X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
עשרות עד מאות אחוזים [צילום: וחיד סאלמי, AP]
המחירים זינקו, אירנים יצאו לרחובות ונורו
הנשיא איברהים ראיסי התאים את שער החליפין לרכישת מוצרי יסוד לשער האמיתי, ובמספר איזורים במדינה פרצו הפגנות – אם כי מצומצמות בהרבה מאשר בגלים הקודמים פתרון אמיתי לבעיות הכלכליות אינו נראה באופק

בימים האחרונים פרצו במספר איזורים ברחבי אירן הפגנות במחאה על עלייה במחירי קמח, שמן, ביצים, עוף ומוצרי חלב, בשיעור חד של עשרות עד מאות אחוזים. רוב ההפגנות התקיימו במספר מחוזות בדרום-מערב המדינה, ובעיקר במחוזות חוזסתאן, לורסתאן וצ'הארמחאל ובחתיאר. מחוזות אלה, שבהם מרוכזים בני המיעוט הערבי ובני המיעוט הלורי-בחתיארי, סובלים במשך שנים ממצוקה כלכלית ומבעיות סביבתיות קשות עקב הזנחה נמשכת ואסטרטגיית פיתוח ריכוזית, היוצרת פערים סוציו-אקונומים רחבים בין המרכז לפריפריה וחלוקה בלתי-מאוזנת של משאבי המדינה.
ברוב ההפגנות השתתפו, ככל הנראה, בין עשרות למאות מפגינים. בדומה להפגנות בשנים האחרונות, ובמיוחד גל המחאה של דצמבר 2017-ינואר 2018, "מהומות הדלק" בנובמבר 2019 ומהומות קיץ 2021 על-רקע החרפה במצוקת המים והחשמל, קראו חלק מהמפגינים סיסמאות בגנות בכירי המשטר, בראשם המנהיג העליון, עלי חמנאי, והנשיא אבראהים ראיסי, ותקפו חנויות ומוסדות ציבור. השלטונות עשו שימוש בגז מדמיע ובמספר מקרים גם באש חיה כדי לפזר את המפגינים. על-פי דיווחים חלקיים בתקשורת האירנית וברשתות החברתיות, לפחות שלושה מפגינים נהרגו ועשרות אחרים נפצעו או נעצרו בעימותים עם כוחות הביטחון.
בניסיון לבלום את התפשטות המחאה שיבשו השלטונות – בדומה לגלי מחאה קודמים - את רשת האינטרנט, בעיקר בחוזתסאן, כדי למנוע מהמפגינים העברת הוראות והפצת סרטונים המתעדים את ההפגנות. ב-16 במאי פרסמה מחלקת המדינה האמריקנית הודעת תמיכה במפגינים ובזכותם של אזרחי אירן לממש את חופש ההתארגנות והביטוי שלהם ללא חשש.

סובסידיות זמניות למשך חודשיים
תמיכה מצד צמרת המשטר [צילום: וחיד סאלמי, AP]

