X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
זירת רצח ברמלה, ינואר 2023 [צילום: יוסי אלוני, פלאש 90]
הממשלה אחראית לגל הפשיעה במגזר הערבי
בעוד הממשלה הקודמת הקדישה משאבים ותשומת לב למלחמה בפשיעה הערבית, הממשלה הנוכחית ביטלה תוכניות והאטה את ביצוען של אחרות

מתחילת 2023 חלה עלייה ניכרת בתופעות האלימות החמורה והפשיעה המאורגנת בחברה הערבית ומספר מעשי הרצח הגיע להיקף חסר תקדים. בראייה שנתית, מדובר על אפשרות שמספר הנרצחים והנרצחות הערבים אזרחי ישראל יגיע ליותר מ-200. זאת בהשוואה ל-106 בשנה החולפת, שבה נרשמה ירידה של 16% במספר הנרצחים שעלה בהתמדה בשנים שלפני כן (מ-74 בשנת 2018 ל-115 בשנת 2021).
למקרי הרצח המתרבים בהתמדה (ולמגמה אקספוננציאלית צפויה), נודעת השפעה פסיכולוגית-חברתית מטלטלת על החברה הערבית. עיקרה: אובדן הביטחון האישי של אזרחי ישראל הערבים, המשליך על שגרת היום-יום ועל האמון במדינת ישראל ובמוסדותיה, ותחושה שהמדינה נוטשת אותם ומפגינה אדישות לגורלם.
נראה, כי מספר גורמים אחראים למצב זה. אחד מהם: המצוקה אליה נקלעו משפחות הפשע המרכזיות בחברה הערבית, בעקבות הפעולות האפקטיביות שננקטו נגדן אשתקד במסגרת תוכנית "מסלול בטוח". מצוקה זו הביאה לפיצול כוחות, בחלקו מכוון, בתוך כל אחת ממשפחות הפשע ול"חלוקת עבודה" ביניהן באזורי משנה. התפתחות זו הגדילה את מספר קבוצות הפשע וגרמה לריבוי סכסוכים ביניהן. לכך יש להוסיף את הזמינות של כלי נשק בחברה הערבית, עקב מה שמסתמן כהצפה באמצעי לחימה, שמקורם בעיקר מירדן ויהודה ושומרון.
בציבור הערבי הייתה ציפייה גבוהה להצלחתן של התוכניות הממשלתיות לטיפול בפשיעה ובאלימות, שביישומן חלה תנופה ניכרת ב-2022. זו התבטאה בתיאום הדוק בין משרדי הממשלה והגופים השונים (המשטרה, המטה לביטחון לאומי, השב"כ, רשות המיסים, הרשות להלבנת הון ומשרדי הממשלה), בהובלתו של סגן השר דאז יואב סגלוביץ ובגיבוי מובהק של ראש הממשלה (נפתלי בנט ויאיר לפיד) והקבינט המדיני-ביטחוני. זאת, בצד תנופה מחודשת בקידום תוכנית החומש השנייה, ומעל לכל – ביישום מערכתי מדוקדק ואיכותי של תוכנית "מסלול בטוח" שהובילה המשטרה תוך התגייסות משרדי הממשלה ורשויות האכיפה.
כל התוכניות האלו גובשו ויושמו בשיתוף מלא עם נציגי החברה הערבית, ברובד הארצי והמקומי. הן נועדו לייצר מענה רב-ממדי ורב-זרועי מתוזמן ומסונכרן מול הפשיעה המאורגנת והאלימות בחברה הערבית. ואכן, ההבנה בציבור הייתה, כי יש בתוכניות אלו כדי להביא למיטוט ארגוני הפשיעה, להפחתת האמצעים הכלכליים שלהם ולצמצום מספר כלי הנשק שבידיהם.
הצטרפותה ההיסטורית של מפלגה ערבית (רע"ם) לקואליציה, עם הבטחתה להעמיד את נושא המאבק בפשיעה ובאלימות בראש סדר העדיפות, הפיחה תקווה בציבור הערבי, כי נסללה הדרך המעשית להסרת קללה זו מקרבו, גם אם הדבר יארך זמן. אישי ציבור ומנהיגים בחברה הערבית התחייבו במוצהר למלא את חלקם בצמצום האלימות והפשיעה. זאת, בין היתר, באמצעות עידוד הציבור לשתף פעולה עם המשטרה, הוקעה וגינוי פושעים ועבריינים, מניעת לגיטימציה חברתית להפעלת אלימות פיזית כלפי נשים ולרצח על-רקע חילול כבוד המשפחה, והתנגדות להחזקת נשק ולכל שימוש בו. כיום, לעומת זאת, מתמקדים קולותיהם בביקורת חריפה על הרפיון מצד המדינה בטיפול בפשיעה.

