X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
לקחת סיכונים [צילום: Shutterstock]
ניהול זה עסק מסוכן!
ארבע שאלות נפוצות בראיון עבודה למשרת ניהול כדי לזהות האם המועמד יכול לנהל סיכונים בצורה מיטבית ניהול סיכונים לא נכון על-ידי מנהל בכיר עשוי להרעיד את אמות הסיפים

ניהול בתנאי אי-ודאות אינו מושג חדש או אף מחודש. קבלת החלטות היא מיומנות חיונית בעבודת המנהל, ולא בכדי מיומנות זו נכנסה לרשימת המיומנויות המובילות שמאפיינות את דמות הבוגר, ואשר נלמדות במסגרת מודולת כישורי חיים מטעם משרד החינוך.
בסביבה העסקית קיימים כל הזמן סיכונים המאיימים על חוסנה וחוזקה של החברה. ניהול סיכונים לא נכון על-ידי מנהל בכיר עשוי להרעיד את אמות הסיפים, ועלול להפוך חברה יציבה וחזקה לחברה מעורערת, לא יציבה, וחלשה כלכלית. היא עלולה לגרום לעזיבה של עובדים ולפיטורים המוניים. מנהלים נאלצים לנהל סיכונים מדי יום. ניווט מושכל ויציב "בסביבה העסקית הגועשת" וניהול סיכונים נכון מוביל להצלחה, הגשמת החזון, עמידה ביעדים, צמיחה, פריון, שגשוג, חדשנות, מיתוג אישי מעולה והצלחה עסקית. לכל החלטה יש תוצאה ולפני שמקבלים החלטה צריך לקחת בחשבון את החלופות, והתוצאות האפשריות שעשויות להתקבל כתוצאה מקבלת ההחלטה, הסיכונים הנלווים לקבלת ההחלטה, רמת הוודאות להתקיימותן, המשמעות הנלווית וההשפעה של קבלת ההחלטה ולעיתים אף לנתק אלמנטים רגשיים ושיקולים אישיים מכך (להלן: "ניהול סיכונים").
בנוסף, יש לבחון את כל אלו בחשיבה ביקורתית ולקחת בחשבון שיש לעמוד מאחורי ההחלטה שהתקבלה באומץ ובגבורה. פנינה קרן שכיהנה כסמנכ"לית משאבי אנוש באוניברסיטת בן-גוריון ובבנק ישראל, מרצה במיזם הדיגיטלי ללימוד פרקטיקות ניהוליות, פרקטיקות ארגוניות ומומחית לפיתוח יכולות ההון האנושי ויצירת אימפקט ארגוני, מפרטת ארבע שאלות נפוצות שכדאי לשאול בעת ראיון מנהל לכל דרגי הניהול על-מנת לעמוד על יכולתו של מועמד לניהול לנהל סיכונים בתנאי אי-ודאות:
1. האם אתה מגדיר את עצמך כמנהל המאופיין באומץ ניהולי?
2. תן לי דוגמה של החלטה מהירה במסגרת תהליך של קבלת ההחלטות שביצעת בסיטואציה דחופה שאופיינה בקבלת החלטה שהיית מגדיר "לא שיגרתית"?
3. כמה פעמים קרה לך שקיבלת החלטות כמנהל בתנאי אי-ודאות?
4. תאר לי את תהליך קבלת ההחלטות שהתרחש בסיטואציות שתיארת בשאלות הקודמות?
חשוב להבין שמנכ"לים בעלי חזון וראיה אסטרטגיות רחבה שמגיעים להישגים מעולים בזירה העסקית נדרשים להיות בעלי "אומץ ניהולי" ומשתדלים להטמיע כחלק מסל הערכים והתכונות הרצויות למנהלים בארגון "אומץ ארגוני".
גיוס הוא פונקציה של האסטרטגיה הארגונית. צריך לגייס מנהלים חדשניים בעלי אומץ ניהולי שיודעים לחדש ולקבל החלטות בתנאי אי-ודאות. עליהם לראות את הסיכונים ולהעז ולקחת סיכונים מחושבים. מאז ועד היום, מה אפשר ללמוד מאישיים מפורסמים בהיסטוריה על ניהול סיכונים? ואיך לקחת סיכונים ולנצח?
רחבעם, בנו של המלך שלמה, היה אמור לרשת את אביו לאחר פטירתו. נציגי העם התכנסו בשכם כדי להמליכו. הם התלוננו על היחס הקשה שגילה שלמה כלפיהם, וביקשו לדעת כיצד ינהג הבן. רחבעם ביקש תחילה את עצת הזקנים המנוסים. הם אמרו לו כי אם ירכך את יחסו להמוני העם, יוכל למלוך עליהם בנחת. לאחר מכן פנה רחבעם לילדים שגדלו עמו, כלומר בני נוער, ואלו הציעו לו לנהוג בתקיפות: "אמור להם: אבי יסר אתכם בשוטים ואני אייסר אתכם בעקרבים".
