X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ביקורת הספר "אלף לילה ויום"

מהו הפרהוד

כמה מאיתנו יודעים מה היה הפרהוד? על פוגרום קישינייב ב-1903 שתוצאותיו היו שהביא לעליה השנייה - שמעו, בעוד הפוגרום (פרהוד) ביהודי עירק ב-1941 שהיה גדול יותר - עלום מרוב הציבור ספרו המופלא של אדי מור "אלף לילה ויום - פרהוד וציונות בבגדד" מאיר את עינינו ומעניק לנו תחושה כמו היינו משפחה אחת וחלק מהקהילה העירקית
▪  ▪  ▪
הפוגרום בבגדד

כשרון הכתיבה הנדיר של אדי מור, פרסומאי במקצועו, גורם לכל קורא את ספרו, שלא להרפות מקריאתו עד הדף האחרון. הקורא נסחף למראה עיניו מהתיאורים עד לפרטי הפרטים הציוריים והכה פלסטיים, עד שחש כאילו הוא חוזה בסרט. פנורמה עשירה בפרטים, מלאה חיוניות, עם כל הצבעים, הריחות, הטעמים של כלל תיאוריו את החיים בבגדד היפה, מעוררים געגוע בלב כל אחד לחזור ולבקר בה. דרך ההיסטוריה של משפחתו, שמוצאה היה מהעיר הארמית אורמיה בפרס על גבול טורקיה, והיהודים בה שכנו 2,500 שנה, ודיברו ארמית, טורקית ועוד. ב-1915 נלחמו הטורקים להחזיר לעצמם את השליטה על אורמיה, ובה בעת טבחו בארמנים וביהודים. מ-1,000 היהודים שחיו שם, נשארו רק בודדים. יתרם עברו במסע רגלי מפרך לעירק, וחלקם עקרו לארה"ב וישראל. הוריו של אדי עברו לבגדד, שם נולדו שמונת ילדיהם, והאב, סוחר בדים מצליח העניק להם חינוך ומגורים בבית גדול בשכונה מכובדת. מדי ערב היה קורא להם סיפורי תנ"ך, אגדה, ומעיתוני ארץ ישראל.
כשהיה אדי בן 5, בערב חג השבועות 1941, החל הפוגרום ביהודי בגדד, שהיה חלק ממחאת העירקים נגד האנגלים והיהודים; המרד של ראשיד עלי אל גיילאני, בתמיכת הנאצים והמפלגה הלאומנית, והמופתי של ירושלים - חג׳ אמין אל חוסייני הנודע לשימצה. ביתם וכל רכושם נבזזו ונהרסו, הם ניצלו כששכן הסתירם בחדר בביתו. מראות היהודם שנשחטו ברחוב באותו יום לא יישכחו מלבו. לאחר תום המהומות שארכו 3 ימים, הם עברו לגור בשכונה דלה ועניה. אך דווקא צבעי השוק שמעליו גרו, הדמויות הססגוניות שמילאוהו, וכל הסיפורים שהתרחשו סביב בני המשפחה מעניקים לספר המרתק הזה נופך רומנטי ולירי משהו. מעבר להיות הספר מסמך המתעד את ההיסטוריה של יהודי עירק אז.
הערך העליון שמאפיין את המשפחה הזו בפרט, ואת הטבע של בני העדה העירקית בכלל הוא האחדות, הנתינה והמסירות. יצר העזרה של אדם לרעהו, גם אם אינו בן דתך. יום אחד, כרעה אישה צעירה ללדת ברחוב ליד ביתם. המשפחה לקחה אותה לביתם, רחצוה, יילדו את התינוק ואף טיפלו בה עוד כמה ימים בביתם. בעלה השוטר המוסלמי, לא ידע את נפשו מאושר, וגמל להם בהמשך בסיפור שלא יאומן כשהציל את בנם ממאסר ואולי ממוות בתליה. בכלל, האחים הגדולים של אדי, במיוחד משה, היו גיבורים שיהפכו לגיבורי תרבות ולסמל, והם שחודרים ללב הקורא, עד כי הוא מרגיש כמו היה חלק ממשפחתם. וגורלם כמו היה גורל משפחתו-הוא.
גילוי נאות: אחותו של אדי, רוזה, שנפטרה לא מכבר, הייתה לי מאז שהיינו לשכנות ברמת אביב, כאם, וכאחות שלא הייתה לי. הלב החם שלה היה כזה שלא פוגשים גם במשפחות של ממש. וכך, הוריו של אדי, יעקב ויוכבד, שהתאהבו מילדותם, וכך אחיו ואחיותיו של אדי, הקרינו תמיד חום ואהבה לכל מיועדיהם וקרוביהם. בנם הצעיר של רוזה ואלי, עופר חי, היה לי כבני השלישי, וחברו הטוב ביותר של בני הבכור. כשהתקבלתי כעיתונאית, אדי עצמו השאיל לי את מכונת הכתיבה שלו כדי שאוכל לכתוב לעיתון. כל זה רק טיפות להדגמת טוב הלב המאפיין את הלב העירקי היהודי.
הפרהוד, שבו נרצחו 150 יהודים (לעומת 53 בקישינייב), הרס את המירקם המשותף ליהודים והערבים. אך רק לאחר הקמת מדינת ישראל ניתנו להם האישורים לעלות לארץ. חלק מהמשפחה הצליח לצאת עוד קודם, לאנגליה ולארה"ב.
התנאים הקשים בבגדד בהם חיו מאז, גרמו לילדים לייצר צעצועים בעצמם. תאור יצור העפיפונים כה מרשים, וכך גם יתר המשחקים. תאור המאכלים שאמא הייתה מכינה, מגרה את החושים, ומזכיר לי את מאכליה של רוזה ז"ל, שטרחה לקרוא לי לבוא לקחת, בכל פעם שעשתה קובה-במיה או אחרים שהתלקקנו עליהם. מחרצני המשמשים עשו משרוקיות. מגלגיליות ומיסבים ישנים ייצרו מעין סקייטבורד. אין גבול לכוח ההישרדות ואהבת החיים שהייתה בהם שם. הסיפור על משה מרטיט ומרתק במיוחד. דמותו של האח משה הייתה דמות של גבור-על, בכוחו הגופני והנפשי, ובעינויים שעבר כשנכלא ועמד להישפט, וזאת רק כי הוא יהודי. מישטר העריצות אז בעירק היה דיקטטורי מוחלט, אך כיום, מסתבר, שחופש העיתונות קיים שם, ספרים מודפסים בלי בעיות.
כך ספרו של אדי מור, שהודפס כאן כבר בשתי מהדורות, תורגם לערבית ומצוי בימים אלה בהפצה בעירק על-ידי מו"ל עירקי, מר לאטיף מאזן, שהוא גם היסטוריון וחוקר יהדות בבל. את הספר הזה לא תניחו מידיכם, עד שתסיימו לקראו, כי הוא עוטף אותך לתוכו ולוכד אותך כמו היית בעצמך עירקי שמשפחתך עברה את הפרהוד. המילים דלות מלשבח את התוצאה.

