X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  כתבות
מאז הפרה-היסטוריה נוצרו בארץ ישראל כלים וכדים עשויים מחומר, שמכונה ביומיום קרמיקה. מוצגים אלה מצויים ברוב המוזיאונים בישראל תערוכת הביאנלה השישית הנערכת כרגיל במוזיאון ארץ ישראל ברמת אביב והמוני המבקרים בה, מעידים על התפתחות והישגים מרשימים בקרב האמנים הישראלים
▪  ▪  ▪
עבודתו של פליסיטי ברנשטיין יעקבי [יח"צ]
עבודתו של גד צ'רני [צילום: יח"צ]

אם פעם, האדם הקדמון יצר כלים מחומר כדי לאכסן בהם או לאכול בהם, הרי בהמשך ובמיוחד כיום, הם הפכו מאמנות שימושית לאמנות של ממש. מחלקות העיצוב בקרמיקה שבבתי הספר הגבוהים לאמנויות בארץ, כמו בצלאל, שנקר ו-HIT - המכון הטכנולוגי בחולון מציגות בתערוכות סוף השנה שלהם מדי שנה, יצירות מרהיבות ביופיין, עם ערך מוסף המטובל ברעיונות מושגיים, בחידושים טכנולוגיים מעניינים, והכי הכי:
השילוב הנפלא בין הסגנון הקלאסי השמרני שביסוד הדברים, עם סגנונות מגוונים כמו: סאונד, אור, אלקטרוניקה, הדפסי צילום על הקרמיקה, שילוב עבודות תעשייתיות עם עבודת יד, ושילוב חלקים של רדי מייד עם יצירת האמן. שילוב של יקר ערך (חלקים מחרסינת וודג'ווד עם חלקי בקבוקי קוקה קולה ופלסטיקים של מוריה אדר פלקסמן, שילוב כלי חרסינה תעשייתית מסוגננת עם חלקי פמוטי כסף של עידית ימיני ועוד ועוד).
מחלקות המחקר במוסדות אלה הגיעו להישגים שתורמים לשיפור החיים של האנושות. למשל: אפוד המגן הקרמי, שמציל חיי חיילים מירי מחבלים. חומר מוקצף מבזלת, שתכונותיו החדשות הן קלות, קונסטרוקטיביות, בידוד אקוסטי ויכולת שילוב עם חומרים קרמיים שאיתם בא במגע בזמן השריפה בתנור. כל זה בעיצובו של אורי יקותיאל.
כך גם מאיה יקותיאלי עיצבה לתערוכה את תוצר המחקר בבצלאל שיצר מגושי חומר הבניה איטונג, חומר המאפשר להחזיק בידים חשופות קערה מחומר זה, שבתוכה תבשיל רותח. שילוב החומר עם זיגוג קרמי, מאפשר לפתח אריחים שימושיים לחיפויי פנים וחוץ.
המצאה חשובה אחרת במסגרת הקרמיקה הטכנית, היא קרמיקה במראה מוקצף, כעין ספוג, הטבול בתרחיף אלומינה שעבר שריפה, ומטרתו לשמש לספיגת נפט בים - אסונות אקולוגיים שאנשים כה נוטים לייצר בעצמם בגלל טעויות וחוסר תשומת לב.
חמרים קרמיים בעלי עיצוב גיאומטרי קל ומגוון ויחד עם זה עם יכולת בידוד ועמידה בשחיקה - מגנים על ראשי טילים המצויים בתנאי שחיקה. אלה הם יצירת המכון הישראלי לקרמיקה וסיליקטים.
ביצירות האמנות קשה לנקוב בשם כל האמנים המעולים, כה רבים הם. נציין מיבחר קטן מכל אלה. גד צ'רני ביצירת פסל המנורה, בהשפעת ברנקוזי "עמוד אינסופי" - יצר את העמוד המתפתל משילוב של חלקי בקבוקי מים מינרלים, הדחוסים בין ספלי חמר תעשייתים ואלומיניום. תאורת הלד בוקעת מהחלקים הפלסטיים ויוצרת מראה מקסים.
הזול והיקר, החדש והישן, משמשים כמסד לכל העבודות כמעט. מצד אחד ניכרת ההשפעה של הקלאסי והשמרני, ומצד שני - כתב ידו האישי של כל אמן ואמן בתערוכה מעניקה לחלקי היצירה הרבגוניים והשונים, משמעות אחרת וערך מוסף.
