X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
נציגי האיחוד האירופי ואירן בווינה [צילום: AP]
הסכם גרעין עם אירן? סיכוי של 50:50
נקודת המחלוקת המרכזית האחרונה שנותרה היא הכללתם של משמרות המהפכה ברשימת ארגוני הטרור - ושני הצדדים מתבצרים בעמדותיהם אם לא יהיה הסכם כעת, השיחות כנראה יימשכו אך הסיכוי להסכם יפחת מאוד

במלאת שנה לשיחות בווינה לגבי חזרתן של ארה"ב ואירן להסכם הגרעין (JCPOA), הצדדים עשו כברת דרך ניכרת לקראת גישור על הפערים ביניהם. אולם לפי שעה ולמרות הרצון להגיע לסיכום חיובי, נראה כי בישורת האחרונה שתי המדינות מחופרות עדיין בדרישותיהן האחרונות, כשכל צד מטיל על משנהו את האחריות לקבלת ההחלטות הסופיות.
השיחות הלא-ישירות בין וושינגטון לטהרן, שנערכו בווינה בתיווך הממונים על מדיניות החוץ של האיחוד האירופי ובמסגרת הוועדות - גרעין, עיצומים והסנכרון ביניהן - הסתיימו. מזה מספר שבועות, מאז חזרת הצדדים לבירותיהם, לא מתקיימים מפגשים בווינה. הסוגיות שנותרו פתוחות מחייבות החלטות פוליטיות בוושינגטון ובטהרן. אירן וארה"ב העבירו ביניהן טיוטות ונציג האיחוד האירופי ביקר בשתי הבירות בניסיון לקדם הסכמה לגבי הסוגיות שעדיין מונעות חידוש של ההסכם. האירנים מסרו, כי יחזרו לווינה רק כדי לסכם סופית את ההסכם. כך או כך, נראה כי לפי שעה הסיכוי לחתום על הסכם זהה לסיכוי שהשיחות יקרסו.
במהלך השנה האחרונה, הקצב והתוכן של המו"מ הושפעו קודם כל מהבחירות לנשיאות באירן. הצוות המקורי שהחל את השיחות בממשלתו של חסן רוחאני, הוחלף בצוות שמינה הנשיא החדש, איבראהים ראיסי, ביטא עמדות קיצוניות יותר ואף גרם להפסקה בת חמישה חודשים בתהליך. בממשל האמריקני, למרות השאיפה לחזור להסכם, התגלעו חילוקי דעות ומחוקקים, בכללם דמוקרטים, ביקרו לעיתים בחריפות את הממשל, שמצידו גילה הססנות לגבי החלטות שנדרש לקבל. בהמשך גם רוסיה, על-רקע המלחמה באוקראינה, הציבה תביעות משלה ובראשן קבלת הבטחה כתובה לכך שהעיצומים שהוטלו עליה לא יפגעו בשיתוף הפעולה הכלכלי והצבאי שלה עם אירן. אלה נפתרו, אך העיבו על האווירה וגרמו עיכובים.

לא חזרה מלאה להסכם הקודם
העמדות האירניות הוקצנו [צילום: וחיד סאלמי, AP]