תאריך:  16/06/2019   |   עודכן:  16/06/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מהו הפרהוד
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
יפה שבליטנטל הזכירה את הפרהוד
פרהוד  |  19/06/19 10:59
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יעל יפה
הסערה מפסילת מיכאל בן-ארי מהמתמודדות לבחירות; הצעת חוק לפסקת התגברות; פסילת חוק המסתננים בפעם השלישית; השינוי במערך הכוחות בוועדה למינוי שופטים; הירידה באמון הציבורי    האם אנו בפתחו של משבר בין הרשויות בישראל?
טובה ספרא
המצב הכלכלי של המדינה ידרוש היערכות שונה, השפעה שתגיע בגלל התכווצות הכלכלה העולמית. התקופה הקרובה דורשת זהירות ושיקול דעת בכל המישורים. מדוע כשל המו"מ עם ליברמן
איתמר לוין
במקום לדבוק במשמעות המונח "ליברליזם", המדבר על פתיחות וסובלנות, יותר ויותר ממי שמגדירים את עצמם כליברלים, מוכנים להסכים רק עם דעות ומעשים העולים בקנה אחד עם השקפת עולם. זה קורה גם אצלנו וגם בארה"ב
איתמר לוין
בנק הפועלים מוכר את מניותיו של אליעזר פישמן בידיעות אחרונות בסודיות כמעט מוחלטת, המיועדת להסתיר את העובדה שהוא מוחק שם מיליארד שקל. אנחנו בסך-הכל הבעלים והלקוחות של הבנק; מה פתאום שנקבל דין וחשבון?
איתמר לוין
אמיר אוחנה, בקושי חצי יום שר המשפטים, שחרר אמירה חמורה ביותר: לא תמיד צריך לקיים את החלטות בג"ץ. את ההיגיון העקום והמסוכן הזה אפשר ליישם כמעט בכל תחום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il