הצהרות בעלות השפעה רעילה
בן-גביר בזירת רצח בנצרת [צילום: רוני עופר, פלאש 90]

נראה אפוא, כי ההאטה שחלה מאז הקמת הממשלה הנוכחית בפעילותן של מערכות הממשל כלפי החברה הערבית בכלל, ושל מנגנוני האכיפה כלפי משפחות הפשע והעבריינים בפרט, היא הגורם המשפיע המכריע והמיידי לעלייה בפשיעה. גישתה של הממשלה באה לביטוי גם ברפיון ביישומן של חלק מהתוכניות ובהפסקת חלק מהן, ביניהן "עוצרים את הדימום" בשיתוף הג'וינט, שנועדה לקדם מניעת פשיעה ואלימות ברשויות המקומיות הערביות. בציבור הערבי רואים בכך נסיגה מסוכנת ממה שנראה כטיפול יעיל בפשיעה ובאלימות, על בסיס מפגש אינטרסים בין החברה הערבית למדינה.
הציבור הערבי ומנהיגותו, ברמה הארצית והמקומית, מתייחסים בחוסר אמון ובספקנות להכרזותיו של השר איתמר בן-גביר לפיהן הוא נחוש למגר את הפשיעה, וכי בכוונתו לקיים שיח שוטף מול מנהיגים מהחברה הערבית ולהוביל בעצמו את תוכנית "מסלול בטוח". זאת, נוכח המציאות המדממת והעדיפויות המסתמנות של בן-גביר, כמו למשל בעניין הקמת "המשמר הלאומי", הנתפס בחברה הערבית כמכוון נגדה. על-אף המאמצים שמשקיעה המשטרה בהתמודדות עם האלימות והפשיעה, התחושה בציבור הערבי היא שהמוטיבציה שהייתה קיימת בעבר אצל גורמי הממשל והאכיפה נבלמה, והמסקנה הרווחת היא, כי הטיפול המערכתי בפשיעה ירד בסדר העדיפות הלאומי.
החלטת הממשלה להקים "משמר לאומי", שעתיד לטפל גם בפשיעה בחברה הערבית ולשמור על השקט בערים המעורבות, מטרידה את החברה הערבית. לכך נוסף הסברו של שר המורשת (עמיחי אליהו, עוצמה יהודית), לפיו גוף זה לא יפעל נגד יהודים, אלא נגד אזרחי המדינה שמזדהים עם האויב ויילחם בפרוטקשן לאומני, פשיעה חקלאית לאומנית, גניבות נשקים, הטרדות מיניות ואונס על-רקע לאומני. להתבטאויות מסוג זה יש השפעה רעילה על היחסים בין ערבים ליהודים והן אינן תורמות כלל למאבק נגד הפשיעה בחברה הערבית.
קונקרטית, טרם מונה גורם בכיר לריכוז, תיאום ותכלול הפעילות בין משרדי הממשלה והאכיפה השונים במסגרת "מסלול בטוח" וטרם גובשה תוכנית עבודה סדורה עבורם. הדבר פוגע ביעילות שהייתה לחיבור בין כל התוכניות ופעילויות המניעה, הסיכול והאכיפה. בעלי התפקידים החדשים במשרדי הממשלה הרלוונטיים טרם גיבשו תוכניות עבודה הנוגעות לחלקם במימוש תוכניות החומש לחברה הערבית.
גם גיבוש הצעות חוק בעניין הפשיעה המאורגנת, עם משרד המשפטים, נמצא בדעיכה. שיתוף הפעולה בין המשרד לביטחון לאומי וגורמי האכיפה לבין ראשי הרשויות המקומיות, החיוני להתמודדות עם הפשיעה, לוקה בחסר. זאת, בין היתר, בשל חוסר האמון מצד ראשי הרשויות כלפי בן-גביר, על-רקע עמדותיו המוצהרות כלפי החברה הערבית, והתבטאותו של מפכ"ל המשטרה, קובי שבתאי, שייחס את הרציחות להיבט חברתי-תרבותי. משטרת ישראל עמוסה בטיפול באתגרים אחרים, בין אם מדובר בתחום הביטחוני מול הטרור הפלשתיני ובין אם בהתייחסות הנדרשת למחאה הציבורית הגואה כנגד הרפורמה המשפטית.

