X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
רמות כולסטרול גבוהות הורגות וחייבות להיות מטופלות למען שיפור והארכת חיים מומלץ לכל אחד לבצע הליכה של 60 דקות, שלוש פעמים בשבוע דיאטה נכונה עשויה להפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-15%-10%
▪  ▪  ▪
אל תזניחו בריאותכם [צילום: AP]

הכולסטרול, חומר שומני שמצוי בדמנו, שוקע במשך חיינו בעורקים וגורם להם להתקשות ולהיסתם. כאשר הוא פוגע בעורק הכלילי המספק דם ללב, הוא עלול לגרום להתקף לב וכאשר פוגע בעורקי המוח, יכול להביא לפגיעה מוחית ולמות טרם עת. לכן טיפול בהורדת רמת הכולסטרול, היא אבן יסוד למניעת מוות מוקדם, מניעת התקפי לב, אירועים מוחיים ופגיעה בכלי דם אחרים.
מסתבר, שמיליוני אנשים ברחבי העולם, כולל במדינתנו, סובלים מכולסטרול גבוה והם אינם יודעים על כך ואינם ומטופלים. רמות כולסטרול גבוהות מגיע לרבע עד שליש מהאוכלוסיה, ולרוע המזל, הידע על הנזק של כולסטרול והטיפול בכולסטרול, בשינוי אורח חיים ובתרופות - לוקה בחסר. אנשים "בריאים" עם כולסטרול גבוה, נמנעים מתרופות בגלל חשש של תופעות לוואי - מה פתאום שאני בריא אקח תרופות? התרופות מזיקות! לכל החיים? זו הוצאה לא קטנה! כן, רמות כולסטרול גבוהות הורגות וחייבות להיות מטופלות למען שיפור והארכת חיים.

טיפול בתרופות

למרות שינוי באורחות החיים, חלק מהאנשים עם כולסטרול גבוה, יזדקקו לטיפול בתרופות.
"סטטינים" - הם משפחת התרופות היעילה ביותר בהפחתת ערכי הכולסטרול והכולסטרול הרע ואף תורמים בהפחתת טריגליצרידים והגברת רמת הכולסטרול הטוב. הרמה הממוצעת של התרופה, תפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-40%-25% ותגביר את רמת הכולסטרול הטוב ב-10%-5% (ראה טבלה). מינון גבוה עשוי להפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-60%-50%. כאשר לא מגיעים לערכי מטרה (ראה טבלה), הרופא יכול להוסיף תרופה הקרויה "אזיטימיב" ("אזטרול") בשילוב עם ה"סטטינים" שתפחית בצורה ניכרת את ערכי הכולסטרול הרע. ה"סטטינים" בנוסף להפחתה בערכי הכולסטרול, מונעים את התהליך הדלקתי הקיים בתוך טרשת העורקים. כאשר יש בנוסף לכולסטרול גבוה גם טריגליצרידים גבוהים, ניתן להוסיף תרופה ממשפחת ה"פיברטים" ("בזפיברט", "בזליפ", "נורליפ") שמפחיתה בצורה טובה את ערכי הטריגליצרידים ומעלה את הכולסטרול הטוב.

יש הוכחות שהורדת כולסטרול מפחיתה תחלואה ותמותה ממחלות לב?

מחקרים עם אלפי משתתפים לאורך שנים רבות הראו, שהפחתת ערכי כולסטרול ובעיקר הפחתת ערכי הכולסטרול הרע LDL-C, מונעת התקפי לב, ניתוחי לב, שבץ מוחי ומוות.
מחקרים אחרים הצביעו, שהגברת ערכי הכולסטרול הטוב, מפחיתה אירועים לבביים. הפחתה של 10 מ"ג לד"ל בכולסטרול הרע LDL-C, הביאה להפחתה באירועי לב בשיעור של 20%. לרופא המטפל יש לוח מנבא להתקפי לב, שמבוסס על אלפי מטופלים. בלוח זה על סמך ערכי כולסטרול, לחץ דם, עישון וגיל ניתן לקבוע את הסכנה לפתח מחלת לב ב-10 השנים הקרובות.

מה עלי לעשות ביחס לכולסטרול?

