X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
החשש האמריקני מפני גיס חמישי גרמני בעת מלחמת העולם השנייה, לא רק בארה"ב אלא גם ביתר מדינות אמריקה, הביא למעצרם של אלפי מהגרים מגרמניה - כולל עשרות יהודים רובם שוחררו תוך שנה ורובם השתקעו בארה"ב
▪  ▪  ▪
ליאו המרמן, אחד העצורים היהודים בארה"ב [צילום: הספרייה הלאומית]

לאחר שהמפעל בבעלותו הוצת, רכושו הוחרם, והוא אף ישב חודשיים בבתי כלא בגרמניה הנאצית, הצליח מקס בריל לצאת מגרמניה בשנת 1937 עם משפחתו ולפתוח בחיים חדשים בגווייקיל שבאקוודור. לאחר שעבד זמן מה בתחום האלקטרוניקה, הוא פתח פאב ונדמה היה, כי בריל נמצא בדרך לשיקום חברתי וכלכלי.
אולם כניסתה של ארצות הברית למלחמת העולם השנייה ופרסום שמו ברשימה השחורה של העסקים שבבעלות גרמנית על-ידי השגרירות האמריקנית, החזירו אותו שוב למצב של אי-ודאות כלכלית ממנה ניסה לברוח כשנמלט מגרמניה. בריל התקשה לפרסם את עסקו בעיתונות המקומית ואף לרכוש סחורה. הספקים המקומיים חששו לעמוד בקשרי עסקים עם אדם הנמצא ברשימה השחורה, מחשש שמא יוכנסו אף הם לרשימה זו. פניותיו החוזרות ונשנות לשגרירות האמריקנית, בטענה שאינו יכול לתמוך בנאצים מאחר שהוא יהודי ונאלץ להגר מגרמניה עקב רדיפות המשטר, נפלו על אזנים ערלות.
במקרה אחר, נאלץ בחודש מאי 1944 הממשל החדש של בוליביה, שעלה לשלטון לאחר הפיכה בדצמבר ב-1943 ולא הוכר עדיין על-ידי ארצות הברית, למסור לידיה 81 אזרחי גרמניה ויפן שחיו במדינה.
מקרים אלו מדגימים את אחד מהסיפורים ההזויים ביותר של מלחמת העולם השנייה. כיצד 81 יהודים סומנו ברשימות שחורות, נכסיהם הוחרמו, וכיצד לאחר מכן נכלאו בארצות הברית במחנות מעצר יחד עם 4,707 אזרחי מדינות הציר, רובם גרמנים שהתגוררו באמריקה הלטינית. אותם יהודים שיצאו מגרמניה בשל יהדותם נרדפו בארץ הגירתם בשל גרמניותם. בחלק מתקופת כליאתם הם חלקו את מחנה המעצר עם בעלי אידיאולוגיה נאצית.

כל הגרמנים נעצרו, ללא אבחנה

הדאגה הגוברת בארצות הברית מהצלחותיה הצבאיות של גרמניה והצטרפותה למלחמת העולם השנייה בסוף 1941, הביאו את ממשלת ארצות הברית לפעול נגד הגרמנים. הממשל האמריקני ראה בהם גיס חמישי פוטנציאלי, והחליט להוציא רשימות שחורות של עסקים בבעלות גרמנית. על חברות אמריקניות נאסר לסחור עם העסקים שברשימה

