להתבצע בלא צעד טכני לכאורה, שבפועל הוא מהותי ביותר: הרחבה ניכרת של זכות העמידה בבג"ץ. אף בית משפט, כולל בית המשפט העליון, אינו יכול לדון אלא בנושאים המוגשים לו - וכדי לעגן את זכויות היסוד החוקתיות, היה צורך שמישהו יפנה לבג"ץ ויטען שהממשלה, הכנסת או רשות אחרת פוגעת בהן.
ברגיל, זכות העמידה ניתנת רק למי שיש לו עניין ישיר בנושא הנדון. אדם החולף ברחוב אינו יכול להתערב בסכסוך שכנים, אפילו אם הוא שומע צעקות וקללות העולות עד לב השמים. לעומת זאת, מי שמתגורר בבית הסמוך והמריבות ממררות את חייו, יכול לתבוע את הצדדים הניצים. אבל מה קורה כאשר מדובר בפעולה שלטונית? מיהו הנפגע אם, למשל, שר מתעקש לכהן למרות שמוגש נגדו כתב אישום? ומיהו הנפגע אם המדינה מפריטה שירות חיוני או מוכרת משאב לאומי? מצד אחד, כמעט כל אזרח יוצא ניזוק; מצד שני, קשה להראות ובוודאי שקשה לכמת את נזקו של פלוני.
בשל כך, העניק ומעניק בג"ץ את זכות העמידה לעותרים ציבוריים: אנשים ובעיקר ארגונים המבקשים הכרעה בסוגיות רוחב בעלות משמעות לאומית וציבורית. בלא זכות עמידה כזאת, אין מי שיביא לפתחו של בית המשפט העליון את אותן סוגיות. ומאחר שמאז ימי ברק התפיסה המקובלת היא ש"הכל שפיט" וש"מלוא כל הארץ משפט" - בג"ץ מעודד בעשורים האחרונים את העותרים הללו. הוא מוכן לשמוע את עתירותיהם, למרות שכאמור אינם נפגעים ישירים, לעיתים (רחוקות למדי) מקבל אותן, וכמעט תמיד אינו פוסק לחובתם הוצאות - כדי לעודד אותם לפנות גם בעתיד.
אין פלא, אפוא, שזכות העמידה הנרחבת היא לצנינים בעיני מי שמחזיקים בתפיסות עולם שמרניות בכלל ובתחום המשפט בכלל. טלו את זכות העמידה - ונטרלתם במידה רבה את האקטיביזם השיפוטי. במשך כמעט שלושה עשורים, הפכה זכות העמידה של העותרים הציבוריים לכמעט מובנת מאליה והיא כמעט אינה עולה - לא בתשובות המדינה ולא בפסקי הדין.
היחיד שהעלה מדי פעם ספקות לגבי זכות העמידה היה השופט נעם סולברג, שהחל בכך כבר באוקטובר 2013 - חצי שנה לאחר מינויו לעליון. סולברג תהה בקול רם האם יש להעניק זכות עמידה כאשר קיים נפגע שאינו עותר בעצמו, וגם האם זכות העמידה של עותרים ציבוריים איננה רחבה מדי. אך לאורך שנים הוא היה קול בודד, או כמעט בודד. השבוע האחרון מלמד, כי יותר שופטים בעליון מוכנים לתמוך בעמדה זו - גם אם הם עדיין במיעוט.
בשבוע האחרון משהו השתנה, ודומה שניתן לדבר כעת על ארבעה ואולי אף חמישה שופטים המוכנים לקרוא תיגר על זכות העמידה.
הראשון מבחינה כרונולוגית היה השופט אלכס שטיין, המינוי המובהק ביותר של איילת שקד לבית המשפט העליון. הוא עשה זאת בשבוע שעבר, בהחלטה בת שורה וחצי: הקליניקות המשפטיות במרכז האקדמי שערי משפט עתרו בנוגע לחוק המאבק נגד אירן, ושטיין - כשופט תורן - הפנה את תשומת ליבה של המדינה לשאלה האם יש להן זכות עמידה. מעניין יהיה לראות אם הפרקליטות, שיש בה הרבה מרוחו של אהרן ברק, תרים את הכפפה.
אתמול (יום א', 19.5.19) זה כבר נעשה בפסק דין. סולברג ולצידו יעל וילנר ועופר גרוסקופף, עוד שני מינויים של שקד, העירו שספק האם לעמותת "עיר עמים" יש זכות עמידה בנוגע לקיום ריקוד הדגלים ברובע המוסלמי ביום ירושלים. סולברג (בהסכמתם של שני עמיתיו) ציין, כי איש מתושבי הרובע לא עתר בעצמו, וכי ההלכה המקובלת היא שבג"ץ לא נדרש לעתירה ציבורית מקום בו יש נפגעים ישירים שאינם עותרים. הוא השאיר זאת בצריך עיון ודחה את העתירה לגופה, תוך שהוא מחייב את העותרים בהוצאות. אבל בנוף של שלושת העשורים האחרונים, עצם אזכור הנקודה הזאת הוא חריג.
יש לשים לב, כי בשבוע האחרון מדובר בשני מקרים נפרדים של זכות העמידה. שטיין התייחס לעותר ציבורי, בעוד סולברג התייחס למקרה בו יש נפגע ישיר שלא עתר. אבל אי-אפשר להתעלם מכך שארבעה מתוך 15 שופטי העליון מעלים ספקות במה שכאמור נחשב לאקסיומה שכלל לא מקשים עליה. מותר להניח, שגם יוסף אלרון ודוד מינץ - גם הם מינויים של שקד לעליון - תומכים בגישה זו. וכך יש לנו שישה מבין 15 השופטים.
