X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
פוליטיקאים תמיד ידברו על טובת המדינה, אבל תמיד יחשבו על טובתם האישית. זה נכון במערכת הפוליטית שלנו, זה נכון בממשל האמריקני וזה נכון בפארסה סביב הברקזיט
▪  ▪  ▪
משרת של דיירי בלפור [צילום: הדס פרוש, פלאש 90]

"לעיני כל ישראל"

נסו-נא להציב את הנקודתיים בפסוק הבא: "ויקרא משה ליהושע, ויאמר אליו לעיני כל ישראל חזק ואמץ". מי שמתמצא בטעמי המקרא יגלה, כי חכמי טבריה נתנו כאן שתי אפשרויות. האחת היא "ויקרא משה ליהושע, ויאמר אליו לעיני כל ישראל: חזק ואמץ" – האמירה הייתה לעיני כל ישראל. השנייה היא "ויקרא משה ליהושע, ויאמר אליו: לעיני כל ישראל – חזק ואמץ". לפי פיסוק זה, האמירה הייתה בארבע עיניים, והמסר היה שעל יהושע – העומד להפוך למנהיג עם ישראל – להפגין חוזק ואומץ אל מול העם.
מנהיג צריך להיות בעל אגו, כי אחרת – הוא לא יהפוך למנהיג. אדם עניו לחלוטין יישב לו בצד, לא יתפוס מנהיגות ולא יגלה אחריות. משה רבינו, העניו מכל האדם, קיבל את המנהיגות בעל כורחו, אחרי שבעה ימים של ויכוח עם הקדוש ברוך הוא, והוא היוצא מן הכלל המעיד על הכלל. מנהיג מן השורה – חייב לרצות שידברו עליו, ששמו יופיע בעיתון, שיעניקו לו כבוד. וזה בסדר גמור ואפילו חיוני, כמובן במידה הנכונה.
אבל מה קורה כאשר המידה איננה נכונה? מה קורה כאשר האגו משתלט ודוחק את הסיבות האחרות לרצון להנהיג – לעזור לציבור, לשפר את המצב, לסייע לחלשים? למרבה הצער, לרוב המנהיגים – אצלנו ובעולם – יש הרבה יותר מאשר שמינית שבשמינית של גאווה, עליה המליצו חז"ל לתלמידי חכמים. רוב המנהיגים מדברים גבוהה-גבוהה על טובת המדינה והדאגה לעם, אך ברגעי האמת – עלולות טובתם האישית והדאגה לכסא לגבור על כל השאר. הנה כמה דוגמאות אקטואליות.

בנימין נתניהו
המדינה זה אני? [צילום: מארק ישראל סלם, פלאש 90]

נתניהו לקח את כולנו לבחירות מיותרות לחלוטין, שעולות מאות מיליונים, משתקות את פעילות הממשלה למשך קרוב לשנה ועלולות/עשויות להסתיים בניצחון של המרכז-שמאל. והכל, משום שנתניהו אינו מוכן אפילו לחשוב על האפשרות שמישהו אחר מן הליכוד יעמוד בראש הממשלה

