X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
מסדר כנפיים. הופכים למנהיגים [צילום: גדעון מרקוביץ, פלאש 90]
חיזוק כישורי הפרט והגברת הסולידריות
הרמטכ"ל אביב כוכבי: צה"ל תורם לחברה, למדינה ולכלכלה בצורה שאין לה אח ורע בעולם, ולכן גיוס החובה צריך להימשך חלק שני

התרומה של צה"ל לחברה ולמדינה היא עצומה וכוללת מספר מרכיבים: הקניית כישורים אישיים והעצמת הפרט; הגברת הסולידריות החברתית; חיזוק הסולידריות הלאומית; מאיץ למשק ולכלכלה.
האצת כישורי הפרט
לפיתוח ולהעצמה האישית שעוברים החיילים והחיילות בצה"ל יש השלכה רחבה וישירה על החברה הישראלית. היא מקבלת את משוחררי צה"ל אחרי שעברו למידה והתנסות מעצימות כבוגרי "בית הספר הלאומי לכישורי חיים". האתגרים והניסיון שצוברים חיילים ומפקדים בצבא, ההישגים שהשיגו, היכולות להוביל משימות ולהפגין מנהיגות מעצימים את תחושת המסוגלות האישית, זוקפים את קומתם וטבועים בהם גם בצאתם משערי הצבא. החברה והמדינה מקבלות אנשים עם ביטחון עצמי, בעלי נכונות להתמודד עם קשיים, להעז וליזום, וכל אלו משפיעים על תרבות העבודה, על היזמות, על הקשרים החברתיים ועל החדשנות במדינת ישראל.
גם להתנסות הרחבה בתפקידי פיקוד ומנהיגות שונים יש השלכה ישירה על החברה: המפקדים המשתחררים מצה"ל הופכים להיות חלק משכבת המנהיגות האזרחית ברשויות ובארגונים ציבוריים, והם משביחים את איכות הניהול והמוסדות.
יותר מכך, להזדמנות השנייה שצה"ל מעניק לאלו שלא התבלטו במערכת החינוך, נשרו ממנה או הידרדרו להתנהגות לא נורמטיבית יש משמעות רבה בצמצום מעגלי השוליים של החברה בישראל.
אי-אפשר להפריז בהשפעה של חדר הכושר האישי ושל פיתוח הפרט על החברה הישראלית, ואי-אפשר לדמיין את החברה כפי שאנו מכירים אותה כיום ללא התהליכים האלו. מדינה שהנוער שלה מתבגר, מתעצב ורוכש כישורים חיוניים בצה"ל היא מדינה שבהתמדה מוזרקת לה אנרגיה רעננה בדמות אנשים עם ביטחון עצמי, תחושת מסוגלות ויכולות הובלה ומנהיגות.

מרכז של אחדות, לא כור היתוך
סיום קורס קצינים בחיל הים [צילום: שיר תורם, פלאש 90]

סולידריות חברתית
צה"ל לא צריך להיות כור היתוך. צה"ל צריך להיות מרכז של אחדות, והוא אכן כזה. השירות הצבאי מפגיש בין אוכלוסיות מגוונות מרקעים שונים, וככזה הוא מטשטש את הגבולות הקיימים במדינה בין אוכלוסיות שונות. פעמים רבות הוא מפגיש לראשונה חיילים משכונות שונות באותה עיר ממש. הוא מפגיש בין אוכלוסיות שלא הכירו זו את זו, מפיג את הניכור, יוצר היכרות ומטפח את הרעות. במובן זה צה"ל הוא מנגנון ליצירת לכידות חברתית שאין לה אח ורע בעולם. בעידן הנוכחי, כאשר בכל העולם זרות וקיטוב בין אוכלוסיות הולכים ומעמיקים, צה"ל ומדינת ישראל נהנים מנכס ייחודי.
קיטוב וניכור חברתי מתפוגגים במחלקה בגולני, בספינה או בחמ"ל המודיעין. בכל יחידה צבאית משרתים חיילים מאוכלוסיות שונות ומרקעים שונים, והם פועלים יחד למען המשימה המשותפת. היחסים הבין-אישיים במרחב הזה מצריכים לא פעם התמודדות עם אנשים שונים מאוד בדעותיהם, בסגנונם ובתפיסת עולמם.
הגיוון שהמשרתים בצה"ל פוגשים יוצר חשיפה, היכרות, הבנה ויכולת לקבל את האחר. אין עדות בבטן הספינה או בטנק, אין מגזרים באוהל הפלוגה ובמחסן הלוגיסטי ואין שבטים בטור לוחמים המתגנב לבצע מעצר. מי שלחם לאורך שלוש שנים כשלצידו חברים מכל חלקי העם, מי שתפקד במדור או בענף עם חיילות וחיילים מכל המגזרים, מי שזכה לפקד על אוכלוסיות מגוונות כל כך – אינו יכול שלא לפתח הבנה, קבלה, סובלנות וחיבה כלפי כולם.
יותר מכך, השירות המשותף יוצר רשתות חברתיות מגוונות והטרוגניות הן במרחב הפיזי והן במרחב הדיגיטלי, ממש בניגוד למציאות החיצונית המקוטבת. החברות שנוצרת "מתחת לאלונקה" נמשכת גם בשירות המילואים, ופעמים רבות זו חברות לכל החיים. רבים מהקשרים החברתיים נשמרים וחלקם מתרחבים. רבים מהמשרתים בצה"ל מטיילים ביחד, אחרי השירות לומדים ביחד, לפעמים אפילו עובדים ביחד, ועם השנים גם המעגלים המשפחתיים מצטרפים ומתחברים. כל אלו מזריקים לשורשי המרקם החברתי במדינת ישראל חברות, סובלנות, מתינות וחוסן, ומהווים תופעה ייחודית שמחזקת את הסולידריות החברתית.

