X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
שי מנשקו מומחה לנוירולוגית ילדים בי"ח אדמונד ולילי ספרא לילדים, תל השומר
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
המחלה יכולה להתחיל בהפרעות תחושה, חולשת שרירים עד שיתוק, ירידה בראיה עד עיוורון, כפל ראיה, אי יציבות בהליכה ועוד לעיתים, סימני המחלה הראשונים מופיעים בצורה לא אופיינית, ומתלווים אליהם סימנים כמו: חום וירידה במצב ההכרה
▪  ▪  ▪
מערכת העצבים המרכזית נפגעת [צילום: AP]

טרשת נפוצה הינה מחלה נוירולוגית הנגרמת כתוצאה מפגיעה במערכת העצבים המרכזית ומשוייכת למשפחת המחלות האוטו אימוניות, בהן המערכת החיסונית של הגוף מזהה מערכות / רקמות שונות בגוף כגוף זר ותוקפת אותן על-ידי לימפוציטים עצמיים.
בטרשת נפוצה, התגובה האוטואימונית מכוונת כנגד חלבוני המיאלין במערכת העצבים המרכזית אשר מזוהים כזרים וכך נגרמת תגובה דלקתית. המיאלין העוטף את גופי תאי העצב, מאפשר העברה מהירה של אותות חשמליים בין תאי עצב ופועל "כחומר מבודד" השומר על מהירות ודיוק ההולכה החשמלית.
הפגיעה במיאלין מביאה להפרעה בהעברת האותות העצביים ובהתאמה לפגיעה נוירולוגית תפקודית. בטרשת נפוצה, תיתכן פגיעה בכל אזור במערכת העצבים המרכזית, ולכן הסתמנות המחלה מגוונת.
המחלה יכולה להתחיל בהפרעות תחושה (נימולים, תחושת רדימות עם ירידה בתחושה), חולשת שרירים עד שיתוק, ירידה בראיה עד עיוורון, כפל ראיה, אי יציבות בהליכה וכדומה. נוירולוג צרפתי בשם ז'אן מרטין שארקו, היה הראשון שתיאר ואבחן לראשונה טרשת נפוצה כמחלה בשנת 1868. שלושת הסימנים של טרשת נפוצה שתוארו על-ידו כללו: דיבור מקוטע, רעד בתנועות רצוניות וניסטגמוס - הנקראים כיום "שלישיית שארקו".

כמיליון חולים בעולם

מספר חולי הטרשת בעולם מוערך בכמיליון חולים ובארה"ב כ-350,000, כאשר מדי שנה מאובחנים כ-10,000 חולים חדשים. בישראל מספר החולים המשוער הוא כ-5,000-4,000 ומדי שנה מאובחנים כ-100 חולים חדשים. המחלה שכיחה יותר בנשים (יחס של 2:1 לעומת גברים) מופיעה בגיל צעיר (שיא שכיחות ההופעה סביב גיל 25 שנה).
קיימת מודעות הולכת וגדלה ברחבי העולם לכך שטרשת נפוצה עלולה להתחיל בגיל הילדות או ההתבגרות. ההערכות השונות בעולם מצביעות על כך, שבקרב 2% עד 5% מכלל חולי הטרשת הנפוצה, אובחנה המחלה לפני גיל 16 שנים. ילדים אינם מבוגרים קטנים, ולכן אבחון של טרשת נפוצה אצל ילדים כיום נעשה על-פי אמות מידה שונות, משום כך אבחון נכון מחייב לשלול באמצעות בדיקות סוגים רבים אחרים של מחלות והפרעות עם תסמינים דומים לאלה של טרשת נפוצה) כגון: OPTIC NEURITIS ,TRANSVERSE MYELITIS, ADEM).

