סרטן המעי הגס נחשב למחלה הממאירה השנייה בשכיחות בארץ (אחרי סרטן השד), ובכל שנה מאובחנים 3,200 חולים חדשים - עם שכיחות גבוהה בין הגילאים 70-50 אצל גברים ונשים כאחד. למרות שכיחותו של סרטן זה, רק ב-20% מהמקרים מתגלה קשר תורשתי במשפחה, וב-7% בלבד מזוהה תבנית תורשתית אחידה. כמו בכל סרטן, גם כאן גורמים כמו: עישון, תזונה, פעילות גופנית ומשקל, משחקים תפקיד מרכזי בהתפתחות מחלות הסרטן, אך אימוץ מתאים של אורח חיים בריא ותוספת צמחים ומזונות המונעים סרטן, מאפשר הפחתה של המחלה ב-50%. מומלץ: - כמה שפחות: מומלץ להמעיט ככל האפשר בבשר אדום, פחממות מעובדות, שומנים רווים (שומנים מהחי), שומנים מסוג טרנס (כמו מרגרינה ומיונז), חומצות שומן מסוג טרנס ומזון עשיר בשומנים רווים. כמו-כן, מומלץ להימנע ככל האפשר מבישול בשיטת המנגל (BBQ);
- כמה שיותר: מומלץ להרבות במזונות מהצומח (בין 5 ל-9 מנות פירות וירקות ביום), כולל אגוזים ושקדים, מזון דל סוכר ודל שומן, שומנים בלתי רווים - בעיקר מסוג אומגה 3 (דגים, שמן דגים, שמן קנולה, גרעיני פשתן), וחומרים ממקור צמחי (אינוסיטול הקסה-פוספאט) הנמצאים בדגני בוקר, גרעינים, זרעים ואגוזים;
- הוסיפו ירקות לתפריט: חוקרים ממכון מחקר המזון באנגליה מצאו, כי כשחותכים, לועסים או מבשלים ירקות כרוביים, משתחרר חומר בשם - AITC שיכול להרוג את תאי סרטן המעי הגס ולעצור את התפשטות המחלה. בין הירקות העשירים בחומר: כרוב, כרובית, כרוב ניצני, נבטים, חזרת וחרדל;
- חומצה פולית: החומצה הפולית נמנית עם קבוצת הוויטמינים B שמסייעת בבניית תאים וכדוריות הדם. במחקר שנערך באיטליה, בדקו רמות חומצה פולית אצל 1,953 חולים בסרטן המעי הגס וגילו, כי מחסור בחומצה פולית הינו גורם סיכון לסרטן המעי הגס, בעיקר כשהוא מלווה בשתיית אלכוהול ובחוסר של מטיונין. מומלץ לצרוך 0.4 מ"ל ליום אצל אדם בוגר או לצרוך דרך מזונות עשירים בחומצה פולית, דוגמת ברוקולי, כרוב ניצנים, אפונה, חומוס, תמציות שמרים, אורז חום ופירות (בעיקר בננות ותפוזים);
- תה ירוק: במחקרים נמצא, כי צריכה גבוהה של תה ירוק מונעת התרבות לא מבוקרת של התאים ברקמה של המעי הגס וכן מקטינה את הסיכויים ללקות בסרטן. בתה ירוק מצוי חומר בשם Epigallocatechingallate שנקשר לחלבון HSP90 ומונע את פעילותו בתהליך הסרטני. חלבון זה מצוי ברמה גבוהה בתאים סרטניים. מומלץ לצרוך את התה במינון של בין 3-2 כוסות ביום, באמצעות שימוש בחליטת עלי תה ירוק מיובשים (תה בשקיות תה הינו פחות יעיל היות שחומרים פעילים רבים נהרסים בתהליך כתישת העלים);
- כורכומין: חוקרים זיהו מנגנוני פעולה שונים של, כמו היכולת לדכא שגשוג תאי סרטן, לעכב דרכי איתות של גורמי גדילה, ולהמריץ אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנן) של תאי סרטן ולעכב אנגיוגנזיס המזינים את הגידול הסרטני. מומלץ לצרוך (על-פי המחקרים) במינונים של 400-200 מ"ג בין 3-1 פעמים ביום;
- אסטרגלוס: סיכום מספר מחקרים גדולים הראה, כי חולי סרטן שנטלו פורמולות על בסיס צמחי מרפא סינים עם צמח אסטרגלוס, פיתחו פחות תופעות לוואי בזמן הכימותרפיה. מומלץ לצרוך בין 2-1 כמוסות של 500 מ"ג ביום.
|