X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אדנאואר ובן-גוריון. סדרי עדיפות [צילום: AP]
השקר והציניות של אדנאואר
ספרו של פרופ' רוני שטאובר "דיפלומטיה בצל הזיכרון" מתאר בין היתר כיצד ביסס הקנצלר קונרד אדנאואר את מערב גרמניה על שקרים בנוגע לעבר הנאצי ועל ציניות בהווה הדיפלומטי - לצד הקשרים החשובים שיצר עם ישראל

מספר אנדרטאות השואה בברלין כנראה גדול ממספרן בישראל כולה - התרשם כותב שורות אלו בסיור מקיף בהן בינואר 2020. הגדולה שבהן ממוקמת במקום המרכזי ביותר בעיר, ועוד רבות פזורות בכל רחביה. גרמניה היא בעלת ברית נאמנה של ישראל, ובין היתר מספקת לנו את הצוללות שלפי פרסומים זרים מהוות חלק מהכוח הגרעיני הישראלי. השילומים מגרמניה, לדעת רוב הכלכלנים, הצילו את המשק מקריסה בשנותיו הראשונות.
אבל כיצד כל זה התחיל? אבן דרך מרכזית אחת הייתה הסכם השילומים בשנת 1953, אשר עורר את הסערה הפוליטית והחברתית הגדולה ביותר בישראל (עד לימינו אלו). אבן דרך מרכזית שנייה הייתה כינון היחסים הדיפלומטיים בין המדינות בשנת 1965, אשר עברה הרבה יותר בשקט. מה שהתרחש בין שני אירועים אלו הוא נושא ספרו של פרופ' רוני שטאובר מאוניברסיטת תל אביב "דיפלומטיה בצל הזיכרון: ישראל וגרמניה המערבית, 1965-1953".
שטאובר מגולל בפירוט רב את הסיפור המרתק והבלתי-ידוע של אותן שנים, שהיו עמוסות תפניות וזגזוגים, תקוות ומשברים, נטל ההיסטוריה וצורכי העתיד, דרישות מוסריות וציניות פוליטית. בעיני כותב שורות אלו, אחד הקווים המרכזיים והחשובים ביותר בספר הוא ההוכחה שבניגוד למה שאולי ניתן לחשוב - מערב גרמניה של קונרד אדנאואר לא הייתה מדינה שהיכתה על חטא בלב שלם. אולי אפילו ההפך הוא הנכון: היא התקשתה עד מאוד להודות בחטאיה, ואף ביססה את תקומתה על אדני שקר.
אדנאואר היה אנטי-נאצי מובהק ולזכותו יש לזקוף הן את התאוששותה הכלכלית המדהימה של ארצו, הן את ביסוס הדמוקרטיה בה, הן את הושטת היד לעם היהודי והן את מיצובה של גרמניה בלב המאבק נגד ברית המועצות. לצד זאת, כפי שמראה שטאובר עשרות פעמים, אדנאואר סירב בכל תוקף להכיר באשמתה של גרמניה כמדינה ובאשמתם של הגרמנים כעם, ולא בחל בסילוף גס של העובדות ההיסטוריות. ממשלו היה עמוס במי ששירתו בנאמנות את הנאצים, והוא השקיע באופן אישי מאמצים עצומים להגן על ראש לשכתו, הנס גלובקה, שנטל חלק פעיל ביצירת התשתית המשפטית לרדיפתם של יהודי גרמניה.

טענות סותרות על העבר וההווה
הסכם השילומים. הציל את המשק

אדנאואר טען, כי הנאצים היו מיעוט שהשתלט על גרמניה ושעבד את הרוב, וכי הגרמנים עצמם היו קורבן של משטר זה. האמת כמובן הפוכה לחלוטין. הנאצים אומנם לא זכו מעולם ברוב מוחלט בבחירות חופשיות, אך היה להם רוב יחסי ברייכסטאג והם עלו לשלטון בצורה דמוקרטית בשל הכישלון המוחלט של רפובליקת ויימאר ומנהיגיה להתגונן מפניהם.
יתרה מזאת: כל המחקרים מלמדים על תמיכה עצומה בנאצים בשנים שעד התהפכות הגלגל במלחמת העולם השנייה. מיליונים שירתו בפועל במשטר ואת המשטר – החל מפקידים וכלה בפילדמרשלים. מנגנון הרדיפות וההשמדה של היהודים, של אויבי המשטר, של הצוענים, של ההומוסקסואלים ושל רבים אחרים, לא יכול היה להתקיים בלא מאות אלפי הגרמנים מן השורה שאיישו אותו. דיכוי התושבים במדינות הכבושות הצריך גם הוא מאות אלפים. כל אלו באו מקרב הרוב המוחלט של הגרמנים, שחלקם "רק" צייתו בלא עוררין (כולל לפקודות רצחניות) וחלקם שירתו בהתלהבות ובהזדהות.
עשרות מיליוני גרמנים תמכו בנאצים, מאות אלפים שירתו אותם, עשרות אלפים ביצעו פשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות – אך רק קמצוץ מהם הועמדו לדין. שטאובר מתאר בין היתר כיצד מערב גרמניה התחמקה מלמצות את הדין עם הפושעים ואפשרה לרוב הפשעים להתיישן – בנימוק שכך קובעת החוקה ושהחרגת פשעי הנאצים תהיה צעד אנטי-דמוקרטי. הייתה זו ציניות מאין כמותה: הנאצים עלו לשלטון תוך ניצול הדמוקרטיה והתחמקו מעונש בחסות הדמוקרטיה.
יתרה מזאת: המוני נאצים לשעבר שירתו בממשלתו ובממשלו של אדנאואר. איננו מדברים על חברים מן השורה במפלגה או על מי שנכפה עליהם להצטרף ל"נוער היטלר", אלא על פעילים של ממש ועל מי שמילאו תפקידים משמעותיים במשטר הנאצי. הזכרנו כבר את גלובקה, אך שטאובר מראה שהוא לא היה היחיד. כך למשל: מקס מרטן, שנטל חלק בגירושם ובשוד רכושם של יהודי סלוניקי, קיבל משרה בכירה במשרד המשפטים. במשרד החוץ הגרמני פעלה מחלקה בראשותו של הנס גאווליק, שהיה תובע בכיר נגד אויבי המשטר הנאצי, אשר סייעה לאזרחים גרמנים שהואשמו בחו"ל בביצוע פשעי מלחמה.
אפשר אומנם לטעון, במידה רבה של צדק, שלא ניתן היה לנהל את מערב גרמניה בלא יוצאי השלטון הנאצי. אבל יש כאמור הבדל עצום בין זוטרים לבין בכירים, בין שותקים לבין פושעים. וחשוב עוד יותר: העובדה הזאת סותרת את עצם טענת היסוד של אדנאואר בדבר מיעוט נאצי ורוב של חפים מפשע. אם אתם לא מוצאים מספיק מנהלים ומפקדים שידיהם נקיות, אזי מתברר שהפושעים הם-הם הרוב.

