X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
אבי דוידוביץ קרימינולוג, ניצב-משנה (בדימוס), מומחה בפרופילאות פלילית
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
כאשר מתמודדים לתפקיד המפכ"ל כמה ניצבים, צריך להעדיף את מי שלא כשל בשיקול-דעת ערכי ומקצועי התמודדות ותחרות נמרצת ואסרטיבית על כהונת המפכ"ל לא רק שאינה פסולה אלא אף רצויה הוצאת כביסה מלוכלכת על מועמד לפני בחירתו לכהונה רמה, עדיפה על פני חשיפתה אחרי מינויו הניצבים אורי בר-לב ואילן פרנקו אינם מועמדים ראויים בלי קשר לתלונה של המתלוננת ד"ר א' ישנם מספר ניצבים, בשירות או בדימוס, הראויים לא פחות מא' בר-לב ומא' פרנקו לכהונה הרמה
▪  ▪  ▪
ניצב אורי בר-לב [צילום: פלאש 90]
ניצב אילן פרנקו [צילום: יובל אראל לשכת דוברות משטרת תל אביב]

תופעה אחרת המתגלה לא אחת בתהליכי התמודדות על מינוי בכיר היא ריבוי מועמדים. דומה כי רשימת המועמדים בעת הזאת לתפקיד המפכ"ל, הולכת ונעשית כמעט אינסופית, כאשר בכל יום מתווסף שם נוסף. חלק גדול הם מועמדים מטעם עצמם או מטעם מי שמריץ אותם, ובעיני הממנה הם אינם מועמדים כלל וכלל. בדרך-כלל לממנה זה מצב רצוי מאין כמוהו, והוא לא יתאמץ להפסיקו. ככל שיותר "מועמדים" יצטרפו למירוץ, כך יותר אנשים התלויים בו יזחלו לפתחו או לרגליו