האם זכות העמידה הנרחבת עומדת לעבור מן העולם? הדרך עוד רחוקה, ויש גם להיזהר מלבטל אותה לחלוטין. ככלות הכל, בהחלט יש מקרים בהם נחוצה התערבות שיפוטית כדי למנוע מרשות שלטונית אחרת לפעול בצורה פסולה ולפגוע בציבור כולו. אבל לצד זאת, הזכות הזאת הפכה להיות כמעט בלתי מוגבלת - וכך אי-אפשר לנהל מדינה מתוקנת. כאשר כל מהלך שלטוני עלול לגרור עתירה לבג"ץ או לבית המשפט המחוזי, הרשויות עסוקות הרבה יותר מדי בכסת"ח משפטי והרבה פחות מדי בעשייה שלטונית. וזה גם מה שמפר את האיזון הראוי בין הרשות השופטת לבין הרשות המחוקקת והרשות המבצעת.
מה שכן יכול לקרות הוא, שיום אחד יתן הרכב של בג"ץ החלטה שתקבע, כי לעותר ציבורי אין זכות עמידה משום עקרון הפרדת הרשויות. זה יכול להיות הרכב מקרי של שני שופטים שמרנים מול שופט אקטיביסט (שטחיות ככל שיהיו הגדרות אלו); יש בעליון מספיק שופטים כאלו. ואז, סביר מאוד להניח שהעותר הציבורי יבקש דיון נוסף בהרכב מורחב, כדי לקבוע הלכה ברורה ומחייבת בנושא זכות העמידה.
ייתכן שהשופטים השמרנים (אם מותר להכליל כך), ייזהרו במכוון מפסיקה חד-משמעית בנושא העותר הציבורי, כדי למנוע דיון נוסף. נכון להיום, הפסיקה בנושא היא של הרכבים רגילים ואינה הלכה מחייבת כלפי שופטי העליון. בדיון נוסף, בהרכב הנוכחי של העליון, רוב הסיכויים הם לקיבוע מעמדו של העותר הציבורי - ואז גם שופטי המיעוט יהיו מחויבים לכך. לכן, שופטים אלו יעדיפו אמירה פה ואמירה שם, אולי פסיקה זהירה ונקודתית ולא נרחבת ועקרונית. אבל אם יהיה יום אחד דיון מורחב, זה יהיה מאבק משפטי-ציבורי-שלטוני-פוליטי חשוב מאוד, שיעצב במידה רבה למשך שנים את דמותו של בית המשפט העליון ואת יחסיו עם הרשויות האחרות.

תאריך:  20/05/2019   |   עודכן:  20/05/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
והיא שעמדה
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
לי אין ספק שהפרקליטות תטען
ה.א  |  20/05/19 09:12
2
לא הכל משפט
י.צ.  |  20/05/19 09:30
3
ניצחון זעיר במלחמה ארוכה מאד
עובד 1  |  20/05/19 10:28
4
כולם נהנים ע"ח הציבור
ברור לכולם  |  20/05/19 12:31
5
מסכים עם הכותב
משה דב  |  20/05/19 20:35
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות אקטיביזם שיפוטי
זאב בן-יוסף
הגדרה של סמכויות בג"ץ בפסילת חוק שחוקקה הכנסת, דרושה מאוד כדי לחזק את הדמוקרטיה ואת אמון הציבור במערכת המשפט. היא לא תפגע בדמוקרטיה, אלא להפך: תבטיח שאף רשות לא תשתלט על חברותיה
רפי לאופרט
נשיאת בית המשפט העליון שלנו בחרה דווקא בגרמניה, כמקום לנהל בו את הדיון העקרוני שלה מול כנסת-ישראל והציבור בארץ. זו עדות מוחצת לאווירה הבלתי-מציאותית בה חיים כיום בית המשפט העליון ומערכת המשפט הישראלית והמשך ישיר לניסיון של אבירי "המהפכה השיפוטית" לשמר את עליונותם, אפילו על הריבון עצמו...
איתמר לוין
שורה של תופעות, משני קצות המפה הפוליטית, מסכנות את הדמוקרטיה הישראלית. האיום המיידי עלול לנבוע מהממשלה החדשה, הן מצד שניים משריה העתידיים והן בדמות חוקים העומדים על הפרק
איתמר לוין, נירנברג
אנדראס פוסקולה עומד בראש בית המשפט החשוב ביותר בגרמניה    ב-68 שנותיו דן בית המשפט ב-230,000 תיקים והתערב רק ב-800 מקרים
איתמר לוין, נירנברג
ברמז ברור לתוכניות המתגבשות של ממשלת נתניהו אומרת חיות, כי הצהרה חוקתית על זכויות האדם אינה ערובה בשמירה עליהן - כפי שניתן ללמוד מהאירועים בגרמניה הנאצית    טוענת - "ששמירה על עקרון העצמאות ואי התלות של השופטים היא מאבני היסוד לכל משטר דמוקרטי כדי להבטיח שלפרט תהיה כתובת לפנות אליה אם זכויות היסוד שלו ייפגעו"
רשימות נוספות
מנדלבליט דוחה את פרשנות אולפן שישי  /  עידן יוסף
לא מתערב במדיניות חינוך עירונית  /  איתמר לוין
מחלוקת בעליון על נוקשות במכרזים  /  איתמר לוין
חוקי הקואליציה  /  איתמר לוין
נסיון פוטש - בחינם  /  איתמר לוין
ילדותי ומפחיד  /  איתמר לוין
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il