X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שני הצדדים הגבירו את המתח [צילום: ויסאם השלמון, פלאש 90]
חיזוק הרשות - או חזרה כפויה לג'נין
מבצע "בית וגן" היה הצלחה טקטית, אך לא שינה את המציאות האסטרטגית בצפון השומרון. האינטרס הישראלי הוא שהרשות הפלשתינית תוכל להבטיח את השקט באיזור

מבצע "בית וגן" בג'נין, אשר נמשך שתי יממות, נועד לספק מענה להידרדרות הביטחונית ולאובדן השליטה של הרשות הפלשתינית בצפון השומרון. העלאת הרף של הפעלת הכוח במרחב זה נבעה מהצטברות של אתגרים ומגמות.
אופן הפעולה של צה"ל והשב"כ נגד הטרור בשומרון - "שובר גלים" – מוצה, והפך למעגל אלימות שמזין את עצמו. ככל שצה"ל הגביר את פעילותו נגד פעילי הטרור ופגע במספרים גדלים של אוחזי נשק, כך גברה המוטיבציה של צעירים פלשתינים להצטרף ללחימה נגד צה"ל ולפגוע במתנחלים, חיילי צה"ל ואזרחי ישראל.
העדר אופק מדיני ותפיסת מהלכים שמקדמת ממשלת ישראל כצעדי סיפוח מואצים. בחודשים האחרונים נרשם שיא במספר אישורי הבנייה בהתנחלויות, ובפועל ניתן הכשר להפרות חוק כפי שבא לידי ביטוי בעלייה מחודשת להתנחלויות חומש ואביתר ובהקמת לפחות עשרה מאחזים בלתי-חוקיים חדשים. פרט לכך שהתפתחויות אלה יוצרות מוקדי חיכוך חדשים, הן מדכאות בקרב פלשתינים כל תקווה לשחרור מהכיבוש ולמימוש שאיפות לאומיות.
הרשות הפלשתינית איבדה שליטה בצפון השומרון, ומנגנוני הביטחון הפלשתינים חסרים מוטיבציה להתמודד עם קבוצות הטרור שהשתלטו על ג'נין וסביבתה. התיאום המדיני עם ישראל מוגבל וגובר הקושי ליישם תיאום ביטחוני, שמנע בעבר הידרדרות בלתי מבוקרת. באווירה זו של הרחבת ההתנחלויות ואלימות מצד מתנחלים נגד פלשתינים, אין למנגנונים כוונה לפעול נגד הקבוצות החמושות בג'נין ובשכם או לסייע בפירוקן מנשקן.
ניכר אובדן שליטה של צה"ל על מתנחלים בשומרון, המגבירים ומחריפים את פעולות הנקם נגד פלשתינים בעקבות פעולות טרור נגד ישראלים, ואף זוכים לתמיכה פוליטית מצד שרים רדיקליים, המעודדים אותם לקחת את החוק לידיהם.
ג'נין הפכה למרכז הטרור בשומרון. במחנה הפליטים בעיר גדל היקף הנשק והתחמושת והוקמו מעבדות חומרי נפץ. גבר שיתוף הפעולה בין הפלגים, בראשם הג'יהאד האיסלאמי וחמאס, ובינם לבין פעילי תנזים/פתח. נבנה מנגנון תיאום בין הפלגים, הכולל חדר מצב ומערכות התרעה. מאחורי הקלעים, אירן מעודדת את הטרור ומסייעת בהעברת כספים לפעילים ובהברחות נשק דרך גבולות סוריה וירדן.
הממשל האמריקני איבד את מנופי הריסון על ממשלת ישראל ככל שמדובר במדיניות ההתנחלויות שהיא מובילה, שתכליתה לסתום את הגולל על אופציה להסדר מדיני המבוסס על "שתי מדינות לשני עמים". המתח בין ישראל לארה"ב גבר בשל אוזלת היד של גורמי הביטחון בטיפול באלימות מתנחלים נגד פלשתינים.
לאלה נוספת הדאגה האמריקנית מתוצאות המהפכה המשטרית שמקדמת הממשלה ומלבה מחאה ציבורית נרחבת, כך שהיחסים בין ממשלת ישראל לממשל האמריקני חווים תקופה מתוחה מאוד, שמשמעותה בין היתר התערערות משענת הלגיטימציה הבינלאומית לישראל.

