X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
בן-דוד. תירוץ מקורי לאי-התייצבות
שיפוט מהיר / יריב בן-דוד
"הוא יכול להיעלם; התיק לא ייעלם"
יום ארוך של פתיחת הליכים פליליים אינו מונע מהשופט יריב בן-דוד להקפיד על הנהלים וזכויות הנאשמים אחד מהם, בעל בעיות נפשיות, בוחן ממושכות את סבלנותו של בן-דוד - הפוקעת כאשר באמת כלו כל הקיצין

השופט: ירון בן-דוד, בית משפט השלום בבאר שבע
המועד: יום רביעי, 8.6.2022, שעה 11:15
הנושא: תיקים פליליים
ערימה גדולה של תיקים מונחת על שולחנו של השופט יריב בן-דוד. אנחנו בשלבים הכי מקדמיים, כאשר הנאשמים מגיעים לראשונה לבית המשפט ובן-דוד צריך לבדוק מי מיוצג ומי צריך סניגוריה ציבורית, ולקבוע את התיק להקראה. שאלת כפירה של משקיף מהצד: האם לא ניתן להעביר בחוק את ההליך הזה, לפחות בחלקו, למזכירות? אולי אפילו להליך ממוחשב? סתם רעיון.
בין התיקים ניגשת אישה לדוכנו של בן-דוד, טוענת שהגישה בקשה ולא קיבלה תשובה. בן-דוד מנסה להיות סבלני: "כשמגישים בקשה, זה לא אומר שהדיון היום. תלכי למזכירות". האישה טוענת שהיא חולת סוכרת וממתינה מאז 08:30. בן-דוד נכנס לתיק, כותב החלטה ואומר לה: "הרגע ניתנה החלטה. תלכי למזכירות, תקבלי את ההחלטה. אין לך מה לחזור לכאן. תקראי את ההחלטה. כרגע אין לך מה לעשות כאן". האישה אינה מרפה: "הבנת הכל?". בן-דוד: "גבירתי, את מפריעה לי, אני בדיון". היא מסננת משהו ויוצאת.
כאמור, רוב זמנו של בן-דוד מוקדש לפתיחת ההליכים. הוא שואל את הנאשמים האם קיבלו את כתבי האישום, האם יש להם סניגור פרטי או שהם מבקשים מינוי מהסניגוריה הציבורית (כולם בחרו באפשרות השנייה). למרות הרשימה הארוכה של התיקים, בן-דוד אינו מעגל פינות. כאשר תשובתו של אחד הנאשמים לשאלת הסניגוריה אינה ברורה, בן-דוד מוודא: "אתה מבין? צריך מתורגמן לפעם הבאה? להזמין מתורגמן לשפה האמהרית?". מישהו שליד הנאשם טוען שהאיש דובר עברית, אך בן-דוד מעיר: "זה לא נראה" ומורה להזמין מתורגמן לדיון ההקראה.
"ראש השלוחה הנחה לקיים דיון"
כאשר הצדדים מודיעים על חזרה מאישום, בן-דוד תוהה באוזני התובעת מדוע צריך את כל העסק. הרי אפשר למסור הודעה לבית המשפט וגמרנו. תשובתה: "ראש השלוחה הנחה לקיים דיון כדי שהנאשמים יתייצבו". עוד נקודה לתשומת לב ברמה גבוהה יותר מאשר השופט הבודד: האם יש לאפשר למשטרה לבזבז את זמנו של בית המשפט ולטרטר סתם את הנאשמים? זה נראה כמעט כאילו המשטרה רוצה לתת להם טפיחה קטנה על היד משום ש"נאלצה" לבטל את כתב האישום.
בן-דוד פונה לנאשם אחר: "זה על תקיפת בת זוג והיזק לרכוש. זה אירוע שהיה בינך לבין האישה, לפי מה שהם טוענים. מדבר עברית טוב? תכף תקבל פרוטוקול. חובה להגיע. אם לא - צו הבאה, עניינים. יש לך בפרוטוקול טלפון של הסניגוריה [הציבורית]. תחכה חודש, חודש וחצי, לא יתקשר איתך [הסניגור] - תתקשר לסניגוריה, יגידו לך מי הסניגור".
