מוקד האגודה לתרבות הדיור מקבל מאות פניות בנושא ייעוץ הנדסי, בייחוד מאז קריסת הבניינים שהתרחשו בשנה האחרונה ורעידות האדמה בימים האחרונים. האגודה לתרבות הדיור מעמידה לרשות החברים באגודה ייעוץ מקצועי חינם, הניתן על-ידי מהנדס/הנדסאי בניין מוסמכים, בנושאים הבאים: בעיות רטיבות בבניין סדקים וקילופים בקירות נזילות הנובעות מצנרת מים וביוב איטום, בידוד ועוד.
האם יש מידע לגבי מצב הבניינים בארץ?
באופן כללי, אין מידע לגבי הבניינים, מה מסוכן ומה לא, לא האגודה ולא המדינה אוספות את המידע. יודעים כמה בניינים נבנו לפני שנות ה-80 אבל אין מיפוי מה מצבם של הבניינים. יש בניינים שהעמודים שלהם התפוררו ומכה כזו או אחרת עלולה להפיל את הבניין. ואנחנו צריכים גם לזכור שלפי הסטטיסטיקה, בכל מאה ומשהו שנים יש רעידת אדמה רצינית בישראל, ואם חס ושלום תהיה, אלפי בנייני נמצאים בסכנה. יש ברחבי המדינה אלפי בניינים ברמת סיכון גבוהה מאוד.
מה אנחנו עושים כאגודה לתרבות הדיור?
בבניינים שאנחנו מנהלים באגודה לתרבות הדיור, אנחנו שולחים פעם בשנה מהנדס ועושים בדיקה של הבניין, בודקים את שלד הבניין, את העמודים, בודקים אם יש רטיבויות, ומוציאים דוח מפורט, ואם יש בעיות יש המלצות לתיקונים. בבניינים הישנים, אם יש בעיות זה בעיקר בשלד הבניין ובקורות.
פינוי בינוי – זה הפתרון?
הפתרון המושלם של כל הבניינים הישנים זה כמובן פינוי בינוי, אבל מדובר בתהליך ארוך שיכול לקחת גם חמש עד עשר שנים, ולכן אם יש בעיות, צריך פתרון מיידי, עד לשלב של הפינוי בינוי. יש לנו מה לעשות - תמיכות בקומת קרקע, קורות בטון או פלדה, חיזוק עמודים, יש הרבה דברים לעשות. פינוי בינוי זה פתרון לעולם הבא, אנחנו רוצים פתרון לעולם הזה, עכשיו חייבים להוציא צוותים ולזהות בניינים מסוכנים ולטפל בהם, עכשיו, לא תוך חמש או עשר שנים כמו שלוקח פרויקט פינוי בינוי. יש בניינים שהם ישנים וצריכים טיפול מיידי, ולא יכולים לחכות לפינוי בינוי, אלא נזקקים לטיפול מונע שישמור על היציבות עד הפינוי בינוי. אנחנו נוכל לעשות את כל הפעולות הנדרשות, יש לנו מאגר של קבלנים, שכל ועד בית יכול להתקשר איתם.
מה לגבי העלות?
כל העלות היא על הדיירים. אף אחד אחר לא יעשה זאת. פונים אלינו מלא בניינים, אנחנו שולחים מהנדסים ועושים בדיקה, עושים את החיזוקים הנדרשים כדי שהבניין יעמוד. לחברים באגודה מגיעה בדיקת מהנדס ללא עלות פעם בשנה.
האם ביטוח מכסה?
הביטוח מכסה אם שומרים ומתחזקים את הבניין. ויש גם בניינים ישנים מאוד שאין שם ועד מסודר, ואין ביטוח מסודר, ואין כסף לדיירים.
פעילות האגודה: באגודה לתרבות הדיור מנסים להעיר את הממשלה מזה זמן רב: הם הגישו כבר לפני שנים, תוכנית להיערכות בפני רעידות אדמה שלא התקדמה, ולאחרונה הגישו נייר עמדה נוסף למשרד הבינוי והשיכון. לטענת האגודה, אי-אפשר להגיד שזה השבר הסורי אפריקני. זה לא מקום אחד, טבריה או בית שאן, אלא זה בכל הארץ, וצריך להתייחס לזה ברצינות. אם לא יהיה תקציב ייעודי, שהמדינה תבוא ותגיד, הנה תקציב, בואו נפעל בעניין, איש לא יעשה את זה. הרשויות מפנות למדינה, המדינה סומכת על הרשויות, והדיירים שנמצאים בתווך מחכים גם לרשות וגם למדינה. אם אלה ואלה לא יתעוררו מי שיפגעו אלו רק הדיירים, ולבד הם לא יוכלו לשאת בנטל הזה -אנחנו יודעים את זה, משיחות, ממפגשים, וממאות הפניות שמגיעות אלינו.