הימין הקיצוני מתחזק משמעותית

המדיניות הצינית לא נעצרה בגבולות גרמניה. חלק ניכר מספרו של שטאובר עוסק בהשפעת יחסי גרמניה עם מדינות ערב על יחסיה עם ישראל. הוא מראה, כי בון חששה מאוד שהידוק הקשרים עם ישראל יוביל את מדינות ערב להכרה במזרח גרמניה. היעד המדיני מספר אחת של אדנאואר היה להוביל לאיחוד גרמניה, וכנגזרת מכך – לבודד ככל הניתן את החלק המזרחי הקומוניסטי.
איננו תמימים ואיננו סבורים שהמוסר ממלא תפקיד של ממש (אם בכלל) ביחסים הבינלאומיים. גם לא יהיה זה נכון לומר, שהמוסר נעדר לחלוטין משיקולי המדיניות המזרח-תיכונית של גרמניה, אשר סיפקה לישראל נשק הרבה לפני שארה"ב עשתה זאת. אך בהחלט ניתן להסיק מספרו של שטאובר, שמשקלו של המוסר היה נמוך בהרבה מכפי שניתן היה לצפות. חשוב לומר, שגם מהצד הישראלי – ודאי בתקופתו של דוד בן-גוריון – הועדפו האינטרסים החיוניים המיידיים על פני החשבון המוסרי וההיסטורי. אבל יש כמובן הבדל עצום בין מה שמותר לקורבן לבין מה שמרשה לעצמו הרוצח.
איפה הציניות כאן? בכך שגרמניה שלאחר השואה הדהדה את מדיניותה של בריטניה בזמן השואה. בריטניה סגרה את שערי ארץ ישראל בפני הפליטים מגרמניה ולאחר מכן מרחבי אירופה, משום שידעה שנאמנותו של העם היהודי נתונה לה בכל מקרה, בעוד הערבים מפלרטטים עם ברלין. גרמניה העדיפה גם היא, לפחות חלקית, את היחסים עם מדינות ערב על פני מדינתם של ניצולי הנאצים.
למרות כל הפגמים במדיניותו של אדנאואר, אין ספק שהוא הניח את היסודות לגרמניה הדמוקרטית וידידת ישראל של היום. אך כאשר מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD) זוכה לראשונה בתולדותיה בבחירות באחד ממחוזות המדינה, וכאשר בסקרים הלאומיים היא ניצבת במקום השני – אפשר בהחלט לשאול מה היה מחירם של השקר וההכחשה שעמדו ביסודה של מדיניות אדנאואר. במובן זה, ספרו של שטאובר מעורר מחשבה לא רק בזכות המחקר מאיר העיניים על העבר, אלא גם לנוכח המתרחש בהווה – בגרמניה כמו גם בישראל: מה עלול לקרות כאשר הפוליטיקה דוחקת את המוסר והאינטרסים גוברים על האמת.

"דיפלומטיה בצל הזיכרון: ישראל וגרמניה המערבית, 1965-1953", הוצאת יד ושם ומרכז זלמן שזר, תשפ"ג-2023.
תאריך:  26/06/2023   |   עודכן:  27/06/2023
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות שואה וגבורה
צבי גיל
צמרצורת וחום עברו בגופינו לסירוגין    קור - בשל הסיפור המקפיא, דם וחום בשל ההרגשה שהנה יד אחים לא תיתן לניצול לרדת שוב למצולות    כמו באונייה סטרומה בדצמבר 1941
אריק קרישק
רבקה שפק-ליסק
שמחה סיאני
היה מכה אותי וצועק: "הרגתם את כולם, את כולם הרגתם"    הייתי תופסת את ידיו ואומרת לו בקול רך: "דַי, די, תפסיק להכות, אתה מכאיב לי, זו אני, זו רק אני, הם אינם, הרגו את כל הגרמנים, אתה שומע? את כולם"!
דן מרגלית
לא מדובר באירוע ביטחוני, לא בחומר שפרסומו נאסר בבית המשפט, לא בפגיעה בצנעת הפרט    כאשר הממשלה משתלטת על שידור בשער-בת-רבים זו דיקטטורה מובהקת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il