אני מתחיל לחשוב, שבנימין נתניהו מוכן שהימין יאבד את השלטון אם הוא לא יהיה ראש הממשלה. בפארסה שאחרי הבחירות לכנסת ה-21, נתניהו יכול וצריך היה לאפשר לחבר אחר מן הליכוד להרכיב ממשלה. כחול-לבן הייתה מוכנה ללכת לממשלת אחדות, בתנאי שנתניהו לא יעמוד בראשה. בתסריט כזה, היה קורה אחד משניים: או שהייתה מוקמת ממשלה כזאת, או שעצם אפשרות הקמתה הייתה מובילה את אביגדור ליברמן והחרדים להתפשר, ואז הייתה קמה ממשלת ימין (כפי שהכריע הבוחר).
במקום זאת, נתניהו לקח את כולנו לבחירות מיותרות לחלוטין, שעולות מאות מיליונים, משתקות את פעילות הממשלה למשך קרוב לשנה ועלולות/עשויות להסתיים בניצחון של המרכז-שמאל. והכל, משום שנתניהו אינו מוכן אפילו לחשוב על האפשרות שמישהו אחר מן הליכוד יעמוד בראש הממשלה.
נתניהו ממשיך לפגוע קשות במחנה שבראשו הוא עומד, ורק מסיבות אישיות. ברור לחלוטין שאיילת שקד היא האדם הפופולרי ביותר בימין מלבד נתניהו. במצב הזה, שקד צריכה הייתה להתקבל בזרועות פתוחות בליכוד – אבל נתניהו בכלל לא מוכן לשמוע על כך (ורק הוא יכול לשחרר אותה מתקופת אכשרה של שלוש שנים במפלגה לפני התמודדות מטעמה לכנסת).
לפי מה שפורסם ולא הוכחש, נתניהו גם דחק ברב רפי פרץ שלא להסכים לכך ששקד תעמוד בראש איחוד הימין – למרות שלפי כל הסימנים היא תחזק את כוחו של האיחוד. כלומר: נתניהו מוכן שהימין יאבד קולות ואולי גם את השלטון, ובלבד ששקד לא תצבור כוח לקראת התמודדות אפשרית על ראשות הליכוד. זה נראה כאילו נתניהו השתכנע, שלא רק המפלגה זה הוא – אלא גם המדינה זה הוא.

ראשי הימין

נכון לעכשיו, אין הסכמה על איחוד של רשימות הימין. הבעיה המרכזית וכנראה היחידה: מי יעמוד בראש הרשימה – רפי פרץ או איילת שקד. ואני שואל: זה כל כך חשוב?! אתם מוכנים לבזבז שוב רבבות קולות ולהסתכן באובדן השלטון?
לזכותו של בצלאל סמוטריץ' – לא האדם המועדף עלי בימין – חייבים לומר, שהוא היה הראשון לוותר בצורה ברורה ופומבית. הוא אמר שמבחינתו אפשר לתת לשקד את המקום השני ואת תיק המשפטים. מגיע לו כל הכבוד על כך, גם אם יהיו ציניקנים שיאמרו שסמוטריץ' יודע ממילא שלא יקבל את התיק, או שהוא לא התכוון שזה יקרה או כל מיני הסברים ציניים אחרים. אני מאמין לסמוטריץ' שהוא התכוון לכך בכנות, ובכל מקרה – הוא עשה את המהלך הזה, שמצביע על אכפתיות אמיתית ונכונות לשים בצד את עצמו לטובת המחנה כולו.
כעת תורם של פרץ ושקד, וליתר דיוק – של פרץ. אני משוכנע שהרב פרץ מכיר את שני דברי חז"ל שאני מזכיר כאן. האחד היא דבריו של התנא ר' יהושע בן פרחיה: "בתחילה, כל האומר 'עלה [לגדולה]' – אני כופתו ונותנו לפני הארי. עתה, כל האומר לי לירד ממנה – אני מטיל עליו קומקום של חמין". אכן, קשה מאוד לוותר על השררה גם אם מלכתחילה לא רוצים בה.
אבל אז בא מאמר חז"ל השני. זהו המדרש על נסיונו של הקדוש ברוך הוא לשכנע את ירבעם בן נבט שלא למרוד ברחבעם בן שלמה: "חזור בך, ואני ואתה ובן ישי נטייל בגן עדן". שואל אותו ירבעם: "ומי בראש?", אך כאשר התשובה היא "בן ישי", אומר ירבעם: לא, תודה. כך ירד לטמיון הסיכוי האחרון למנוע את הפילוג הנורא של הממלכה. מעיר ר' מנחם מנדל מקוצק: הרי הקב"ה אמר במפורש את הסדר – ירבעם לפני רחבעם; מדוע שואל רחבעם "מי בראש"? והוא משיב: נכון, אבל ירבעם רצה לשמוע את זה שוב. האגו, האגו. זה מה שהרס את המדינה באותה עת. האם הרב פרץ רוצה חלילה ללכת באותה דרך?

