X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
קבלת ספינת סער 6 ראשונה בחיל הים [צילום: מאיר וקנין, פלאש 90]
המקום המרכזי של ישראל בבריתות ימיות
הקונגרס האמריקני דוחף ליצירת אסטרטגיה ימית שתכלול ברית למתן מענה לטרור הימי במזרח התיכון לתווך הימי יש חשיבות ויתרונות רבים, וישראל יכולה לתרום רבות בצד הצבאי והטכנולוגי

חשיבותו של המרחב הימי מתעצמת בעשורים האחרונים, וזאת ממגוון סיבות. חלקו של המרחב הימי בסחר העולמי והמדינתי גדל, ולמעשה כלכלת העולם "נוסעת בים"; רכיב "הכלכלה הכחולה" גדל בשל מצוקת שטחים ביבשה והתפתחויות טכנולוגיות המאפשרות ייצור מזון; הפקת אנרגיה; העתקת תשתיות חיוניות לאיים מלאכותיים. כתוצאה מהצורך בתשתיות תקשורת מהירות, יש גם שימוש הולך וגובר בתשתיות הולכת תקשורת תת-מימיות.
בה בעת, מרחבי הים וחופש השיט בהם הם זירות לאתגרים ביטחוניים. באזור המזרח התיכון, אירן ושלוחיה הם המאתגרים את חופש השיט בים האדום, בים הערבי ובמפרץ הפרסי, וכיום מתרחבת פעילותם גם לים התיכון. אתגרים אלה כוללים פגיעה באוניות או במתקני תשתית ימיים באמצעות כלי שיט או כלי טיס בלתי-מאוישים, שימוש במוקשים ימיים וירי טילי ים-חוף לסוגיהם נגד מטרות ימיות, לצד השתלטות של כוחות אירניים על אוניות המובילות אנרגיה באזור המפרץ הפרסי, כאמצעי לחץ על חברות ומדינות.
הצעת חוק שהוגשה לקונגרס האמריקני קוראת ליצירת אסטרטגיה ימית, שתכלול ברית למתן מענה לטרור הימי במזרח התיכון. הצעה זו קשורה בצורך לכונן ברית אזורית במזרח התיכון בין מדינות שיוכלו במסגרתה להמשיך ולפעול למימוש אינטרסים אמריקניים - גם כאשר הקשב של ארה"ב נודד לאזורים אחרים בעולם, בעיקר למזרח הרחוק.
לישראל עשוי להיות תפקיד חשוב במימוש אסטרטגיה זו. הסכמי אברהם, לצד העברת שיתוף הפעולה הצבאי אמריקני-ישראלי מהפיקוד האירופי (EUCOM) לפיקוד המרכז (CENTCOM) מאפשרים לישראל להפוך שחקן מרכזי ביצירת ברית ימית, שתובל על-ידי הצי החמישי ומפקדתו בבחריין. מפקד הצי החמישי, תת-אדמירל צ'רלס קופר, מוביל בשנתיים האחרונות תהליך שנועד לחזק בריתות בין המדינות הנמצאות במרחב אחריותו, לצד חיזוק בניין כוח בתחום "הבלתי-מאוישים הימיים", כמתן מענה לאיומים המתגברים על חופש השיט במרחב. ישראל עצמה משקיעה מאמצים רבים בחיזוק הקשר ושיתוף הפעולה עם הצי החמישי ועם המדינות באזור.
הצי הישראלי, לצד גורמים מדינתיים ישראלים נוספים המהווים כולם "שחקנים" במרחב הימי, הם גורם מפתח ביצירת ברית משמעותית, בה התווך הימי הוא המאפשר והמייצב של ברית שכזו, וזאת בשל ייחודיותו ואופי הפעילות של ציים מלחמתיים. שילוב ישראל בברית זו יממש דיפלומטיה ימית - אחד מתפקידיו המסורתיים של צי ימי מלחמתי כפי שציין פרופ' שאול חורב בספרו "המרחב הימי, אסטרטגיה ימית ומה שביניהם" (מערכות, 2021).
מדובר במגוון רחב של פעילויות ימיות בימי שלום, שמטרתן השפעה על התנהגותה של מדינה אחרת. צי מלחמתי יכול להפליג בחופשיות בים הפתוח, להשתתף בפעילויות הומניטריות, לבצע פעילויות של סיוע בחיפוש והצלה ופעילויות נוספות בשיתוף ציים נוספים במרחב, לערוך פעילות מבצעית במים בינלאומיים ולשתף פעולה עם ציים אחרים בחתימה נמוכה, וכן להפעיל מבצעים אוויריים ויבשתיים מהים.
לשפה המשותפת לימאים בציים השונים יש מאפיינים ייחודיים, המאפשרים פיתוח שיח בין ימאים מלאומים שונים, גם כאשר אין קשרים דיפלומטיים רשמיים בין המדינות. זאת, משום שבטיחות השייט ואופי המשימות בים גוברים על המכשולים הדיפלומטיים הקיימים. התיאורטיקן הבריטי קן בות' ציין שבעה מאפיינים של צי מלחמתי, הבאים לידי ביטוי בניהול דיפלומטיה ימית: רב-תכליתיות, יכולות שליטה, ניידות, יכולת הקרנת עוצמה, יכולת גישה, סימבוליות וכושר שהייה ארוך במרחב. כל אלה רלוונטיים לחלקה האפשרי של ישראל בברית ימית אזורית.
דיפלומטיה ימית שיתופית ובניית קואליציות יעבירו מסר של אחדות בין השותפות בברית תוך חיזוק התחייבויות מדינתיות. היתרון בפעולה בים הוא בכך שניתן לבנות שיתופי פעולה מבלי להגיע לטריטוריה של מדינה ריבונית, אלא במים בינלאומיים. כך יתחזק האמון בין השותפים. בים האדום פועלת מזה מספר שנים קואליציה, המאגדת מספר מדינות ערביות הפועלות למניעת פגיעה בחופש השיט בים האדום, בעיקר על-ידי הכוחות החותים בתימן.