הגרמנים, שהתחילו להגר למדינות דרום ומרכז אמריקה עוד במאה ה-19, היו בחלקם בעלי מטעי קפה גדולים או שעסקו במסחר בהיקף גדול. בעלי האמצעים שבהם היו מקושרים דרך קשרים כלכליים ואף משפחתיים עם משפחות האליטות המקומיות. לאחר שעלה אדולף היטלר לשלטון, הצטרפו כמה מהם למפלגה הנאצית. אחדים מהם בשל אמונה בטוהר הגזע ובאידיאולוגיה הנאצית, ואחרים כדי לשמור על יחסים טובים עם השלטונות הגרמנים, להבטיח את שלום בני משפחתם בגרמניה, ולדאוג להמשך המימון החלקי מגרמניה של המוסדות הגרמניים המקומיים.
רוב הגרמנים בדרום אמריקה ומרכזה לא הצטרפו למפלגה הנאצית, אך גם לא גילו התנגדות על-רקע אידיאולוגי למשטר. היו אומנם מאבקים בין הגווארדיה הוותיקה לבין חברי המפלגה הנאצית על שליטה במוסדות התרבות והחינוך שהקימו המהגרים בארצות קליטתם, אולם נראה שהיה מדובר במאבקים על-רקע אישי ובין-דורי יותר מאשר על-רקע אידיאולוגי.
מכל מקום, הקמת המשטר החדש בגרמניה הביא להתפשטותה של המפלגה הנאצית בדרום אמריקה ולקרע ביחסים בתוך הקהילות הגרמניות, בין היהודים לבין אלו שאינם יהודים. נמצאו גם מנהיגים נאציים שרצו להעתיק מגרמניה את הרדיפות כנגד היהודים הגרמנים המקומיים. אריק הינימן, אחד ממנהיגי הקהילה היהודית בגוואטמלה ולימים שגריר ישראל במדינה זו, ציין לטובה רק ארבע משפחות מתוך כלל הגרמנים בגוואטמלה, שהמשיכו לשמור על יחסי ידידות עם משפחתו גם לאחר עליית היטלר לשלטון. מנהיג המפלגה הנאצית במקום אף ארגן תצפיות על בתי היהודים כדי לוודא שהגרמנים המקומיים אכן מחרימים אותם.
הדאגה הגוברת בארצות הברית מהצלחותיה הצבאיות של גרמניה והצטרפותה למלחמת העולם השנייה בסוף 1941, הביאו את ממשלת ארצות הברית לפעול נגד הגרמנים. הממשל האמריקני ראה בהם גיס חמישי פוטנציאלי, והחליט להוציא רשימות שחורות של עסקים בבעלות גרמנית. על חברות אמריקניות נאסר לסחור עם העסקים שברשימה.
מאוחר יותר אולצו מדינות מרכז אמריקה וחלק מדרומה להעביר לידי הממשל האמריקני את הגרמנים שנחשדו בפעילות נאצית. אולם הממשל האמריקני, שהסתמך על מקורות מודיעין מקומיים מושחתים ואינטרסנטיים, לא ערך בדיקה מהימנה של המועמדים לגירוש. פרט לפעילים במפלגה הנאצית, נשלחו לכליאה בארצות הברית גם גרמנים שלא היה להם שום קשר למפלגה ואפילו אנטי-נאצים ויהודים נרדפי הנאצים.

במחנה מעצר, יחד עם אוהדי הנאצים
ברגן-בלזן. יהודים הוחזקו כקלפי מיקוח

לעצורים היהודים לא היו קלים החיים במקום, כיוון שהקבוצה הבולטת והחזקה ביותר במחנות באה מקרב תומכיה של גרמניה הנאצית ואלו הציקו לעיתים לעצורים היהודים. כך למשל במחנה המעצר סטרינגטאון הצליחו העצורים תומכי הנאצים למנוע לזמן מה מהעצורים היהודים להשתתף בשיעורי אנגלית ובפעילויות הספורט והתרבות של המחנה