שלוש אותיות אלף מובילות את הפרשה השערורייתית התורנית במשטרת-ישראל: המתלוננת ד"ר א', הניצב הנילון אורי בר-לב, והניצב השני - שנראה כי לפחות בתחילת הדרך קיווה שיחול עליו הפתגם "כששניים רבים השלישי מרוויח" - ניצב אילן פרנקו. האמת היא שכאשר התקשורת תחדל לעסוק בהיבטים הסקסיסטיים של הפרשה, יש סיכוי לדיון בעיקר ולא בתחתון. העיקר בפרשה מביכה זו הוא מינוי מפכ"ל בכלל והמירוץ הנוכחי למפכ"לות. מאחר שדוברים אחדים בתקשורת השמיעו לא אחת דברי סרק והבל, נראה כי ראוי לעמתם עם המציאות.
נשמעה טענה על כי ערב מינוי לתפקיד בכיר, פורצת לתקשורת כביסה מלוכלכת בקשר למועמדים. בתוך טענה זו מסתתר רמז כי השיהוי הרב בהגשת תלונות אלו והעיתוי של הגשתן, פוגמים באמינותן. ברור לכל מי שחפץ בניקיון השירות הציבורי כי עדיף ורצוי שפגמים במועמד כזה או אחר ייחשפו לפני המינוי ולא אחרי. מוטב להימנע מבחירת אדם למשרה רמה, כשרבב ערכי או פלילי דבק בו, מאשר להתמודד אחר-כך עם הרפש, כאשר הוא כבר מכהן, על אחת כמה וכמה במשרה שלטונית או בתפקיד המקנה לו חסינות מפני הפללה. העיתוי כשלעצמו אינו מהווה בהכרח סימן להיות המתלונן או המודיע בלתי אמין. נפגעי עבירה רבים, או עדים למעשים פליליים - מוכנים להשלים עם היות הפוגע בתפקיד מסוים, אולי כזה שכבר היה בו. אולם האפשרות כי אדם כזה יקודם מטרידה אותם ומניעה אותם להתלונן או למסור מידע. לפיכך ניתן לומר כי כן ירבו חשיפות של מעשים פסולים לפני מינוי ולא אחרי.
טענה אחרת, פופוליסטית לא פחות, היא המגנה התמודדות על תפקיד בכיר, המלווה בתופעות המכונות בתקשורת בשמות-תואר שונים ומשונים כגון: יצרים, אמוציות, מחנאות, דם רע וכיוצא באלה מונחים כיד הדמיון הטובה של העיתונאי או המקור שלו. גם זו טענה מתחסדת וחלולה. בלשון ציורית ניתן לומר כי לתפקיד בכיר עדיף שיגיע "נמר רעב ונמרץ" מאשר "אריה שבע, מדושן ומנומנם". במידה רבה ניתן לומר, בלשון מעודנת יותר, כי לא רק שקנאת סופרים תרבה חוכמה, אלא שבעצם הליך ההתמודדות, מתגלים מאפיינים אישיותיים והתנהגותיים על המועמדים, המסייעים בקבלת ההחלטה הטובה ביותר לגבי הבחירה. תהליך ההתמודדות גורם לא אחת לכעס אצל המועמד, ואדם, כידוע, ניכר גם בכעסו. תהליך ההתמודדות מאפשר חשיפה ותצפית טובה על המועמדים - ואין רע גם בכך.
תופעה אחרת המתגלה לא אחת בתהליכי התמודדות על מינוי בכיר היא ריבוי מועמדים. דומה כי רשימת המועמדים בעת הזאת לתפקיד המפכ"ל, הולכת ונעשית כמעט אינסופית, כאשר בכל יום מתווסף שם נוסף. חלק גדול הם מועמדים מטעם עצמם או מטעם מי שמריץ אותם, ובעיני הממנה הם אינם מועמדים כלל וכלל. בדרך-כלל לממנה זה מצב רצוי מאין כמוהו, והוא לא יתאמץ להפסיקו. ככל שיותר "מועמדים" יצטרפו למירוץ, כך יותר אנשים התלויים בו יזחלו לפתחו או לרגליו. ריבוי מועמדים גם מפזר כוחות ומחנות, כך שביום בחירה - גם זה שייבחר לבסוף לא ייהנה מכוח רב מדי. במילים אחרות ולעניין מינוי המפכ"ל, ניתן לומר כי השר הממונה לא שש לעבוד עם מפכ"ל חזק מדי. המצב הראוי והרצוי הוא כי השר יקדים ויבהיר - בדרך סולידית ומכובדת - לכל מי שאינו נחשב בעיניו כמועמד למפכ"לות, כי הוא אינו מועמד. כך תצטמצם רשימת המועמדים לשלושה או לארבעה שמות, וההתמודדות תיעשה עניינית ולא תצטייר כשוק סיטונאי.
ככלל, תהליך מינוי מפכ"ל אינו תהליך הקונקלווה בו בוחרים אפיפיור בקפלה הסיסטינית בוותיקן. שם הבחירה נעשית בסודיות, באווירה הנחזית להיות מיסטית ובחדרי חדרים - כפי שהשם קונקלווה מרמז בהיותו נגזר מצירוף המילים בלטינית cum clavi, שפירושן במפתח. בחירת מפכ"ל במדינה דמוקרטית אמורה להיות שקופה, ועל הממונה לנמק בפני הציבור מדוע נבחר דווקא פלוני למשרה הרמה. לתפקיד המפכ"ל אמור להיבחר אדם בעל שיעור-קומה וכריזמה יוצאי-דופן, עם יכולת ניהולית מוכחת, עם אישיות בעלת חזון, יוזמה ומרץ להגשימו, שהגדיר לעצמו יעדים ברורים להשגתם במהלך כהונתו. ומעל לכל, הוא אמור להוות דמות למופת מהבחינה הערכית והמוסרית. היינו, ללא דופי ושלדים בארון.

כשלים ערכיים דבקו בניצבים פרנקו ובר-לב

ניצב אילן פרנקו כשל בשיקול-הדעת בפרשת האחים פריניאן והשוטר צחי בן-אור, כפי שהתבררה ב"ועדת זיילר". כראש אגף המודיעין של משטרת ישראל, הוא לא ראה פגם ופסול במפגשים עם מקורות המתבצעים בבית המקור, בנוכחות משפחת המקור וכש"פותחים שולחן" - כאילו היה זה מפגש חברי

