X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
דברי ראש לשכת עורכי הדין בוועידת המשפט התשיעית של לשכת עורכי הדין [י"ד באלול תש"ף, 03.09.2020]
▪  ▪  ▪
חימי. שבענו מקרבות

ראיתי אתמול פרסומת לקראת הוועידה הזו, פרסומת שהכותרת שלה הייתה "הקרב על מערכת המשפט מגיע לנקודת רתיחה". כראש לשכת עורכי הדין, אני חושב שהרבה מאוד אנשים מרגישים ששבענו מקרבות.
יש לנו מערכת משפט אחת. מערכת טובה וחשובה שאין דמוקרטיה ואין מדינה בלעדיה. כמו כל מערכת, היא כפופה לביקורת, ויש דברים שצריך לשפר ולתקן בה, אבל על מערכת המשפט שלנו צריך לשמור - לא להילחם בה. יש לנו מאבקים הרבה יותר חשובים. ננצח בהם רק אם נשתפר בדרך שבה אנחנו מנהלים את הוויכוחים בינינו.
זוהי שנת המשפט השנייה שאני מגיע אליה כראש לשכת עורכי הדין. בפעם הקודמת שנפגשנו במעמד הזה, איש מאיתנו לא יכול היה לדמיין איזו שנה תהיה לנו ובאילו נסיבות נפתח את השנה הבאה. מגיפת הקורונה ערערה את כל מונחי היסוד של חיינו. והיא שינתה ללא היכר גם את מערכת המשפט. היא אילצה את כולנו לגייס את כל כוחות ההסתגלות והיצירתיות כדי להתאים את עצמנו למציאות הכאוטית שניצבנו בפניה. העובדה שהצלחנו לקיים את הוועידה, גם אם במתכונת שונה, מבטאת את היכולת שלנו לעשות את השינויים הנדרשים וזה באמת לא מובן מאליו.
השינויים הרבים שהמערכת עברה בחודשים הללו רק מעצימים את האחריות המוטלת עלינו, ציבור עורכות ועורכי הדין: לשמור אף יותר מתמיד על זכויות הלקוחות שלנו ועל הגינות ההליך המשפטי שהם ניצבים בפניו.
המגבלות הרבות פגעו לא רק בנגישות של המתדיינים לערכאות השיפוטיות. הן העמיקו גם את המשבר הכלכלי שהכניס, לצערי, עורכי דין רבים למעגלי האבטלה. כראש הלשכה, אני מחויב לשמש כקולם של עורכות ועורכי הדין אשר חשו בצדק שהרשויות השונות אינן קשובות מספיק למצוקות שלהם לאורך המשבר. פעלתי למען כל אלו שפרנסתם נפגעה ואני מתחייב כי גם בהמשך ההתמודדות עם המגיפה, נוסיף לפעול בערבות הדדית ולסייע לעורכות ועורכי הדין מכל רחבי הארץ להמשיך להתפרנס בכבוד. זו המחויבות שלי ואני מתחייב לעשות כל הניתן והאפשרי כדי לעמוד בה.
הקורונה כאמור היא משבר בריאותי וכלכלי מהחמורים שידענו. אך צריך להודות: זהו איננו המשבר היחידי, שמערכת המשפט והציבור הישראלי מתמודדים איתו בימים אלו. לכך מצטרף גל עכור ומתמשך של הטלת רפש במערכת מצד גורמים רבים מדי.
בשנה האחרונה היינו עדים למתקפות מחרידות שכללו גם איומים מפורשים כלפי בכירי מערכת המשפט. בית המשפט העליון, היועץ המשפטי לממשלה, הפרקליטות - כל אלו הפכו זה מכבר למטרות לגיטימיות. הגיע הזמן לומר באופן ברור: נבחר ציבור שתוקף בצורה ברוטלית את אחת מרשויות המדינה; נבחר ציבור שמאיים על היועץ המשפטי לממשלה או על אנשי הפרקליטות - לא ראוי לתפקידו! זוהי התנהגות בריונית ומסיתה ויש להוקיע אותה בצורה ברורה. ללא היסוס. ללא גמגום.
כמו כל מערכת גדולה וותיקה, גם מערכת המשפט אינה חפה מטעויות. יש לבקר אותה כדרך קבע, לתקן ליקויים ולהיות פתוחים לשינויים. בלעדיהם המערכת תתנוון ותפסיק לשרת את מטרתה ואת הציבור שבשמו היא פועלת. אך כפי שכל מדינה דמוקרטית צריכה רשות מחוקקת, וכפי שלא ניתן לקיים את השיטה ללא רשות מבצעת, לא ניתן להוקיע את מערכת המשפט כולה.
זה המקום לשוב ולחזור על מה שכבר אמרתי פעמים רבות בעבר: לשכת עורכי הדין בראשותי תמשיך לעמוד לימינה של מערכת אכיפת החוק ובתי המשפט. נגן על עצמאותם בחירוף נפש, מול כל קולות ההסתה והאיומים. שיח אלים, מסית ופוגעני חותר תחת היסודות של הדמוקרטיה הישראלית. אלו מהווים איום מפורש על עתידם וביטחונם של אזרחי ישראל. אין לנו את המותרות לאפשר למצב הזה להימשך.
הוויכוח המתמשך בנוגע למערכת המשפט מחדד את העובדה שכולנו מכירים: ישראל מצויה בתוך משבר חוקתי מתמשך שרק הולך ומעמיק. המצב הזה מסוכן לישראל ומסוכן לדמוקרטיה. אומרים ששינויים גדולים מגיעים רק מתוך מצבים של שבר. ובכן, אם אנחנו רוצים למנוע את השבר עלינו להבין שהגיעה עת השינוי. הגיעה העת לכונן סופסוף חוקה לישראל!