אמיר אוחנה
באנגלית זה not done [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

אי אפשר להבין לאן אוחנה ממהר. בלשון הגמרא זה קרוי "ממה נפשך": אם הוא יהיה שר המשפטים בממשלה שתקום אחרי הבחירות – שיחליף אז את המנכ"ל; ואם לא – ודאי שאין סיבה שימנה מנכ"ל לשלושה-ארבעה חודשים. ממילא בממשלת מעבר לא יכול אוחנה לבצע צעדי מדיניות משמעותיים (ולא משנה כרגע אם המגבלה הזאת מוצדקת; זהו המצב), אז מה דחוף לו להחליף מנכ"ל?

איך שלא נסתכל על החלטתו של אמיר אוחנה להדיח את אמי פלמור, היא לכל הפחות מסריחה – אם לא טרפה לגמרי. ייתכן שהצעד הזה חוקי; בג"ץ הוא שיכריע. אבל לא כל דבר חוקי הוא דבר תקין, ולא כל מה שאפשר לעשות הוא גם מה שראוי לעשות. יש מה שקרוי באנגלית not done – ואולי אין זה מקרה שבעברית לא קיים ביטוי מקביל.
פלמור התנגדה להחלטתו של אוחנה להקפיא את המכרז לתפקיד המשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית, בו מתמודדת ליאת בן-ארי – פרקליטת מיסוי וכלכלה, המובילה את הטיפול בתיקי נתניהו. פלמור אמורה הייתה להיות חברה בוועדת האיתור לבחירת פרקליט המדינה, שיעמוד בראש המערכת אם וכאשר יוגש כתב אישום נגד בנימין נתניהו. יומיים לפני הדחתה שיתף יאיר נתניהו פוסט בו נטען שפלמור – עובדת מדינה מזה 22 שנים – היא אשת שמאל. בגילי ובנסיוני, אני לא מאמין לכאלה צירופי מקרים.
בלא נסיבות אלו, אי-אפשר להבין לאן אוחנה ממהר. בלשון הגמרא זה קרוי "ממה נפשך": אם הוא יהיה שר המשפטים בממשלה שתקום אחרי הבחירות – שיחליף אז את המנכ"ל; ואם לא – ודאי שאין סיבה שימנה מנכ"ל לשלושה-ארבעה חודשים. ממילא בממשלת מעבר לא יכול אוחנה לבצע צעדי מדיניות משמעותיים (ולא משנה כרגע אם המגבלה הזאת מוצדקת; זהו המצב), אז מה דחוף לו להחליף מנכ"ל? ומי שיש לו קצת שכל ויושרה מבין, שדווקא שר טרי וחסר כל ניסיון, צריך לצידו – לפחות לכמה וכמה חודשים – את הדרג הניהולי המנוסה.
זה בדיוק מה שעשה מנחם בגין בשנת 1977. הוא הביא איתו את אליהו בן-אלישר כמנכ"ל משרד ראש הממשלה, את יחיאל קדישאי כמנהל לשכתו ואת מזכירתו יונה קלימוביצקי – וזהו. כל שאר הבכירים נשארו, למרות שהתמנו בידי המערך. בגין אמר להם: אתם עובדי ציבור מקצועיים ואני זקוק לנסיונכם. אבל סליחה על ההשוואה. מאיפה לקחתי את המחשבה, שיהיה איזשהו דמיון בין המנהיג הצנוע והישר הזה, לבין החבורה שממלאת כיום את חדר הישיבות של הממשלה.
מכל מקום, מאחר שלא ניתן למצוא הסבר הגיוני ומוצדק לצעדו של אוחנה, אנחנו נשארים עם ההסבר הלא-הגיוני והמקומם: הוא מבצע טיהור ומעיף את מי שעלול להפריע לנתניהו וחבורתו. המדינה לא מעניינת אותו, המינהל התקין לא מעניין אותו, ואולי אפילו האגו שלו עצמו לא מעניין אותו; הוא נער שרת של יושבי רחוב בלפור.