עליות המחירים החדות בימים האחרונים נובעות מהחלטת הממשלה לבטל את שער החליפין הרשמי המיועד לייבוא מוצרי מזון בסיסיים ותרופות (42,000 ריאל לדולר בהשוואה לשער חליפין עדכני של בין 300,000-250,000 ריאל לדולר בשוק החופשי). ההחלטה התקבלה על-אף ההערכות שהיא תוביל לזינוק במחירי מוצרי היסוד. הממשלה הצדיקה את ההחלטה בצורך ב"ניתוח כלכלי" לשם תיקון חלק מהכשלים המבניים שמהם סובלת כלכלת אירן.
הפער הגדל והולך בין שער החליפין הרשמי לשער החליפין החופשי יצר לאורך השנים עיוותים בכלכלה האירנית, הקשה על ייצוב שער המטבע ותרם להחרפת הגרעון התקציבי ומשבר האינפלציה. הצעות דומות לביטול השער המסובסד עלו מספר פעמים בעבר, אך לא יושמו בשל החשש מעליות מחירים שיובילו לחידוש המחאה העממית. משבר החיטה העולמי בעקבות המלחמה באוקראינה מילא תפקיד מרכזי בהחלטתו של ראיסי ליישם כעת את הרפורמה. לטענת הממשלה, הפער בין מחירי מוצרי היסוד המסובסדים באירן למחיריהם מחוץ למדינה גדל במידה ניכרת בעקבות התייקרות החיטה בעולם – מה שהחריף את תופעת ההברחות למדינות שכנות, במיוחד לעירק, אפגניסטן, טורקיה ופקיסטן.
בניסיון לפצות באופן חלקי את האזרחים על עליות המחירים החריגות, הודיע ראיסי בראיון טלוויזיוני (9 במאי) על חלוקה זמנית למשך חודשיים של קצבאות חודשיות בסך 400,000-300,000 תומאן לאדם (15-13 דולר) לתשעת העשירונים התחתונים, שאליהם משתייכים כ-72 מיליון בני אדם. במהלך יוני הקרוב צפויות קצבאות אלה להתבטל והן יומרו ב"כרטיסים חכמים", שישמשו לקניית מוצרי יסוד במחיר מסובסד, בדומה לנהוג כיום ברכישת דלק. ראיסי הצהיר, כי לא יימנע מהחלטות קשות וקרא לציבור לא להיכנס לתבהלה.
על-רקע הפגנות המחאה סייר ראיסי ב-13 במאי באחד השווקים המרכזיים בטהרן ושוחח עם אזרחים. הוא הצהיר, כי כל עוד הוא חי, לא יאפשר לאזרחים להיפגע מהתוכנית הכלכלית החדשה. הוא הנחה את שר החקלאות לנקוט את הצעדים הדרושים כדי למנוע מחסור במוצרי יסוד, במיוחד שמן, מוצרי חלב, ביצים ועוף.
הגם שהחלטת הממשלה עוררה בחודשים האחרונים חילוקי דעות בין הממשלה לפרלמנט (מג'לס), היא זוכה לתמיכה מצד צמרת המשטר. מזכיר המועצה העליונה לביטחון לאומי, עלי שמחאני, כתב בחשבון הטוויטר שלו (ב-10 במאי), כי מימוש התוכנית הכלכלית החדשה מעיד על כישורי הממשלה. חמנאי הביע אף הוא תמיכה מרומזת בהחלטת הממשלה. בפגישה עם נציגי פועלים (9 במאי) קרא חמנאי לכל מוסדות המדינה ולציבור לסייע לממשלה ביישום תוכניותיה הכלכליות.
גם האתר נור ניוז, המזוהה עם המועצה העליונה לביטחון לאומי, הביע תמיכה במדיניות הממשלה חרף הפגנות המחאה. במאמר שפורסם באתר ב-13 במאי נכתב, כי החלטת הממשלה לבצע שינויים במדיניות הסובסידיות והקצבאות היא צעד אמיץ הזוכה בתמיכת רובם המכריע של הכלכלנים. לטענת האתר, החלטה זו לא מומשה בעבר בשל היעדר אומץ פוליטי מצד הממשלה הקודמת של הנשיא חסן רוחאני, שהעדיפה שיקולים פוליטיים על פני אינטרסים לאומיים. האתר ציין, כי ביקורת על מדיניות הממשלה, שיש בה כדי לסייע במימוש התוכנית הכלכלית, היא דבר רצוי. הוא הזהיר, עם זאת, כי כל פעולה שנועדה למנוע את מימוש המדיניות הכלכלית (במשתמע: המשך הפגנות המחאה) מהווה פגיעה באינטרס הלאומי ותחייב מענה הולם מצד השלטונות נגד המבקשים לחבל במאמצי הממשלה.