אני יודע. רבים מכם שומעים את זה ואומרים לעצמכם "נו באמת", הרי נבחרי הציבור שלנו מתקשים להחליט על קיום ישיבת ממשלה - אז איך יסכימו על סוגיה כה רגישה ומהותית כמו חוקה למדינה? התשובה שלי היא פשוטה:ֿ אין זמן טוב ונכון יותר.
דווקא היום, דווקא עכשיו, אני רוצה להשיק קמפיין חדש במדינת ישראל - דווקא עכשיו - חוקה לישראל. דווקא עכשיו - בגלל השסע המעמיק. בגלל משבר האמון והשיח המתלהם. דווקא בגלל הפלגנות והמלחמות שכל כך שבענו מהן. דווקא עכשיו - חוקה לישראל.
לפני 70 שנה החליטה הכנסת שלא להחליט בעניין החוקה. כעת - הגיעה השעה לפתוח במלאכת התיקון. זה הזמן לשוב לתהליך החשוב ולקדם את הדיון על ניסוח חוקה למדינת ישראל. זו השעה להקים מועצה ציבורית, גוף המורכב מגורמים המייצגים את כלל קשת הדעות בחברה הישראלית, ולקדם את ניסוח החוקה. חוקה שתשמש מצפן חברתי חדש. חוקה שתבטיח את האיזון הדרוש בין שלוש הרשויות ואת כללי היסוד המשותפים לחברה כולה. זהו "קבינט הפיוס" האמיתי שצריך להקים כאן.
אני מקווה מאוד שקולנו יישמע ומבטיח, כי לשכת עורכי הדין תהיה שותפה מסורה בכל תהליך ובכל שיח שיסייע לקדם את הנושא החשוב הזה ולנקות את האקלים החברתי שכל כך זקוק לטיהור.
חשוב לי להדגיש: ביקורת היא דבר לגיטימי, מתבקש, אפילו הכרחי. גם לנו בלשכת עורכי הדין יש ביקורת על המערכת ולא על הכל אנחנו מסכימים. אמשיך לייצג את עשרות אלפי עורכי הדין הפועלים בישראל, ולהשמיע את עמדתנו באופן חד וברור. מערכת אכיפת החוק ובתי המשפט חזקות מספיק כדי להתמודד עם ויכוחים ועם ביקורת, ובלבד שזו ביקורת עניינית ומכבדת. זה בדיוק סוג הדיאלוג שאנחנו זקוקים לו. זו דרכה של לשכת עורכי הדין בראשותי.
אני מאחל לכולנו שנת משפט טובה ומוצלחת, שנה של משפט אמת וצדק, שנת הגינות חברתית, אישית ולאומית.

תאריך:  05/09/2020   |   עודכן:  05/09/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר יואל גוז'נסקי, ד"ר ערן סגל
שליטתן של משפחות מורחבות בסעודיה ובנסיכויות המפרץ תרמה לאורך השנים ליציבותן, אך אין בכך ערובה לעתיד    עלייתם לשלטון של מנהיגים צעירים יותר אינה ערובה לפתיחות דמוקרטית, אם כי עשויה לסייע להידוק היחסים עם ישראל
ד"ר אופיר וינטר, ד"ר יואל גוז'נסקי
הן תומכי ההסכם והן מתנגדיו מוצאים תימוכין בקוראן לעמדתם    ישראל צריכה להיות ערה לשיח; יש לה אינטרס לעודד את הציר הפרגמטי באזור    תהליך הנורמליזציה המתגבש בחסות אמריקנית בין ישראל לאיחוד האמירויות התעצב ברוח פייסנית, ומשווק כהתקרבות דתית מחודשת בין מוסלמים, יהודים ונוצרים. הוא כונה על-ידי מנסחיו "הסכם אברהם" - על-שם אבי שלוש הדתות המונותאיסטיות
איתמר לוין
המאבק בגל הראשון של הקורונה עלה יפה, כי היה צורך לאלתר מול נגיף שהגיע במפתיע וגרם למגיפה שלא הייתה כמותה 100 שנה - ואנחנו אלופי העולם באלתור    החזרה לשגרה וההכנה לגל השני חייבו תכנון ומחשבה - ובזה אנחנו הכי גרועים בעולם, והתוצאות נראות היטב    מאחר שאיננו יודעים להפיק לקחים, ההתנהלות הזאת נמשכת ועולה בחיי אדם
איתמר לוין
הסירוב בציבור החרדי לציית להנחיות הקורונה נובע מסיבות עמוקות של היבדלות ויחס דו-ערכי למדינה, כמו גם מעסקנים המיישרים קו עם הרחוב ורבנים התלויים במה שמספרים להם אינטרסנטים    בנימין נתניהו נושא באחריות משום שהוא מעדיף את השיקול הפוליטי האנוכי שלו על פני הצורך הלאומי להציל חיי אדם
איתמר לוין
יצחק עמית ונעם סולברג התחלפו במקומות בהשוואה לדירוג אשתקד    במקומות הבאים: דוד מינץ, יוסף אלרון, ניל הנדל ויעל וילנר    בחלקו התחתון של הדירוג: חנן מלצר, מני מזוז, ענת ברון, עוזי פוגלמן, אלכס שטיין, ג'ורג' קרא ודפנה ברק-ארז    הדירוג הממוצע למכהנים לפחות חמש שנים: עמית וסולברג ראשונים, פוגלמן וברון אחרונים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il