חיזוק הקשר למדינה
[צילום: עופר צידון, פלאש 90]

סולידריות לאומית
לצד הסולידריות החברתית, השירות בצה"ל מחזק את הקשר בין החיילות והחיילים למדינה. חיילים התורמים לצה"ל הם חיילים ואזרחים טובים יותר, מחוברים יותר לעמם ולארצם. החיילות והחיילים בצה"ל לומדים וחווים דרך המשקפיים של תפקידם את חלקם ואת תרומתם למדינה. הם מצדיעים לדגל פעמים אין ספור לאורך השירות, והם שרים במהלך השירות את "התקווה" יותר פעמים מבכל 18 שנות חייהם הקודמות. הם לומדים מורשת קרב, פוגשים מפקדים, פצועים ומשפחות שכולות ששכלו את יקיריהן למען המדינה.
החיילים משרתים במקומות שחדשים להם ויחידות צה"ל מטיילות בשבילי הארץ ובאתריה, ולרבים מהחיילים זו הפעם הראשונה במקום. הם מכירים את הארץ דרך מסלול שירותם ומסלול הטיול. עשרות אלפי חיילות וחיילים מבקרים בכל שנה בירושלים ומגיעים לביקור בכותל או בכנסת, לפעמים לראשונה בחייהם. משלב הטירונות ולאורך השירות כולו צה"ל מחבר את חייליו למורשת העם, לצה"ל ולמדינה, ומחזק את הסיפור המשותף של כולנו.
"אני נשבע", קוראים כל החיילים ומסכמים בשתי מילים את הוויתור על הפרטי לעומת הלאומי. זהו רגע מכונן שהופך לגשר בין הפרטי ללאומי, בין החיילים למדינה. אצל חיילים המשרתים בצה"ל מתחזקת תחושת השייכות. הם מרגישים שייכים למחלקה, לצוות, ליחידה ולצה"ל, וגוברת אצלם השייכות למדינת ישראל.
עצם השירות למען המדינה מגביר אצל החיילים והחיילות את ההזדהות: שירתי ב..., שירתי את..., נלחמתי עבור..., הייתי שם בשביל... – ולכן אני שייך יותר למדינה, והמדינה שייכת לי יותר.
הסולידריות מתבטאת גם בתפקיד שצה"ל ממלא במצבי משבר ואסונות. יחידות צה"ל מתייצבות בשלג כבד כדי לפנות כבישים ולסייע לאזרחים, או כדי לכבות שריפות יער. כשפרצה מגיפת הקורונה הגיעו יחידות צה"ל לסייע לרשויות בניהול מאמץ המלוניות, בבתי אבות, בחלוקת אוכל בערים מרכזיות, בהקמת מרכזי מידע לאומי, בבדיקות הרפואיות ובהקמת מפקדה ייעודית כדוגמת מפקדת אלון. כל חייל וחיילת שמשתתפים בכל אלו מרגישים שייכות רבה יותר לצה"ל ולמדינה, אך לא פחות הם חשים גם שהמדינה שייכת להם יותר.

המאמר פורסם ב"עדכן אסטרטגי", בטאון המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  15/01/2023   |   עודכן:  15/01/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חיזוק כישורי הפרט והגברת הסולידריות
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רב-אלוף אביב כוכבי
הרמטכ"ל אביב כוכבי: צה"ל תורם לחברה, למדינה ולכלכלה בצורה שאין לה אח ורע בעולם, ולכן גיוס החובה צריך להימשך    חלק ראשון
פנינה שרביט-ברוך, אורי בארי
בקשת האו"ם לקבל מבית הדין הבינלאומי לצדק חוות דעת על "הכיבוש הישראלי", אינה צפויה להוביל לעיצומים - אך צעדים ישראלים בשטח ופגיעה בבית המשפט העליון עלולים לגרור תגובה בינלאומית משמעותית
איתמר לוין
הציבור מוצף באמירות כוזבות שמטרתן להצדיק את הרפורמה המוצעת במערכת המשפט. האמת מוצגת לפניכם. זה לא ממש ישנה למי ששואפים לרודנות
עידן יוסף
עכשיו זה מדעי: הניסיון מצד משרד התחבורה לקצר את משך הנסיעה באוטובוסי המטרונית פגע בהכנסות בצורה משמעותית לאחר שנוסעים רבים לא שילמו עבור נסיעתם
איתמר לוין
הממשלה תוכל לעשות כל דבר, דרך חוקי יסוד או בחקיקה רגילה - ובית המשפט לא יוכל להתערב. איש לא יגן על זכויות היסוד שלנו מפני עריצות הרוב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il