X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
רוני רחמיאל מומחה לגלאוקומה המרכז הרפואי תל אביב
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
בדיקת עיניים פשוטה עשויה לגלות את הסימן הראשון לגלאוקומה אם זה קורה בזמן, כלומר מוקדם, ואם תקפידו על הטיפול - רוב הסיכויים שלא תחושו ירידה באיכות הראייה אם לא - זה עלול להסתיים בעיוורון ראו הוזהרתם
▪  ▪  ▪
העיוורון השקט [צילום: AP]

"העיוורון השקט" או "גנב הראייה השקט" - אלה הם שניים מהכינויים להם זוכה מחלת הגלאוקומה בציבור, משום שלעיתים קרובות החולים לא מרגישים קושי בראייה ואיכות חייהם לא נפגעת עד לשלבים מאוחרים של המחלה ופגיעה קשה בתפקודי הראייה שלהם. למעשה, רק 50% מחולי הגלאוקומה יודעים על קיום מחלתם וחשוב לזהות את אותם שאר החולים, שכלל לא מודעים למחלתם.
גלאוקומה, או בשמה העברי ברקית, היא אחד הגורמים העיקריים לעיוורון בישראל ובעולם המערבי. שכיחותה בעולם המערבי עומדת על כ-2% באוכלוסיה הכללית, והיא עולה עם הגיל, כך שבעשור השביעי היא עומדת על 7% ובשמיני על 12% בממוצע.
מדובר בקבוצה של מחלות עיניים, שהמשותף להן הוא נזק בעצב הראייה. נזק זה מוביל לפגיעה בתפקודי הראייה ובמיוחד בשדה הראייה - עד למצב של עיוורון. לחץ תוך-עיני גבוה (הטווח התקין הוא 21-8 מ"מ כספית) נחשב לגורם הסיכון העיקרי והיחיד הניתן לטיפול - הורדת הלחץ הוכחה בוודאות כמגנה על בריאות עצב הראייה.

אורח החיים והסיכון לחלות בגלאוקומה

לאורח החיים יכולה להיות השפעה תומכת או מונעת בהופעת או בהחמרת מחלת הגלאוקומה. כך, למשל, צריכת קפאין לא נמצאה קשורה לעליית הסיכון לחלות במחלה, למעט אלה מהם שיש להם רקע משפחתי של גלאוקומה ובמיוחד בצריכת קפה של יותר מחמש כוסות ליום (הסיכון עולה פי 1.6). כוס קפה אחת יכולה להעלות לחץ תוך-עיני בעד 4 ממ"כ למשך כשעה וחצי.
לגבי צריכת אלכוהול - ידוע שקיימת ירידת לחץ תוך-עיני לאחר שתיית אלכוהול חד-פעמית. לעומת זאת, שימוש קבוע מעלה את הלחץ, אך לא בהכרח קשור לסיכון לחלות בגלאוקומה.
גם לא נמצא קשר ברור בין עישון סיגריות להתפתחות גלאוקומה פתוחת זווית וניקוטין לא הוכח כמעלה לחץ תוך-עיני.
למרות שהקשר בין פעילות גופנית למניעת התפתחות גלאוקומה לא נבדק עדיין בצורה מבוקרת, הרי שהוכח, כי פעילות כזו, ובמיוחד תרגילים אירוביים, מורידה את הלחץ התוך-עיני ועוזרת לשיפור זרימת הדם לעצבי הראייה, ובכך יכולה לסייע במניעת החמרה של המחלה. עם זאת, ירידת לחץ הדם במהלך הפעילות מפחיתה את לחץ ההזלפה של הדם לעצב. תרגילי יוגה הכרוכים בכיפוף הראש והבאתו אל מתחת לגובה הלב יכולים להכפיל את הלחץ התוך-עיני, מצב שיכול להיות מסוכן לחולי גלאוקומה, אולם עד-כה לא נבדק האם הם גורמים להתפתחות גלאוקומה. גם שימוש בעניבה הלוחצת על הצוואר מעלה אך במעט את הלחץ התוך-עיני ולא נחשב למסוכן. הרמת משאות כבדים מעלה את הלחץ בכ-20% מערך הבסיס. הלחץ חוזר לתקין בתום המאמץ, ולא הוכח שמאמץ כזה גורם לגלאוקומה.
נמצא, כי שימוש בתחליפי הורמונים בגיל המעבר מוריד לחץ תוך-עיני ומגביר זרימת דם לעצב הראייה, אולם לא הוכח בוודאות שהדבר מונע התפתחות גלאוקומה. עם זאת, מחקרים מראים שכניסה לשלב זה לפני גיל 50 קשורה יותר בהתפתחות גלאוקומה.
בכל הנוגע לקשר בין תזונה לגלאוקומה, הרי שאין כיום מספיק מידע המצביע על אפשרות שנוגדי חמצון במזון מונעים את התפתחות המחלה. צריכת פירות וירקות היא חשובה, אבל גם היא לא הוכחה כמונעת את המחלה. לגבי צריכת שומנים, הרי שידוע כי לחומצות השומן החיוניות תפקיד חשוב במרכיבים תוך עיניים שיכולים להוריד את הלחץ (פרוסטגלנדינים), ואומגה 3, למשל, חשובה בהורדת הסיכון לשבץ מוחי ולבריאות רקמות נוירולוגיות כולל הרשתית, אולם לא ברור עדיין האם נוכחותן תורמת להפחתת הסיכון לחלות בגלאוקומה.
לסיכום, גלאוקומה היא מחלה כרונית הגורמת לעיוורון וניתנת לאבחון וטיפול מוקדם. איתור מוקדם של גורמי הסיכון הידועים למחלה ומעקב מתוכנן הם המפתח למניעת המחלה. שמירה על אורח חיים בריא, פעילות גופנית ותזונה נכונה, יכולים כנראה לעזור במניעת התפתחות המחלה, אולם דרושים מחקרים עתידיים מבוקרים להוכיח את השפעתם על הלחץ התוך עיני ועל התפתחות מחלת הגלאוקומה.