אבו מאזן הבין שצריך שינוי
מבצע ממוקד נגד התשתיות [צילום: נאסר אישתייה, פלאש 90]

מסיבות אלה כולן, ועל-רקע לחץ גובר מצד המתנחלים ונציגיהם בממשלה לצאת למהלך צבאי רחב היקף, יזם צה"ל מבצע ממוקד נגד תשתיות הטרור במחנה פליטים ג'נין. מטרותיו היו: פירוק תשתיות טרור במחנה; פגיעה בפעילים ומעצר גורמים המעורבים בטרור; הכשרת התנאים למערכה מתמשכת נגד הטרור במרחב. כל זאת, בשאיפה לשלוט בגובה הלהבות ולמנוע התפשטות האירועים לאזורים אחרים ביהודה ושומרון וזירות נוספות.
בסיום המבצע רווחת בישראל תחושת הצלחה טקטית-אופרטיבית לאור ההישגים הבאים: 12 פעילי טרור נהרגו; 300 חשודים בטרור נחקרו ומתוכם נעצרו כ-30; שש מעבדות לייצור פצצות ומטענים נהרסו; 14 דירות ששימשו לפעילות טרור וחדרי בקרה זוהו ונהרסו; 300 מטעני חבלה מוכנים לשימוש נוטרלו; נתפסו עשרות מוקשים, רובים, אקדחים, מאות כדורים, עשרות קילוגרמים של כימיקלים להכנת חומרי נפץ; נחשפו ונהרסו שישה פתחי מנהרות ושני מחסני נשק. רוב פעילי הטרור נטשו את המחנה מבעוד מועד, כאשר הובן שצה"ל נכנס למחנה. אחרים נמלטו תוך ניצול נהירה של משפחות אל מחוץ למחנה בשל חשש לפגיעה בנפש.
בעקבות המבצע גברה הביקורת הבינלאומית על ישראל. "משרד האו"ם לתיאום התנאים ההומניטריים בשטח הפלשתיני הכבוש" פרסם, כי מאות יחידות דיור במחנה הפליטים ג'נין נפגעו, וחלקן אינן ראויות עוד למגורים. למעלה מ-500 משפחות פלשתיניות, המונות יותר מ-3,500 איש ואישה, נעקרו מבתיהן ונאלצו לעזוב את בתיהן בשל ההרס. נזק רב נגרם לרשתות החשמל, המים והביוב במחנה הפליטים עצמו ובשכונות המקיפות אותו.
לצד ההצלחה המבצעית עולות מספר שאלות: איך משמרים את ההישג? האם אפשר לבודד את ג'נין משאר יהודה ושומרון? האם יש כוונה והיתכנות לחידוש השליטה של מנגנוני הביטחון של הרשות בג'נין? כיצד מיישבים את הפער במערכת הפוליטית הישראלית בין הגורמים המקצועיים, הרואים חשיבות בחיזוק תפקוד הרשות הפלשתינית, לבין גורמים בממשלה החותרים לקריסתה? איזה מהלך מדיני משלים אפשרי מצד ממשלת ישראל לביסוס ההישג הצבאי?
בעקבות המבצע ובעיקר לאחר שסגן יו"ר הפתח, מחמוד אל-עאלול, וחבר הוועד הפועל של אש"ף, עזאם אל-אחמד, סולקו בבושת פנים ממסע ההלוויות בג'נין, ולנוכח סירוב חמאס והג'יהאד האיסלאמי לקריאת אבו מאזן לקיים פגישה של מזכ"לי הפלגים, הבין נשיא הרשות הפלשתינית שיש לשקול מחדש את המדיניות בצפון השומרון. טענה רווחת נגד הרשות היא שאינה מתפקדת כמצופה מרשות שלטונית ואינה מספקת הגנה לאוכלוסייה הפלשתינית מפני אלימות מתנחלים.
בניסיון להפגין נוכחות בשטח, ארגנה הרשות תהלוכות חמושות של קבוצות תנזים/פתח במספר ערים וכפרים, וערכה סולחה בין ראשי הארגון לפעיליו המשתייכים לגדודי חללי אל-אקצה בג'נין. אולם, אין בכך מענה מספק לטענות נגד הרשות בגין חוסר תפקוד ושליטה. ואכן, מדיון פנימי ברמאללה הודלף החשש שאם המנגנונים לא יפעלו במהירות, עלולה להישנות בג'נין השתלטות של חמאס, בדומה להשתלטותו על רצועת עזה בשנת 2007. כן הוחלט, כי הרשות תשקם את נזקי המבצע כדי להוכיח אחריות ועשייה כלפי האוכלוסייה הפלשתינית וכדי לממש את כספי השיקום שהבטיחו איחוד האמירויות (15 מיליון דולר, אם כי באמצעות אונרא), ואלג'יריה (30 מיליון דולר).

