X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
גמליאל. תפסה טרמפ [צילום: פלאש 90]
הצליחה לקבל כותרת
המהלך התמוה של גמליאל
בקשתה של גילה גמליאל לחון את עוזי משולם, מעוררת קשיים בכמה מישורים: האם היא יכולה לבקש זאת, האם ניתן להעניק חנינה לאחר המוות, והאם לא ניצלה לרעה את מעמדה

השרה לשוויון חברתי (מה זה בדיוק - זו שאלה אחרת), המשפטנית גילה גמליאל, הצליחה לקבל כותרות קטנות. וגם זה לא מעט ערב בחירות. היא פנתה (יום ג', 18.6.19) לשר המשפטים הטרי, אמיר אוחנה, וביקשה שיסייע במתן חנינה לעוזי משולם. אבל הפנייה הזאת מעוררת שורה של תמיהות.
נתחיל מזה, שלכאורה - אין לגמליאל כל מעמד בבקשת חנינה כזאת. אתר משרד המשפטים אומר: "כל אדם רשאי לפנות לנשיא המדינה ולבקש כי תיבחן בקשתו להתערבות הנשיא בעניינו - בין אם מדובר באסיר המבקש לשנות את תקופת המאסר שהוטלה עליו ובין אם מדובר באדם שניתנה לגביו החלטה שיפוטית בהליך פלילי והוא מבקש לשנות את תוצאותיו. מגיש הבקשה יכול להיות המבקש הנדון, בא-כוחו או קרוב משפחתו מדרגה ראשונה".
באתר נשיא המדינה אנו מוצאים: "שאלה: האם ניתן להגיש בקשת חנינה גם עבור אדם שאין למבקש קרבה משפחתית עימו? תשובה: לא. כל אדם רשאי בעצמו או באמצעות בני משפחה מדרגה ראשונה או באמצעות בא-כוחו לפנות בבקשת חנינה לנשיא. עם זאת, כל אדם רשאי לפנות לנשיא לשם הבעת תמיכה או התנגדות בבקשת חנינה, ופנייתו תישקל יחד עם כל החומר שיובא בפני הנשיא". גמליאל אינה קרובת משפחה מדרגה ראשונה של משולם (בת זוג, בת או אחות). לכן, היא לא יכולה לבקש להעניק לו חנינה.
נועם קליין, המציג עצמו כיועץ התקשורת של גמליאל, אומר בתגובה, כי היא הגישה את הבקשה בצירוף ייפוי כוח מבן משפחה מדרגה ראשונה של משולם, "על-פי תקנון בית הנשיא ומחלקת החנינות במשרד המשפטים". אבל אנחנו מציעים לקרוא שוב את הנהלים שציטטנו: "המבקש הנדון, בא-כוחו או קרוב משפחתו מדרגה ראשונה". אילו הכוונה הייתה שגם בני המשפחה יכולים לפנות באמצעות באי-כוח, היה נאמר: "המבקש הנדון, קרוב משפחתו מדרגה ראשונה או באי-כוחם".
נצא מתוך הנחה שגמליאל יכולה לפנות. האם יש בסיס לפנייתה? היא מבקשת לבטל את הרשעתו של משולם, בעקבות התבצרותו עם חסידיו מול המשטרה בשנת 1994; משולם נדון ל-6.5 שנות מאסר ובפועל ריצה חמש שנים. נחזור לאתר משרד המשפטים:
"מהו סוג החנינה המבוקש? בקשה לקציבת עונש מאסר עולם, בקשה להקלה בעונש מאסר בפועל, בקשה למחיקת רישום פלילי, בקשה להקלה בהחלטות ובעונשים אחרים". תחת הסוג הרביעי נכללים "הקלה בצו שירות מבחן או בצו שירות לתועלת הציבור, הקלת בעונש התליית רישיון שהוטל בעקבות הליך משמעתי, הקלה בעונש פסילת רשיון נהיגה, הקלה בקנסות תעבורה או קנסות פליליים או קנסות כלליים".
מה אין כאן? - סמכות לבטל הרשעה (מחיקת רישום פלילי אינה ביטול הרשעה אלא דבר טכני - ההרשעה לא תופיע במאגרי המידע של המשטרה). זאת אומרת, שגמליאל מבקשת לקבל סעד שאיננו קיים במסגרת החנינה. האפשרות היחידה לבטל הרשעה היא במשפט חוזר, שאותו לא ניתן לערוך לנאשם שאיננו בחיים (אפילו אם המדינה מוכנה שהוא יזוכה).
קליין מגיב: "בבדיקה שערכנו טרם בקשת החנינה מול הגורמים הרלוונטיים, ובהתייעצות עם בכירים בעולם המשפט, נמצא מקום חוקי לבקש חנינה עבור אדם שכבר איננו בחיים, ואף שכבר ריצה את עונשו. בישראל אומנם אין תקדים שכזה, אולם בעולם ישנם מקרים בהם הדבר בוצע". ואנחנו אומרים: זה בדיוק מה שנכתב כאן - אין בישראל חנינה לאחר המוות.
ועוד נקודה אחת: גמליאל פונה לאוחנה אחרי שפנתה לאיילת שקד, בבקשה שימליצו בפני הנשיא ראובן ריבלין לחון את משולם. כאן היא הופכת את ההליך. תחילה יש להגיש בקשה חנינה לנשיא, שהוא שמבקש לאחר מכן את חוות דעתו של שר המשפטים - שגם צריך להוסיף חתימת קיום להחלטת הנשיא. אבל גמליאל רוצה ששר המשפטים יתמוך בבקשה מראש, לפני שהנשיא יכריע בה, וגם יחייב את עצמו מראש לתמוך בחנינה אם תינתן.
לדברי קליין, גמליאל פנתה תחילה לריבלין, ולשקד פנתה רק לאחר שבית הנשיא העביר את הבקשה למחלקת החנינות במשרד המשפטים. ואנחנו אומרים: גם אם זה נכון - מדובר בפנייה פסולה ובניצול לרעה של מעמדה של גמליאל. נהלי בית הנשיא אומרים, כי ניתן לפנות בנושא לנשיא עצמו - ולא לאיש זולתו. ושימו לב מה קורה כאן: גמליאל מגישה בקשה - ואז מבקשת מחבריה לשולחן הממשלה להפעיל את סמכותם ולתמוך בה.
אז מה היה לנו? הגשת בקשה שלא ניתן להגיש, כדי לקבל סעד שלא ניתן לקבל, בהליך שאיננו קיים. אבל את מי מעניינות העובדות? לא את העיתונאים שנתנו לגמליאל את הכותרת שלה, ובטח שלא את גמליאל הפוזלת לקול התימני, ואולי גם רוצה לתפוס קצת טרמפ על הגל האנטי-משפטי של הימין. ניתן רק לקוות, שהיא פועלת בצורה יותר רצינית ואחראית בענייני משרדה ובתפקידה כחברת ממשלה.