1. דבר ראשון עליך לדעת מהו ערך הכולסטרול שלך, מה רמת הכולסטרול הרע (LDL-C), הטוב (HDL-C) ורמת הטריגליצרידים. כל מבוגר מגיל 20 ומעלה, צריך לדעת את הערכים הללו וכל 5 שנים יש לחזור על הבדיקות במידה והערכים תקינים. במידה ויש גורמי סיכון נוספים כמו: גיל מתקדם, סיפור משפחתי של מחלת לב, עישון, יתר לחץ דם או השמנה - הרופא ישקול מתי לבצע שוב בדיקות לאחר שיעריך את סיכוייך למחלות לב ב-10 השנים הבאות.
2. פעילות גופנית: מומלץ לכל אחד לבצע הליכה של 60 דקות, שלוש פעמים בשבוע, בקצב של 7-5.5 קמ"ש. להתחיל בקצב איטי לחמש דקות, להגביר את הקצב בהדרגה ולהפחית את הקצב בחמש דקות האחרונות. רצוי לשלב 15-10 דקות של תרגילים כנגד תנגודת ומספר דקות של תרגילי גמישות. ההוצאה הקלורית הרצויה היא של 1,500-1,000 קילו קלוריות בשבוע.
3. דיאטה: דיאטה נכונה עשויה להפחית את רמת הכולסטרול הרע ב-15%-10%. הפחתה במשקל מביאה להפחתה גם בערכי הטריגליצרידים והגברת ערכי הכולסטרול הטוב. הדיאטה להפחתת כולסטרול, מבוססת על הפחתה בכמות השומן הרווי - (שומן מהחי) כולל בשר, מוצרי חלב מעל 5%, גבינות קשות, גלידות, שוקולד (מכיל 30% שמנת), פיצות - יש להחליף בשר בעוף ללא עור ובדגים. יש לאכול חמש פעמים ירקות ושלוש פעמים פירות ביום ודגנים עשירים בסיבים. למנוע אכילת כולסטרול שמצוי בביצים וחלקי בשר פנימיים כמו כבד, לבבות, כליות, מוח. להימנע משומן מוקשה מסוג טרנס. זה שומן המצוי במרגרינה כמעט בכל דברי מאפה מתועשים. חשוב לצרוך שומן בלתי רווי כמו: שמן זית, שמן קנולה, שמן חמניות, אגוזים ופיצוחים למיניהם. הורדה במשקל תשפר את הפרופיל השומני שלך ולכן כדאי וחשוב להגיע למשקל גוף רצוי.

מה רע בכולסטרול?

הכולסטרול הנע בזרם הדם שוקע עם השנים בדופן כלי הדם ויוצר רובד שומני בכלי הדם שעם השנים מצרף אליו תאים נוספים וסידן וגורם להתקשות והצרות העורק, תהליך שגורם לטרשת העורקים. כאשר הנגע הטורשתי הולך וגדל, הוא גורם לסתימה של העורקים. כאשר העורק הכלילי המספק דם ללב נסתם, נוצר מוות של שריר או מה שקרוי - התקפת לב.
כאשר הסתימה הולכת ומתקדמת בעורקי הצוואר המספקים דם למוח, נוצר אירוע מוחי. לעיתים קרובות על הטרשת בעורקי הצוואר נוצרים קרישים שיכולים לנדוד לכלי הדם הקטנים במוח ולגרום למוות של רקמת מוח - הדבר קרוי אירוע מוחי.

מהו כולסטרול?

כולסטרול הוא חומר שמנוני, שהוא אחד מתוך מרכיבי השומנים בדם. הוא משמש ליצירת תאים, לבנות את דופנם, ליצירת הורמונים ולתפקידים אחרים. רמה גבוהה שלו בדם היא גורם סיכון עיקרי למחלת לב וכלי דם.
75% מהכולסטרול נוצר בכבד מחומצות שומן רוויות ו-25% נספג מהמזון במעי. 2/3 מהכולסטרול נע בזרם הדם בצורת כולסטרול רע (LDL) שגורם להתקפי לב ולאירועים מוחיים וחלק נוסף נע בזרם הדם בצורת הכולסטרול הטוב (HDL) המונע מחלות לב וכלי דם. עוד חלק של כולסטרול (20%) נע בזרם הדם עם טריגליצרידים, שהם עוד שומן בדם, שכאשר רמתו עולה, עולה שכיחות מחלות לב וכלי דם אם כי בעוצמה חלשה בהרבה מהכולסטרול. סך הכולסטרול בדמנו הוא הכולסטרול ה"טוב", הכולסטרול ה"רע" וכחמישית מערך הטריגליצרידים.