טראמפ ופלוסי

קשה למצוא משהו עליו מסכימים הנשיא דונלד טראמפ ויו"ר בית הנבחרים, ננסי פלוסי. אולי על זה שהיום יום שישי; אולי. אבל השבוע הם הגיעו להסכם בעל חשיבות עצומה: מסגרת התקציב הפדרלי לשנתיים הבאות.
מאחר שהממשל קרוב לתקרת ההלוואות שהוא יכול ליטול על-פי החוק, היה צורך למנוע את הסכנה של חוסר יכולת למחזר חובות ובכך להוביל לאפשרות של חדלות פרעון של ארה"ב – שמשמעותה התמוטטות הכלכלה העולמית. אפשר היה לעשות זאת בשתי דרכים: לקצץ בהוצאות וכך לפנות כסף להחזר חובות, או להגדיל את ההלוואות וההוצאות. כמו תמיד, הבחירה הייתה באפשרות השנייה. טראמפ ופלוסי הסכימו להגדיל את ההוצאות ב-320 מיליארד דולר ולהעלות את תקרת ההלוואות.
המשמעות היא שהגרעון התקציבי של ארה"ב, שכבר מתקרב לטריליון דולר בשנה ולסכום מצטבר של 22 טריליון דולר, יגדל עוד יותר. מי ישלם את זה? הדורות הבאים, מתישהו. זאת אומרת, הדור שלא יוכל להמשיך לגלגל את החובות לדורות שאחריו. מה שברור, שזו לא תהיה הבעיה של טראמפ בן ה-73 ושל פלוסי בת ה-79. מבחינתם, העיקר הוא שבשנת הבחירות המתקרבת, הממשל לא יושבת והאזרחים לא יספגו קיצוץ בשירותים והעלאה במיסים. כל השאר – בעיה של מישהו אחר.

בוריס ג'ונסון
לא יודה שאולי טעה [צילום: פרנק אגוסטין, AP]

הם טוענים, שזו תהיה פגיעה בדמוקרטיה – טיעון מוזר, בלשון המעטה. הרי לא מדובר על משאל עם נוסף שלושה ימים אחרי הקודם, אלא שלוש שנים – וכאמור, כאשר הצטבר מידע משמעותי מאין-כמותו. שלוש שנים הן פרק הזמן שלעיתים חולף בין שתי מערכות בחירות, גם בבריטניה; ואיש אינו טוען שלבוחר אסור להביע שוב את דעתו ואולי גם לשנות אותה

לפני שלוש שנים החליטו אזרחי בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי. נכון, זה היה ברוב זעום יחסית (1,269,510 קולות שהם 3.8% מהקולות), אבל בדמוקרטיה – כל מה שצריך הוא 50% ועוד קול אחד. נכון, הייתה שם התערבות רוסית, אבל היא לא נחקרה כמו בארה"ב וכנראה גם לא הייתה באותם ממדים. מבחינה חוקית, משאל העם הזה מחייב וצריך לפעול לפיו.
אבל ישנו גם הצד המעשי. בשלוש השנים הללו התחוור לאזרחי בריטניה מה יהיה מחיר הפרישה, ובעיקר התברר שכנראה אין דרך לבצע אותה בצורה המלאה שעליה הוחלט, בגלל בעיית הקשר בין צפון אירלנד הפורשת לבין אירלנד הנשארת. אלו הן עובדות חשובות ביותר, שלא היו ידועות בזמן ההצבעה המקורית. לכן, הדבר ההוגן וההגיוני לעשות הוא ללכת למשאל עם נוסף, בו יכריעו הבריטים האם הם רוצים לשלם את המחיר – וזו כמובן זכותם המלאה.
אלא שתרזה מיי ומהשבוע ביתר שאת בוריס ג'ונסון, לא מוכנים לשמוע על זה. הם טוענים, שזו תהיה פגיעה בדמוקרטיה – טיעון מוזר, בלשון המעטה. הרי לא מדובר על משאל עם נוסף שלושה ימים אחרי הקודם, אלא שלוש שנים – וכאמור, כאשר הצטבר מידע משמעותי מאין-כמותו. שלוש שנים הן פרק הזמן שלעיתים חולף בין שתי מערכות בחירות, גם בבריטניה; ואיש אינו טוען שלבוחר אסור להביע שוב את דעתו ואולי גם לשנות אותה.
התחושה שלי היא, שלפחות אצל ג'ונסון – יש כאן עניין עמוק מאוד של אגו. הוא הוביל את מהלך הברקזיט והיה הקול הבולט ביותר בין תומכיו, והניצחון במשאל העם היה הישג אדיר שלו. אז עכשיו לסכן אותו? עכשיו לומר שאולי זאת הייתה טעות? עכשיו לאפשר ל-40 מיליון בריטים לשנות את דעתם? מה פתאום. ללמדכם, שפוליטיקאים אנוכיים קיימים בכל מקום.