התנאים במחנות המעצר לא היו קשים לרוב וצרכיהם הבסיסיים של העצורים סופקו במידה סבירה. במחנה המשפחות ליד קריסטל סיטי שבטקסס פעלו בית ספר, מוסדות תרבות ואפילו בריכת שחייה מאולתרת. כל ילד קיבל אספקת חלב יומית. אולם לעצורים היהודים לא היו קלים החיים במקום, כיוון שהקבוצה הבולטת והחזקה ביותר במחנות באה מקרב תומכיה של גרמניה הנאצית ואלו הציקו לעיתים לעצורים היהודים. כך למשל במחנה המעצר סטרינגטאון הצליחו העצורים תומכי הנאצים למנוע לזמן מה מהעצורים היהודים להשתתף בשיעורי אנגלית ובפעילויות הספורט והתרבות של המחנה. 18 מהם קיבלו חדר מלא אדים בסמוך למקלחות של המחנה, שם יכולים היו עוברים ושבים לקלל אותם בשל יהדותם.
למזלם של הכלואים היהודים, הועבר חלק מהטיפול בכלואים בחודש מרס 1942 ממשרד החוץ למשרד המשפטים. פקידי משרד המשפטים היו רגישים יותר לשאלת חוקיות כליאתם של אנשים ללא משפט רק בשל מוצאם ובלא הוכחות לפעילות חתרנית פרו-נאצית. הודות להפצרות הארגונים היהודיים והארגונים למען הפליטים, הועברו רוב העצירים היהודים באביב ובקיץ 1943 למחנה נפרד בסמוך לאלג'יר שבלואיזיאנה.
תוך שנה לאחר המעבר יכלו כל העצורים פרט לשישה מהם להשתחרר בתנאים מגבילים. תנאים אלו אפשרו להם להתפרנס למחייתם. חלקם אפילו הורשו להתנדב לשרת בצבא ארצות הברית. לאחר תום מלחמת העולם השנייה, 75 מהכלואים היהודיים החליטו לקשור את גורלם בארץ החדשה. רק שניים מהם חזרו לאמריקה הלטינית.
בדיעבד מתברר, כי כליאת הגרמנים נתנה בידי האמריקנים אפשרות להציל יהודים מהשואה. מתוך תקווה "להשיב הביתה" חלק מאזרחיהם בפזורה, בנתה גרמניה מתחם מיוחד במחנה ברגן-בלזן. מתקן זה נועד לשכן יהודים בעלי מסמכים אמיתיים או מזויפים שהעידו על קשר כלשהו למדינות יבשת אמריקה. כל עוד קיוו הנאצים לקבל אזרחים שלהם כתחליף לאותם עצירים, הושארו עצורים אלו בחיים.
אולם היסוסיה של ממשלת ארצות הברית לשלוח את העצורים הגרמנים לגרמניה, בעיקר בשל החשש מחיזוקה של מכונת המלחמה הגרמנית, הביא לכך שרק מספר קטן של גרמנים אכן נשלחו לגרמניה במסגרת הסכמי חילופין עם אזרחיה של ארצות הברית ושאר מדינות אמריקה הלטינית. כשלון מאמצים אלו הביא לכך שאף היהודים הללו הושמדו לאחר שאיבדו את חשיבותם כקלף מיקוח. רק מיעוט זניח מהם הצליחו להינצל.

המאמר פורסם במקור ב"הספרנים" - בלוג הספרייה הלאומית: [קישור]/
תאריך:  22/01/2022   |   עודכן:  22/01/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ארה"ב עצרה יהודים מגרמניה מחשש שהם "תומכי נאצים"
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
לא פלא...
מגיב ותיק  |  22/01/22 16:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים    והפעם - ליום השנה, תענוג בּכּוּך, ביתור, התייקרו בינתיים, חסר-תקדים, נוהלי עבודה ומשנים    "אל נא רפא נא לה" (במדבר י"ב, פסוק י"ג)    בריאות איתנה ושלמה, נחת ואושר    שבת שלום
הרב ד"ר חנן יצחקי
ביום בו התקיימה ועידת ואנזה, נולד בעיר יאסי ילד יתום שאביו נרצח בפוגרום בעיר חצי שנה לפני כן    היום הוא בן 80, אחרי שירות קרבי בצה"ל ועשרות שנים בתחום החינוך    הוא ניצח את היטלר ואנטונסקו
רות רזניק
היכן כל מערכות החינוך? כיצד נולדה שנאה כה עמוקה למי שאינו שייך לזרם החרדי האשכנזי או הש"סניקי המזרחי? כיצד הפכה תפילה מעורבת של גברים ונשים יהודים - למאבק ליד הכותל המערבי?
יעקב קורי
מה שמדהים אותי בכל הסיפור הוא קהות החושים של לה מונד, שמתייחס בצורה מאוד הגיונית ומאוזנת כשהוא בא לשפוט את עוולות וישי ושיתוף הפעולה עם הנאצים, אך מאמץ לחלוטין את הנרטיב הפלשתיני
איתמר לוין
בשבוע הבא ימלאו 80 שנה לוועידת ואנזה, אותה כינס ריינהרד היידריך כדי להבטיח שכל הגורמים הרלוונטיים בצמרת גרמניה הנאצית יכירו בכך שה"טיפול" בעם היהודי מצוי תחת אחריותו וישתפו פעולה עימו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il