מהמידע שהתפרסם עלה, כי הצדדים הגיעו להסכמה על הסוגיות הקשורות להיבטים הטכניים של הצעדים שעל אירן לנקוט במסגרת החזרה לתנאי ההסכם המקורי, וכי אלה כבר חלק מהמסמך הקיים. למרות זאת, גם אם קיימת כוונה לפעול בהתאם להסכם המקורי, המשמעות המעשית אינה חזרה מלאה למצב שהיה אמור להיות על-פי לוח הזמנים של ההסכם המקורי, אם הנשיא דונלד טרמאפ לא היה מחליט לפרוש ממנו והוא היה נותר בתוקף. זאת, משום שלאחר הפרישה האמריקנית, אירן התקדמה מאוד בידע כיצד להעשיר אורניום לרמות גבוהות, צברה צנטריפוגות מתקדמות וידע בהפעלתן. גם אם לא תהיה לה גישה אליהן והן יהיו בפיקוח סבא"א, הן יישארו בשטחה, וכן יישאר ברשותה הניסיון בייצור אורניום מתכתי.
התחומים הללו משפיעים ישירות על הידע הרב שנצבר באירן להתקדמות לנשק גרעיני, ולכך השלכה ברורה על לוחות הזמנים הרלוונטיים להחלטה אירנית לפרוץ לנשק. בימים האחרונים פורסם גם מפיו של ראש הוועדה לאנרגיה גרעינית האירנית, כי בהסכם המתגבש תוכל אירן להשאיר על אדמתה 2.5 ק"ג אורניום מועשר ל-60%. היתר זה, אם אכן סוכם, אינו משמעותי מבחינת הכמות, אבל הוא בעל משמעות סמלית רבה עבור טהרן, שבינתיים מנהלת שיחות עם רוסיה לגבי העברת שאר החומר המועשר לשטחה, כפי שנקבע בהסכם המקורי.
גם אשר לסוגיה המרכזית והחשובה ביותר לטהרן – הסרת העיצומים – חלה התקדמות רבה. ממשל ביידן הסכים לא רק להשיב את העיצומים שהוסרו בעת כניסת הסכם הגרעין לתוקף (ינואר 2016), אלא גם להסיר עיצומים נוספים שממשל טראמפ הטיל תוך התבססות על החוקים המתייחסים לנושאי טרור וזכויות אדם, שיש בהם כדי לפגוע ביכולת של אירן לממש את ההישגים הכלכליים ובהם העיצומים על הבנק המרכזי.
עם זאת מסתמן, כי מספר דרישות אירניות נוספות, במסגרת דרישתה להסרה מלאה של העיצומים שהטיל ממשל טראמפ, מונעות סיכום חיובי ויכולת להכריז על חזרה הדדית להסכם. במוקד נמצאת סוגיית הסרתם של משמרות המהפכה מהרשימה של ארגוני הטרור הזרים (FTO) של משרד החוץ האמריקני. זאת, לאחר שהוספו בידי ממשל טראמפ בשלהי כהונתו .
עיקר חשיבותו של נושא זה היא סמלית, מאחר שמשמרות המהפכה ימשיכו להיות נתונים לשורת עיצומים ארוכה שהטיל עליהם משרד האוצר האמריקני. עם זאת, הסוגיה הפכה אבן נגף משמעותית. המשטר האירני, שמשמרות המהפכה הם אבן ראשה ביציבותו, מקורבים למנהיג העליון עלי חמנאי וחולשים על כשליש מכלכלת אירן, דבק בדרישתו להסרתם מרשימת הטרור ומציב זאת כתנאי בל יעבור.
מנגד, הממשל האמריקני נתקל בקושי פוליטי פנימי חריף נוכח התנגדות, לא רק של רפובליקנים אלא גם של גורמים מרכזיים במפלגה הדמוקרטית, להסיר את משמרות המהפכה מהרשימה. גם ידידותיה של ארה"ב במזרח התיכון ובראשן ישראל, מפעילות לחצים על הממשל להימנע מהמהלך. ראש הממשלה, נפתלי בנט, ושר החוץ, יאיר לפיד, קראו במשותף לממשל האמריקני לא להסיר את משמרות המהפכה מרשימת הטרור, כמו גם גורמים בכירים במדינות המפרץ.

להמשיך בשיח דיסקרטי עם הממשל
שיגור טיל של משמרות המהפכה [צילום: AP]