תאריך:  18/06/2019   |   עודכן:  18/06/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המהלך התמוה של גמליאל
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
פרשת ברזילי - קו 300
ה.א  |  19/06/19 02:36
 
- תגובה יפה, נכונה , צודקת וטובה ל"ת
עמוס שנער  |  20/06/19 18:04
2
גיבורה על שטויות
מתקושש  |  19/06/19 02:39
3
המהלך של גילה גמליאל אינו תמוה
ש. שאול  |  19/06/19 08:12
4
איתמר .תנוח שני מאמרים  ל"ת
תימני חטוף  |  19/06/19 09:14
5
גמליאל - השרה הכי הזויה שיש
אובד מדינה  |  19/06/19 10:24
6
אותי מטריד משהו אחר
עמוס שנער  |  20/06/19 18:09
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות חטיפת ילדי תימן
עומר מואב
לא השקעתי זמן בחקר הנושא, אבל מתקבל הרושם שכמו בנושאים רבים אחרים, יש קבוצה של מאמינים שלא נותנים לעובדות להשפיע עליהם
עידן יוסף
אחרי עשרות שנים הוסר החיסיון: מכתב של ראש אכ"א ב־1950 לכל מפקדי החילות מאשר - התקבלו תלונות מעולי תימן על חיילים שנשלחו לסייע להם, גזזו פאות לילדים ופגעו ברגשותיהם
עידן יוסף
כ-120 תיקים חסויים מארכיון צה"ל על ניהול המעברות בקום המדינה יעוברו לידי הוועדה בכנסת    ח"כ נורית קורן: "מעריכה את אנשי ארכיון צה"ל על שיתוף הפעולה. חשיפת החומרים תהיה הישג משמעותי למשפחות ששנים חיות בסימן שאלה"
איציק וולף
השרה לשוויון חברתי פנתה אל נשיא המדינה בבקשה שיחון לאחר המוות את הרב עוזי משולם ז"ל, שנאבק בשנות התשעים על חשיפת המידע על גורל ילדי תימן והורשע בדין
אבהרם פכטר
יש שופטים בוושינגטון הבירה    המועמד של טראמפ זכה במינוי אחר הצבעה בסנאט    הפרשה הפכה, מפרשה של טרנד המי-טו לפרשיה פוליטית, כדי לנגח את טראמפ והיא נכשלה בשלב זה כשכמעט כל נציגי הרפובליקאים בסנאט התייצבו לצד השופט קוואנו - גם אם חלקם באי נוחות    להתלונן על תקיפה מינית או פשע אחר - אבל לחכות 40-30 שנה, זה מגוחך וגובל בנקמה או תסכול ולא בטראומה יותר בפוליטיקה קטנה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il