כעת סיפור מקורי. הנאשם לא הגיע, כי - לדברי הסניגורית - אתמול הייתה ברית המילה של בנו והוא קלקל את הקיבה. תאמרו: ביש מזל. אבל המדור כבר ראה יותר מדי פעמים צירופי מקרים כאלה. והפעם, כפי שמציין בן-דוד, "זו דחייה רביעית-חמישית". התובעת מסכימה להימנע מהוצאת צו הבאה כפוף להמצאת אישור רפואי. הערה מהצד: זה בדיוק מסוג המצבים הרפואיים בהם הרופא תלוי לגמרי במטופל, ואינו יכול לאשר או לשלול את תיאורו.
בן-דוד מכתיב: "זאת הבקשה החמישית לדחיית מועד הדיון, והפעם נוכח קלקול קיבה ממנו סובל הנאשם על-פי הטענה. אין מנוס מדחיית הדיון פעם נוספת. הפעם לא יוּצַא צו הבאה נגד הנאשם, ברם ככל שלא יוצגו מסמכים רפואיים - ישקול בית המשפט הוצאת צו הבאה". כעת מתחיל מו"מ בין הסניגורית לבין בן-דוד על מועד הדיון הבא; דומה שבנסיבות אלו, בן-דוד פשוט היה צריך להודיע מתי הדיון ושהיא תסתדר עם יומנה. לבסוף נקבע 15 ביוני ובן-דוד מציין ש"מועד הדיון תואם עם יומן בא-כוח המשיב".
"השופט הבא ישבור את הראש"
בן-דוד מנסה לעבור לעניינם של שני נאשמים, אך מישהו מתפרץ: "למה אני אחרון? אתה יודע איפה אני גר? יצאתי ב-07:30". בן-דוד מגיב: "אדוני, זה בית משפט!". הוא מטפל באותם נאשמים, ומוכן לקבוע את הדיון הבא לאוקטובר משום שאחד מהם - ללא תאריכים ואסמכתאות - שעד אז יש לו "ועדות רפואיות וטיפולים". בן-דוד מבקש מהנאשם דובר העברית: "תתרגם לו שהוא קיבל כתב אישום ומבקש סניגוריה ציבורית". הוא מזמן מתורגמן לדיון ההקראה ואף מבקש למנות סניגור דובר ערבית אם הדבר מתאפשר.
כעת הגיע תורו של הנאשם קצר הרוח ומתברר שזה היה רק הקדימון. האיש סובל מבעיות נפשיות, אך חוות הדעת האחרונה בעניינו הייתה ביוני 2019 ואז נקבע שאינו כשיר לעמוד לדין. התביעה, בצדק, עומדת על בדיקה עדכנית - אך בן-דוד מציין שהאיש נשלח אשתקד לבדיקה ולא הגיע. סניגורו מזהיר שמצבו של מרשו יידרדר אם יישלח שוב לבדיקה.
בן-דוד רוצה לסייע: "אני מסכים איתך. אפשר להתקדם בלי חוות הדעת. אבל אם הם [התביעה] עומדים על זה, זה מצב מורכב. אני אשלח את זה לראש השלוחה. אם התביעה לא תהיה מוכנה [לוותר], לא תהיה לך ברירה אלא ללכת על חוות הדעת. אם התביעה תגדיל ראש ותאמר שלא היה כשיר [ניתן יהיה לוותר]. אבל הוא לא רוצה ללכת. מה אני יכול לעשות? הוא יכול להיעלם; התיק לא ייעלם".
בן-דוד מאפשר לנאשם לדבר. הלה טוען שאמנם נכנס לבית לא-לו, אך נרדם ולא עשה דבר. "להיכנס לבית - זו עבירה", מנסה להסביר לו בן-דוד. הנאשם: "אתה עושה כאילו פרצתי, גנבתי" ומתחיל לצעוק. בן-דוד נותר רגוע: "אם אתה רוצה רק להשמיע ולא לשמוע, אין בעיה. ברגע שתסיים, תגיד לי. הפנו אותך לפני שנה לפסיכיאטר שיבדוק אותך. הסניגור כנראה צודק".
הנאשם ממשיך להתווכח וטוען שהוא מצוי במעקב חודשי. בן-דוד: "זה משהו אחר, זה לא מספיק לבית משפט. אתה רוצה ללכת לחוות דעת?". הנאשם מתחיל להתמקח: הוא רוצה בדיקה בירושלים או בצורה מקוונת. ואז יש לו דרישה חדשה: להעביר את התיק לירושלים, מקום מגוריו. בן-דוד, עדיין בסבלנות רבה, מנסה להסביר שאין הליך שכזה ומכניס לפרוטוקול את עיקרי הדברים.