איתמר בגליקטר עושה מחווה לאמן בצלאל המיתולוגי מאיר גור אריה, אך לי מזכירות הדמויות בשחור שנוצקו לתוך כלי האדמית את מיגזרות הנייר של קארה ווקר האפרו-אמריקנית. פליסיטי ברנשטיין יעקבי בכדים הכמו-מסורתיים שקיבלו עיוות, ובשל כך יצרה קומפוזיציות מרתקות - היא בין אלה שיופי יצירותיהן עולה על מידת השימוש בהם, ובזה מעלה אותם לדרגה יצירתית נעלה יותר.
כך גם יצירותיה של זהרה הראל, של זמר פלד, שהגריעה מהחומר יוצרת אצלו את הכלי המסורתי שחסר כאן. כך גם רחל ויגאל צמיר, מרסל קליין, כבי בן ברק, גילה בן דוד ש"ציירה" בקו חופשי בחומרים את המנורה העומדת שלה, מרסל קליין, אסתר בק, חורחה קרליק ועזרי רטזי (ראש חוג בשנקר) באבטיח המנוקב, המעלה חיוך על שפתי הצופה. ועוד ועוד שתקצר היריעה.
עיצוב התצוגה שאצרה שלומית באומן מעולה, הטקסטים בקטלוג מאירים, וחבל רק שאין קצת פרטים על כל אמן בקטלוג. התערוכה סוחפת אליה המוני מבקרים - אדריכלים, עוסקים בקרמיקה, וסתם אנשים אוהבי אמנות, שמה שמאחד אותם זו ההכרה בתחום שהפך משימושי לאמנות של ממש. למוזיאון ארץ ישראל זו עוד חוליה מפוארת ברזומה.
תערוכת הביאנלה לקרמיקה ישראלית במוזיאון ארץ ישראל כה עשירה במוצגיה ומרהיבה, שכדי להינות במלוא ההנאה ממנה, ראוי לבקרה לפחות פעמיים.

תאריך:  20/02/2011   |   עודכן:  20/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
קרמיקה ישראלית - הביאנלה ה-6 במוזיאון א"י
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ביאנלה- זה בסך הכל דו-שנתי
כתומית  |  20/02/11 13:37
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יהודה קונפורטס
מי שחי פה יום-יום, לא מצליח להבין את הדנ"א של החוכמה והחדשנות הישראלית, ולרבים בעולם עובדה זו היא בגדר הפתעה מוחלטת    "אחד המאפיינים שלנו כפי שהוא נתפש בעיני העולם, הוא שאנו כל הזמן חושבים מחוץ לקופסה", אומר שאול זינגר, אחד ממחברי הספר "ישראל מדינת סטארט-אפ", שתורגם רק כעת לעברית, והפך לרב-מכר עולמי    אז מה הדנ"א שלנו?
איה הוד
החורף לו חיכינו בכליון עיניים כבר כאן    הגשמים, הסערות, הסימפטומים והשפעות - כולם כאן    להלן המדריך השלם לחורף 2011 להתמודדות טבעית עם התקררות, נזלת, שפעת, דלקות אוזניים ועוד
איילה פנייבסקי
הרפתקת הסדינים של סיון ועמיר הייתה כל-כך מיותרת, יבשה ולא הצליחה להוציא רגש מאף אחד    וגם: האם הפרידה משימי הדג היא משל לאירועים שהתרחשו השבוע מחוץ לבית?
ליאון אלי
מחזמר על רוצחת המעוניינת בפרסום ותהילה ועורך דינה שהאמת לא חשובה לו. מערכת המשפט והעיתונות מוצגות באור שלילי. התוכן לא חשוב. העיקר השירים, הריקודים. מחזמר עשוי טוב. מומלץ ביותר
איתמר לוין
דפדוף בתוכניות העבודה של משרדי הממשלה לשנת 2011: גזור, שמור והשווה    והפעם: משרד החוץ לא אומר כמעט כלום מנימוקי סודיות, החלים גם על המישור הארגוני    האם הדיפלומטיה החדשה של ליברמן באה לידי ביטוי בהושבת שגריר טורקיה על כיסא נמוך?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il