ההפגנות מוגבלות בהיקפן
אין משאבים לפתרון הבעיות [צילום: AP]

בשלב זה, הפגנות המחאה מוגבלות בהיקפן, בוודאי בהשוואה לגלי המחאות רחבי ההיקף שפקדו את אירן בשנים 2019-2017, ואין בהן כדי להציב אתגר משמעותי ליציבות המשטר. עם זאת, הן מספקות עדות נוספת למשבר הכלכלי החריף המתבטא, בין היתר, באינפלציה של 40%, בחוב לאומי תופח ובגירעון תקציבי חמור. המצב הכלכלי הקשה והייאוש הגובר בקרב הציבור מספקים כר פורה לחידוש המחאה העממית ומעידים על הצורך לספק מענה למצוקות האזרחים.
הפגנות המחאה מתקיימות על-רקע ביקורת גוברת מצד יריביו הפוליטיים של ראיסי נגד תפקודו הכלכלי, פחות משנה לאחר בחירתו לתפקיד. ביקורת זו משקפת מורת רוח גוברת מהתנהלותו בענייני כלכלה, במיוחד לאור הבטחותיו לפעול לשיפור המצב הכלכלי ולמאבק בעוני המתפשט. הרפורמה הכלכלית, שבמרכזה ביטול שער החליפין המסובסד, עשויה להצביע על נכונותו של ראיסי לקדם פתרונות תשתיתיים וארוכי טווח לכשלים הכלכליים – גם במחיר חידוש גל המחאה.
בנוסף, יישומה מעיד על הערכת המשטר, לפיה ביכולתו להתמודד בהצלחה עם הפגנות מחאה נוספות. בראיית ההנהגה האירנית, רפורמות כלכליות הן חיוניות במסגרת המאמץ להתאים את כלכלת אירן לתנאי העיצומים ושיפור כלכלי אפשרי רק באמצעות "כלכלת התנגדות", שעיקרה הפחתת התלות האירנית בגורמים זרים. אף על-פי כן, ספק רב אם יש בידי ראיסי המשאבים הדרושים לפתרון הבעיות הכלכליות הניצבות בפני ארצו, במיוחד ללא הסרת העיצומים הכלכליים המהווים גורם חשוב (אם כי לא יחיד) למצבה הקשה של אירן.

הכותב הוא עמית מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  21/05/2022   |   עודכן:  21/05/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המחירים זינקו, אירנים יצאו לרחובות ונורו
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
התנגדותה של שרת הפנים איילת שקד להצטרפות ישראל לאמנת אסטנבול למניעת אלימות במשפחה בנימוק שהדבל עלול להוביל לפגיעה במדיניות ההגירה מונע את העלאת הנושא לאשרור בישיבת הממשלה. ח"כים מהימין וארגוני משפחה מתנגדים למהלך, אך מנגד ארגוני נשים טוענים שאי-אשרורה נותן לגיטימציה לפגיעה בנשים
איתמר לוין
הרשתות החברתיות מאפשרות להפיץ בלא מגבלה ובמהירות האור תיאוריות קונספירציה שקריות ומידע כוזב ביודעין, הן בעולם והן בישראל - וזהו מצב חמור מאוד, עד כדי סכנה לחיי אדם    התשובה צריכה להינתן בידי המחוקקים, בתי המשפט ומערכת החינוך
איתמר לוין
עד המדינה על עד המדינה: מניעיו היו טהורים וענייניים בלבד, והוא ספג ביקורת בלתי מוצדקת מצד התקשורת ושימת רגליים משיקולים זרים מצד משרד האוצר
איתמר לוין
התביעה סברה שבידיה תיעוד מזמן אמת של פגישת ההנחיה, בכתב ידו של פילבר - אבל היום הוא הסכים עם ההגנה, שהרבה יותר סביר שזוהי תרשומת לקראת פגישה אחרת עם נתניהו
איתמר לוין
סכסוך תלת-צידי על חנות וירטואלית מגיע לפתחה של הרשמת הבכירה ויג'דן חליחל, המנהלת את הדיון בשילוב מופתי של ענייניות ורוגע, יעילות והתמקדות בעיקר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il