ב-19 במאי השנה נאם
בשאר אסד על בימת הליגה הערבית בכינוסה בסעודיה, יותר מעשור לאחר שסוריה הושעתה ממנה בעקבות הדיכוי האלים של המחאות העממיות, שהתפתחו למלחמה מדממת וממושכת. הופעתו של אסד בכינוס הליגה היא תוצאה של נורמליזציה אזורית עימו המתנהלת בשנתיים האחרונות.
תהליך השבתה של סוריה לחיק העולם הערבי, שצבר תאוצה בסוף 2021 עם חידוש היחסים בין משטר אסד לבין ירדן, התחזק בעקבות רעידת האדמה שפקדה את המדינה בפברואר 2023, אז הגישו לה מדינות האזור סיוע
הומניטרי נרחב, ושיאו בחידוש היחסים בין סוריה לסעודיה חודש לאחר מכן. את תהליך הנורמליזציה מנחה עסקה ערבית בהובלה ירדנית, שנועדה להתוות את הדרך לסיום הסכסוך בסוריה. עיקריה הם הכרה בשלטון אסד והזרמתם של כספים ממדינות המפרץ לשיקום המדינה ההרוסה, בתמורה להשבת הפליטים לסוריה, בלימתה של תעשיית הסמים שאסד מנהל ומציפה את המזרח התיכון בכדורי קפטגון, והצאת הכוחות הזרים משטח המדינה.
עם זאת, עד כה ובאופן לא מפתיע, המשטר לא הביע התחייבות למלא אחר אי-אלו מהתנאים שהוצגו לו, ובשלב זה ואסד נהנה ממתנת הלגיטימציה בלא לשלם תמורה. יתר על כן: בראיון שהעניק לאחרונה לרשת סקיי ניוז בערבית, אסד לא חסך ביקורת מהמדינות הערביות וטען, כי חזרת סוריה לחיק העולם הערבי היא בעיקר פורמלית, ללא קשרים מהותיים בין המשטר למרביתן. זאת, כיוון שלדבריו הליגה הערבית אינה באמת מוסד אמיתי. מנגד, לגבי יחסיו עם רוסיה ואירן הוא ציין, כי הם מוכיחים שהמשטר יודע היטב לבחור את חבריו.
בעוד מעמדה האזורי של סוריה זוכה לעדנה מחודשת, משל מדובר במדינה ריבונית ומתפקדת, בחינת מצבה הפנימי חושפת תמונה עגומה של המשך שלטון סמכותני המאופיין בתפקוד לקוי ויכולת חלקית בלבד לספק משילות וביטחון ולאכוף סדר. עשור של מלחמת אזרחים ודיכוי צבאי אלים הותירו מדינה כושלת ומפורקת ללא נכונות לשיקום או לשיפור המצב מצד מנהיגה. למעשה, מאז אותו נאום, מצבה הכלכלי והביטחוני של סוריה רק אך מידרדר.
מדינה רעבה. הלירה הסורית צנחה בחודש אוגוסט לשפל חדש וערכה הוא למעלה מ-15,000 לירות לדולר (לעומת 47 לירות טרם המלחמה). התייקרות של מעל 70% במוצרי יסוד ותשתיות לא מתפקדות, הניעו המונים למחות נגד המשטר בשבועות האחרונים. ההפגנות החלו זמן קצר לאחר החלטת אסד להכפיל את השכר והפנסיה לעובדי המגזר הציבורי, בעוד שמרבית העם סובל מעוני ומרעב.
המחאות החלו בקרב הדרוזים בדרום סוריה, אזור הנמצא בשליטת המשטר, והתרחבו לאזורים שבשליטת האופוזיציה. המפגינים תובעים שיפור במצב הכלכלי, חידוש הסובסידיות ללחם ודלק, ואספקת חשמל סדירה. אולם עד מהרה התרחבו הדרישות הכלכליות לתביעות פוליטיות, שבמרכזן קריאות להפלת המשטר, שחרור עצורים וסילוק הנוכחות האירנית והרוסית מהמדינה. המחאות לא מציבות בשלב זה איום ממשי על המשטר, אך קיים פוטנציאל להסלמתן ולהתרחבותן עקב מצבם הנואש של האזרחים.