רחבעם בחר בעצת הצעירים ובכך טעה בגדול ונהג בטיפשות. הוא לא שקל כראוי את הסיכונים, כנראה לא הביא בחשבון את תגובת העם ונציגיו, התעלם מעצת הזקנים המנוסים, והודיע לנציגי העם שינהג איתם בקשיחות רבה עוד יותר מאביו, ברוח עצת הצעירים. הייתה זו שגיאה גורלית. הוא לא לקח בחשבון שהציבור יגיב בזעם וחשב שאנשים יבליגו. אולם, ההמונים כעסו מאד, עזבו את רחבעם, חזרו הביתה והמליכו עליהם את המועמד המתחרה, ירבעם. רחבעם נשאר עם שבט אחד משנים עשר שבטי ישראל. מדוע? כי לא שקל את הסיכון ולא ידע לנהלו.
ספר מלכים בתנ"ך נותן לנו דוגמה קלאסית, איך שיקול דעת מוטעה, מלווה בגאווה ויוהרה, מביא לאסון שישליך לדורות. יש גם מקרים שבהם מקבלים המנהיגים החלטות גורליות, לוקחים סיכונים גדולים - ומצליחים. זאת, מפני שהם שוקלים בזהירות ולעומק את העובדות והחלופות.
במאי 1940 היה ברור, שצרפת ובריטניה הובסו במאבק מול הצבא הנאצי, שתוך כמה שבועות כבש את צרפת ואיים לפלוש לבריטניה. בלונדון, התכנס קבינט המלחמה, בן 5 חברים, לישיבת חרום גורלית. רוב המשתתפים הציעו להרים ידיים, לבקש מאיטליה שתתווך, ולכרות הסכם שלום עם גרמניה של היטלר, על כל המשמעויות הגורליות. ראש הממשלה הטרי וינסטון צ'רצ'יל התנגד, כמעט לבדו. במשך שעות ארוכות הפעיל את כל כוח השכנוע הרטורי שלו, ואת מערך העובדות שבדק, כדי לשכנע את חבריו. הוא נקט בשיטת הסברה מעולה, כששכנע את חבריו, שהסכם שלום יוריד את בריטניה על הברכיים. מצד שני, הביא מערך עובדות שהוכיחו שיש סיכוי סביר לנצח. הוא העלה מערכת שיקולים שהביאו את חבריו להחלטה הגורלית, לקחת את הסיכון, לא להיכנס למשא-ומתן ולהמשיך במלחמה מעמדה מסוכנת. ההיסטוריה מוכיחה לנו, כידוע, שהסיכון שלקחו צ'רצ'יל ואחריו חבריו, היה מוצדק.
מה אנחנו לומדים מאירועים אלה ודומיהם?
מי שרוצה לקחת סיכון חייב, קודם כל, ללמוד את העובדות בצורה יסודית. הוא יכול לקבל עצות, אבל לשים לב מי מייעץ לו, ומה עומד מאחורי הייעוץ. עליו לשים בצד שיקולים אישיים (מה שרחבעם למשל לא עשה), ולשקול רק את טובת העניין. אחרי שקיבל את כל הייעוץ וביצע את הבדיקות, עליו לקבל החלטה מנומקת ומפורטת ולוקחת בחשבון סיכונים. עליו לעמוד מאחורי ההחלטה ולהוביל אותה קדימה.

הכותבת היא עורכת-דין מפתחת מיזם פלטפורמת לימוד דיגיטלית בתחום התעסוקה והעסקים ללימוד פרקטיקות ניהוליות, פרקטיקות ארגוניות ומיומנויות בעולם העבודה, שמועבר על-ידי מנהלים בכירים במשק הישראלי לפיתוח עובדים ומנהלים. מקבוצת אל הנכס.
תאריך:  17/05/2023   |   עודכן:  17/05/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אמנון בן-נעים
תאונות דרכים הפכו, לצערנו, לדבר שבשגרה וכולנו מקווים לעלות על הכביש ולרדת ממנו בשלום    לצערנו, כל אחד יכול למצוא עצמו מעורב בתאונה עם נפגעים והנזק שעלול להיגרם מכך- מעבר לכאב העצום שבאובדן או פגיעה בחיי אדם, הוא אדיר    אז מה עושים אם חלילה הייתם מעורבים בתאונה עם נפגעים, ובעקבותיה קיבלתם כתב אישום על נהיגה ברשלנות או בחוסר זהירות? מה צריך לעשות ברגע התאונה וממה צריך להיזהר? המדריך המלא
איתמר לוין
סבלנות רבה ואנושיות מרשימה מאפיינים את השופט טארק חסנין. לעיתים הוא סבלני וסובלני קצת יותר מדי, אך הרושם הכללי הוא חיובי מאוד
יהל אילי בנעמי
בצעו סימולציות מלאות של בחינה: היסגרו בחדר למשך זמן בחינה מלא, פתרו בחינה שלמה עם בחירה בתנאים מלאים המדמים בחינה
תמיר הימן, יואל גוז'נסקי
הפשרת היחסים בין שורה של מדינות מפתח במזרח התיכון אמורה להיות חיובית מבחינת ישראל, אך תהליכים מקבילים מהווים התפתחות שלילית
יוחנן צורף, יואל גוז'נסקי
בכירים בחמאס ביקרו בשקט בסעודיה, אשר במקביל קיבלה בכבוד רב את אבו מאזן    האיתות לישראל: הבעיה הפלשתינית לא תוכל להישאר רדומה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il