יכולות בתחומי המודיעין וההפעלה
מטוס F35 של הצי החמישי האמריקני [צילום: AP]

לצי הישראלי ולזרועות אחרות של צה"ל עשוי להיות תפקיד משמעותי בבניית תמונה ימית - איסוף נתונים ובניית התמונה הימית והאווירית במרחב של הכוחות הפועלים, לרבות אזרחים וכוחות צבאיים או סמי-צבאיים, הפועלים מעל ומתחת למים במרחבים הרחוקים והקרובים. כך עשויה ישראל לסייע בסיכול, שיבוש ונטרול איומים נגד מטרות בים או מהים.
בנוסף, ישראל יכולה להפעיל כפייה ומבצעי אילוץ ימיים – פעילות ימית המיועדת להכריח את היריב לעשות דבר-מה בניגוד לרצונו או להפסיק פעילות שהוא מבצע באמצעות כוחות ימיים. הצי הישראלי הפגין יכולת זו בשנים האחרונות. אליה עשויים להתווסף מבצעי הרתעה ימיים, שמטרתם להרתיע את היריב מביצוע פעולות בתווך הימי ובכלל.
זאת ועוד: הצי הישראלי מחזיק במגוון רחב של כלי שיט, יכולות ויחידות אשר יכולים לפעול במגוון רחב של כוחות משימה, החל ממשימות הומניטריות, משימות ליווי ואבטחת חופש שייט באזורים מאוימים, דרך משימות של בניית תמונה או איסוף מודיעין, ועד משימות של סיכול פעילות טרור ימי והברחת אמל"ח. הפעלת הכוחות הימיים יכולה להיות בחתימה גבוהה או בחתימה נמוכה, בשיתוף ציים שונים בים התיכון, בים האדום ובמקומות נוספים. כל אלה רלוונטיים מאוד, כמובן, להתמודדות עם האיום מצד אירן ושלוחיה.
מדינת ישראל, בדגש על צה"ל בכלל וזרוע הים בפרט, עשויה להיות שותפה משמעותית בברית הימית הזו הן בשל יכולותיה הצבאיות בתחומי המודיעין והפעלה של כוחות על-מימיים ותת-מימיים, והן בשל ניסיונה הרב בשנים האחרונות בפעולה בתווך הימי. התעשיות הביטחוניות של ישראל נמצאות בחזית הטכנולוגיה בנושאים ימיים שונים ומגוונים, היכולים להרים תרומה חשובה לברית ימית שכזו. השתתפות בברית תספק הזדמנות להמשיך ולפתח יכולות אלו.
על ישראל לנצל את נכסיותה לארה"ב ולמדינות האזור, בהקשר המענה לאיומים השונים על חופש השיט, בעיקר במרחבי הים הסמוכים למדינות הים האדום, הים הערבי והמפרץ הפרסי. הצעת החוק האמריקנית עשויה להיות בסיס לפיתוח העיסוק בתווך הימי בכלל והדיפלומטיה הימית בפרט ככלי משמעותי בהתמודדות עם האתגרים שמציבים אירן ושלוחיה.

תא"ל (מיל') היה ראש מספן מודיעין בזרוע הים. המאמר פורסם בידי המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  27/05/2023   |   עודכן:  27/05/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המקום המרכזי של ישראל בבריתות ימיות
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
למה שהילדים שלנו יהיו פרוקסי
חשדנית  |  2/06/23 14:43
2
הברית הימית של איראן וסעודיה
חשדנית  |  3/06/23 16:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-ערבי
יוני בן-מנחם
חסן נסראללה הגיב על אזהרות הרמטכ"ל וראש אמ"ן ואיים כי המערכה הבאה נגד ישראל תכלול התקפה עליה מכל החזיתות    חיזבאללה מנסה לשנות את כללי המשחק מול ישראל ולהעביר את המלחמה הבאה לשטחה, איומיו מחייבים את ישראל לאמץ הנחתת מכה מנע מקדימה עליו כדי לשנות את משוואת ההרתעה
דני סיטרינוביץ
העמקת שיתוף הפעולה בין אירן לרוסיה בכל התחומים, מקרב את הרגע בו ישראל לא תוכל להמשיך ולאחוז את המקל משני קצותיו ביחסיה עם מוסקבה
עידן יוסף
מקורות מערביים אמרו לערוץ הסעודי אל-חדת' כי יחידת "תיק הגולן", שפועלת בעבור ארגון הטרור, נערכת לקראת האפשרות לפתיחת מתקפה על בסיסים אמריקניים במזרח סוריה    לדברי המקורות, ליחידה יש יכולות צבאיות לביצוע מתקפות מאזור הגולן נגד מטרות ישראליות
יוני בן-מנחם
חיזבאללה ממשיך להתגרות בישראל ולאיים עליה מתוך הערכה כי היא חלשה ואיננה מעוניינת בעימות עמו בלבנון. האזהרה של ראש אמ"ן לחיזבאללה מעידה על כך שלישראל יש עליונות מודיעינית על הארגון והיא שוקלת להפעיל כוח מולו כדי להרתיעו
איציק וולף
ראש אמ"ן מעריך שחיזבאללה הבין שניתן למתוח את המשוואות מול ישראל    "צריכים להיות ערוכים לכך שאויבינו לא יבינו את המסר שאנחנו מעבירים ונכונים להפעיל כוח"    על הגרעין האירני: "אירן לא קיבלה עדיין החלטה לפרוץ לנשק גרעיני
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il