מהם ערכי הכולסטרול והטריגליצרידים?

מהן תופעות לוואי של התרופות?

הסטטינים ניתנו עד היום למאות מיליוני אנשים. 4%-2% מהאנשים עלולים להעלות את ערכי האנזימים בכבד או את ערכי האנזימים השריריים. כ-1%-0.5% עלולים להתלונן על כאבי שרירים ללא עליית אנזימי השריר.
כל תופעות הלוואי חולפות עם הפסקת הטיפול, לעיתים למרות עלייה מתונה של אנזימי הכבד או השריר, ממשיכים בטיפול התרופתי - הרופא ישקול מתי יש להפסיק בטיפול התרופתי.

מינונים מומלצים

המינונים המומלצים של הסטטינים השונים למניעת מחלות לב היא להפחית רמת כולסטרול רע LDL ב-40%-30% - השיעור הממוצע הצפוי של הורדת רמת ה- LDL-כולסטרול.
לסיכום, דע את ערכי הכולסטרול שלך, עשה דיאטה מתאימה ופעילות גופנית, דבר עם הרופא על טיפול תרופתי להורדת ערכי הכולסטרול בדמך, שכן רמות גבוהות הן הרות אסון.

עד לאן להפחית את ערכי הכולסטרול?

ערכי הכולסטרול אליהם נשאף הם 200 מ"ג לד"ל, רמת הכולסטרול רע של 100 מ"ג לד"ל ורמת כולסטרול טוב לגבר מעל 40 מ"ג לד"ל ולאישה מעל 50 מ"ג לד"ל. כאשר יש גורמי סיכון נוספים כמו: סיפור משפחתי של מחלת לב בגיל צעיר, סוכרת, עישון רב, יתר לחץ דם או יש סיפור קודם של מחלת לב, ערך הכולסטרול הרע הרצוי הוא 70 מ"ג לד"ל.

מחבר המאמר הינו מנהל היחידה למחלות מטבוליות וליפידים במרכז הרפואי תל אביב
תאריך:  16/12/2010   |   עודכן:  16/12/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כיצד לנצח את הכולסטרול?
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
תופעת לואי שלא הייתה מוכרת
אלי לוין  |  25/07/11 03:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
פרופ' איתמר רז
חלון ההזדמנויות שלנו לעצירת מגיפת הסוכרת הוא יצירת שינוי התנהגותי תרבותי אשר יקטין את הסיכוי לחלות בה וישפר באופן משמעותי את איכות החיים של מי שלקה בה    אחרי הכל - יש בשביל מה לחיות
נדב אברס
רבים מאיתנו לא מודעים לכך כי התקופה החמה לקעקועים היא דווקא עונת החורף ולא עונת הקיץ, זאת לאור ההשפעות הרבות של העונה חמה על גופינו    להלן כמה טיפים לשמירה על הבריאות ולתוצאות מרביות
איילה פנייבסקי
משימת החזרה לתיכון נכשלה בייצור מתחים נוספים שלא סובבים סביב המחומש הרומנטי של עתי, עמיר, ליאם והסיוניות    איילה פנייבסקי מציעה לשאר הדיירים להתחיל לספור לאחור
שחר ברשף
ההכנה הרגשית לפני ניתוח ואשפוז מפחיתה לרוב את החרדה לרמה בינונית    דרך הכנה מתאימה, הילד מצליח להפחית את תחושת הפסיביות וחוסר האונים, להגדיל את תחושת השליטה ולהרגיש שותף ולא רק קורבן
ד"ר עדי קליין
כ-15% מכלל הילדים במחלקת הילדים מאושפזים עם דלקת ריאות חיידקית בדרגותיה השונות ועוד נתון זהה של ילדים מאושפז עם דלקת ריאות ויראלית    ד"ר קליין מסבירה על הסיבות לדלקות הריאה וכיצד ניתן לטפל או להימנע מהן עם בוא החורף
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il