גורמי הסיכון

המחקר בנושא גורמי הסיכון למחלת הגלאוקומה הואץ מאוד בשנים האחרונות, ואף פורסמו תוצאותיהם של כמה מחקרים מבוקרים חשובים, המבוססים על אוכלוסיות גדולות ומגוונות, מהם עולה, כי גורמי הסיכון השכיחים לגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית מתחלקים לגורמים דמוגרפיים, גורמים עיניים, גורמים הקשורים למחלות מערכתיות בגוף, גורמים גנטיים וגורמים אחרים.
  • הגורמים הדמוגרפיים משמעותיים מאוד. ככל שעולים בגיל, ובעיקר אחרי 40, עולה שכיחות המחלה בצורה ניכרת. מבחינת המגדר, הרי שלמרות מגמה מסויימת לשכיחות גבוהה יותר בקרב נשים, לא ניתן לקבוע בוודאות קיומו של הבדל משמעותי בין המינים. שכיחות המחלה בקרב אפריקנים ואפרו-אמריקנים גבוהה במיוחד, בערך פי 5, בהשוואה לאותה קבוצת גיל בלבנים;
  • לחץ תוך-עיני גבוה הוכח, כאמור, כגורם הסיכון העיקרי למחלה והוא מסכן יותר ככל שערכו גבוה יותר, במיוחד מעל 25 ממ"כ. קוצר ראייה (מיופיה) נמצא קשור לשכיחות יתר של גלאוקומה במספר מחקרים. השכיחות עולה מעט יותר כאשר קוצר הראייה גבוה יותר. מראה מחשיד לנזק מגלאוקומה בעצב הראייה קשור גם הוא לעליית הסיכון לחלות במחלה, ורוב המחקרים כיום מראים קשר חזק בין קרנית דקה להתפתחות ולהחמרה של מחלת הגלאוקומה;
  • סיפור משפחתי של גלאוקומה, בעיקר בקרב ההורים או בקרב בני משפחה מדרגה ראשונה, מעלה את הסיכון לחלות במחלה פי 10-5, זאת למרות שגנים המזוהים כקשורים בגלאוקומה נמצאו עד-כה בפחות מ-5% מכלל החולים. התורשה המיוחסת היא מרובת גורמים עם מוטציות במספר גנים שונים, וברפואה הציבורית מושם כיום דגש רב באיתור ובבדיקות סקר לקרובי משפחה של חולי גלאוקומה;
  • בכל הנוגע לשאלה האם יתר לחץ דם מהווה גורם סיכון לגלאוקומה, הדעות חלוקות. לעומת זאת, בשנה האחרונה פורסמו תוצאות של מחקרים חשובים, מבוססי אוכלוסיות גדולות, המראים קשר משמעותי מאוד בין זרימת דם נמוכה לעין (המונח המקצועי יותר הינו "לחץ הזילוף העיני") להתפתחות גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית. ככל שלחץ הזלפת הדם לעין היה נמוך יותר, כך עלה הסיכון למחלה עד כדי פי 6.2 בערכי לחץ הזלפה של מתחת ל-30 מילימטר כספית. ולהפך - ככל שלחץ ההזלפה לעין עלה, פחתה שכיחות הגלאוקומה באופן משמעותי.
  • באחד המחקרים נמצא שיש קשר בין טיפול עודף ליתר לחץ דם (ועקב כך ערכי לחץ דם נמוכים מדי) לבין התפתחות נזק של גלאוקומה בעצב הראייה. נושא זה דורש התייחסות מיוחדת ושיתוף פעולה הדוק בין רופאי העיניים ורופאי המשפחה המטפלים ביתר לחץ דם, כדי למנוע מצב של תת לחץ דם בחולי גלאוקומה או מי שמצויים בסיכון להתפתחותה. המצב בחולים אלה חמור במיוחד בשעות הלילה המאוחרות, אז לחץ הדם יורד עוד יותר ובכך נחשף עצב הראייה לנזק קשה. יש בכך הצדקה מוחלטת לביצוע בדיקת הולטר לחץ דם של 24 שעות בחולי גלאוקומה נורמוטנסיבית, המטופלים ביתר לחץ דם. גילוי צניחת לחץ דם בשעות הלילה מחייב שינוי במתן התרופות ללחץ הדם;
  • גלאוקומה וסוכרת: הקשר בין שתי המחלות הללו איננו ברור לחלוטין עדיין. בעוד מחקרים גדולים וחשובים מראים שאין כל קשר בין מחלת הסוכרת להתפתחות גלאוקומה, קיימים מחקרים אחרים המראים סיכון יתר לגלאוקומה בחולי סוכרת.

