X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
[צילום: אריו]
הלהיט: פלאפל ישראלי בעיר האורות
יצחק פרץ, מסעדן ישראלי בפריז, מוכר 1,000 ארוחות ביום במסעדה הכשרה הגדולה ביותר בעיר מנת הדגל - פלאפל החלום - לעבוד פחות

קל לזהות את מסעדת "ל'אס דה פלאפל" (L´As Du Fallafel) ברחוב רי רוזייה (Rue Des Rosiers), בפלצעל של פריז: בכניסה למסעדה, על הכביש, עומד תור קבוע של ממתינים. זהו ניגוד בולט לעומת המסעדות הכשרות האחרות של הרובע, הריקות למחצה או לרביע. במסעדה, בבעלות הישראלי יצחק פרץ, 100 מקומות, והיא כנראה הגדולה מסוגה בפריז. זה לא פותר את בעיית התור, מהצהריים ועד מאוחר בערב. על-פי הערכה, הוא מוכר לפחות 1,000 ארוחות ביום, ואולי הרבה יותר.
פרץ, 65, הוא סיפור הצלחה של ישראלי בפריז. הוא נכנס לעסקי מזון ב"עיר האורות" לפני 31 שנה. עסקי הנדל"ן שלו מעידים, שהצליח לא רע: לא רק המסעדה בבעלותו, אלא לדבריו גם דירה בבת ים וכמה דירות להשכרה באילת. אבל, "לאס פלאפל" הוא העסק העיקרי: מגישים ארוחות צהריים וערב במגוון גדול ובמחירים, שלגבי צרפת הם עממיים - ארוחה עסקית מלאה ב-18 אירו (90 שקל) כריך גדוש בשר ותוספות ב-7 אירו, וכן הלאה. בשבת סגור, כמובן, אבל רבים עושים ארוחת "קח ולך" (Take Away). המסעדה מקובלת על קבוצות מאורגנות, והיא מתגאה גם באורחים חשובים: לני קרביץ, הזמרים אישתר וגיא אלמלה, וגם בנימין נתניהו, שהתארח בה עם שרה והילדים בתקופת היותו יו"ר האופוזיציה והשאיר צילום למזכרת.
יהודים אוכלי כשר מילא, אבל פרץ מציג בגאווה גם צילומים של כתבות על המסעדה ב"לה פריזיאן" (היומון הנפוץ של פריז), וגם של עיתונים בארה"ב, בספרד, בסין ו"גינזה" היפני. מוסף "נסיעות" של ניו-יורק טיימס פרסם כתבת שבח והלל לפלאפל של המסעדה, שהיה ונשאר מנת הדגל שלה: "הפלאפל כה טוב" - כתב המבקר - "עד שזהו האתר הקולינרי היחיד בפריז שאינני מחמיץ אף פעם!".

"פלאפל גורמה ברי רוזייה"

- ואיך הגעת לפלאפל?
פרץ: פתחתי מכולת, ובשים לב לאופי היהודי של המקום, מכרתי רק מוצרים כשרים, רובם הגדול מיובאים מישראל. ליד המכולת פתחתי דלפק למכירת פלאפל, לקנות ולאכול ברחוב כמו שמקובל אצלנו. כך עברו שנים. פתאום , לפני כ-15 שנה, הופיעה ביקורת במקומון פריזאי, על "פלאפל גורמה שמוכרים ברי רוזייה". למחרת הוצפתי בטלפונים בנוסח "רוצים להזמין שולחן לצהריים". מה שולחן, איזה שולחן? בסך-הכל זוהי מכולת עם דוכן פלאפל. אבל הביקוש גבר, סגרתי את המכולת ופתחתי מסעדה צנועה, עם פלאפל, חומוס וטחינה, ואחרי זמן קצר גם ארוחות שלמות. קניתי שטח ממסעדה מרוקאית כשרה סמוכה, שנסגרה. לפני שנתיים רכשתי שטח נוסף.
- זוהי סתם מסעדה צרפתית כשרה?
פרץ: בכלל לא. כמעט כל המוצרים מיובאים מישראל. אני קונה גדול של הוד-לבן, אסם ויינות ישראלים. ראה – על הקירות דגלי ישראל, תמונות נוף ישראליות, וכמובן תעודות הכשר ותמונה של הרבי מלובביץ'. יש לי 50 עובדים, 14 מלצרים והיתר עובדי מטבח וניקיון. אני מעסיק רק מלצרים יהודים שומרי שבת, בחורים יהודים-צרפתים שכמעט כולם דוברי עברית.
_____
אחד המלצרים, אגב, הוא בחור ישראלי בשם תומר. זה עתה סיים לימודי תואר ראשון בפילוסופיה בסורבון, ובקרוב יתחיל בלימודי התואר השני. תומר: "בחופשה אני עובד כאן שעות רבות, כדי לממן את הלימודים. כשתתחיל שנת הלימודים, איאלץ לעבור למשרה חלקית".
שאלתי את פרץ איך מתנהגים התיירים הישראלים. הוא ביקש לפטור אותו ממתן תשובה.
- יש בעיות בתפעול המסעדה?
פרץ: בדרך כלל לא. החוק הצרפתי מסודר מאוד. באחרונה הוציאו הנחיות חדשות לתפעול מסעדות ובתי קפה, שיכנסו לתוקף בהדרגה עד 2015. הפעלתי הוראות אלו כבר עתה. לדוגמה, שיניתי את מבנה הדלתות כך שיתאימו לשעת חירום, וסידרתי כניסה נוחה לנכים.