תאריך:  26/07/2019   |   עודכן:  26/07/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
על מי הם חושבים
תגובות  [ 15 ] מוצגות  [ 15 ]  כתוב תגובה 
1
כמה הערות למאמר
אורי פ  |  26/07/19 11:34
 
- הוא רק מציית לבוסים שלו
נפתלי השקדן  |  26/07/19 13:23
2
}}} בעיני אוחנה פודל מחמד של..
יאיר נתניהו  |  26/07/19 12:06
 
- }}}ימין דתיים חרדים לא מוסיפים
ערך למדינת ישראל  |  26/07/19 22:28
3
משאל העם לא מחייב מבחינה חוקית
משאלעם  |  26/07/19 12:46
4
תיקון קטן לכותרת
המתקן  |  26/07/19 13:16
5
[רק]2.5מיליון》רוציםBB=ראשממשלה
ע_הראל  |  26/07/19 13:20
6
"האצילות הפולנית" של בגין
בני בנקר  |  26/07/19 14:17
7
וירוס
אלי אלטוס  |  26/07/19 14:42
8
איתמר לוין, לא אגיב לך, רק
מוטי1  |  26/07/19 15:17
9
טוען איתמר לוין
באום  |  26/07/19 16:56
10
מנהיג לא יכול למחול על כבודו
יהודה אלידע  |  26/07/19 22:15
11
תודה שהארת עינינו
יחיאל האדמוני  |  26/07/19 23:51
12
מר איתמר, ראה כמה הנך שוגה
אלי נמט  |  27/07/19 08:35
13
מאמר דעה שמתאים למרצ
עוד  |  28/07/19 04:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות 2019 (ב)
אפרים הלפרין
אנו רגילים לשמוע טענות על בוטים של הימין, מסתבר שגם לשמאל יש בוטים, ובמסגרת השוויון בין המינים, בשמאל יש בוטות, פרי יציר כפיו של אהוד ברק
עידן יוסף
גוש הימין ממשיך להוביל אך ליברמן עדיין לשון המאזניים    המחנה הדמוקרטי והעבודה-גשר לא מצליחות למשוך קולות מימין    איחוד במפלגות הימין עשוי להצליח יותר מאשר ריצה נפרדת
איציק וולף
בכירי מפלגת המחנה הדמוקרטי החדשה ערכו מסיבת עיתונאים ראשונה    יו"ר מרצ: נבטל את חוק הלאום ונשאף להיות חלק מממשלה שבה נהיה ציר מרכזי, לא ממשלת נתניהו ולא ממשלת ימין    שפיר: עזבתי את הבית האידיאולוגי כי הבית בוער    ברק: את הקמפיין יובילו מספר 10 ומספר 2
מנחם רהט
מול מי שטוען שאיחוד הימין ו/או איחוד השמאל, קריטי לניצחון מחנהו בבחירות, מושמעת טענת האיפכא מסתברא: דווקא רשימה מאוחדת עלולה להבריח מצביעים
איציק וולף
יו"ר הימין החדש, השרה לשעבר איילת שקד, קוראת לכל מפלגות הימין - מלבד הליכוד - להתאחד לרשימה אחת לקראת הבחירות    "הכדור נמצא עכשיו בידיים של איחוד מפלגות הימין, הציבור לא יסלח למי שלא יאפשר את זה"
רשימות נוספות
עתירה נגד הדחת פלמור  /  איתמר לוין
"יש שאננות בימין"  /  מחלקה ראשונה
סיכום: הורוביץ, שפיר וברק ירוצו יחדיו  /  איתמר לוין, מירב ארד
שוב חוזר הניגון, ברק ומרצ  /  דן מרגלית
רק 13  /  אברהם בנמלך
בוקה ומבולקה - חודשיים לבחירות המיותרות  /  יוסף אליעז
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il