דרוש שת"פ עם הרשות
האם יידרש מבצע נוסף [צילום: דובר צה"ל]

חמאס יצא ללא פגע מסבב ההסלמה הקצר בג'נין, בלי לשלם מחיר על עידוד והנעת טרור ביהודה ושומרון, אך גם הוא יעד לביקורת על שאינו נוקף אצבע מול צה"ל ושומר בקפידה על הישגיו ברצועת עזה - שיקום, צמיחה כלכלית ועבודה בישראל. נראה שלקיחת אחריות על-ידי חמאס לפעולות טרור שאירעו לאחר המבצע בג'נין נועדה לתחזק את דימויו כמוביל תנועת ההתנגדות - בהכרח על חשבון הרשות ופתח.
למרות האינטרס המשותף לרשות הפלשתינית ולישראל למנוע את השתלטות חמאס והג'יהאד האיסלאמי על מרחב ג'נין (ובתוך כך לנטרל את ההשפעה האירנית על המתרחש בשומרון), שתיהן נרתעות מניסיון למצות את פוטנציאל שיתוף הפעולה ביניהן. לפיכך, ישראל נדרשת לעצב תנאים שיאפשרו לרשות ויעודדו אותה לשוב לג'נין, בראש וראשונה כגורם המשקם את ההרס שנגרם במהלך המבצע. במקביל יש להפעיל מנופי השפעה על הרשות, בעיקר באמצעות ארה"ב וירדן, לחידוש פריסתם של מנגנוני הביטחון הפלשתיניים במרחב, תוך תגבורם וציודם באמצעים משופרים, בהתאם לתוכנית שהתווה המתאם הביטחוני האמריקני.
את השבת שליטתה של הרשות בצפון השומרון יש לעודד גם באמצעות קידום פרויקטים כלכליים והקמת מרכזי הכשרה ותעסוקה לצעירים פלשתיניים. כדי להבטיח גיוס תרומות והכוונתן לפרויקטים חיוניים, חשוב לכונן מנגנון פיקוח בינלאומי, למשל מטעם המדינות התורמות, ולוודא שהכספים המוענקים לרשות אכן מושקעים בפרויקטים תשתיתיים ותעסוקתיים במרחב ג'נין.
אם ישראל תפסול מראש יוזמה להשבת שליטתה של הרשות בג'נין, לא יחלוף זמן רב בטרם תידרש שוב למבצע נוסף נגד חמאס, הג'יהאד האיסלאמי וחללי אל-אקצה באזור. ואכן, ממשלת ישראל קיבלה השבוע (9.7.23) החלטה נכונה לפעול לחיזוק הרשות, אך בד-בבד הטילה עליה שורת תנאים שתתקשה למלאם, ביניהם הפסקת התמיכה הכספית במשפחות של פעילי טרור שנהרגו או נאסרו, וגם הימנעות מלעומתיות לישראל בפורומים בינלאומיים.
החלופה להשבת הרשות לצפון השומרון היא השתלטות צה"ל על המרחב וניהולו כקנטון עצמאי, כך שהאחריות ועול הטיפול באוכלוסייה הפלשתינית יוטל על גבה של מדינת ישראל. יהיה זה שלב משמעותי בהאצת הגלישה למציאות של מדינה אחת.

