סיר לחץ מקצר באופן משמעותי את זמן הבישול, ולכן הבישול בו יעיל. אולם, שימוש לא נכון בסיר לחץ, אי-הקפדה על הנחיות היצרנים או תחזוקה לא נכונה עלולים להביא לפיצוץ הסיר ופגיעה במשתמשים. יש לציין כי תקן ת"י 428 - "סיר לחץ", הוא תקן רשמי כלומר: אין ליצר לשווק ולייבא מוצרים שאינם עומדים בדרישות התקן.
מצ"ב טיפים מיוחדים של מומחי מכון התקנים הישראלי לרכישה ולשימוש נכון בסיר לחץ:
- יש לוודא כי הסיר עבר בדיקה של מכון התקנים. הבדיקה צריכה להתייחס לדגם הספציפי של הסיר.
- יש להשתמש במקור חום מתאים בהתאם להוראות השימוש.
- לפני השימוש הראשוני בסיר יש להקפיד ולקרוא בעיון את הוראות השימוש של היבואן. בהוראות השימוש יש התייחסות לשימוש נכון בסיר דוגמת זמני בישול ואופן ניקיון הסיר ואחסנתו.
- לפני כל שימוש בסיר יש לבדוק שפתחי הווסת ושסתום הבטיחות נקיים ולבדוק האם הווסת ושסתום הבטיחות פועלים בחופשיות באופן ידני.
- יש לוודא כי אטם גומי הסיר שלם, ללא סדקים או שברים וכי הוא מונח במקומו כראוי וזאת כדי למנוע דליפת לחץ. בעת האחסנה מומלץ מידי פעם לשמן את האטם בשמן מאכל על-מנת לשמור עליו לאורך זמן.
- יש להקפיד שלא למלא את הסיר מעבר ל-2/3 מקיבולו. בבישול מזון התופח במהלך הבישול, כגון אורז או ירקות מיובשים, יש להקפיד שלא למלא את הסיר ביותר ממחצית מקיבולו.
- לאחר תחילת הבישול (כ-5 דקות בערך) יש לוודא כי קיים לחץ בסיר. יש לוודא זאת על-ידי הרמת ווסת הלחץ אז שומעים את שחרור לחץ המעיד על כך שהתהליך תקין. בחלק מהסירים קיים מחוון (לרוב בצבע אדום) המעיד על היווצרות לחץ בסיר.
- בשום פנים ואופן אין לנסות לפתוח את מכסה הסיר בכוח. לפני פתיחת הסיר יש לוודא את שחרור הלחץ מתוכו על-ידי פתיחת וסת הלחץ בזהירות וקירור הסיר מתחת למי ברז קרים (הלחץ יורד במהירות וניתן לפתוח את הסיר).
- הזזת הסיר כשהוא תחת לחץ תתבצע בזהירות יתרה. יש להקפיד שלא לגעת במשטחי הסיר החמים. יש להשתמש בידיות בלבד. במידת הצורך השתמש באמצעי הגנה כגון כפפות.
- יש למנוע מילדים להתקרב לסיר הלחץ בשעת פעולתו.
- בתום הבישול יש לנקות היטב את הסיר ולוודא כי פתחי יציאת הקיטור ווסתי הלחץ לא סתומים.
- החלפת החלקים בסיר תעשה אך ורק בחלקים מקוריים של הסיר.
- אין לטפל באביזרי הבטיחות בסיר מעבר למוגדר בהוראות התחזוקה המפורטות בהוראות השימוש.