האמת חייבת להיאמר, לניצבים אורי בר-לב ואילן פרנקו כשלים ערכיים הפוסלים אותם מלשמש בתפקיד המפכ"ל, למרות שהם קצינים מצוינים עם יכולות פיקודיות מוכחות. הדעה שרווחה בתקשורת כי שני אלו הם המועמדים האולטימטיביים והפיינליסטים היא שטות מוחלטת. הניצבים יוחנן דנינו, שחר איילון, הניצב בדימוס מיקי לוי ורב-גונדר בני קניאק הם מועמדים מצוינים כשלעצמם. מיקי לוי אינו בחזקת "מינוי מבחוץ". ונסיבות הודעתו של קניאק על הסרת מועמדותו לתפקיד המפכ"ל אינן ברורות ואפשר שהן אינן בלתי הפיכות.
אורי בר-לב לא קיים הוראה של מפקדיו, המפכ"ל דודי כהן והשר הממונה אבי דיכטר. דיכטר החליט לפטר אותו מהמשטרה. בר-לב עתר לבג"צ. בינתיים התחלפה הממשלה ויצחק אהרונוביץ' התמנה לשר לביטחון הפנים. עורך הדין שייצג את בר-לב, יעקב נאמן, התמנה לשמש כשר המשפטים. כך נמצאה נוסחה גואלת. בר-לב מצד אחד, ואהרונוביץ' וכהן מצד שני הגישו לבג"צ הודעה משותפת שהביאה קץ לעימות בין בר-לב לכהן. בר-לב הודיע בין היתר כי הוא מקבל ללא עוררין את מרותו של המפכ"ל, כמפקדו הישיר וכמפקדה של משטרת ישראל כולה, ומצר על כל פגיעה בארגון ובעומד בראשו. ברור לכולי עלמא כי זו הייתה קבלת מרות מותנית, אינטרסנטית וטקטית. את הנעשה אין להשיב וגם הודעה מתוחכמת לבג"צ אינה יכולה לשנות את העובדות. בר-לב לא קיבל את מרות המפכ"ל והשר. אם יתמנה בר-לב למפכ"ל, האם זו הדוגמה שייתן? והיה אם בר-לב כמפכ"ל יתעמת עם אחד הניצבים - חזון נפרץ במחוזותינו - מה יאמר? כי קבלת מרות היא עניין תלוי ומותנה ברווח ובהפסד לפקוד, או במידת תועלת הפקודה לכפיף? או בטיב מערכת היחסים בין המפקד למקבל הפקודה?
כשישנם מועמדים אחרים, ראויים לא פחות או לפחות באותה מידה, עדיף למנות לתפקיד המפכ"ל את זה שלא נאלץ להתחייב בפני הבג"צ כי הוא מקבל את מרותו של המפכ"ל.
ניצב אילן פרנקו כשל בשיקול-הדעת בפרשת האחים פריניאן והשוטר צחי בן-אור, כפי שהתבררה ב"ועדת זיילר". כראש אגף המודיעין של משטרת ישראל, הוא לא ראה פגם ופסול במפגשים עם מקורות המתבצעים בבית המקור, בנוכחות משפחת המקור וכש"פותחים שולחן" - כאילו היה זה מפגש חברי. הוא גם לא ראה פסול בכך שדרג שאינו אמור להפעיל מקורות, מפעיל מקורות לאורך זמן. בכל הנוגע להליך מינוי קצין לתפקיד רגיש כראש ימ"ר ובדיקת מהימנותו, גילה אילן פרנקו חוסר שיקול-דעת מהותי לגבי איתור סימנים המעידים על פגמים באמינותו של המועמד. כך סיכמה ועדת זיילר את הדיון בעניינו של ניצב אילן פרנקו:
  • "דבריו היום, כמו גם התנהלותו בעבר, מצביעים על כך שניצב אילן פרנקו עדיין איננו בשל לתפקידים בכירים יותר, וזה המינימום. נוכח העובדה שמדובר בקצין מוכשר שכלל מעשיו, ככל שידיעתנו מגעת, נכוחים, ניתן להסתפק בהמלצה כי למינוי הבא של מפכ"ל למשטרה הוא לא יהיה מועמד. אנו רוצים לקוות ששהייה נוספת בתפקידי רוחב התואמים את דרגתו הנוכחית, ואולי גם הפנמת הדברים האמורים כאן, יביאו אותו בעתיד לשקילה ולבחינה של דברים בדרכים התואמות יותר היגיון ונורמות מקובלים".
לנוכח דברים אלו נראה כי כאשר מתמודדים כמה ניצבים לתפקיד המפכ"ל, בעלי רקע וכישורים דומים פחות או יותר, יש להעדיף את הקצין שלא כשל בחוסר בשלות, או בשיקול-דעת החורג מהיגיון וערכים.

תאריך:  23/11/2010   |   עודכן:  23/11/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ד"ר א', ניצב א' בר-לב, ניצב א' פרנקו
תגובות  [ 28 ] מוצגות  [ 28 ]  כתוב תגובה 
1
ועל זה נאמר: "ייענש בחטאו"
חשדנית  |  23/11/10 09:10
2
דבידוביץ ה"גאון"..?????
קציני משטרה  |  23/11/10 09:56
 
- טובל ושרץ בידו
יאיר אלמוג  |  23/11/10 14:59
 
- לפחות הוא מביע בגלוי את דעתו
משה11  |  23/11/10 19:27
 
- לבחור את מי שלא נתפס...! ל"ת
דוידוביץ התמים  |  24/11/10 06:33
3
הבהרה לקוראים
אבי דוידוביץ  |  23/11/10 10:03
4
למה לא נסגרים בתי הבושת? ל"ת
אין אכיפה על זנות  |  23/11/10 10:18
5
איזוכתבה שטותית, לא שווה תגובה
מוטי1  |  23/11/10 10:41
6
האין בזה פגם שמנכל מישרד
הנני העני ממעש  |  23/11/10 11:36
7
על חטא היוהרה
גימלאי מן השורה  |  23/11/10 12:23
 
