חתיכת תור זהב. שוק העבודה חלש, האינפלציה חזקה, התחזיות פסימיות. בין אם מאשימים את מדיניותו של דונלד טראמפ בתחומי המכסים וההגירה, או את מדיניות הריבית של ג'רום פאואל – הממשל הפדרלי אינו מסייע לכלכלה האמריקנית, טוען וושינגטון פוסט.
ארה"ב החלה את השנה עם צמיחה של 2.4% ברבעון האחרון של 2024 ותוספת של 323,000 משרות בדצמבר. באוגוסט נוספו 22,000 משרות בלבד, כלומר: המשק למעשה בקיפאון מאז מתקפת המכסים של טראמפ באפריל. הסיכויים למיתון הם 50:50 ואולי יותר, אומר הכלכלן ניל דוטה. בממשל מבטלים אפשרות זו בהינף יד, אבל נתוני התעסוקה הם החלשים ביותר מזה 60 שנה.
הממשל מאשים את פאואל, ובינתיים טראמפ ואנשיו מודים שיידרשו חצי שנה ואולי שנה עד ששוק התעסוקה יתאושש. יידרש זמן לראות האם הציבור ישתכנע; ממשל ביידן, אשר הצליח להוריד משמעותית את האינפלציה, גילה שהבוחרים לא מוכנים להמתין שהמצב ישתפר.
שעתיים אחרי פרסום דוח התעסוקה, שב טראמפ לתקוף את פאואל וטען שאפשר להוריד את הריבית בשלוש נקודות – דעה שאף כלכלן אינו מסכים איתה. האינפלציה ירדה לקצב שנתי של 2.7% לעומת 2.9% אשתקד, אבל ליבת האינפלציה – הנתון המרכזי שבוחן הפדרל ריזרב – עלתה ל-2.9%, הרבה מעל היעד של 2%.
עם זאת, המשקיעים מצפים שה"פד" יוריד את הריבית ברבע נקודה בשבוע הבא (17 בספטמבר). טראמפ מקווה שהורדת הריבית תוזיל את המשכנתאות ותעורר את שוק הנדל"ן. גולדמן-זאקס צופה כעת שלוש הורדות ריבית רצופות – בספטמבר, אוקטובר ודצמבר. גם בנק ברקליס העלה את התחזית משתי הורדות לשלוש, מדווח הפוסט.
טראמפ מצידו קרא מוקדם יותר להתכונן לאינפלציה מכאיבה בעוד הוא בונה מחדש את המשק ל"תור זהב" תעשייתי. שר האוצר, סקוט בסנט, הזהיר מפני "תקופת מעבר" בעת הקטנת התלות במשרות ממשלתיות. יו"ר המועצה הכלכלית הלאומית, קווין האסט, טען בסוף השבוע (5.9.25), כי נתוני התעסוקה של אוגוסט יתוקנו כלפי מעלה בהמשך. גולדמן-זאקס ציין, כי הממוצע לאוגוסט – כאשר רבים נמצאים בחופשה – הוא תוספת של 40,000 משרות.
פקידים בממשל אומרים, כי המצב ישתפר משמעותית כאשר יורגשו השלכותיו של ה-One Big Beautiful Bill, חקיקת המיסים וההוצאות של טראמפ. בסנט הבטיח, שהחוק "יוביל לצמיחה שמעולם לא ראינו כמותה". אבל בוול סטריט התחזיות מתונות בהרבה: מורגן-סטנלי צופה צמיחה בקצב של 1.5% ברבעון הנוכחי.
כלכלנים אומרים, שחולשת שוק העבודה נובעת מכמה מהלכים של טראמפ. הזיז-זג במכסים מקשה על עסקים להחליט האם להשקיע ולשכור עובדים. טראמפ טוען שהמכסים יובילו ליצירת משרות בתעשיה, אבל מאז פברואר אבדו 41,000 כאלה. השכר ירד במגזרים התלויים בסחר החוץ, כמו כרייה, קמעונאות וקידוחי נפט וגז. הזינוק בבניית מפעלים שהחל בימי ממשל ביידן, נבלם כאשר טראמפ ביטל רבות מההטבות לפרויקטים כאלה.
סיבה נוספת, אומר הפוסט, היא היד הקשה של הממשל נגד מהגרים, כולל פשיטת הענק על מפעל יונדאי (5.9.25). מדיניות זו מפחיתה את זמינות העובדים שנולדו מחוץ לארה"ב: בששת החודשים הראשונים של השנה ירד מספרם במיליון. לדברי ברקליס, מדיניות זו – לצד הזדקנות האוכלוסייה – מפחיתה את פוטנציאל הצמיחה החודשי ב-100,000 משרות.
במקביל, מספר העובדים בממשל פחת ב-97,000 בשל פעילות ה-DOGE; בחודש אוגוסט ירד מספרם ב-12,000 והמגמה צפויה להימשך. החוק של טראמפ שואף להעביר את האחריות הפיננסית על תוכניות כמו Medicaid (ביטוח בריאות לנזקקים) למדינות – שרבות מהן מצויות ממילא בבעיות פיננסיות; התוצאה תהיה הצטמקות נוספת.