הכותבים הם חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  15/07/2023   |   עודכן:  15/07/2023
+מחבל נוטרל בישוב עשהאל, חשוד שני נתפס
11:32 15/07/23  |  מירב ארד

פיקוד העורף פרסם (יום שבת) אזהרה על חשד לחדירת מחבלים ליישוב עשהאל שבדרום הר חברון. מחבל אחד נוטרל. התושבים התבקשו להיכנס לבתיהם ולנעול את הדלתות. מצוד נערך אחרי מחבל שני שחדר לסביבה. בהמשך בוצע ירי באויר ונעצר חשוד.

+המתנחלים הפורעים גורמים נזק אדיר
09:09 15/07/23  |  יעקב עמידרור   |   לרשימה המלאה

פגיעה בחפים מפשע רק משום שהם פלשתינים איננה רק בלתי מוסרית ומזיקה במישור הבינלאומי. היא פוגעת במישרין במאבק בטרור ובהכנה למלחמה

נזק שגרמו מתנחלים פורעים [צילום: נאסר אישתייה, פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חיזוק הרשות - או חזרה כפויה לג'נין
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
יעקב עמידרור
פגיעה בחפים מפשע רק משום שהם פלשתינים איננה רק בלתי מוסרית ומזיקה במישור הבינלאומי. היא פוגעת במישרין במאבק בטרור ובהכנה למלחמה
ירון פרידמן
הביקור של אבו מאזן במחנה ג'נין הפתיע רבים. כיצד התאפשר הדבר כאשר מספרים לנו כבר חודשים ארוכים כי אין לרשות הפלשתינית משילות בצפון הגדה? פתאום הראיס יכול לנאום בלב המחנה ללא חשש ממתנקשים ולא זורקים עליו עגבניות. לאן נעלמו הזעם והמחאה נגד "הבוגדים ומשתפי הפעולה" - הנהגת הרשות? איך פתאום נעלמו החמושים הצעירים? ומהם המסרים שביקש אבו מאזן בביקורו בג'נין להעביר לישראל, חמאס והג'יהאד האיסלאמי?
יוני בן-מנחם
ביקורו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס בג'נין היה הצגה גדולה לצרכי פנים ולחיזוק התמיכה הבינלאומית בו אך ספק רב אם הוא יילחם בטרור של הקבוצות החמושות. אירן איננה מתכוונת לוותר על המאחזים שהיא הקימה באזור ג'נין והיא תאתגר את הרש"פ, ישראל תהיה חייבת להמשיך בפעילות הצבאית שלה באזור נגד הטרור
יוני בן-מנחם
האירועים הביטחוניים במחנה הפליטים ג'נין חשפו את היחלשותו של יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס אשר איבד את השליטה הביטחונית בצפון השומרון ואת השחיקה הרבה במעמדו ברחוב הפלשתיני. יו"ר הרש"פ יוזם מפגש פיוס לאומי בקהיר בסוף החודש בניסיון לשקם את מעמדו ברחוב הפלשתיני ולחדש את הלגיטימציה הבינלאומית לשלטונו
עידן יוסף
ועדת החוץ והביטחון אישרה לקריאה ראשונה: בתי המשפט יחייבו מתגמלי טרור בפיצויים שאינם תלויים בנזק לקורבנות טרור ומשפחותיהם, למרות ההשגות מצד המתפ"ש, השב"כ והמל"ל    יו"ר הוועדה: הכנסת מכבדת מאוד את הממשלה, אבל הממשלה לא מכתיבה לכנסת איזו חקיקה לקבל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il