אבל כאשר הנאשם ממשיך בשלו, בן-דוד מפסיק להכיל אותו: "יש לך סניגור? דבר איתו". הסניגור, ראוי לציין, היה פאסיבי כמעט לחלוטין ולמעט כמה נסיונות מן השפה ולחוץ - לא עשה דבר כדי להשתלט על מרשו. במבט מהצד נראה, שזה משרת את טענתו בדבר חוסר כשירותו של האיש. בן-דוד מציין בפרוטוקול ש"הנאשם צועק ומתלהם כלפי בית המשפט" ואומר לו: "עד שהתיק הזה יסתיים, אתה תגיע לכאן, ואם לא - אתה תיעצר". בן-דוד מכתיב שהוא נותן לנאשם הזדמנות אחרונה להיבדק בידי פסיכיאטר, ומנחה לבצע את הבדיקה בירושלים ככל שהדבר אפשרי.
הנאשם ממשיך לצעוק: "למה מחליפים כל הזמן שופט? לא מכיר אותו, הוא לא היה בפעם הקודמת". הסניגור מתערב לראשונה ואומר למרשו שאולי התביעה תסגור את התיק, אך בן-דוד מעיר: "אל תבנה על זה". והוא מבהיר: "בדיון הבא, ככל שתהיה חוות דעת, אני מעביר את זה ל-144 [דיון על סדרי התיק] לשופט הבא, שישבור את הראש. הוא לא רוצה לעזור לעצמו - אני לא יכול לעזור לו". רק כעת פוקעת סבלנותו: "אני אקרא לאבטחה. מספיק. צא החוצה, בבקשה. צא החוצה! צא החוצה!". בן-דוד מסנן: "חוצפן"; אבל הנאשם אינו מוותר על זכות המילה האחרונה: "אתה חוצפן".
השורה התחתונה:
לא רבים היו נותרים סבלניים זמן כה רב כמו בן-דוד, במיוחד מול הנאשם האחרון, והוא ראוי על כך לשבח. הביקור באולמו הציף בעיות רוחביות - דיונים שלכאורה לא צריך בשבילם שופט ותביעה המתעקשת לבזבז זמן - כמו גם את חוסר האונים של בית המשפט מול נאשם המתחמק בכל דרך אפשרית. כתמיד, בעיות רוחביות מצריכות התייחסות רוחבית.
יעילות: 9.
מזג שיפוטי: 9.

תאריך:  28/06/2022   |   עודכן:  28/06/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"הוא יכול להיעלם; התיק לא ייעלם"
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שיפוט מהיר
איתמר לוין
המדור כבר נתקל בבלגן באולמות ימי מיקוד פליליים, אך מה שהתרחש אצל איתן אמנו היה יוצא דופן: השופט עצמו נטל חלק פעיל ביצירת אווירת מועדון, בה כולם מדברים עם כולם - בלי שום נוהל וסדר. הוא גם אִפשר לקלדנית שלו להציג לצדדים שאלות מהותיות
איתמר לוין
השופט ירון גולן מפגין את כל התכונות הנחוצות לדיון בהליכי חדלות פרעון של יחידים: סבלנות, אנושיות ובקיאות בפרטים. מטרתו העליונה היא להוביל להסכמות שבהן יוכלו החייבים לעבוד, והוא מצליח להשיג אותן
איתמר לוין
מילים אלו של השופט נמרוד אשכול מיטיבות לתאר את יחסו לנאשמים בקנסות קורונה הנדונים בפניו. הקפדתו על רוח החוק ועשיית משפט צדק מלווה בהומור והרבה אנושיות; התיקים אומנם אינם מסתיימים בדיון אחד, אך במקרה זה - יש לזקוף לזכותו את העיכובים
איתמר לוין
השופטת אדנקו סבחת-חיימוביץ דנה בקנסות שהוטלו בתקופת הקורונה, ומי שהתייצבו בפניה יכולים להתרשם מן הענייניות, היעילות והאנושיות שלה - שאינם באים על חשבון הניהול התקין של התיקים. בדרך אנחנו שומעים גרסה מעניינת על אכיפת הקורונה בקלנסוואה
איתמר לוין
הנהלת בתי המשפט יכולה לשלוח שופטים לאולמה של דורית סבן-נוי בפתח תקוה, כדי ללמוד כיצד לנהל דיונים במעצרים עד תום ההליכים: בקיאות ויעילות מרשימות, תשומת לב לכל פרט ושמירה על אווירה נינוחה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il