ראשונית ומשנית, פתוחה וסגורה

צורת ההופעה השכיחה ביותר בגלאוקומה היא גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, אולם אפשר לחלות בגלאוקומה ראשונית למרות לחץ תוך-עיני בטווח התקין - מצב הנקרא "גלאוקומה נורמוטנסיבית".
משערים שבסוג זה של גלאוקומה, יש - בנוסף לרגישות יתר של עצב הראייה ללחץ תוך-עיני נמוך - גם הפרעה בזרימת הדם לעצב הראייה, ותיתכן אף נוכחות של רעלנים בסביבת החיים של עצב הראייה.
מחקרים בתחום זה מראים, שלחולים אלה יש בעיות בזרימת הדם גם באזורי גוף אחרים (במוח למשל), מחלת לב, יתר לחץ דם והסתיידות עורקים. המידע בכתבה זו מתייחס לאוכלוסיית החולים בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית ולגלאוקומה נורמוטנסיבית.
אבחון גלאוקומה נעשה בבדיקת עיניים שגרתית של רופא העיניים, הכוללת בדיקת לחץ תוך-עיני והערכת מצב עצב הראייה. בנוסף ובהתאם לממצאי הבדיקה, נדרש שימוש באמצעי בדיקה נוספים כמו: בדיקת שדה ראייה ממוחשבת, צילום והדמיה של עצבי הראייה, בדיקת עובי קרנית וכדומה.
הצפי לשנים הבאות הוא שהגלאוקומה תהפוך לנטל כלכלי קשה על שירותי הבריאות בעולם, זאת בשל התבגרות האוכלוסיה, העלייה בשיעור גורמי הסיכון למחלה והנטל הכלכלי הכרוך בטיפול בה לאורך חיי האדם, במיוחד בשלבי מחלה מתקדמים.

המרכז הרפואי תל אביב יציין את יום הגלאוקומה הבינלאומי, בסדרת בדיקות לגילוי מוקדם של מחלת הגלאוקומה על-ידי מומחי המרכז הרפואי. מרתון הבדיקות יתקיים ב-10.3.11 בין השעות 14:00-9:00 בלובי מגדל האשפוז ע"ש אריסון. הכניסה והבדיקות חינם
הכותב הוא מומחה לגלאוקומה, יחידת הגלאוקומה, מחלקת עיניים במרכז הרפואי תל אביב
תאריך:  24/02/2011   |   עודכן:  24/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
רואים לכם בעיניים
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
היום יש ניתוח הפותר את הבעיה
חולה לשעבר  |  25/02/11 13:42
2
מידע נוסף יש כאן
אופטומטריסט  |  26/02/11 22:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
הלגה רקנטי
התכשירים המועשרים בויטמין C, משמשים להבהרת העור והימנעות מפגעי חשיפה לשמש    תכשירים אלו הכרחיים לנו ממש כמו מקדם הגנה, אך האם כל תכשיר יעזור לנו?
רונית בר-נתן
מים לבד לא מספיקים כדי שהידיים יהיו נקיות מחיידקים    מומלץ לנגב את המושב ואת ידית עגלת הסופר טרם הכנסת הילדים לכיסא    הבית יכול להעביר מחלות ועלינו להכיר ולדעת אילו אזורים מסוכנים
איילה פנייבסקי
ג'קי וסיוון נקלעו בעל כורחם לשתי מערכות יחסים שמראש נידונו לכישלון    אלא שחוסר המודעות של ג'קי מונע ממנו לראות את האמת, ולכן הופכת אותו לדייר המושלם    סיוון, לעומתו, פקחה אמש את העיניים והבינה שווינרית היא כבר מזמן לא
ליאון אלי
מקהלת "בת קול" היא המקהלה הייצוגית של הקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה בת"א    בקונצרט החגיגי שנערך ביפו בוצעו שירים ישראלים, מוזיקה קלאסית, שירי נוסטלגיה, שירי עמים ועוד, בשלל שפות    מקהלה נהדרת עם קולות צלולים ומקסימים
פזית רבינא
סאאב עריקאת הסביר ללונדון ולקירשנבאום שהתפטרותו מראשות צוות המשא-ומתן הפלשתיני נועדה ליצור "מופת של התנהלות דמוקרטית". לא השתכנעתם? אתם לא לבד. מקורות ברמאללה מפנים את הזרקור הרחק לקטר, ושופכים אור על הקשר שבין התפטרות עריקאת לצרות של אבו-מאזן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il