סוגיית הקושי הפנימי שבפניו ניצב הממשל, בין היתר על-רקע פגיעה אפשרית של מיליציות המופעלות על-ידי משמרות המהפכה בכוחות אמריקנים המוצבים בעירק, הפכה מורכבת יותר נוכח הדלפה מוושינגטון ולפיה קיים מידע מודיעיני על אודות ניסיון של משמרות המהפכה לפגוע פיזית בבכירי ממשל לשעבר, שהיו מעורבים בחיסול קאסם סולימאני. בעקבות זאת הוצבה עליהם שמירה. לקושי של הממשל לתמוך באמירה שלפיה משמרות המהפכה אינם ארגון טרור, נוספה העובדה שהעיצומים על גוף זה לא הוטלו מתוקף חקיקות הקשורות בגרעין, אלא בהתבסס על חקיקה המתייחסת לפעילות טרור.
ההתלבטות בממשל נמשכת ודווח לאחרונה, כי הממשל צפוי להתמיד בסירובו להסיר את משמרות המהפכה מהרשימה, לפחות לגבי הסרת כוח קודס ממנה. זאת, גם לאור עמדה ברורה שהשמיע לאחרונה בקונגרס יו"ר המטות המשולבים, גנרל מארק מיליי, שבתשובה לשאלה ישירה אמר: "עמדתי האישית היא שכוח קודס של משמרות המהפכה הוא ארגון טרור ואיני תומך בהסרתו מרשימת הטרור". מזכיר המדינה, אנתוני בלינקן, הדגיש שאכן מדובר בארגון טרור, ולפי הדלפות מהבית הלבן גם הנשיא ג'ו ביידן תומך בעמדה זו.
לפי שעה, המגעים בין הצדדים נמשכים בתיווך אירופי. האמריקנים דורשים, כי אירן תצהיר חד-משמעית שתימנע מפעולות חתרנות ומפגיעה בכוחות האמריקנים במזרח התיכון, ואילו האירנים עומדים על תביעתם להסיר מרשימת ארגוני הטרור את משמרות המהפכה. כל זאת, על-רקע העיסוק האינטנסיבי במשבר באוקראינה, השואב את מלוא תשומת הלב של וושינגטון. נראה, כי בטהרן עולה לראשונה חשש שמא הממשל האמריקני יימנע מלהכריע בסוגיות בעלות המשמעויות הפוליטיות הפנימיות, בעיקר בהיות ארה"ב חודשים ספורים לפני בחירות האמצע לקונגרס. איבוד הרוב הדמוקרטי בסנאט ואולי גם בבית הנבחרים עלול להעיב על המשך כהונתו של ביידן.
עם זאת, העניין הרב של ארה"ב ואירן בחזרה להסכם הגרעין, ובעיקר ההבנה בממשל האמריקני לפיה חלופות להסכם יהיו בעייתיות עד מאוד, צפוי להאיץ בהן לגשר על המחלוקות. אומנם הממשל הצהיר, כי הוא נערך גם למימושן של אלטרנטיבות לאי-חזרה להסכם, אך נראה, כי אין בידיו תוכנית סדורה לגבי המדיניות מול אירן, אם המגעים הנוכחיים יקרסו. סביר כי גם אם הצדדים לא יגיעו בעת הנוכחית להסכמות - ניסיונות הגישור יימשכו, הגם שצפוי, כי המשך קידומה של תוכנית הגרעין האירנית יקשה מאוד על חזרה להסכם הגרעין והסיכויים למו"מ על הסכם חדש נמוכים במיוחד.
בכל מקרה, על ממשלת ישראל להמשיך בשיח אסטרטגי דיסקרטי עם הממשל ובוודאי להימנע מניגוח פומבי שלו. חשיבות השיח תגבר בעיקר אם לא יחודש הסכם הגרעין, שכן נראה שלארה"ב וישראל אין בעת הזו תוכנית מגובשת ומוסכמת להתמודדות עם האצה אירנית של תוכנית הגרעין ועם הקשיים שתציב בפני יכולת הפיקוח של סבא"א. זאת ועוד: יש לקחת בחשבון, כי גם אם הממשל לא יצליח בבחירות האמצע לזכות ברוב בשני בתי המחוקקים, עדיין נותרו שנתיים לכהונתו וקיימת חשיבות רבה ליכולת של ישראל לשמור על מערכת יחסים טובה עימו לגבי מכלול הסוגיות המדיניות-ביטחוניות שעל סדר היום.

הכותבים הם חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  16/04/2022   |   עודכן:  16/04/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הסכם גרעין עם אירן? סיכוי של 50:50
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
"תולדות השגעון בעידן התבונה"..
אלו שלא שוכחים 73  |  16/04/22 11:38
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
אביתר בן-צדף
מחשבות לא רק על מלחמה בעקבות הפלישה הרוסית לאוקראינה    הרוסים תקעו את חתימת הסכם הגרעין עם אירן    לרוסיה יש עומק כלכלי אדיר, וכלכלת מדינות רבות במערב תלויה בה    ג'אנט ילן, שרת האוצר האמריקנית: המלחמה באוקראינה תשפיע מאוד על הכלכלה העולמית
מירב ארד
הוסיף: "בשנה האחרונה אירן עלתה מ-10 ק"ג חומר מועשר ב-60% ל-50 ק"ג – אין ואקום, ואם לא נחתם הסכם חייבים להפעיל פלאן בי״    לפיד: "פסגת הנגב היא המודל הנכון לשיתוף פעולה אזורי על-מנת להילחם בטרור ולחיזוק הקשרים המדיניים שיבטיחו יציבות אזורית״.
עמנואל בן-סבו
תחושת הציבור בישראל כתחושת ההנהגה הישראלית המביטה בתימהון מוכת הפתעה מהחתימה שאפשרה את האצת קצב פיתוח הפצצה הגרעינית
מרדכי ליפמן
לוועידה עצמה הייתה חשיבות גדולה מאוד    כבר שנינו כי "המדיה היא המסר", אמר זאת במאה הקודמת מרשל מקלוהן בניתוח מזהיר, המלווה דורות של סוציולוגים ואנשי תקשורת, באקדמיה ומחוצה לה
יעקב קורי
בצוק העיתים מתרחשים לא מעט ניסים והסינים צודקים כשהם אומרים שכל משבר יוצר הזדמנות. ישראל קמה בשעה האפילה ביותר של העם היהודי כאשר 5 צבאות ערב יחד עם כנופיות הפלשתינים רצו להשלים את מלאכתו של היטלר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il