לטרשת נפוצה מספר התבטאויות קליניות

1. מהלך של התקפים לסירוגין המופיע ב-85% מהחולים ומתבטא בזמן ההתקף החריף בהופעה של סימנים נוירולוגיים (אחד או יותר כגון: חולשה מוטורית עד שיתוק בגפה אחת או יותר, הפרעות תחושתיות המתבטאות בתחושת נימול או רדימות בפיזור אנטומי משתנה, הפרעות שיווי משקל, הפרעה בשליטה על סוגרים, טשטוש ראיה עד עיוורון, ראיה כפולה). תוך מספר שבועות ההתקף חולף לעיתים עם החלמה מלאה ולעיתים ההחלמה חלקית בלבד. מספר ההתקפים, צורתם וחומרתם קשורים לפרוגנוזה;
2. מהלך מתקדם שניוני המופיע בחלק מהחולים עם מהלך התקפי. ללא טיפול תרופתי, כ-50% מהחולים עם מהלך התקפי יעברו תוך כ-10 שנים להלך מתקדם שניוני, בו מתפתחת נכות נוירולוגית מתקדמת;
3. מהלך ראשוני מתקדם המופיע בכ-10% מהחולים ובשכיחות יתר בגברים מעל גיל 40 שנה. מהלך זה מתבטא בהצטברות לאורך זמן של סימנים נוירולוגיים המביאים לנכות מתקדמת והפרעה תפקודית. בקבוצת חולים זו, הצטברות הנכות היא מהירה יותר עם פגיעה בעיקר בגפיים תחתונות ובסוגרים כעדות לפגיעת יתר בחוט השדרה;
4. מהלך מתקדם התקפי: מופיע בכ-5% מהחולים ומתבטא בהופעה הדרגתית של סימנים נוירולוגיים יחד עם התקפים חריפים.
ברוב המקרים של ילדים עם טרשת נפוצה, המחלה מתבטאת במהלך איטי. על-פי הדיווחים, יש יותר התקפים בילדים אך ברובם, הסימנים זמניים וחולפים מהר יותר מאשר אצל מבוגרים. כאשר על-פי סולם "קשיי התפקוד" על-פי Kurzke - Expanded Disability Status Scale EDSS); זמן ההגעה לחומרת מחלה גבוהה אצל ילד הוא בממוצע 20 שנה, ואילו לבוגר כ-10 שנים.
בשלביה הראשונים, טרשת נפוצה בילדים, היא בעלת מהלך טוב יותר מאשר בבוגרים, אך לאורך זמן ילדים שחלו בטרשת נפוצה עלולים לפתח נכות תפקודית מוטורית וקוגניטיבית בגיל צעיר יותר, כאשר אף במקרים מסוימים, מהלך המחלה בילדות יכול להיות מהיר ביותר, מלווה בריבוי התקפים, והצטברות נכות מהירה. מכאן נובע הצורך הדחוף להתחיל בטיפול מונע מוקדם ככל שניתן, וזאת בהתאם לתרופות המקובלות לטיפול בחולים מבוגרים.

סימני המחלה

לעיתים, סימני המחלה הראשונים מופיעים בצורה לא אופיינית, ומתלווים אליהם סימנים כמו: חום, ירידה במצב ההכרה, מעורבות של מערכת העצבים הפריפרית, מהלך מתקדם מהיר של המחלה, שקיעת דם מוחשת, רמה מוגברת של כדוריות דם לבנות, מספר גבוה של תאים בנוזל השדרה והיעדר נוגדנים בנוזל חוט השדרה.
הגורמים למחלה אינם ידועים בוודאות, וקרוב לוודאי שיש מספר גורמים משולבים הגורמים להופעתה חלקם גנטיים וחלקם סביבתיים. ידוע למשל, כי הסיכוי לחלות בטרשת נפוצה עולה אם קיים בן משפחה נוסף החולה במחלה (לעד כ-15% מחולי טרשת נפוצה יש קרוב משפחה נוסף החולה בטרשת). בנוסף לגורמים הגנטיים, קיימים גם גורמים סביבתיים.
מחקרים הראו קשר בין התפרצות טרשת נפוצה לבין זיהומים על-ידי וירוסים שונים. ככלל, קיימות עדויות, כי זיהומים ויראליים עלולים להוות גורם מאיץ בהתפתחות מחלות אוטואימוניות. טרשת נפוצה שכיחה יותר בארצות צפוניות, למשל, צפון אירופה וצפון אמריקה, ויתכן כי יש לכך קשר לשכיחות זיהומים ויראליים, מאידך באזור קו המשווה תדירות המחלה נמוכה מאוד.
ידוע גם, כי אנשים שהיגרו בגיל צעיר ממדינות צפוניות למדינות דרומיות, יקטינו את סיכוייהם ללקות בטרשת נפוצה. הדבר ככל הנראה אינו נכון לאנשים ששינו את מקום מגוריהם לאחר גיל ההתבגרות.