עורך הדין שכח לרשום את השם המסחרי

- מה עושים המתחרים?
פרץ: כמה מסעדות באזור יהודי סמוך, רי רישה, נסגרו בשנים האחרונות, אבל לא בגללי (בדקתי, ואכן כך). בעבר היה למסעדה שם אחר. יום אחד גיליתי, שבאזור המונטמאר נפתחה מסעדה מתחרה, בשם זהה. הלכתי למסעדן והתרתי בו, שיש לי שם רשום. הוא צחק ממני ואמר "לך מפה!" פניתי לעורך דין, ואז התברר לי שעורך הדין שטיפל בזמנו ברישוי המסעדה, שכח לרשום כחוק את השם המסחרי. מיד שיניתי את השם ל"אס פלאפל", ורשמתי אותו.
- אתה עורך אירועים?
פרץ: לא. אין לי כוח ואין לי צורך בזה. המסעדה גם סגורה במוצאי-שבת.
- יש לך תוכניות להתרחב?
פרץ: להפך. אני כבר לא צעיר, ובכל זאת עובד 12 שעות ביום, יורד למרתף של המסעדה ומכין מאכלים חדשים. הייתי רוצה להוריד את המתח, לעבוד פחות. הבן יום-טוב (39) והבת מלי (31) כבר עובדים כאן. אני מקווה שיום אחד ייכנסו לניהול המלא.
- ומה תעשה אז?
פרץ: אני טס לישראל אחת לכמה שבועות. כשיהיה לי יותר זמן, אגיע לארץ לעיתים קרובות יותר.

תפריט גם בספרדית וביפנית

זוהי באמת מסעדה כשרה יחידה במינה, אולי, בעולם: התפריט שלה כתוב בשש שפות – עברית, צרפתית, אנגלית, ספרדית, איטלקית ויפנית.
- מה פתאום תפריט ביפנית? איך הגיעו הביקורות העיתונאיות בסינית?
פרץ: רבים מהסועדים הם תיירים מארצות אלו. הם גילו את המסעדה וחוזרים אליה שוב ושוב. לעיתים אני מוצף דווקא בספרדים.
- נולדת מסעדן?
פרץ: בכלל לא! נולדתי בבולגריה, עליתי עם ההורים לארץ בגיל שבעה חודשים, שירתתי בצה"ל והתחלתי לחפש פרנסה. עבדתי במקצועות שונים, לא בעסקי אוכל. בגיל 28, ערב מלחמת יום הכיפורים, פגשתי את דייזי ונישאנו. דייזי היא ילידת פריז וגדלה ברובע הזה. במשך שנים לחצה עלי שנעבור לגור בפריז, ליד הוריה. סירבתי. אבל ב-1979 החמיר המצב הכלכלי, התקשיתי למצוא פרנסה, ואז נכנעתי לדייזי ועברנו לכאן.

כל האוכל בכף ידך
תאריך:  27/08/2010   |   עודכן:  27/08/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הלהיט: פלאפל ישראלי בעיר האורות
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
כתבה מענינת ,50 עובדים ל"ת
גיזמו בון  |  27/08/10 23:00
2
פלפל טעים
תייר ירושלמי   |  29/08/10 16:43
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
צבי גיל
קואופרטיב אגד עוסק ב"מחר" ואל תבלבלו לו את הראש ב"היום"; בשל נסיבות אלה ואחרות, החלופה היחידה בירושלים לסוסים ולחמורים, היא האוטובוסים; וכל עוד שהם יובלו בידי אגד, כפי שהם מובלים כיום - המצב לא רק שלא ישתפר, אלא יחמיר
בן פרץ
הדחתו הסופית של נאור אלבז רגע לפני הגמר הגדול חושפת במערומיה את התערבות ההפקה הגדולה ביותר שהייתה ב"כוכב נולד": מי רצה אותו בפנים למרות שהקהל רצה אותו שוב ושוב בחוץ, ויותר חשוב - למה?
ריקי רט
שחר אילן בטוח ש'חברת הלומדים' המתקיימת בישיבות החרדיות תביא על מדינת ישראל את קצה. הרב משה גרילק בטוח שהאברכים האלה אחראים לעובדה שהמדינה עדיין קיימת. אילן חושש מאוד מהעוני בחברה החרדית ומההשתמטות. גרילק מוטרד מהתפוררות הערכים בחברה החילונית וממתגיירים שאינם מתעניינים ביהדות. הראשון הוא כתב לענייני חרדים, האחר הוא עורך עיתון 'משפחה'. יחד הם מדברים על גיור, השתמטות, ציונות, וגם על בר וליאו
יפעת ארליך
בלי טקסי חתימה בבירות אירופיות, בלי כיסוי תקשורתי נרחב ובלי הדים פוליטיים, נפגשים תושבי התנחלויות ומאחזים עם מחבלים-לשעבר, ומדברים שלום. היהודים שמשתתפים בפגישות הללו צריכים להתמודד עם תגובות מלגלגות, הערבים מתמודדים עם איומים ברצח. בינתיים לא נרשמה הסכמה לגבי מתווה של פתרון לסכסוך, אבל שני הצדדים מסכימים שזה כבר עניין שולי
חיים נוי
ביקורת להצגה המוזיקלית "ספר לי סיפור"    בכורה, "התיאטרון שלנו", בתיאטרון גבעתיים    קסם, תרבות ומקצבים בהצגה אחת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il