- אתה עצמך חוטא בחטא היוהרה
יואב קוריאל  |  23/11/10 15:52
 
- מי אתה קוריאל? מה הקשר לכאן? ל"ת
קורא מבולבל  |  23/11/10 21:10
 
- אין כאן שום יוהרה
שלמה, סנ"צ בדימוס  |  23/11/10 16:08
 
- דברי דוידוביץ עלבון לשכל הישר
מאי נפקא מינא  |  23/11/10 18:06
 
- הוראה בלתי חוקית ?
שלמה, סנ"צ בדימוס  |  23/11/10 19:30
 
- אורי בר לב הוחזר לשירות במשטרה
בעקבות פסיקת בג"ץ  |  24/11/10 00:56
8
המתחזה
ד.מוקרט  |  23/11/10 12:35
 
- מיהוא אותו מיתחזה?
הנני העני ממעש  |  23/11/10 16:13
9
מאמר שהוא עלבון לאינטליגנציה
מאי נפקא מינא?   |  23/11/10 15:25
 
- בג"צ לא בדק את ההוראה
נירה ק. עו"ד  |  23/11/10 20:58
10
האם היא דוקטור למדעי ההתרבות?  ל"ת
מבוא לתורת הידיעה  |  23/11/10 15:27
11
כמה קשקושים בכתבה אחת.. ל"ת
בלה בלה בלה  |  23/11/10 17:22
12
כתבה מאוזנת ושפויה
יוסי יפואי  |  23/11/10 21:53
13
פרנקו פסול מלשמש מפכ"ל!!! ל"ת
הניה  |  23/11/10 22:31
14
מספיק חלופות טובות מה- 2 הללו ל"ת
לא נמשחו למפכ"לות  |  24/11/10 09:52
15
אורי בר לב כנסו
אסא 605  |  24/11/10 12:18
16
זה האיש הערכי שלך אדון דוידובי
דנינו?  |  24/11/10 22:36
17
כולם יודעים על עלילותיה של הדו
מרית  |  25/11/10 08:14
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שבתאי עזריאל
הקבלנים ורשות המיסים ינסו לשכנע את ועדת הכספים להטיל מע"מ על קבוצות רכישה. אם יצליחו, עו"ד ורד אולפינר תשמח פעמיים. היא גם בת למשפחת קבלנים ואנשי נדל"ן, והיא גם מנהלת המחלקה המקצועית למקרקעין וקבלנים ברשות המיסים. תגובת רשות המיסים: "אין ניגודי עניינים"
שולמית קיסרי
היא הגיעה אלינו מאוזבקיסטן ורכשה לעצמה מטופלים רבים, גם מקרב ה"מי ומי"    חולים הגיעו אליה כפופים ורצוצים מכאב, ויצאו זקופים וישרים    היא משלבת בטיפול רפואה אלטרנטיבית וקונבנציונלית ומחוללת פלאים של ממש    תכירו, ד"ר אירנה שנדשטיין
ד"ר רון יניב
למלא או לא למלא - זו השאלה הנפוצה ביותר בשנים האחרונות בקרב נשים (וגם גברים) שעברו את גילאי ה-30    השאלה היא מה באמת אתם יודעים על הזרקות בוטוקס, סיליקון וחומרי מילוי? מדוע אין מזריקים בוטוקס לשפתיים ומה המשמעות של חומרים זמניים מתכלים לעומת חומרים קבועים? איך קובעים מהי הכמות הנכונה להזרקה ולמה חשוב לפנות לגורם מקצועי?
ארנולד מ' אייזן
מחקרו החשוב של ארנולד אייזן מבקש לבחון את התמודדותם של הוגים יהודים-אמריקנים עם שאלת נבחרותו של העם היהודי בחברה המדגישה ערכים אוניברסאליים    כמעט שלושים שנה אחרי פרסומו, כותב סטוארט שופמן, עדיין נושא "העם הנבחר באמריקה" תובנות עמוקות עבור הקורא הישראלי
עליס בליטנטל
מחזהו של אלברט אוסטרמאייר "עמק המוות" בסטודיו יורם לוינשטיין משול לציור מופשט אכספרסיוניסטי    לא מובן, דמיוני, עתיר החצנות ורגשות, עד בוטות זבה דם    ממש יצירה גרמנית טיפוסית, המתאימה לשנת ה"תיאטר שטונדה" (שעת התיאטרון) שיזם מכון גתה בישראל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il