על-רקע ייחודיות המחלה בקבוצות הגיל הצעירות ולצורך מתן מענה גובר, הוקם לאחרונה מערך מרפאתי המתבסס על שיתוף פעולה בין המרכז לטרשת נפוצה בניהולה של פרופ' ענת אחירון והיחידה לנוירולוגיה של הילד (ד"ר שי מנשקו, וד"ר ברוריה בן-זאב)
הכותב הוא מומחה לנוירולוגית ילדים, היחידה לנוירולוגית ילדים בבית חולים אדמונד ולילי ספרא, תל-השומר
תאריך:  30/12/2010   |   עודכן:  02/01/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
טרשת נפוצה בילדים ומתבגרים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
חולה טרשת נפוצה שמעשן גראס
אורניקו  |  30/12/10 16:29
2
כאשר לעתים קרובות חשים בהרדמות
מה קורה  |  30/12/10 18:40
3
נמצאה הסיבה לטרשת נפוצה
יגאל ב"י  |  31/12/10 13:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר עאמר חוסיין
שתיית אלכוהול, גם אם מועטה, משפיעה על התפקוד המוטורי, יכולת הריכוז, תיאום עבודת השרירים, תפיסת המרחק ושיווי המשקל ועלולה לגרום להרדמות על ההגה    כדאי לעקוב אחר מספר כוסיות האלכוהול הנצרכות ובמקביל לשתות כמות כפולה של נוזלים לא אלכוהוליים ולא מוגזים
א. פדה-גולדשטיין, ד"ר א. מרדלר
רגע לפני נשיקת חצות - מה בין נשיקה לנשק, מהי נשיקת הגשטלט, מה לגבי תרבות ארגונית של נישוקים ולקינוח מהו מודל הנשיקה - המומלץ כיום בניהול בכלל ולקראת נשיקת הנשיקות בפרט
איילה פנייבסקי
יורם הודח ולקח איתו גם את הקרב על התנ"ך, עתי וליהיא התקררו ומכונת הזמן עומדת לשבוק חיים    אבל אל תתנו לרגיעה הזו להטעות אתכם - זו רק משימת התעלמות קלה עד לרגע כניסתה של הבלונדינית המאובזרת
אורן פרסיקו
"מרגע זה והלאה, לא היה חלק אחד במשטר הדמוקרטי בישראל, כולל כל כלבי השמירה שלו, שהעלה שאלות ישירות או קשות על מדיניות הגרעין של המדינה. בכל פעם ששמועות בינלאומית מציפות את העיתונות, הציבור הישראלי מתעלם"
אריאל כהנא
בחשאיות מה, התקיים בשבוע שעבר בירושלים כינוס שבו התגבשו דרכי פעולה כנגד מתקפת הדה-לגיטימציה נגד ישראל שהתגברה בתקופה האחרונה    תיאום חוצה אוקיינוסים, פעולה הולכת ומתרחבת באינטרנט ומסעות קניות של תוצרת ישראלית כתגובת נגד לחרם, הם חלק מן הפעולות המבשרות על מפנה מממש ובא    ערן שיישון, ממכון 'ראות': "2011 תהיה שנת מפנה. זו תהיה השנה הראשונה שנחזיר מכות"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il