הצעדים המומלצים
ניהלו בעצמם את המאבק בפשיעה [צילום: רונלדו שמידט, פול, AP]

על-רקע זה, ביישובים ערביים נערכות הפגנות שבהן מושמעת מחאה חריפה על ההתדרדרות במצב הביטחון האישי וביקורת על אוזלת ידה של המשטרה. כן מופנית קריאה לרשויות המדינה לפעול, במהירות ובנחישות, כדי לבלום את ארגוני הפשיעה שהשתלטו על רוב תחומי החיים, משבשים את שגרת החיים וזורעים ייאוש ופחד בקרב התושבים.
העלייה התלולה בפשיעה ומעשי הרצח בחברה הערבית עלולה לערער את היציבות ואת ביטחון הפנים, לפגוע ביחסי יהודים-ערבים ובאמון הציבור הערבי במדינה ובמערכות האכיפה. על קברניטי המדינה ומנהיגי הציבור, יהודים וערבים, להכיר בסכנות אלה ולחדש בדחיפות את המאמץ לצמצום הפשיעה בחברה הערבית, על ידי:
  • חידוש מתן העדיפות למאבק באלימות ובפשיעה ברמה הלאומית, אימוץ וחיזוק האסטרטגיה הרב-תחומית של הממשלה הקודמת ויישומה בתיאום רב-ממדי.
  • חיזוק מעמדה ויכולותיה של המשטרה, לרבות בתחום הטכנולוגי, כך שתוכל למלא ביעילות ובעדיפות גבוהה את משימותיה בהתמודדות נגד ארגוני פשיעה.
  • קיום דיאלוג רצוף עם החברה הערבית ברמה הארצית והמקומית ושילובה במאבק בפשיעה.
  • חיזוק יכולת המשילות של הרשויות המקומיות, שאמורות ליישם את התוכניות בתחומי האחריות שלהן.
  • הפסקת תופעות השנאה והגזענות נגד האזרחים הערביים והוקעתן.

הכותבים הם חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  26/05/2023   |   עודכן:  26/05/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הממשלה אחראית לגל הפשיעה במגזר הערבי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הכותבים הם טפשים בכירים
איל הקורא  |  26/05/23 23:48
2
אם אין הרתעה משמעותית אין פתרו
א  |  27/05/23 07:36
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ממשלה 37
עידן יוסף
טוענים כי מדובר בהצעת חוק פוליטית ובהתערבות פנים-קמפוסית, ונשיא אוניברסיטת ת"א הצהיר כי לא האוניברסיטה תראה עצמה מחויב למלא אחרי הוראות החוק אם ייחקק    מדובר בהצעת חוק פרטית שתידון ביום א' בוועדת השרים לחקיקה
עידן יוסף
אומרת שההצעה להחלטה ״מעניקה לערכי הציונות מעמד הגובר על ערכי יסוד אחרים שהם בעלי מעמד נורמטיבי זהה מבחינה חוקתית״    חשש מפני "שיקולי חובה, אשר יחולו באופן גורף על מגוון רחב של החלטות מנהליות, גם כאשר אין לכך רלוונטיות"
איציק וולף
ההסכמים הקואליציוניים החדשים כוללים תקציב לרשות לזהות יהודית שאי הקמתה הביאה את מעוז לפרוש מהממשלה לפני שלושה חודשים    הממשלה תאשר את מינויו בשבוע הבא
עידן יוסף
ראש הממשלה פירט את דרכי הפעולה נגד יוקר המחיה: "לפעול בעוצמה ומכל הכיוונים האפשריים: הגברת תחרות, הורדת מכסים, הורדת ביורוקרטיה"    לא מציין כיצד ינהג אם המגעים לרפורמה ייכשלו
איתמר לוין
התנועה לאיכות השלטון: בג"ץ כבר הוציא התראת בטלות לתקציבים הדו-שנתיים הנוגדים את חוק יסוד משק המדינה; חקיקת קרן הארנונה היה פגומה ופסולה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il